Parasitter hos hunder: flått og lopper

jack russel i blomstereng

Både flått og lopper tilhører de utvendige parasittene som hunder ofte kan bære på. De plagsomme parasittene livnærer av vertens blod. I følgende artikkel kan du lese det du bør vite om flått og lopper hos hunden.

Flått hos hund

Så snart våren nærmer seg og temperaturen stiger, vil også risikoen for flåttbitt øke. Dette er nemlig tiden hvor de små blodsugerne sitter på lur i gress og krattskog. Flåtter er ikke bare irriterende plageånder, men samtidig også bærere av sykdommer som borreliose og babesiose.

Ikke glem flåttkontrollen!

Desto tidligere flåtten blir oppdaget, jo lavere er risikoen for at hunden smittes av patogener. Dette gjelder spesielt for borrelia-bakterien som befinner seg i tarmen til flåtten. For at et smitte skal være mulig må bakteriene komme seg fra tarmen til bittstedet. Dette tar normalt minst 12 timer. Dermed er det svært usannsynlig at dyret blir smittet dersom flåtten fjernes tidsnok.

Av denne grunn bør du undersøke hunden for flått etter hver luftetur. Hodepartiet, ørene, halsen, magen og innsiden av hundens ben bør få spesielt mye oppmerksomhet i denne prosessen. Dette har bakgrunn i at flåtten foretrekker steder med tynn hud og lite pels. Det er likevel også viktig å undersøke resten av hundekroppen nøye, da det er ikke alltid like enkelt å oppdage flått. Størrelsen dens varierer nemlig avhengig av hvor mye blod den har tatt opp, og kan være alt fra like stor som en knappenål til størrelsen på en kirsebærkjerne.

Å fjerne flått hos hunder

Det enkleste er å bruke en flåttpinsett til å fjerne flått. Med en flåttpinsett er det mulig å dra parasittene forsiktig ut av huden som de har bitt seg fast i. Det er meget viktig å ikke klemme på flåtten, da dette kan medføre at mageinnholdet og dermed patogener når fram til såret og derfra videre inn i hundens blodkretsløp. I tillegg bør du alltid passe på at flåtten er fjernet fullstendig. Dersom hodet sitter igjen kan det føre til betennelser.

Det frarådes å bruke oljer, lim, neglelakkfjerner eller andre husholdningsmidler når du skal fjerne flått. Disse kan nemlig medføre av flåtten kaster opp og fordeler patogener i såret.

Slik fjerner du flått hos hunden:

  1. Bruk en flåttpinsett til å fjerne flåtten.
  2. Plasser pinsetten så tett inntil huden som mulig.
  3. Ta tak hodet til flåtten med pinsetten, og dra den forsiktig og jevt ut fra bittstedet.
  4. Undersøk om flåtten ble fjernet fullstendig.
  5. Desinfiser såret og sjekk det regelmessig i etterkant. Dersom området omkring såret er rundt og rødt kan dette tyde på en infeksjon med borrelia.
  6. Behold flåttbittet i bakhodet de neste dagene. Dersom hunden virker syk, matt eller får feber bør du ta den med til veterinæren.

Etter at flåtten er fjernet står det igjen å kvitte seg med den. Enkelte hundeeiere som har fått nok av de plagsomme parasittene tyr til mer drastiske tiltak som for eksempel å tenne på flåtten. Det finnes likevel også skånsommere alternativ: legg flåtten på en bit teip som du klapper sammen. Slik kan du kvitte deg med flåtten på en trygg måte.

Flåttbårne sykdommer

Flåtten kan overføre ulike sykdommer som ikke bør undervurderes. Blant disse finner man:

  1. Borreliose: dette er en sykdom som oppstår som følge av et smitte med bakterigruppen borrelia. Borrelia benytter parasitter som flått som vert. Gjennom disse er det mulig for bakteriene å komme inn i blodkretsløpet til neste vert via bittstedet.
  2. Skogflåttencefalitt (TBE): TBE er en virusinfeksjon som blir forårsaket av TBE-viruset. Sykdommen overføres i de fleste tilfellene av et bitt fra en infisert flått. TBE er svært sjeldent hos hunder og rammer kun dyr med et svekket immunforsvar.
  3. Babesiose: Babesiose forårsakes av den encellede parasitten Babesia. Parasittene overføres gjennom et bitt av flåtten dermacentor reticulatus. Når parasittene har nådd blodkretsløpet, vil de angripe røde blodlegemer.
  4. Anaplasmose (sjodogg): dette er en infeksjonssykdom som oppstår gjennom et smitte med bakterier som tilhører familien Anaplasma. Disse blir også overført av flått.
  5. Ehrlichiose: dette en sykdom som oppstår etter en infeksjon med rickettsiebakterien Ehrlichia canis. Sykdommen blir overført av husflåtten som er utbredt i områdene rundt det europeiske middelhavet.

Forebyggende tiltak mot flått hos hund

Bedre føre vàr enn etter snar! Derfor bør du allerede i forkant beskytte hunden din mot flått og flåttbårne sykdommer. Det finnes en rekke ulike flåttmidler som dreper flått eller forhindrer at de biter seg fast.

  • Spot-On: de såkalte spot-on midlene blir påført mellom hundens skulderblader og har en varighet på opptil fire uker. Virkemiddelet blir tatt opp gjennom huden, og kan utfolde sin fulle virkning på grunn av den smarte plasseringen som ikke er tilgjengelig for hunden selv.
  • Spray: flåttpray virker effektivt mot flått, og har en varighet på opptil fire uker.
  • Halsbånd: en ytterligere mulighet til å beskytte hunden mot flått er å bruke et flåtthalsbånd.

For å forebygge et smitte med borrelia er det også mulig å vaksinere hunden. Vaksinasjonen kan ikke forhindre at hunden bites av flått, men den hjelper kroppen med å danne antistoffer som kan forhindre en borreliainfeksjon. Det finnes flere ulike vaksiner, men vær oppmerksom på at en flåttvaksinasjon er omstridt. Rådfør deg derfor med veterinæren din vedrørende dette.

Lopper hos hund

Parasiten beim Hund sorgen für Juckreiz

Derom hunden din klør seg påfallende ofte kan det være at lopper står ansvarlig for det. De små plageåndene hører til blant de vanligste parasittartene, og er ikke bare meget plagsomme, men kan også forårsake sykdommer. I hovedsak overføres loppen ved kontakt med andre dyr som bærer på lopper. Likevel kan de også gjerne ligge på lur i tepper, puter, sofaen eller andre ting som er laget av stoff. Dersom en utvokst loppe en gang har funnet sin vert, vil den sjeldent veksle den igjen. Loppen vil permanent sitte på offeret sitt og livnære seg av dens blod.

Lopper reproduserer seg i et rasende tempo: bare i løpet av én dag kan enhver kvinnelig loppe produsere 30 egg, som de legger fra seg i hundepelsen. Derfra kan de falle ned og spre seg rundt der hvor hunden befinner seg – for eksempel på sofaen, i hundekurven eller i gulvsprekker. Fire til tolv dager senere vil larver forlate eggene. Den første tiden spiser de cellemateriale o.l. som faller ned fra dyrene. Kort tid etter vil de forpuppe seg og klekke som nye lopper – klar til å starte jakten på en ny vert. På grunn av alt dette er det ikke bare viktig å bekjempe utvokste lopper, men også egg og larver.

Lopper er ikke kresne. Selv om det finnes ulike spesialiseringer (som for eksempel hundelopper og kattelopper), er det også mulig at de velger et menneske som vert.

Oppdag lopper hos hund

Lopper er kun noen få millimeter store, noe som gjør de utrolig vanskelig å oppdage med det blotte øye. Hovedsymptomet for lopper er kløe. Denne fører til at hunden klør, slikker eller biter seg i uvanlig stor grad. Sår eller eksemer kan oppstå som et resultat.

Dersom du har en mistanke om at hunden din har flått bør du undersøke den. Ser du en loppe, er det enkelt å fastlegge et loppebefall. Hvis ikke, kan du undersøke hunden og se om du finner rester av loppens avføring.

Slik ser du om hunden din har lopper:

  1. Plasser hunden din på en glatt undergrunn som er lys nok til å se loppene med en gang de faller ned fra pelsen. Badekaret eller et flislagt gulv er for eksempel velegnede overflater.
  2. Gre hundens pels med en kam som har veldig fine og tette tagger. Dersom det finnes avføring fra loppene i hundepelsen vil denne komme til syne i kammen eller falle ned på gulvet.
  3. Samle det som faller ned på en hvit klut og fukt den forsiktig.
  4. Dersom det er loppens avføring vil den løse seg opp og etterlate røde flekker på duken. Rødfargen kommer fra fordøyet blod.

Lopper og farene de innebærer

Lopper er ikke bare irriterende, men kan også medføre uønskede konsekvenser

  • Anemi (blodfattighet): dersom hunden bærer på et stort antall lopper, kan det komme til et betydelig blodtap. I verste fall kan det føre til blodfattighet.
  • Loppeallergi: når loppen biter hunden gir den fra seg en liten mengde med spytt. Det er denne som forårsaker den typiske kløen. Enkelte hunder er også allergiske mot loppens spytt.
  • Bendelorm: lopper kan bære egg fra bendelormen i seg. Dersom dette er tilfellet, og hunden spiser loppen, kan disse eggene nå fram i hundetarmen og utvikle seg til bendelorm. For å være på den sikre siden kan det derfor være lurt å gi hunden en ormekur etter at den har hatt lopper.

Bli kvitt lopper hos hunden

For å lykkes med å bli kvitt lopper, bør du gå fram i to trinn:

  1. Ta hånd om dyret som har lopper

Det finnes en rekke ulike midler som kan brukes til å bekjempe lopper: ulike spot-on preparater, spray eller halsbånd kan være til stor hjelp.

  1. Ta hånd om dyrets omgivelser og andre dyr som lever sammen med dyret som fikk lopper

Dersom hunden din har lopper, bør du i alle fall undersøke hundens omgivelser og andre dyr som lever i samme husholdning. Slik sikrer du at alle utviklingsstadier til loppen beskjempes samtidig. Underlag og kosetepper bør vaskes på minst 60 grader. Relevante områder bør støvsuges flere ganger. Vær også oppmerksom på at støvsugerposen fjernes omgående etter første omgang med vasking. Du kan som ekstra støtte også bruke spray til å gå over de romslige omgivelsene.

Våre mest populære artikler
8 min

Løpetid hos tisper

Selv om tispens løpetid er en helt naturlig prosess, sørger tispens merkelige adferd, irritasjonen over flekker på det nye teppet eller engstelsen for en uønsket drektighet for bekymring hos mange hundeeiere. Det du behøver å vite om løpetiden til tispen din og hvordan du og tispen kommer gjennom løpetiden uten stress, får du vite her.
4 min

Hundens sanser

Hundens enestående sanser overrasker oss gang på gang. Deres ferdighet til å orientere seg, kjenne igjen alt og alle bare ved lukten, samt det å kunne høre høye lyder er langt bedre utviklet enn hos oss mennesker.
8 min

Hundens coronavirus

Hundens coronavirus, også kalt canin coronavirus (CCoV) er utbredt verden over og treffer spesielt hunder som holdes i kennel og valper. Sammenliknet med menneskets coronavirus, som forårsaker luftveissymptomer, fører hundens coronavirus til plager i magen og tarmen. Selv om en coronainfeksjon hos hunder som regel har et mildt forløp, kan det hos immunsvekkede dyr komme til alvorligere sykdomsforløp med sterk diaré og i verste fall ende dødelig.