Valpens første besøk hos dyrlegen

Valpens første besøk hos dyrlegen

Labradorvalp som sjekkes av dyrlegen

Ingen grunn til bekymring

Når valpen flytter hjem til deg, trenger den gjerne et par dager for å bli kjent med de nye omgivelse og den nye familien sin. Etter tilvenningstiden på et par dager er det så på tide med valpens første besøk hos dyrlegen. På denne måten kan veterinæren identifisere eventuelle infeksjoner eller parasitter, og behandle disse umiddelbart.

Tips til valpens første besøk hos dyrlegen

Hundens første veterinærbesøk er en spennende begivenhet, og utslagsgivende for om det firbente familiemedlemmet ditt i framtiden kommer til å like å dra til veterinæren eller ikke. Bestill en time i forveien, gjerne om morgenen, slik at dere slipper lang ventetid. Det er også lurt å ta med noen godbiter, og belønne valpen ofte. På denne måten vil hunden forbinde veterinærbesøket med noe positivt, nemlig belønning.

Regelmessige ormekurer er viktig

Sannsynligvis har valpen allerede fått de første omgangene med ormekur og de grunnleggende vaksinene sine hos oppdretteren. Fra naturens side får valpen med seg rundorm fra moren sin. Med hjelp av disse dannes det antistoffer mot orm allerede fra starten av. Som regel får valpen sin første ormekur fra den er to uker gammel. Denne gjentas så annenhver uke fram til 12. leveuke. Etter dette bør hunden få ormekuren en gang per kvartal eller halvår. Det er viktig å forebygge orm hos hund, da de kan svekke immunforsvaret og bane vei for mulige infeksjoner.

Viktige vaksiner for valper

På samme måte som menneskene vaksineres, må også hunder vaksineres mot vanlige og livstruende sykdommer. Fram til ca. 6 leveuke er valpen som regel beskyttet gjennom morsmelken. Denne beskyttelsen avtar gradvis idet hunden blir eldre. Når valpen har nådd en alder på 8-10 uker, bør vaksineringsprosessen settes i gang. Den primære vaksineringen skal blant annet omfatte den første rabies-vaksinen. Oppfriskningen av rabies-vaksinen, som gjennomføres fire uker etter primærvaksineringen, bør i tillegg inkludere en kombinasjonsvaksine for:

  • Rabies
  • Parvovirus
  • Hepatitt (smittsom leverbetennelse)
  • Distemper
  • Leptospirosis

Oppfølgingen av denne bør gjennomføres ytterligere fire uker senere. Beskyttelsen mot parvovirus, leptospirosis og distemper varer i ett år. Rabies og hepatitt må friskes opp etter to år. Dersom dere har mye kontakt med andre hunder, kan en vaksinering mot kennelhoste også vurderes. Rådfør deg med veterinæren dersom du tror at dette kan være aktuelt.

Vi ønsker dere lykke til for valpens første besøk hos dyrlegen!

Våre mest populære artikler
8 min

Løpetid hos tisper

Selv om tispens løpetid er en helt naturlig prosess, sørger tispens merkelige adferd, irritasjonen over flekker på det nye teppet eller engstelsen for en uønsket drektighet for bekymring hos mange hundeeiere. Det du behøver å vite om løpetiden til tispen din og hvordan du og tispen kommer gjennom løpetiden uten stress, får du vite her.
4 min

Hundens sanser

Hundens enestående sanser overrasker oss gang på gang. Deres ferdighet til å orientere seg, kjenne igjen alt og alle bare ved lukten, samt det å kunne høre høye lyder er langt bedre utviklet enn hos oss mennesker.
8 min

Hundens coronavirus

Hundens coronavirus, også kalt canin coronavirus (CCoV) er utbredt verden over og treffer spesielt hunder som holdes i kennel og valper. Sammenliknet med menneskets coronavirus, som forårsaker luftveissymptomer, fører hundens coronavirus til plager i magen og tarmen. Selv om en coronainfeksjon hos hunder som regel har et mildt forløp, kan det hos immunsvekkede dyr komme til alvorligere sykdomsforløp med sterk diaré og i verste fall ende dødelig.