Oppblåst mage hos hund This article is verified by a vet

Rød hund med flatulens

En oppblåst mage hos hund er ikke bare ubehagelig, men kan også ha alvorligere årsaker.

Det er noe som kan observeres hos hunder i alle aldersklasser og hos alle raser: luft i magen og flatulens. Dette er ikke bare belastende for hunden, men kan også oppleves som noe ubehagelig for oss mennesker. Alt du trenger å vite om oppblåst mage hos hund og hva du kan gjøre med det, finner du ut i den følgende artikkelen.

Er en oppblåst mage hos hund farlig?

Oppblåsthet (flatulens) hos hunder er vanligvis mer en plage enn virkelig farlig. Likevel: På den ene siden er de svært ubehagelige for hunden din, og på den andre siden kan det ligge mer alvorlige årsaker til grunne. Derfor bør du alltid ta vedvarende flatulens alvorlig.

Årsaker: Hvordan oppstår oppblåsthet hos hunder?

Selv om alvorlige sykdommer og akutt forgiftning også kan forårsake en oppblåst mage hos hunder, ligger årsaken som oftest i kostholdet i form av dårlig fordøyelig mat. Dette inkluderer belgfrukter som erter og bønner, umoden frukt og fôr med høyt sukkerinnhold.

Hvis hunden din spiser fôret sitt for fort eller du har gått over til et nytt fôr for raskt, er flatulens ofte et resultat. Hunden din kan til og med være allergisk mot komponenter i maten (f.eks. fjærfeprotein) eller lide av en matintoleranse. For eksempel fører kornrik mat ofte til luft i magen hos hunder med glutenintoleranse.

Oppdag vårt utvalg av kornfritt hundefôr!

I tillegg til fôringsrelaterte årsaker, er sykdommer også mulige. Disse inkluderer for eksempel infeksjoner forårsaket av ormer, giardia, bakterier eller virus. Kroniske tarmsykdommer som irritabel tarm, nedsatt fordøyelse eller det som kalles inflammatorisk tarmsykdom fører også til økt gassdannelse i tillegg til generelle mageplager.

Andre symptomer i tillegg til flatulens

Avhengig av omfanget kan det i tillegg til de typiske tegnene som gassutslipp og ubehagelige lukter også oppstå boblende lyder i hundens mage. Etter hvert tilkommer andre symptomer som trykkproblemer, smerter og en krum holdning. Sist men ikke minst, fører alt dette til en nedsatt matlyst hos hunden din.

Dersom gassene ikke kan unnslippe tilstrekkelig fra mage og tarm, kan det utvikles en farlig opphopning av gass i mage-tarmkanalen (meteorisme). I en slik situasjon bør du kontakte veterinæren din umiddelbart, da det kan foreligge en magedreiing. En slik dreiing er preget av sterk, krampaktig kolikk og sterke smerter.

Derfor bør du absolutt huske følgende beskrivelse:

  • Hunden din strekker forbeina langt frem.
  • Bakbeina hans står normalt.
  • Hunden forblir i denne posisjonen.

Siden oppblåsthet hos hunder vanligvis er forårsaket av feil fôring, er andre plager som diaré, oppkast og vekttap også mulige symptomer.

Hund med oppblåst mage
Også valper og unge hunder har noen ganger flatulens.

Diagnose: oppblåst mage hos hund – når skal jeg gå til dyrlegen?

En og annen flatulens hos hunden din er absolutt ingen grunn til bekymring. Vedvarer plagene derimot i flere dager eller hvis andre symptomer viser seg, anbefales et besøk hos veterinæren.

Som eier gir du veterinæren verdifulle ledetråder for diagnosen ved å dele informasjon om fôringsvaner og en presis beskrivelse av symptomene. På grunnlag av denne anamnesen følger deretter den generelle undersøkelsen av hunden din.

Til videre diagnostisering tilkommer en avføringsundersøkelse og eventuelt en blodundersøkelse. Det kan også være nødvendig med røntgen eller en ultralydundersøkelse.

Behandling: Hva skal jeg gjøre hvis hunden min har luft i magen?

En og annen flatulens krever vanligvis ingen spesiell behandling. Men hvis problemet blir hyppigere, kan følgende tiltak hjelpe:

  • Ved akutte symptomer, kan du prøve å massere bort luften med en magemassasje og mye bevegelse.
  • Ved langvarige og vedvarende symptomer hjelper i de fleste tilfellene en målrettet endring av kostholdet. Gi hunden din lett mat i flere dager. Kokt kylling og ukrydret ris egner seg godt til dette. Fordel maten på flere små måltider over dagen slik at den allerede overbelastede mage-tarm-kanalen avlastes.
  • Intoleranser og fôrallergier kan du motvirke med spesielle dietter. Disse bør imidlertid alltid kun brukes etter konsultasjon med veterinæren.
  • Hvis en kronisk tarmsykdom utløser flatulens, lindrer en målrettet bruk av medikamenter plagene.

Prognose: Hva er sjansene for å bli frisk igjen?

Prognosen er, som i de fleste tilfeller, veldig avhengig av den respektive årsaken. Hvis det dreier seg om fôrintoleranse eller milde infeksjoner, kan disse som regel raskt behandles med en målrettet terapi.

Sjeldnere kan alvorlige sykdommer også føre til en oppblåst mage hos hunder. Disse kommer som regel med flere, alvorlige symptomer.

Profylakse: Kan jeg forebygge eller forhindre oppblåsthet hos hunden?

En balansert og sunn ernæring forebygger målrettet at det blir for mye luft i magen til hunden din. En titt på ingredienslisten gir informasjon om ingredienser som gluten, sukker eller melkeproteiner.

Du kan også forebygge en oppblåst mage hos hunden din ved hjelp av selve fôringsmetoden. For eksempel svelger hunden din mindre luft under måltidet dersom du bruker en forhøyet hundeskål. Såkalte antisluk-skåler samt det å fordele fôret på tre måltider fordelt utover dagen avlaster også magen.

På turer bør du sørge for at yndlingen din ikke spiser fremmed avføring eller avfall. Dette kan ellers føre til økt gassdannelse og muligens parasittrangrep. Sørg derfor for å holde et øye med hundens avføring. Et ormeangrep blir raskt diagnostisert og behandlet med en ormekur.


Franziska G., Veterinarian
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg ble utdannet til veterinær ved Justus-Liebig-Universitetet Gießen og har hatt mulighet til å samle verdifull erfaring på ulike medisinske fagområder som omfatter både små, store og eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og mattrygghet. Siden det har jeg ikke bare jobbet som veterinærmedisinsk forfatter, men også med min vitenskapelige avhandling. Målet mitt er å beskytte dyr bedre mot sykdomsfremkallende bakterielle patogener i framtiden. I tillegg til min veterinærmedisinske kunnskap deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeeier og kan gjennom det også lettere forstå og oppklare frykter og problemer samt andre viktige spørsmål omkring dyrehelsen.


Våre mest populære artikler
8 min

Løpetid hos tisper

Selv om tispens løpetid er en helt naturlig prosess, sørger tispens merkelige adferd, irritasjonen over flekker på det nye teppet eller engstelsen for en uønsket drektighet for bekymring hos mange hundeeiere. Det du behøver å vite om løpetiden til tispen din og hvordan du og tispen kommer gjennom løpetiden uten stress, får du vite her.
4 min

Hundens sanser

Hundens enestående sanser overrasker oss gang på gang. Deres ferdighet til å orientere seg, kjenne igjen alt og alle bare ved lukten, samt det å kunne høre høye lyder er langt bedre utviklet enn hos oss mennesker.
5 min

Oppblåst mage hos hund

Det er noe som kan observeres hos hunder i alle aldersklasser og hos alle raser: luft i magen og flatulens. Dette er ikke bare belastende for hunden, men kan også oppleves som noe ubehagelig for oss mennesker. Alt du trenger å vite om oppblåst mage hos hund og hva du kan gjøre med det, finner du ut i den følgende artikkelen.