10 tegn på at katten er lykkelig

lykkelig kosende katt

Hvordan vet jeg at katten min er lykkelig?

Når du elsker noen, vil du at de skal være lykkelige – og du er sannsynligvis villig til å gjøre mye for å bidra til den lykken. Selvfølgelig gjelder dette også for våre katter som vi deler livet med. Tross alt gjør de jo oss også ganske glade.

Først og fremst kan du være sikker på at du allerede gjør mye for å sikre at den har det som plommen i egget dersom du gir katten et liv som legger til rette for dens vesen og naturlige behov. Dette inkluderer blant annet at katten sysselsettes med leker som er tilpasset intelligensen til den respektive rasen eller nettopp katten din. Et annet punkt som også er veldig viktig er å gi katten et fôr av høy kvalitet.

Katten har i tillegg behov for et kloretre, slik at den kan kvesse klørne og etterlate sitt duftmerke. Videre er det nødvendig med et eller flere steder der den kan trekke seg tilbake og hvor den er beskyttet mot trekk. Avhengig av rase og individuelle behov, har katten behov for å komme seg ut i større eller mindre grad. Og det som dessuten gjør de fleste katter superglade (du kan sikkert allerede gjette det): mye kos!

Hvis katten får alt dette, kan du forvente at den har det bra. For å sikre at du gjør din elskede pus lykkelig, har vi spurt fagfolk om å beskrive umiskjennelige tegn på kattelykke. Her er deres svar:

Ti sikre tegn på at katten er lykkelig

 1. Overmodig svinsing og svansing rundt omkring

Din kjære katt hopper plutselig gjennom hagen, huset eller leiligheten – uten tilsynelatende grunn? Gratulerer! Da gjør du mange ting riktig, og katten din har det godt sammen med deg. Akkurat som barn som nyter livet og uttrykker det slik, viser også katten sin store livsglede på denne måten.

katze garten © Melashacat / stock.adobe.com
katzenbaby mit maus © mariesacha / stock.adobe.com

2. Konsentrert lek

Din søte katt leker med en katteleke, som en lekestang eller et leketøy med kattemynte, og synes å være helt oppslukt i det? Da kan du være ganske sikker på at den har det ganske så godt. I tillegg vil katten din sette spesielt stor pris på at du bruker så mye tid som mulig på å leke med den. Avhengig av katterasen eller den enkelte katts natur, elsker de også spill som krever intellekt. Til dette formålet finnes det spesielle intelligensleker som holder stuetigerens grå celler i form.

3. Katten maler

Hvis katten din maler, kan det være på grunn av ulike årsaker. Som regel har det imidlertid en positiv betydning. Vær dog oppmerksom på at det i prinsippet også kan indikere smerte eller angst. Men du kan som kunnskapsrik katteelsker se ut fra de andre faktorene om den maler av velbehag eller om det har en negativ årsak.

katze schnurrt
katze schmust © Konstantin Aksenov / stock.adobe.com

4. Den koser mye

Det er selvsagt også et tegn på livsglede hvis den lille stuetigeren din kommer til deg i sengen eller på sofaen for å kose med deg. Eller når den mjauer høylytt og henter deg til sofaen når du egentlig skulle gjort noe helt annet. Noen katter begynner allerede dagen med å hoppe opp til deg i sengen med stor snakkesalighet, mens den gnir seg inntil deg og kanskje til og med gnir nesen sin mot deg.

5. Katten gnir nesen mot deg

Gnir katten din nesen sin mot din eller mot andre kroppsdeler? Da er sjansene gode for at din katt er så glad i ditt selskap, at den ønsker å etterlate seg sin duft på deg.

Mädchen mit baby katze © detailblick-foto / stock.adobe.com

6. Den er snakkesalig

Akkurat som med maling er det vanligvis et positivt tegn, men det kan også under visse omstendigheter indikere smerte. Her er det igjen opp til deg som eier å tolke tegnene etter beste evne og med din empati.

7. Den ruller seg i hagen

Hvis du ser din kjære katt strekke og rulle seg rundt i hagen mens den viser magen, er dette et godt tegn. Hvis du har kattemynte i hagen, elsker katter å rulle rundt på det. Men selv tørket kattemynte i en pose kan frigjøre lykkehormoner hos katten din.

katze wälzt sich im garten © Aleksandra Madejska / stock.adobe.com
katze frisst mit genuss © Serhii / stock.adobe.com

8. Katten spiser med glede

Du serverer helsefremmende kattemat av høy kvalitet, eller spesielt deilige kattesnacks for å feire dagen, og katten din spiser det med stor fornøyelse? Dette er også et umiskjennelig tegn på at katten er lykkelig.

9. Halen er hevet

Din katt holder halen oppreist, og halespissen er lett opprullet? Hvis katten hilser på deg på den måten, og kanskje smyger seg opp mellom bena dine er det tydelig at den er fornøyd.

Maine coon schwanz erhoben © DenisNata / stock.adobe.com

10. Spent fugletitting

Hvis katten sitter på sitt solfylte favorittsted og kikker spent på fuglene på utsiden, kan du også være temmelig sikker på at katten din trives. Og selvfølgelig også hvis den beundrer fiskene i akvariet – eller til og med i hagedammen. Noen katter liker også å se på fotball på TV fordi ballen ligner en mus. Og fordi pusen ikke har en favorittklubb, blir de heller ikke triste når et av lagene taper.

Fortsett å holde katten din lykkelig – og la katten være til glede for deg! Lykke til!

Oppdag vårt utvalg av kattemat og katteleker – alt for lykkelige katter!

Våre mest populære artikler
5 min

10 sikre tegn på at katten din elsker deg

På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.

4 min

10 tegn på at katten er lykkelig

Når du elsker noen, vil du at de skal være lykkelige - og du er sannsynligvis villig til å gjøre mye for å bidra til den lykken. Selvfølgelig gjelder dette også for våre katter som vi deler livet med. Tross alt gjør de jo oss også ganske glade.

6 min

Kattespråk – hva sier katter?

De som tilbringer mye tid sammen med en katt, får etter hvert automatisk et behov for å lære kattespråk. Det kan her skilles mellom verbal og non-verbal kommunikasjon. Sistnevnte omhandler kattens kroppsspråk. Dette beror spesielt på de ulike holdningene til katten. Noen ganger kan det virke som om katten med nesten alle de verbale og non-verbale ytringene sine, vil få fram at den ønsker å få mat. Men det finnes selvsagt mye mer som en katt ønsker å formidle. Nedenfor har vi derfor samlet sammen et par typiske kjennetegn på kattespråket.