Tilvenning av kattunger – grunnleggende utstyr

kattunge på koseteppe

Når katt og menneske lever sammen

Skal du snart få en liten kattunge hjem til deg? Gratulerer! Da er det på tide å tenke på hvordan du best kan venne den lille katten til de nye omgivelsene og det nye hjemmet sitt. Katter er enestående vesen som til like stor grad er egenrådig som sensitiv. Mange katter er medfølende og fornemmer hvordan menneskene rundt den har det, og om eieren for eksempel ikke har det så bra. Deres følsomhet og seismologiske sans er så utpreget, at de også kan føle fenomener som jordskjelv og uvær før de inntreffer.

Til tross for den sensitive siden, er kattene samtidig også meget selvstyrt og lever slik de selv ønsker det. En kombinasjon som gjør samlivet med de små yndlingene utrolig spennende. Livet sammen med en katt blir garantert aldri kjedelig. Før du får en kattunge hjem til deg, bør du likevel vurdere om det nye familiemedlemmet passer sammen med livssituasjonen din. En katt kan generelt sett kombineres med en jobbhverdag uten problemer. Selvsagt er det enda bedre for katten dersom du er selvsetendig og/ eller kan jobbe hjemmefra. Som regel kan de fleste kattene dog håndtere det å være alene hjemme på dagtid veldig bra.

Likevel samsvarer dette ikke en livsstil som katten selv hadde valgt. Det er derfor bedre for dyrene dersom du har mulighet til å holde flere katter samtidig. Katten din kommer dessuten også til å verdsette små koseenheter i løpet av dagen eller tiden der matskålen blir fylt opp igjen.

Før du går i gang med å tilvenne og sosialisere kattungen din, bør du også tenke over hvor katten skal bo eller hvem som eventuelt kan ta hånd om den når du for eksempel reiser bort på ferie. Det kan være lurt å starte tidlig med å forberede innflytningen til det lille pelsnøstet. På denne måten blir tilvenningsfasen så avslappende som mulig for både deg og katten din.

Med det store mangfoldet av produkter som finnes for små kattunger blir forberedelsestiden til en ren fornøyelse. Du kan allerede glede deg stort over familiens nye tilskudd før det i det hele tatt har flyttet inn ved å la deg inspirere av produktutvalget som finnes på nettet. Den firbente yndlingen din vil ha mye glede av muligheten til å leke, løpe rundt, slappe av og kvesse klørne. Derfor bør du sørge for at den har nok plass og de passende fasilitetene til å utfolde seg på. I tillegg til å være til stor glede for katten, vil et klorestativ også forebygge at møblene eller gardinene dine tar skade av kloremerker.

Å tilvenne kattunger: tid for lek, moro og spenning

Når du skal tilvenne en kattunge er det et par ting som bør tas i betraktning. Unge katter er spesielt lekne og nysgjerrige. Dette kan under visse omstendigheter medføre farer i hjemmet – både for katten og innredningen.

Dersom katten på et tidspunkt har satt klørne i sofaen og begynner å trekke i sømmene, er det viktig at du reagerer rolig og kjærlig. Vis katten hvor klorestativet eller kattehuset med klorebrettet står, slik at den vet hvor det er i orden å kvesse klørne istedenfor.

På den andre siden kan du stimulere den utpregede leke- og oppdagelsestrangen til det lille pelsnøstet ditt ved hjelp av katteleker som for eksempel en lekestang. For katter er alt som beveger seg fram og tilbake av interesse – akkurat som en mus ute i naturen.

Spesielt innekatter verdsetter og behøver litt animasjon fra de tobente samboerne sine. Ideelt sett bør en tredjedel til en fjerdedel av dagen settes av til å leke med katten. Både myke softballer og interaktive leker som Catit Play-N-Scratch 3in1 er utmerket egnet til dette. De forener flere aspekter som er av ytterste interesse for kattene: et klorebrett for å kvesse klørne, samt sprettende baller som kan jages danner det perfekte grunnlaget for maksimal lekeglede.

Som nevnt tidligere er katter svært egenrådige individer. De er derfor også fornøyd når de kan sysle med en lekepute eller noe annet spennede for seg selv en periode. Enkelte eksperter tolker kattens adferd når den jakter på mus dithen, at katten vil vise menneskene – som er mindre talenterte når det kommer til musejakten – hvordan man jakter riktig.

jouet et chat

Derfor bør du gjøre katten din en tjeneste ved å virke overrasket og begeistret når den kommer hjem med et bytte – uansett om det dreier seg om en lekemus eller en ekte mus fra hagen. Slik som menneskene, liker også kattene å gjøre det som tilsvarer deres naturlige adferd. Du bør derfor gi katten mulighet til å gjøre akkurat dette.

Kattetoalettet

Katter er fra naturens side svært renslige dyr. Derfor kan de også være noe pedantisk når det kommer til det å bruke et kattetoalett som ikke tilsvarer kravene som katten stiller til toalettets hygiene. Pass derfor på at kattedoen alltid rengjøres i jevne mellomrom. En kattunge som tidligere har bodd hos en ansvarsfull eier, er som regel allerede vant til å bruke et kattetoalett. Det kan likevel hende at det skjer et lite uhell i ny og ne, og at katten gjør fra seg på andre steder. Du bør i et slikt tilfelle for all del unngå å kjefte på katten. Vær heller forståelsesfull og prøv å finne årsakene som kan ligge bak. Dersom det skjer oftere kan det eventuelt være skyldes en sykdom.

Ta i såfall katten din med til veterinæren for å avklare at det ikke foreligger en urinveisinfeksjon eller noe annet. I første omgang kan det dog også være lurt å sjekke om kattetoalettet samsvarer med kravene til katten din. For at katten skal føle seg komfortabel bør toalettet by på nok plass.

Det er vanlig at kattene graver ned etterlevningene sine i kattedoen, slik de også ville gjort det ute i naturen. For å finne et kattetoalett som er tilpasset kattens instinkter, samt forebygge at innholdet fra toalettet fordeles rundt omkring, kan et kattetoalett med tak være et praktisk alternativ. Et lukket kattetoalett vil i tillegg også hjelpe med å redusere eventuelle lukter i hjemmet.

Å velge riktig kattesand blant det store utvalget som finnes på dagens marked kan være utfordrende. Et tips er å teste ulike typer kattesand, slik at du kan se med hvilken type sand katten trives best. Du kan velge mellom en rekke ulike varianter – fra Tigerino Canada og Crystals til Cat’s Best og Biokat’s. Dersom samtlige forutsetninger er innfridd, vil katten gledelig benytte kattedoen sin gang på gang.

Katteskåler og drikkefontener

Katter er små gourmeter. For at de firbente familiemedlemmene skal ha det så bra som mulig og føle seg bra i tillegg, er det viktig at maten tilsvarer dens smakspreferanser. God mat vil nemlig også føre til at katten med glede kommer tilbake til skålen sin. Kjærlighet går som kjent gjennom magen – dette gjelder også for kattene. Med det riktige innholdet i matskålen vil kattene nyte kulinarisk luksus hver dag.

Når du skal tilvenne en kattunge bør du se til at mat- og drikkeskålen er plassert på ulike steder. Dette har bakgrunn i kattens naturlige levekår og instinkter. Ute i naturen er det en fare for at drikkevannet blir forurenset av blod eller deler fra byttedyret. Katten oppsøker derfor rent instinktivt et annet sted enn der den spiste for å drikke.

Av denne grunn bør drikkeskålen stå et stykke unna matskålen. Et høydepunkt i ethvert kattehjem er en drikkefontene som sørger for friskt og rennende vann hele tiden. En vannfontene etterligner vannet slik katten ville funnet det ute i naturen. En bra katteskål er forresten laget av materialer som glass, rustfritt stål eller keramikk av høy kvalitet.

Generelt er det slik at et kosthold som ikke er altfor mektig og overdådig er bedre for kattens helse. Selvsagt kan det være hensiktsmessig å justere opp (eller ned) mengden med mat i faser der katten for eksempel er svekket. Uansett vil maten helt sikkert smake enda bedre når den blir servert i en skjønn keramikkskål. Skåler med søte eller morsomme motiv vil i tillegg fungere som blikkfang i ethvert kattehjem og være til stor glede for både to- og firbente.

Sklisikre katteskåler er blitt stadig mer populær. De praktiske skålene forhindrer at katten skyver maten gjennom hele leiligheten når den med stor entusiasme inntar måltidene sine. Er du så heldig at du eier flere katter, kan det være en fordel å opprette flere spiseplasser for de firbente yndlingene dine. På denne måten forebygges situasjoner som oppstår når kattene gjør krav på maten eller spiseplassen som sin egen.

Dette kan for eksempel komme til uttrykk ved at kattene «slår» hverandre med potene eller nekter de andre kattene å komme til matskålen. En slik oppførsel kan også komme til syne når det handler om klorestativet eller soveplassen, og kan føre til uønskede spenninger i kattehjemmet. Heldigvis kan du enkelt motvirke dette ved å gi hver katt sin egen plass. Slik vil du sikre en harmonisk hverdag. Uansett, når det kommer til fôret gjelder følgende: hvis katten liker det den får, kan du være ganske sikker på at den har det bra. Og hvis katten har det bra, er også de tobente familiemedlemmene fornøyd.

Concept for Life kattemat

Kattesenger og kosehuler – for søvn og avslapning

Et av kattens største hobbyer er å sove. Dette er et absolutt et likhetstrekk med menneskene. Katter tilbringer gjerne hele dagen med å slumre. De sover så mye som opptil 16 timer (altså opptil 76%) per dag. Spesielt på regnfulle dager liker de å sove mye, da de vet at de ikke går glipp av mye utendørs uansett. Når katten sover, jobber den med det den har opplevd på jakt, og under lek og tumling. De prosesserer alle eventyrene sine for å gi rom til nye.

I tillegg er søvn en veldig avslappende kilde til energi. Tilværelsen som jeger er krevende og koster mye energi. Og selv om du har en katt som tilsynelatende ikke er så mye på jakt, er det å sove likevel en av de mest populære aktivitetene dens. Får du en liten kattunge i hus, bør du være bevisst på at kattunger sover opptil 90% av dagen. Men uansett om de leker eller sover – de små kattene er søte å se på uansett hva de gjør! Vi mennesker burde tatt oss et eksempel fra kattens hverdag, og lagt inn flere pauser i vår egen hverdag, som ofte handler mye mer om det å gjøre istedenfor det å være.

Kattene demonstrerer mer enn gjerne hvordan dette gjøres. Og med det store utvalget av komfortable kosesenger, behagelige katteputer og myke kosehuler er det mer enn forståelig at de firbente samboerne våre gledelig foretrekker en lur som gjerne strekker seg over flere timer.

Når kattene sover senkes kroppstemperaturen betraktelig. En koselig seng eller hule vil bidra til å holde katten varm mens den drømmer seg vekk. I tillegg trives kattene svært godt på komfortable liggeflater som er integrert i klorestativ.

På denne måten innfrir klorestativet flere funksjoner samtidig. Det er alltid en like stor fryd å observere katten idet den våkner. Etter at katten har vært i drømmeland strekker den på seg for å tøye alle musklene sine. Noen katter skyter også rygg, mens andre tar turen til klorebrettet for å strekke ekstra mye på seg og kvesse klørne sine.

I tiden som katten bruker på å våkne og regenerere seg, bør du ikke forstyrre den. Tross alt skal den ha muligheten til å samle energi til nye eventyr i ro og fred. Før eller siden kommer den til å stå opp av seg selv – senest når den begynner å bli sulten. Og som vi vet er dette fenomenet ingen sjeldenhet. Etter at katten har spist seg god og mett, går den ofte tilbake til soveplassen sin for å ta seg en ny lur. Eat, sleep, repeat.

Har du alt av utstyr til den lille kattungen din? Hvis ikke kan du ta en titt på produktene for kattunger hos zooplus.no. Der finner du alt du trenger for en god start!

Våre mest populære artikler
5 min

10 sikre tegn på at katten din elsker deg

På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.
6 min

10 tegn på at katten er lykkelig

Når du elsker noen, vil du at de skal være lykkelige - og du er sannsynligvis villig til å gjøre mye for å bidra til den lykken. Selvfølgelig gjelder dette også for våre katter som vi deler livet med. Tross alt gjør de jo oss også ganske glade.
6 min

Kattespråk – hva sier katter?

De som tilbringer mye tid sammen med en katt, får etter hvert automatisk et behov for å lære kattespråk. Det kan her skilles mellom verbal og non-verbal kommunikasjon. Sistnevnte omhandler kattens kroppsspråk. Dette beror spesielt på de ulike holdningene til katten. Noen ganger kan det virke som om katten med nesten alle de verbale og non-verbale ytringene sine, vil få fram at den ønsker å få mat. Men det finnes selvsagt mye mer som en katt ønsker å formidle. Nedenfor har vi derfor samlet sammen et par typiske kjennetegn på kattespråket.