Grunnleggende om oppfostring av kattunger

Lekende kattunge

I løpet av de første ukene av livet lærer de små kattungene seg mye om hvordan de skal oppføre seg av deres mor og, faktisk også, av deres søsken. Likevel det er fortsatt nødvendig at mennesker engasjerer seg i opplæringen av kattungen. Tross alt oppfostrer ikke kattemoren kattungen for å tilpasse den til menneskelige standarder og oppførsel.

Som menneske i en kattunges omgivelse, er det du som har ansvaret for å lære den at gardinene, tapetet og sofaen ikke er til for å kvesse klørne. Derfor kan det være nyttig for deg å forstå hvorfor katten din har en viss oppførsel. Når katten kvesser sine klør på tapetet, gardiner og andre ting i hjemmet, markerer den sitt revir med duftkjertler i potene. Mennesker kjenner ikke den fint fordelte lukten, men det gjør andre katter og andre dyr. Samtidig kvesser katten og rengjør klørne sine på denne måten, samtidig som de også tøyer og strekker ut kroppen.

Å kvesse klørne er med andre ord en helt naturlig oppførsel. Selvfølgelig skal din kjære lille katt få lov til å fortsette med det, men på et kloremøbel eller klorestativ slik at det ikke går utover din innredning. Med litt tålmodighet, empati og ro kan du i de fleste tilfeller få din lille pelsdott til å forstå dette.

Slik fungerer opplæringen av kattungen

Det er også viktig å huske at katter er einstøinger og ikke flokkdyr. Derfor ser de ikke på folkene i sin nærhet som alfadyr. Av den grunn følger de heller ikke nødvendigvis alltid den oppførselen som vi mennesker prøver å lære dem. I tillegg har katter ganske enkelt ulik evne til å adlyde. I utgangspunktet fungerer opplæring av kattunger likevel bra om du har et par tips i bakhånd:

  • Det er viktig at du reagerer umiddelbart på kattens oppførsel. Om kattungen for eksempel har gått opp på bordet, legger nesen over kanten av bordet eller kvesser klørne på sofaen, tapetet eller gardinene, så sier du helt enkelt bestemt men fortsatt mildt ”nei”. Deretter løfter du katten ned fra bordet og setter den ned på kloretreet om den kan kvesse klørne sine på.
  • Plasser kloretreet eller enda bedre flere kloretrær på et eller flere steder hvor katten lett kommer til. Det er også anbefalt å plassere klorestativet i nærheten av møblene som den lille katten liker å kvesse klørne på. I tillegg kan du lokke den til å bruke klorestativet ytterligere hvis du sprayer litt kattemynte på det.

Reager umiddelbart på kattungens oppførsel

Du har bare ett til to sekunder på deg til å reagere på kattungenes oppførsel. Det er viktig å holde seg innenfor denne tidsperioden slik at katten kobler den negative eller positive reaksjonen din til sin siste handling. Alle konsekvente og umiddelbare handlinger du gjør som kobles sammen med en positiv forsterkning av alle de bra tingene din lille kattunge har gjort, får ofte rask og vedvarende effekt. Slik vil kattungen ta til seg de reglene du setter opp.

Gi kattungen mye tid sammen med moren

Det er spesielt viktig å la kattungene være så lenge som mulig med moren. Nærhet til moren er viktig for den lille kattens fysiske og mentale helse. Hvis du skiller kattungen for tidlig fra moren, kan det føre til at angstnivået stiger. Dette fører da igjen til en nedsatt livskvalitet og gjør det vanskeligere å lære den opp. De små kattungene er ganske enkelt mer mottakelige hvis de føler seg trygge og er i psykisk balanse.

Kitten werden von Mama erzogen © Evdoha / stock.adobe.com
Schon die Katzenmutter beginnt mit der Kittenerziehung.

Kattungeopplæring: hjelpemiddel for å gi en positiv forsterkning

Du kan bruke forskjellige hjelpemidler når du lærer opp kattunger. Noen katteeksperter anbefaler å bruke en klikker. Du kan få svært gode resultater med klikker-trening der du bruker såkalte markørlyder for å forsterke god oppførsel hos katten. Faktisk kan alle katter læres opp med klikker-trening, men her kan det også være individuelle forskjeller i hvor mye oppdragelse hver katt kan ta til seg.

Klikkeren fungerer med den særegne lyden som enheten produserer. I kattens normale miljø finnes det ingen slik lyd. Klikkeren gir katten et umiddelbart positivt signal om at den akkurat har gjort noe riktig.

Dersom du jobber med klikkeren har du kun kort tid på deg, ett til to sekunder, til å f.eks. belønne kattungen med litt tørrfôr. Klikker-trening kan også brukes i situasjoner hvor du vil lære katten triks. For eksempel brukes dette under filmopptak med katter. Hvis du har lært din katt det grunnleggende for et felles harmonisk liv ved hjelp av en klikker, så kan du vanligvis bruke dette til større oppgaver med god suksess. Mange katteeiere lærer til og med katter små triks med en klikker.

Belønning med snacks og kos

Det er likevel ikke alle katteeksperter som mener det er bra med et hjelpemiddel som genererer en kinaputt-lignende lyd. Noen synes også at det er for upersonlig å bruke en klikker som opplæringsmetode. Det handler tross alt om å bygge opp en dyp relasjon og et tillitsforhold til ditt kjære, lille familiemedlem.

Klikker-kritikere mener at du bare skal bruke kattesnacks, uttrykke ros og klappe kattungen for at den skal vite at den har gjort noe riktig. På den måten kan du vise katten din ekte glede over dens gode oppførsel.

Med positiv forsterkning oppnår du raske og varige positive endringer i oppførselen til pusen. Det er derimot absolutt ikke anbefalt å bruke straff, i form av for eksempel vannspray, ved dårlig oppførsel. Dette kan nemlig skade tillitsforholdet som du ønsker å bygge opp. Å bygge opp et pålitelig forhold er alfa og omega i en vellykket katteoppfostring.

Belohnung ist wichtig © denisval / stock.adobe.com
Leckerchen als Belohnung sind ein einfaches Hilfsmittel.

Hvis katten din gjør noe du ikke synes er bra, er det best å umiddelbart si et klart og tydelig “nei”. Samtidig fjerner du katten fra der den er, enten det er på kjøkkenbordet, arbeidsbenken eller andre steder hvor den ikke har lov til å være. Sett katten på bakken eller ta den med til for eksempel kattekurven eller kloretreet. Vanligvis vil katten din forstå dette ganske raskt.

Kattunger blir rask stuerene

De små kattungene lærer seg vanligvis på kort tid å gå på kattetoalettet. Det er imidlertid viktig å påpeke at en katt selvsagt kan komme ut for en mindre ulykke mens den er under opplæring. Hvis dette skjer må du ikke bli irritert, men reagere mykt og med tålmodighet, og bare sette katten tilbake på kattetoalettet. Snakk rolig og snilt til den og klapp den kanskje litt ekstra på hodet. Deretter kan du trekke deg diskret tilbake slik at den kan gjøre ifra seg uten at noen står og ser på.

Stueren kat © Oksana Kuzmina / stock.adobe.com

Hvis en av de små kattungene er på toalettet, er dette vanligvis en invitasjon for de andre søsknene. Straks en har sett en av de andre på kattetoalettet, vil den også gå der. Det er heller ikke uvanlig at to kattunger på toalettet samtidig. Senere bør kattene imidlertid ha egne toaletter.

Klapp aldri katten for lenge på ett sted

Selv om kattunger og katter liker å bli klappet kan deres følelser overstimuleres av at du kjæler med den for mye på ett sted. Dette kan føre til at kattungen etter en viss tid viser at det blir for mye. Dette bør tas hensyn til og du bør la være å klappe den for lenge på samme sted.

Vi ønsker deg en fin og harmonisk tid sammen med katten din – både som kattunge og senere som voksen katt.

Oppdag også zooplus sin helt egne avdeling for kattunger.

Våre mest populære artikler
8 min

«Hjelp, katten tisser i sengen!»

Egentlig er katter verdens mest renslige dyr. Men hva gjør du dersom katten plutselig tisser i sengen istedenfor kattedoen? I denne artikkelen kan du lese mer om årsakene som ligger til grunn for den uvanlige oppførselen, hvordan du kan hjelpe i en slik situasjon, og hvordan du kan beskytte sengen din mot katteurin.

2 min

Å venne katten til å være ute

Når solen titter fram er det fristende med turer ute i naturen – det vet også kattene våre. Har katten dog vært ute én gang, kommer den til å gjøre krav på denne friheten om og om igjen. Dersom du gir katten muligheten til å være ute, bør den tilvennes til dette. Nedenfor kan du lese om et par ting som du bør ta hensyn til i denne tilvenningsfasen.

2 min

Kattemynte

Mange katter elsker lukten av kattemynte. Botanisk sett tilhører mynte til leppeblomstfamilien. Navnet har kattemynten fått på grunn av sin svært tiltrekkende virkning på kjønnsmodne katter. Kattens reaksjon er avhengig av dens genetiske predisposisjon. Hos ca. 50% av kattene er reaksjonen sterkt utpreget. Det er ikke bare innekatter som blir tiltrukket av lukten - utekatter lar seg også friste av den spesielle duften. Samtidig skal lukten av kattemynte også fordrive rotter.