Bytte av fôr hos katter

Grå katt med kattemat

Det å gå over til ny kattemat

Dagens utvalg av kattemat byr på et mangfold av alternativer. Det finnes uttallige varianter av både tørrfôr og våtfôr for katter fra mange ulike merker og i forskjellige smaksretninger, kvalitetsklasser og sorter. Dette store utvalget kan fort bli til en utfordring for deg som katteeier. Hvilken kattemat er best egnet for katten, og hvilke mengder skal den få? I tillegg er det også en mulighet til å lage maten selv eller fôre katten med den såkalte BARF-dietten (Biologically Appropriate Raw Food). Markedet for kattemat er i stadig vekst og forandring. Det er derfor ikke overraskende at noen katteeiere ønsker å bytte fôret eller prøve en ny fôrvariant. Dersom katten lider av intoleranser eller av medisinske årsaker har behov for et spesialfôr er overgangen til et nytt fôr ikke til å unngå.

Katter er ofte veldig kresne når det kommer til valg av mat, og har en tendens til å fastlegge seg på én bestemt type fôr. Dette innebærer blant annet også at de har lett for å avvise andre alternativ. Å venne katten til et nytt fôr er dermed ikke det letteste, og bør gjennomføres sakte og med omhu. Slik kan det lille pelsnøstet gradvis venne seg til den nye smaken, og fordøyelsessystemet irriteres ikke på grunn av en for rask endring i matveien. En annen positiv effekt ved å gjøre det på denne måten, er at du unngår at katten nekter næringsinntaket fullstendig.

Hvordan skal jeg gå fram ved et fôrbytte?

Det tar som regel litt tid og krever en del tålmodighet før katten har funnet seg til rette med den nye smaken. Det å introdusere et nytt fôr bør foregå over en periode på minst åtte til ti dager. Start med å gradvis blande inn litt og litt av det nye fôret i kattens opprinnelige mat. På den første dagen bør det kjente fôret utgjøre minst 80 prosent av matskålen, og andelen av den nye varianten ikke være større enn maksimalt 20 prosent. De påfølgende dagene kan forholdet mellom det nye og det eksisterende fôret gradvis tilpasses fram til den opprinnelige fôrtypen er fullstendig erstattet med den nye.

Katten min avviser den nye kattematen – hva kan jeg gjøre?

Desverre finnes det også tilfeller der enkelte katter avviser selv den minste andelen av det ukjente fôret. I slike situasjoner er det lov å trikse litt! For å gjøre den nye kattematen mer fristende, kan du supplere maten med lakseolje eller oksefettpulver. Kattene elsker smaken av disse tilsetningene, og vil fort glemme den uvante smaken til den nye kattematen.

Bytte av fôr: dersom overgangen var vellykket

Har den nye kattematen falt i smak hos den firbente yndlingen din? Gratulerer – du har mestret omstillingen! Det er lurt å opprettholde en varisjon mellom to eller tre smaksvarianter eller merker. Slik er du ikke bare på den sikre siden når det kommer til kattens valg av et favorittfôr, men forebygger samtidig også selektive matvaner. Jo flere fôrsorter (og -merker) katten kjenner til, desto mindre er sannsynligheten for at de begrenser seg til én variant og med det avviser envher annen.

Forresten: hos zooplus får du kjøpt både tørrfôr og våtfôr til katter, samt spesialfôr og fôrtilskudd for ethvert behov. Foruten detaljerte produktbeskrivelser, vil du også finne omfattende analyser & deklarasjoner av innholdet i de ulike fôrene, slik at du enkelt kan velge kattematen som passer aller best til din katts behov.

Våre mest populære artikler
5 min

Farlige matvarer for katter

Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter. Nedenforstående oversikt gjør på ingen måte krav på fullstendighet.
6 min

Riktig fôrmengde til katt

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.
5 min

Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.