Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Tørrfôr eller våtfôr til katt

Kattemat i katteskåler på tregulv.

Foretrekker katter tørrfôr eller våtfôr?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.

Forskjellene mellom tørr- og våtfôr

Våtfôr er tilgjengelig i bokser, skåler eller porsjonsposer. Maten er fuktig eller halvfuktig. Tørrfôr er, som navnet allerede tilsier, tørt: væsken er blitt fjernet fra ingrediensene som kattematen består av, noe som gjør at den er spesielt kompakt og har en lengre holdbarhet.

Tørrfôr eller våtfôr til katt © Kathrin39 / stock.adobe.com

Helseaspekter

Det er ikke bare formen på fôret som er viktig, men også selve kvaliteten. Her har det ingenting å si om katten får tørrfôr eller våtfôr. Begge fôrtyper finnes i alle slags kvalitetsnivåer. De som ønsker å gi katten et sunt kosthold, bør legge vekt på at kattematen er av høy kvalitet.

Hvordan ser jeg kvalitetsforskjeller på kattemat?

Tørrfôr av lavere kvalitet kan ofte inneholde en stor mengde av vegetabilske komponenter som potet, erter eller lusern (uskadelig i små mengder). Kornfrie sorter kan ofte ha for mye karbohydrater. Årsaken til dette er produksjonsprosessen. Karbohydrater er nødvendig for at det skal dannes faste klumper og for at holdbarheten skal forlenges. Derfor er det viktig å være litt påpasselig: se nøye på proteininnholdet i maten. Dette bør utgjøre den desidert største andelen i fôret.

Som kjøttetere er katter avhengige av en høy andel proteiner i kostholdet sitt. Den anbefalte andelen er avhengig av kattens alder og rase. I tillegg spiller også andre faktorer, som sterilisasjon eller intoleranser, en rolle.

Det er derfor ikke mulig å anbefale et spesielt tørrfôrmerke. Tørrfôr som består av mange ulike vegetabilske komponenter og har opptil 50% karbohydrater, kan kun utnyttes i svært begrenset omfang.

Men selv ved kjøp av våtfôr er det ikke garantert at kun kattemat av høy kvalitet lander i katteskålen. «Kyllingfilet i hvit saus» eller «storfestek i gelé» inneholder ofte tilsatt sukker. Kattemat med sukker, eller fôr med kornsorter med en høy glykemisk indeks kan øke risikoen for diabetes gjennom en økt insulinproduksjon. Høyverdig våtfôr overbeviser med en høy kjøttandel, mange sunne proteiner og kun en liten mengde vegetabilske ingredienser. Kunstige tilsetningsstoffer og sukker hører ikke hjemme i kattemat.

Ta derfor alltid en nærmere titt på ingredienslisten før du bestemmer deg for et fôr!

Våtfôr på boks © dima_pics / stock.adobe.com

Smak

Er enten tørrfôr eller våtfôr foretrukket av katter? I likhet med oss mennesker, har også kattene ulike smakspreferanser. Ofte er det smaken på fôret som er avgjørende for hva katten foretrekker, og ikke om det er faste fôrbiter eller stykker i saus – objektivt smaker de ulike sortene likt. Mange katter har dog en spesiell preferanse for hvilket fôr de liker best!

Pris

Tørr- og våtfôr finnes som tidligere nevnt i ulike kvalitets- og priskategorier. Ved at tørrfôret har et svært redusert væskeinnhold, er det veldig komprimert. Dette gjør at tørrfôr ikke nødvendigvis er billigere i det lange løp.

Holdbarhet

Tørrfôr har en spesielt lang holdbarhet på grunn av det lave væskeinnholdet. Selv i katteskålen holder maten seg i flere dager.

Våtfôr kan lagres lenge, men har en begrenset holdbarhet etter at skålen eller posen er blitt åpnet. Etter to til tre timer i katteskålen, bør det fjernes.

Naturlig katteernæring

Hvilken ernæringsform er spesielt bra for katten? Hvilken form ligner mest på kattens naturlige ernæringsvaner?

Gnagere og fugler er kattens naturlige byttedyr, og består til ca. 80% av væske. Dermed dekker de som regel kattens daglige væskebehov, noe som fører til at katter sjeldent oppsøker vannkilder ute i naturen. Dette atferdsmønsteret innehar huskattene fortsatt: det er sjeldent at de oppsøker vannskålen sin på eget initiativ. Dessverre medfører dette at de totalt sett drikker mindre når fôret i seg selv inneholder mindre væske enn de naturlige byttedyrene.

Væsken i våtfôret gjør at dette fôringsalternativet ligger nærmere kattens naturlige kosthold. Væskebehovet blir i stor grad utbalansert av væskeinnholdet i kattematen. Dersom katten kun får tørrfôr og ikke drikker nok, fører dette til konsentrert urin. Katten urinerer sjeldnere og risikoen for urin- og nyresteiner øker.

Som du ser, så finnes det både gode og mindre fordelaktige fôrsorter. Likevel finnes det et stort utvalg av både tørrfôr og våtfôr til katt av høy kvalitet.

Vi ønsker deg lykke til med jakten på kattens favorittmat!

Våre mest populære artikler
5 min

Farlige matvarer for katter

Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter.

5 min

Riktig fôrmengde til katt

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.

4 min

Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.