Tannstein hos hund

Tannundersøkelse hos hund

En god tannhelse er av stor betydning for hundens allmennhelse og velvære. Derfor er det viktig at også du som hundeeier bidrar til en god munnhygiene hos hunden din. Allerede harmløse belegg på tennene kan bane vei for tannstein og alvorlige tannsykdommer. Spesielt hunder av små raser har en tendens til å få tannstein.

Årsaker til tannstein

Tannstein oppstår som følge av et samspill av ulike stoffer i munnhulen. Sammen med matrester, spytt og celler, danner bakterier et lag som setter seg på tannoverflaten. Dette laget kalles tannbelegg eller plakk. Det er vanlig at det fester seg tannbelegg på steder som er vanskelig å nå eller mellom tennene.

Spesielt hunder med korte snuter, og den derav resulterende feilstillingen av tennene, er berørt av dette. I slike tilfeller står tennene på skrå eller for tett sammen. Dette danner et utmerket grunnlag for at tannbelegget kan feste seg. Dersom dette nå blir værende igjen på tennene, vil mineralsalter og fremfor alt kalsiumfosfat tilkomme fra hundens spytt, og føre til at belegget forherdes og blir til tannstein.

Overflaten til tannsteinen danner en utmerket grobunn for ytterligere bakterier og belegg. Bakteriene vandrer til og under tannkjøttet, og kan så forårsake en betennelse (gingivitt). En slik tannkjøttbetennelse kan ha innvirkning på gebisset og tannfestet (periodontitt), og i verste fall føre til ødeleggelse og tap av tannen.

Identifisere tannstein hos hund

Tannstein har en grå-brun farge og en hard konsistens. Som oftest er den å finne på tannkjøttskanten eller i vevet. Spesielt utsatte tenner er hjørne- og rovtenner. Mange hunder har dog ofte tannstein på alle tennene. Tannstein befinner seg ikke bare på utsiden av tennene, men kan også forekomme på innsiden. Det er heller ikke uvanlig at det medfølger en ubehagelig lukt når det er tannstein tilstede.

Børste tenner hos hund

Diagnose

Den beste måten å finne ut om og i hvor stor grad hunden har tannstein, er å gjøre en undersøkelse hos veterinæren. I og med at tannstein hos hund ikke utelukkende sitter på tannoverflaten, men like så mye på steder som er vanskelig å komme til, er det ofte vanskelig å bedømme hele omfanget på egenhånd.

I tillegg vil veterinæren sjekke om det foreligger andre sykdommer eller eventuelle betennelser i tannkjøttet og resten av munnhulen. En enkel undersøkelse av tennene vil kun muliggjøre overfladiske vurderinger. Dermed kan en røntgenundersøkelse være hensiktmessig ved behov.

Å fjerne tannstein hos hund

Dersom det er påvist at hunden har tannstein, er det viktig at denne fjernes av en veterinær for å forebygge problemer eller sykdommer i ettertid. Tannstein hos hund blir fjernet ved hjelp av ultralyd mens hunden ligger i narkose. Først da er det mulig å bedømme den egentlige tannhelsen og tilstanden av munnhulen.

I mange tilfellene har tannsteinen allerede satt seg i lommer under tannkjøttet. Derfor må også disse rengjøres og sjekkes nøye. Under visse omstendigheter er det nødvendig med ytterligere behandlinger eller til og med å fjerne enkelte tenner. Etter at tennene er rengjort blir de vanligvis også polert, slik at overflaten blir glatt og nytt belegg ikke kan feste seg like lett.

Det frarådes å fjerne tannstein med en tannbørste uten narkose, i og med at det da ikke er mulig å identifisere andre potensielle problemer i munnhulen. En slik type rengjøring har kun kosmetiske effekter – problemer som ofte ligger skult i dybden forblir uoppdaget og dermed ubehandlet.

Forebyggende tiltak mot tannstein hos hund

For å forebygge tannstein hos hund finnes det en rekke muligheter. Det beste og mest effektive er å pusse tennene. Ved å pusse tennene med en tannbørste og en spesiell tannkrem for hunder, er det enklest å fjerne det daglige tannbelegget. Derved forebygges oppsamlingen av mineralske stoffer, samt dannelsen av tannstein.

For å lykkes med tannpussen hos hunder, anbefales det å tilvenne dyret til tannbørsten, og bruken av den, allerede når den er valp. Det fins en mengde egnede tannpleieprodukter på dagens marked. Her finner du blant annet tannbørster med smått eller stort børstehode, fingerbørster eller ultralydtannbørster.

Ulike tyggeprodukter for hunder kan også hjelpe å redusere tannbelegget og bidra positivt til tannpleien. Disse enkle tiltakene kan allerede bidra til å effektivt forebygge tannproblemer hos hunder.

Våre mest populære artikler
8 min

Løpetid hos tisper

Selv om tispens løpetid er en helt naturlig prosess, sørger tispens merkelige adferd, irritasjonen over flekker på det nye teppet eller engstelsen for en uønsket drektighet for bekymring hos mange hundeeiere. Det du behøver å vite om løpetiden til tispen din og hvordan du og tispen kommer gjennom løpetiden uten stress, får du vite her.
4 min

Hundens sanser

Hundens enestående sanser overrasker oss gang på gang. Deres ferdighet til å orientere seg, kjenne igjen alt og alle bare ved lukten, samt det å kunne høre høye lyder er langt bedre utviklet enn hos oss mennesker.
8 min

Hundens coronavirus

Hundens coronavirus, også kalt canin coronavirus (CCoV) er utbredt verden over og treffer spesielt hunder som holdes i kennel og valper. Sammenliknet med menneskets coronavirus, som forårsaker luftveissymptomer, fører hundens coronavirus til plager i magen og tarmen. Selv om en coronainfeksjon hos hunder som regel har et mildt forløp, kan det hos immunsvekkede dyr komme til alvorligere sykdomsforløp med sterk diaré og i verste fall ende dødelig.