Bengal

Bengalkatt

Bengalkatten er en uten tvil en enestående katterase. Tross alt er den en ekte “stuetiger” i ordets forstand. Oppdrettere satser på en liten andel av villkattens gener hos denne rasen. Villkatt-hybrider som bengal eller savannah er blitt den nye trenden blant oppdrettere. Men hva er det som kjennetegner og karakteriserer hybridkatter og hva må man ta i betraktning når en slik krysning med villkatten flytter inn? I denne artikkelen får du svar på disse spørsmålene.

Helt fram til begynnelsen av det nittende århundre kunne man finne krysninger av store kattedyr i europeiske dyreparker. Det som viste seg å være mindre praktikabelt for zoologiske hager, smittet likevel over på oppdretten av tamkatter. De såkalte hybridkattene blir i stadig økende omfang avlet fram ved å krysse ville katteraser med domestiserte tamkatter. Bengalen er trolig det mest kjente eksemplet på dette. Rasen oppsto som følge av krysningen av en tam, svart huskatt og en vill asiatisk leopardkatt. Resultatet ble en katterase som overbeviser med en langstrakt kroppsbygning og en usedvanlig pels. Avhengig av nærheten til de ville slektningene sine, vil katter av denne rasen i visse tilfeller ha behov for eiere som allerede har erfaring med katter.

Historie

Bengal er en svært moderne rase. Opprinnelsen til denne hybridkatten kommer fra USA. Her gjennomførte genforskeren Jean Mill i 1963 de første forsøkene på å krysse den sørasiatiske leopardkatten Prionailurus bengalensis bengalensis med en tamkatt. Målet var å avle fram en tam huskatt, som samtidig innehar det ville, opprinnelige utseendet til de viltlevende forfedrene sine.

Selve ideen var dog ikke ny. Allerede i 1889 nevnte den britiske kunstneren og journalisten Harrison William Weir en krysning av den asiatiske leopardkatten og huskatten. Som offisiell grunnlegger av rasen og personen med størst innflytelse på avlen, regnes likevel Jean Mill – tidligere kjent som Jean Sudgen. Allerede i 1946 tok hun for seg “Crossbreeding” – på norsk: “kryssavl” – i et forskningsarbeid for genetikk-kurset hennes ved Davis universitetet i USA. På begynnelsen av 60-tallet ble ideene og kunnskapen hennes realitet: hun krysset huskatter med den asiatiske leopardkatten. Direkte kryssavl mellom vill- og huskatter kalles “F1”-dyr. Gjennom en ny krysning mellom F1-katter med en huskatt, oppstår “F2”-dyr og så videre. F1 og F2 katter viser ofte den ville oppførselen til de ville slektningene sine. Jean Mill krysset F1 dyrene med stamfaren på nytt og fikk gjennom det nye F2-katter. Etter ytterligere to til tre generasjoner viste kattene atferdsmessige likheter med tamkatten. Avlen ble avbrutt en kort periode etter at mannen til Jean Mill døde, men ble tatt opp igjen på 70-tallet da hun kunne overta hybride hunndyr fra forskeren William Centerwall. Han parret huskatten med leopardkatten for å undersøke dens immunitet for FeLV (Felint Leukemivirus). Dette var startskuddet for den moderne avlen av bengalkatten, som i 1983 offisielt ble anerkjent av TICA (The International Cat Association). Til å begynne med ble også andre raser, som egyptisk mau, abyssiner og amerikansk korthår, krysset for å forbedre kattens utseende. I dag blir bengalen avlet renraset. På utstillinger er det kun tillatt å vise katter fra fjerde generasjon (F4). Det er først fra denne generasjonen av at kattene regnes som tam og har likhet med huskattens personlighet.

Bengalkatten har imidlertid funnet mange venner, og blitt anerkjent av mange raseklubber  som for eksempel Cat Fanciers’ Association (CFA).

Utseende

Men nok om de historiske aspektene til denne rasen – som på mange måter skiller seg betraktelig fra andre katteraser. De smidige, men samtidig atletiske dyrene veier opptil 6 kilo og har en høyde på opptil 30 cm. Den kraftfulle kroppen bæres av lange, muskuløse ben. Hodet til en bengal er forholdsvis lite. Det domineres av høye kinnbein og mandelformede, store øyne. Øyefargen er ofte grønn, eller blå hos dyr med fargen “seal point”. Ørene er små med avrundede spisser og er bred base.

Mest påfallende er det “ville” utseendet til bengalen. Med horisontalt liggende flekker, rosetter og en lys mage har den stor likhet med sine ville forfedre. Mange dyr har også stripete ben, men burde helst ha flekker. En bengalkatt finnes i grunnfargene oransje, gull, mørkegul og sandfarget – ofte også med “glitter”. Avtegningene “marbled” og “spotted” er anerkjent”.

  • Marbled: dette mønsteret minner om de “flytende” avtegningene til andre katteraser. Likevel bør avtegningene til en bengal minne så lite som mulig om mønsteret til vanlige huskatter.
  • Spotted: pelsvarianten “spotted” er eksplisitt ønsket. Bengalkatter med et slikt mønster likner på de ville leopardkattene med de store flekkene sine. Det skilles mellom ens- og tofargede flekker (rosetter).

Hake, bryst, mage og ben bør være hvit til kremfarget, og stå i kontrast til fargen på ryggen og sidene. Øyne, lepper og nesen er ideelt sett omringet av svarte kantlinjer. Det er likevel ikke bare det opprinnelige utseendet til bengalkatten som minner om dens ville opprinnelse.

Personligheten til en bengal

Fra og med femte generasjon regnes bengalkatter som tam. På grunn av det ville arvegodset er de likevel aktive og temperamentsfulle dyr. Derfor bør de først holdes som husdyr fra denne generasjonen av. Selv avlsdyr kan først delta på utstillinger fra fjerde generasjon. I følge rasestandarden er bengaler tillitsfulle, oppmerksomme, nysgjerrige og vennlige katter.

En bengal er en katt som fryder! Den regnes som smart og lærevillig – og krever dermed mye oppmerksomhet slik at aktivitetsbehovet kan styres i riktig retning. De som kjenner bengaler vet at hybridkattene ikke er tilstrekkelig sysselsatt med litt kos og lek. Målrettet trening og klikker-arbeid er like viktig som behovstilpassede omgivelser som motvirker kjedsomhet. Bengaler elsker å klatre og er spesielt glad i vann. Nok tid i sikre omgivelser utendørs sørger for at bevegelsestrangen til katten blir infridd. En stor hage er selvsagt optimal, men for roligere dyr er også en sikret balkong med ulike klatremuligheter godt egnet.

En bengal er en selvsikker, heller dominerende og aktiv katt. Sosialisering med katter som er tilbakeholden og rolig kan derfor medføre problemer. Likevel bør en bengal aldri holdes alene. Katter som har et liknende temperament som bengalen, egner seg godt som følgesvenner for denne rasen. Rolige katteraser som perserkatt eller british shorthair egner seg ikke.

Hos bengalkattene er oppdragelsen av hvert enkelt dyr spesielt viktig. For selv om det slumrer en liten tiger i alle tamkatter, kommer det ville arvegodset spesielt godt til syne hos katter som har ville forfedre i nærliggende generasjoner.

Bengalkatter i første generasjon har for eksempel veldig utpregede villdyr-egenskaper. I tillegg krever det betydelig mer å holde bengalkatter i generasjon en til fire, i og med at de innehar mye av det ville arvegodset. Som huskatt egner seg derfor først katter fra femte generasjon. Fra denne generasjonen av regnes de ikke lenger som hybridkatter og kan holdes som en vanlig katt uten at du må forholde deg til spesielle krav. Det som er viktig hos alle rasekatter, er at den kun kjøpes fra en seriøs og ansvarsfull oppdretter som legger stor vekt på sosialisering og oppdragelsen av dyrene sine. Samtidig bør oppdretteren være tilgjengelig og hjelpe de nye eierne i den første tiden, dersom det skulle være behov for det. Du bør også avtale et tidspunkt for å besøke oppdretteren på forhånd, slik at du kan danne deg et bilde av dyrene og deres levevilkår på egenhånd. Avlskattene bør være menneskekjær og tillitsfull.

Hold av en bengal

Bengaler opp til og med fjerde generasjon skiller seg som nevnt tidligere veldig fra vanlige tamkatter når det kommer til både personlighetstrekk og atferd. Personligheten til en bengal fra og med femte generasjon vil derimot ligne på vesenet til andre, aktive tamkatter uten arvegods fra villkatter. Selv det å holde slike katter er ikke veldig ulikt det å holde vanlige huskatter med bevegelsesglede. De aktive kattene har behov for mye tid utendørs, der de kan klatre, klore, leke og tumle rundt. En stor innhegning eller en sikret balkong med nok sysselsettingsmuligheter gir katten også en mulighet til å innfri aktivitetsbehovet sitt. Du bør variere omgivelsene til katten og stadig by på nye stimuli. Hva med en vannskål på balkongen? Eller en liten hagedam? Kun fantasien setter grenser! Etter få uker vil målrettet trening med for eksempel klikkere være velkjent. Intelligensleker og hjernetrim sørger for variasjon og er veldig populære blant bengaler. Selv om det allerede finnes et bredt utvalg av intelligensleker for katter, kan du med fordel også prøve produkter for hunder. Bengalkatter elsker vann. Dermed vil en stor, flat vannskål være til stor glede året rundt – om sommeren ute i det fri, og om vinteren innendørs i for eksempel badet.

Å holde en bengal kan være veldig krevende for katteeiere som er vandt til rolige katteraser. Det er likevel svært givende å tilbringe tid med disse smarte og lærevillige dyrene.

Ernæring og helse

Er du på jakt etter det passende fôret til din bengal?

Bengaler kan få en rekke rasetypiske sykdommer. Derunder faller blant annet progressiv retinal atrofi (PRA), en genetisk sykdom som kan føre til blindhet i løpet av det første leveåret på grunn av en degenerasjon av øyets retina. En annen arvelig sykdom fører til at de røde blodlegemene ødelegges grunnet en mangel på pyruvatkinase, noe som resulterer i anemi. Begge sykdommene kan påvises ved hjelp av gentester. I tillegg kan bengalkatter også få hypertrofisk kardiomyopati (HCM). Dette er en hjertesykdom som fremkaller en fortykning i hjertemuskelen. HCM kan identifiseres ved hjelp av ultralyd. Ansvarsfulle oppdrettere tester kattene sine for arvelige sykdommer og ekskluderer syke dyr fra videre avl. Dette er en ytterligere grunn til å kun velge seriøse oppdrettere som setter dyrenes velferd først. Ta avstand fra useriøse aktører som selger katter uten dokumenter, og dermed ikke kan garantere at dyrene er friske.

Det beste tiltaket for å forebygge helseproblemer hos en bengal, er å sørge for et høyverdig og artsriktig fôr, samt gjennomføre den årlige kontrollen hos veterinæren. Mange av de som eier katter med vilt arvegods i seg, satser på råfôring, da at mange katter av rasene savannah og bengal viser en tendens til ømfintligheter ovenfor industrielt framstilt fôr og bakteriene i dette. Generelt sørger dog et høyverdig fôr for at katten får i seg alt den behøver for et langt og sunt katteliv. Dersom du bestemmer deg for råfôring er det viktig at du har solid kunnskap om kattens ernæringsbehov. Med de passende kosttilskuddene og naturlige supplement sørger du for at katten får et holistisk, sunt og balansert kosthold.

Slik finner du en passende oppdretter

Som du ser er bengalen en fascinerende katterase. Har du forelsket deg i den mangfoldige katten og ønsker at den flytter inn hos deg? Da er det nødvendig å tenke på hvor du kan kjøpe den.

En ansvarsfull oppdretter ser til at kattene holdes slik det er best for dem, selv etter at de forlater fødselsstedet sitt. En slik oppdretter sørger også for at kattungene kommer i kontakt med sin fremtidige familie så tidlig som mulig. Som medlem i en raseklubb legger oppdretteren ikke bare vekt på at kattene tilsvarer den ønskede avlstypen, men tar også ansvar for deres helse. Dette innebærer sykdomsforebyggende tiltak hos avlsdyrene (allerede før parringen), tester for genetiske sykdommer og den veterinærmedisinske behandlingen under drektigheten. Etter fødselen blir kattungene undersøkt av dyrlegen, får vaksiner og ormekur, samt en tilpasset ernæring. Alt dette koster selvsagt penger – noe som reflekteres i prisen til katten. En bengal koster vanligvis rundt 10.000 kroner. Avlskatter vil være dyrere.

Selv om prisen kan virke høy ved første øyekast, bør du for all del ikke kjøpe en katt fra aktører som tilbyr billige rasekatter uten dokumenter. Som regel spares det inn på områder som valg av avlskatter og de helserelaterte aspektene. Det er svært sjeldent at dyr med en slik opprinnelse får den sosialiseringen og tiden de trenger for å bli fysisk og mentalt friske katter. Tilliten gjelder selvsagt for begge parter. Vær derfor ikke overrasket dersom oppdretteren setter spesielle krav til familiene som overtar en av kattungene. Dette kan for eksempel være en kastrering eller et hold som innebærer at katten kan gå fritt utendørs. I tillegg er det viktig å se til at katten har gyldige dokumenter som beviser at den ikke faller innunder spesielle lover. Dersom dette beviset mangler, kan det medføre at dyret blir konfiskert. Ta derfor kun seriøse oppdrettere i betraktning.

Vi ønsker deg mye glede med din bengal!

Våre mest populære artikler
7 min

Maine Coon

Maine Coon er blitt en av de mest populære katterasene i verden og har også fått økende popularitet i Norge. Dette skyldes trolig deres naturlige lynne, robusthet og flotte karakter.
10 min

Ragdoll

Ikke la navnet lure deg! Her er det ikke snakk om en katt som ligner på en filledukke. Ragdoll er en katterase for katteelskere av Siam, Colorpoint og andre Pointer-katter. De blide gigantene overbeviser ikke bare med deres vakre pels, deres ekstraordinære farge og deres lyse blå øyne...
10 min

Norsk skogkatt

Den norske skogkatten har helt siden begynnelsen utviklet seg uten menneskelig innflytelse i opprinnelseslandet Norge. Rasen begeistrer i dag katteelskere med sitt ville utseende og oppriktige karakter. Det er dog ikke bare kattens utseende som er opprinnelig hos denne rasen!