Maine Coon

Maine Coon katt

Maine Coon er blitt en av de mest populære katterasene i verden og har også fått økende popularitet i Norge. Dette skyldes trolig deres naturlige lynne, robusthet og flotte karakter.

Opphav

Maine Coon er av utseende veldig lik den norske skogkatten, men kommer i motsetning fra Amerika og delstaten Maine. Det eksisterer mange myter om deres opprinnelse, blant annet hevdes det at rasen er en blanding mellom katt og vaskebjørn, noe som biologisk ikke er mulig. Mer sannsynlig er derimot at kattene kom til Amerika på båter fra utlandet, hvor de ble brukt til å bekjempe rotter og mus. Maine Coon gikk imidlertid i glemmeboken, men dens popularitet økte igjen på 1950-tallet, da katten blant annet ble presentert på raseutstillinger.

Visste du at Maine Coon også betegnes som Amerikas første “Show-katt”? Innbyggerne i Maine var veldig stolt over de usedvanlige kattene deres. De var overbevist over at katten var smartere, raskere, sterkere og dermed generelt bedre i alt enn andre katter. Allerede på 1700-tallet begynte de å sammenligne deres Maine Coons med katter fra andre nabolag på lokalfester i landsbygda.

maine coon kitten © lvp312 / stock.adobe.com
Bei der Ernährung von Kitten ist es wichtig, auf

Vesen

Maine Coon er svært elskverdige og sosiale dyr. De elsker lek og er veldig smarte – du kan til og med lære den små triks. Det finnes til og med historier om Maine Coons som har blitt trent til å apportere. I motsetning til de fleste kattene, er Maine Coons kjent for å være glad i vann. Hvis en Maine Coon holdes alene, vil den trenge mye menneskelig oppmerksomhet for å trives. Dessuten snakker en Maine Coon veldig mye. Deres søte mjauing vil følge deg gjennom hele dagen. De er veldig sosiale og omgjengelige med andre dyr og barn. Maine Coon kan også enkelt holdes som ren stuekatt. Vær likevel oppmerksom på at katter av denne rasen er glad i å røre på seg og har behov for mye bevegelse. Sørg derfor for at katten har nok muligheter for å sysselsette seg fysisk, selv om du holder den som innekatt.

Kroppsbygning

Gjennomsnittsvekten for en Maine Coon er 6 til 8 kg. Kroppen er muskuløs med et bredt bryst, og skal virke langstrakt og kantete. En Maine Coon kan nå en lengde på opptil 1,20 meter, hvor halen er omtrent like lang som kroppen selv. Ørene er store og spisse med hårtufser ytterst. Kattene har en vannavvisende pels med tett underull, tykke dekkhår og en buskete hale. Foruten fargen gull, kan pelsen også ha alle mulige andre fargekombinasjoner. Benene til Maine Coonen er sterke, muskuløse, godt over middels lange og velproporsjonerte. Potene er store, runde og prydet med den fine pelsen. Hårtufsene på potene er hos noen katter så lange at de stikker mer enn 2 cm ut mellom tærne. Enkelte Maine Coons har polydaktyli, noe som innebærer at de blir født med 6 eller 7 tær.

Generelt finnes det ingen entydig rasestandard for Maine Coon. Hvordan den defineres, er avhengig av den respektive raseklubben som oppdretteren tilhører. Likevel er det kun små forskjeller mellom rasestandardene som fastlegges av de ulike klubbene.

Hold av Maine Coon

Som tidligere brukskatter er Maine Coons begavete jegere. De intelligente kattene apporterer gledelig og er som regel svært glade i vann. Bli derfor ikke overrasket dersom Maine Coonen din griper enhver mulighet for å kose seg i sølepytter eller leke med vannskålen sin. I tillegg bør kloremøbler og sovehuler tilpasses størrelsen på denne katterasen. Det er viktig at både høyde og stabilitet stemmer overens med kattens behov. Selv om Maine Coon kattene er kjent for å være sosiale dyr, har de behov for et sted hvor de kan trekke seg tilbake og være for seg selv i ny og ne. Et kattehus er perfekt for dette formålet. Du bør også være nøye med å velge riktig størrelse på kattedoen – her gjelder mottoet: desto større, jo bedre og behageligere er det for katten! Maine Coon katter kommer godt overens med andre katter, og selve sosialiseringsprosessen er som regel problemfri. Dersom det er planlagt å sosialisere en Maine Coon med andre katteraser, anbefales det likevel å foretrekke katter som også har en sosial natur. Som nevnt tidligere, er “Coonies” svært aktive dyr som er glad i bevegelse. Derfor er det desto viktigere å sørge for at de får nok bevegelse – spesielt dersom de blir holdt som innekatt. En sikret balkong eller en innhegning som er innredet for katten, kan være en løsning. En annen mulighet er å ta med katten på tur ved å leie den med et kattebånd. Før dere drar på oppdagelsesferd sammen, bør det å gå i bånd likevel testes innendørs først, slik at katten kan venne seg til situasjonen. Katteleker, som for eksempel intelligensleker, bør heller ikke mangle i et “Coonie-hjem”.

zwei maine coon liegen © Marta / stock.adobe.com
Maine Coons lassen sich sehr gut mit anderen Katzen vergesellschaften.

Pleie

Man ville nok egentlig ha forventet at pelsen til en katt med halvlangt hår krever mye vedlikehold og stell. Maine Coonen sin pels er, i motsetning til hva man kunne forventet seg, ikke altfor krevende å pleie. Grunnen til dette er at Maine Coonen har veldig lite underhår og halvlangt dekkhår. Resultatet er at pelsen ikke floker like fort som andre pelstyper. Derfor er det nok å børste pelsen en gang i uken. Når det er tid for pelsskifte, bør pelsen likevel få oppmerksomhet litt oftere. Dersom katten er en utekatt, bør du også sjekke pelsen for parasitter med jevne mellomrom.

Ernæring

Maine Coon katten er stor og har en utpreget trang til aktivitet. Tilsvarende viktig er det at den får i seg tilstrekkelig med energi og næringsstoffer gjennom kostholdet. Selvsagt spiller også kattens alder, livsstil og individuelle behov en stor rolle når det kommer til kostholdet. Eldre katter behøver for eksempel ikke den samme mengden næringsstoffer som yngre katter. Spesielt hos kattunger er det viktig å sørge for at de får den energien de trenger for en optimal utvikling og oppvekst. Kattens vekt og allmenntilstand påvirker også det endelige næringsbehovet. Du bør holde et øye med kattens vekt til enhver tid, da overvekt blant annet kan medføre smertefulle leddproblemer.

Vær oppmerksom på kvaliteten når du går til innkjøp av kattemat og velg en variant med høyverdige ingredienser. Kjøtt bør utgjøre hovedandelen i fôret. Sukker, konserveringsmidler, korn eller animalske biprodukter bør kun være oppført i små mengder. Katter gleder seg stort over små godbiter innimellom – den totale mengden bør likevel være moderat. Det kan også være smart å sette fram kattegress til din “Coonie”. Kattene svelger mye hår når de gjennomfører sin daglige pleierutine, noe som fører til dannelsen av hårballer i magen. Kattegresset vil hjelpe katten med å skille ut hårene igjen.

Dersom du ikke ønsker å ty til ferdigprodusert kattemat, er BARF-dietten eller hjemmelaget kattemat to andre muligheter. Før du går over til et av disse alternativene, bør du innhente informasjon om hva som må til for å dekke kattens næringsbehov uten å risikere underernæring. Husk også at rått svinekjøtt aldri bør fôres, i og med at det kan overføre Aujeszky-viruset. Kjøttet bør derfor alltid kokes godt før det serveres.

Maine Coons bør, som alle andre katter, alltid ha tilgang til ferskt vann. På grunn av deres naturlige laktoseintoleranse, skal katter ikke få vanlig melk. Et godt tolerert alternativ er kattemelk, som er spesielt utviklet for katter og har en redusert andel melkesukker. Sistnevnte bør likevel ikke bli sett på som en erstatning for vann, men heller som en snack.

Er du på utkikk etter fôret som passer best til din Maine Coon? Velg blant vårt utvalg av tørr- eller våt kattemat og finn den perfekte fôrvarianten til din firbente yndling.

Våre mest populære artikler
7 min

Maine Coon

Maine Coon er blitt en av de mest populære katterasene i verden og har også fått økende popularitet i Norge. Dette skyldes trolig deres naturlige lynne, robusthet og flotte karakter.

9 min

Ragdoll

Ikke la navnet lure deg! Her er det ikke snakk om en katt som ligner på en filledukke. Ragdoll er en katterase for katteelskere av Siam, Colorpoint og andre Pointer-katter. De blide gigantene overbeviser ikke bare med deres vakre pels, deres ekstraordinære farge og deres lyse blå øyne...

10 min

Norsk skogkatt

Den norske skogkatten har helt siden begynnelsen utviklet seg uten menneskelig innflytelse i opprinnelseslandet Norge. Rasen begeistrer i dag katteelskere med sitt ville utseende og oppriktige karakter. Det er dog ikke bare kattens utseende som er opprinnelig hos denne rasen!