Hundetrim – slik opprettholdes idealvekten

Skrevet av Sabrina Quente
Springende hund i skogen med dummy i munnen

Veier hunder for mye blir de trege – en ond sirkel, som dere kan bryte ved avvekslingsrike øvelser.

Kjærlighet går som kjent gjennom magen, og dette gjelder også for de firbeinte vennene våre. Men noe som er kjærlig ment, ender dessverre ofte med overvekt. Med din hjelp og et tilpasset treningsprogram kan hunden redusere overvekten, samtidig som den får en økt mobilitet og livskvalitet. Vi viser deg øvelser for hundetrim som kan forbedre hundens kondisjon og også vil gjøre deg godt.

Tilbake til idealvekten med passende hundetrim

Det er mange grunder til å kjempe mot overflødige kilo hos en hund. Ikke minst ønsker du det beste for din trofaste følgesvenn og ønsker at den holder seg sunn og i god form lenge. Heldigvis er det mye lettere å hjelpe en hund til slanking enn mange tror.

Har du funnet ut at hunden din er overvektig og snakket med veterinæren om årsakene, er fundamentet for vektnedgangen allerede tilrettelagt. Sammen kan dere finne den riktige strategien for å redusere hundens vekt.

Er hunden din for tykk? Slik finner du ut av det!

Nå er det viktig å ikke bare endre ernæringen, men også aktivitetsnivået hos hunden. Akkurat som valget av riktig fôr, er mye tumling, lek og turer viktig for en sunn vektreduksjon.

Derfor bør du snakke med veterinæren hva du må passe på under treningen med hunden, for eksempel for å verne om leddene til din kjære.

5 øvelser for og med hund

Er alle helsemessige faktorer oppklart, går det på omsetningen. De følgende øvelsene hjelper – og forbedrer ikke bare hundens kondisjon, men også hundeeierens fysiske helse.

1. Gåturer

Enkelt, men effektivt

En overvektig hund er ofte tregere enn en slank hund. For med mer vekt på kroppen blir selv enkle bevegelser vanskelig. Aktiviteter som hopping kan faktisk heller skade leddene, istedenfor å fremme hundens helse.

En enkel men skånsom mulighet for å få overvektige hunder i sving, er derfor regelmessige spaserturer. Med vekslende strekninger eller sammen med andre hunder kan man finne mye avveksling her.

Kombinert med et par små treningselementer eller raskere gange innimellom blir gåturen til en behagelig trening for begynnere. Slik merker hunden knapt at den aktivt driver med hundetrim. For eksempel kan du legge inn kommandoer som på plass og sitt i veksel for å skånsomt forbrenne kalorier og styrke hundens muskulatur.

2. Bevegelsesøvelser

Aktiv både hjemme og på tur

Er hunden noe mer i form, kan du utfordre den med forskjellige bevegelsesøvelser. På spaserturer kan du få hunden til å balansere på liggende trestammer, hoppe over små grøfter eller aktivisere den med hundeleker.

Velg en hundeleke som kun brukes for spaserturene. Da mister ikke hunden interessen i den så fort og gleder seg enda mer til den daglige spaserturen.

Også hjemme kan du holde hunden i bevegelse ved å for eksempel gjemme favorittkosedyret i hagen eller inne i boligen og la hunden søke etter den. Hundetrim er i grunn og bunn mulig overalt.

3. Trening med hund

Sammen til målet

Å trene sammen med noen er ikke bare mer motiverende og gøy for oss mennesker. Også hunder er ofte mer aktive når de har en firbeint venn ved sin side – eller når du selv støtter hunden i slankeprosessen.

Hva med for eksempel yoga for hunder? Eller med treningsøvelser i det fri, hvor du tar med deg hunden? Her er det ikke bare hunden som trener. Du kan også få skikkelig fart på formen din og samtidig styrke båndet mellom deg og din trofaste venn.

Få hunden med på leken ved å kombinere øvelsene dine med kommandoer: For eksempel om du tar en knebøy, gi hunden kommandoen sitt. Når du reiser deg opp igjen, kan du få hunden opp på bakbeina.

Hundetrim © tatomm / stock.adobe.com
Hundetrim er gøyere for hunden når den kan trene sammen med deg.

4. Hundesvømming

Utnytt fysikken

Noen hunderaser føler seg hjemme i vannet. Om hunden din tilhører denne kategorien kan du gjøre deg nytte av denne forkjærligheten.

Ved hundesvømming drar fremfor alt tunge hunder nytte av fysikken: oppdriften i vannet gjør at hundens kropp er lettere ved svømming enn på land. Derfor vil denne type trening føles spesielt behagelig. Med badeleker blir treningen i vannet enda mer utfordrende.

5. Jogging og sykling med hund

For proffene

Om du selv trener mye og hunden er vant med mer bevegelse, kan du ta den med på sykkeltur eller joggetur. Da får din firbeinte venn mulighet til å forbrenne mange kalorier. Men denne formen for hundesport er kun egnet for friske hunder som følger godt. De bør tilvennes treningen langsomt.

Tenk også på at ikke alle hunderaser er egnet for raskere sportarter, fordi de for eksempel har veldig korte bein eller en kompakt kroppsbygning.

Hunder med lett overvekt, som ellers er atletisk bygget, kan dog løpe seg til toppform. Veterinæren hjelper deg gjerne med å finne ut om denne mer avanserte formen for hundetrim eller også agility er en egnet treningsform for nettopp din hund.

Tips: Om hunden din ikke er i så god form eller har problemer med leddene, er kanskje Degility-trening det passende valget for hunden din. Her kommer det ikke an på hastigheten, men heller at øvelsene utføres riktig.

Tips for å få hunden i bedre form

Må hunden din ned i vekt, er moro og sikkerhet nøkkelen til suksess. For at du og hunden skal kunne nyte treningen, kan du se på følgende tips:

  • Start sakte med treningen og øk skrittvis antall og intensitet på øvelsene
  • Spesielt for aktiviteter som utføres ute i det fri må hunden være lydig og følge de viktigste hundekommandoene
  • Varm opp hunden før trening, for eksempel med en rask gåtur og pass på å ta pauser. Sørg også for at hunden kan drikke tilstrekkelig både under sportslige aktiviteter og spesielt etterpå.
  • Tilpass aktivitetene etter været og pass på at hunden kan avkjøle seg til enhver tid når det er varmt, spesielt om sommeren.
  • Det er utallige treningsøvelser for og med hunder som kan brukes til å øke din firbeintes aktivitet. Forsøk å finne en trening som passer til din kjæres kondisjonsnivå og kroppsbygning.

Hundetrim: Det viktigste rådet

Ha det moro! Når du går i gang med treningen fra et positivt ståsted, vil hunden smittes av din motivasjon og stortrives med hundesport.

Med de riktige øvelsene, empati og tålmodighet, kan du og din firbeinte bestevenn snart feire de første suksesser. Når bevegelse blir til vanlig rutine, øker automatisk gleden ved hundesport – både for deg og for hunden.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Dyr har fulgt meg så lenge jeg kan huske - det er knapt et barnebilde av meg uten en undulat på hodet mitt eller en katt på fanget. I mer enn ti år har jeg vært redaktør for varierte temaer som strekker seg fra helseforsikring til det å eie en katt. Alltid med meg: katten min Mimi, som er den beste kilden til inspirasjon for mange tekster og vet når det er tid for en pause fra skrivingen.


Våre mest populære artikler
8 min

Løpetid hos tisper

Selv om tispens løpetid er en helt naturlig prosess, sørger tispens merkelige adferd, irritasjonen over flekker på det nye teppet eller engstelsen for en uønsket drektighet for bekymring hos mange hundeeiere. Det du behøver å vite om løpetiden til tispen din og hvordan du og tispen kommer gjennom løpetiden uten stress, får du vite her.

3 min

Hundens sanser

Hundens enestående sanser overrasker oss gang på gang. Deres ferdighet til å orientere seg, kjenne igjen alt og alle bare ved lukten, samt det å kunne høre høye lyder er langt bedre utviklet enn hos oss mennesker.

5 min

Oppblåst mage hos hund

Det er noe som kan observeres hos hunder i alle aldersklasser og hos alle raser: luft i magen og flatulens. Dette er ikke bare belastende for hunden, men kan også oppleves som noe ubehagelig for oss mennesker. Alt du trenger å vite om oppblåst mage hos hund og hva du kan gjøre med det, finner du ut i den følgende artikkelen.