10 Tips til enda bedre kattebilder

Kattebilder

Katter er blant de mest populære fotomotivene som finnes. Bilder av uttrykksfulle øyner, fløyelsmyke poter, skinnende pels og deres grasiøse væremåte fasinerer oss gang på gang. Problemet er at de firbente modellene er ganske egenrådige. Hvordan du likevel kan få til et perfekt kattebilde, får du vite i denne artikkelen.

Uansett om det er mens katten slapper av i vinduskarmen, gjesper av hjertens lyst, leker ubekymret med en ulldott eller befinner seg på en spennende oppdagelsesferd gjennom hagen: katter byr på en mengde fine fotomotiv. Men før en har funnet fram kameraet for å holde fast dette øyeblikket, har katten allerede flyttet på seg og muligheten for det perfekte bildet er over. Heldigvis finnes det en rekke tips og triks som kan hjelpe deg med å få fine bilder av katten din – og det helt uten et dyrt speilreflekskamera, teleobjektiv eller stativ.

  • Motivet i tankene: hvordan ønsker du å vise katten?

Enten på bildeveggen hjemme eller online for eksempel på Facebook eller Instagram – bilder der de firbente yndlingene våre står i fokus finnes overalt. Kvaliteten på noen av bildene gir dog mye rom for forbedringer. Dårlige lysforhold, uskarpe bevegelser, urolige bakgrunner eller kjedelige motiv er noen eksempler på faktorer som kan redusere helhetsinntrykket til bildet. Det krever en del å ta et bilde der katten vises fra sin beste side og samtidig har en interessant positur. Tross alt har katter som regel lite interesse i et fint portrettbilde av seg selv.

For at du likevel skal lykkes med et fint bilde bør du – før du griper tak i kameraet eller smarttelefonen – tenke over hva du ønsker å fortelle med bildet. Hvordan skal katten vises? Ønsker du å ha et portrettbilde der øynene kommer tydelig fram? Eller vil du avbilde katten i bevegelse – for eksempel når den leker, klatrer eller springer rundt? Skal katten være ute i naturen eller hjemme i kattesengen? Noen ganger kan det være hjelpsomt å hente inspirasjon fra andre kattebilder som ligger på nett. Du bør likevel ikke prøve å etterligne motivet 1:1 – det fungerer som regel dårlig. Enhver katt er tross alt unik, og denne egenarten skal tross alt komme tydelig fram gjennom bildet.

For å finne et passende motiv for katten din, bør du heller tenke over hva som gjør katten din unik. Har den et spesielt mønster på pelsen? Hva liker den å gjøre spesielt godt? Er den liten og leken? Et dynamisk bilde med yndlingsleken kan i så fall være et passende motiv. Eller kanskje et bilde der katten ser nysgjerrig inn i kameraet? Bilder av kattunger blir spesielt fine, dersom proporsjonene blir synlig – for eksempel når katten drikker fra moren eller holdes i armen din. Har du en voksen utekatt som helst bruker hele dagen på å jakte mus? Da bør du bli med ut og ta bilde av den i hagen eller ute på en åker. Eller elsker pelsnøstet ditt å ligge i fanget ditt for å få kos? Da kan et motiv hvor katten ligger å slapper av i solen være velegnet.

  • Sørg for en nøytral bakgrunn

Uansett hvilket motiv du bestemmer deg for, så er det katten som står i fokus. Og dette skal også komme til uttrykk gjennom bildet. En urolig bakgrunn med mennesker, bilder, mønstret tapet eller en tv-skjerm, tar fokuset bort fra katten og bør helst unngås. Dersom du fotograferer katten innendørs, anbefales det å bruke en hvit eller ensfarget vegg (uten bilder), eller tregulv som bakgrunn. Som et alternativ kan du også henge opp et laken eller male et større pappstykke som du bruker som bakgrunn. Ensfargede puter eller tepper er også veldig godt egnet til å arrangere bakgrunnen.

Det er viktig at katten kommer best mulig fram på den valgte bakgrunnen. En svart katt burde for eksempel heller avbildes på et lyst tregulv eller et farget teppe istedenfor på mørke fliser. Katter med brun-rød pels vil derimot ikke kunne skille seg nok fra enkelte tre- eller laminatgulv. Har du en hvit katt hjemme, kan du selvsagt ta bilde av henne på et mørkere teppe eller bruke svarte puter som bakgrunn. Dersom du tar bildene utendørs, bør du prøve å få en så nøytral bakgrunn som mulig. Et velegnet alternativ er for eksempel en grønn eng.

  • Gode lysforhold for et bedre kattebilde

En fin bakgrunn, et bra motiv og det beste kameraet – alt dette er til ingen nytte dersom lysforholdene ikke stemmer. Riktig belysning, med så mye naturlig dagslys som mulig, er avgjørende for fine bilder. De som ikke nødvendigvis har et belysningssett, bør ta bildene så nærme et vindu som mulig – eller flytte «shooten» utendørs. For å unngå ufine skygger, bør du ikke stå med ryggen rettet mot lyset, og heller stå litt sidestilt i forhold til lyskilden. Dersom katten ser direkte mot vinduet, vil man kunne se et hvitt punkt på pupillen til katten på det senere bildet – dette er en veldig populær effekt innen portrettfotografi.

Når du tar bilder innendørs kan du, i tillegg til å øke dagslyset, øke ISO verdien på kameraet litt eller benytte en ekstra blits. Blitsen bør plasseres slik at den alltid er rettet oppover, og kun lyse opp bildet indirekte gjennom det reflekterende lyset. Pass på at du aldri blitser katten rett i ansiktet – det vil resultere i at den skremmer seg og rømmer.

Kattebilde av to katter
  • Katteportrett – Skarp forgrunn, uklar bakgrunn

Et ytterligere tips som vil medføre at katten din kommer enda bedre fram på bildet, er å gjøre bakgrunnen uklar samtidig som fokus ligger på katten. Eksperter justerer blenderåpningen til modus A eller AV, og velger et minst mulig tall. Med verdier mellom f/2.8 og f/3.2 er blenderåpningen stor og dybdeskarpheten mindre. Bakgrunnen vil dermed virke uskarp, mens katten i forgrunnen vil være i fokus. Det som er viktig, er at fokuset ligger på kattens øyne – et portrettfotografi vil trekke oppmerksomheten til seg umiddelbart, dersom øynene kommer tydelig fram.

For alle som ikke er helt trygg på fagbegrep som fokus, dybdeskarphet, blenderåpning og lukkertid, men samtidig ønsker å ta et fin portrettbilde, kan benytte den forhåndsinnstilte portrettmodusen som finnes på de fleste digitalkameraene (som regel er denne markert med et hodesymbol). Enkelte smarttelefoner er også i stand til å ta slike portrettbilder med en uskarp bakgrunn. Dersom du ikke har en portrettmodus på din telefon, kan du også laste ned apper som reduserer dybdeskarpheten eller redigere bildet i ettertid.

  • Katter i bevegelse – kjappe bevegelser, men likevel skarpt

En spesiell utfordring med kattebilder er at de firbente modellene ofte ikke blir med på bildetakingen slik vi helst ønsker. Istedenfor å sitte stille og se inn i kameraet, er det mer fristende å finne ut hva som foregår bak kameraet, hoppe rundt på klatrestativet eller utforske en annen del av leiligheten. Å ta et bilde idet katten er i bevegelse har en spesiell sjarm. Problemet er at slike «hoppe-bilder» ofte blir uskarpe og da egentlig kun er egnet for den digitale papirkurven.

For å forhindre dette, bør lukkertiden være fortrinnsvis liten. De som verger seg for manuelle kamerainnstillinger, kan også velge sportsmodusen på kameraet i stedet. Når katten leker og tumler rundt kan seriebilde-modusen være fordelaktig. Med den vil du ikke gå glipp av unike øyeblikk. Selvsagt kan det ta litt tid å gå gjennom alle bildene i ettertid, men med så mange bilder vil det garantert være noen som ble vellykket. Ikke glem å sørge for nok lagringsplass på kameraet eller smarttelefonen før du starter.

  • I øyenhøyde med katten

Kattebilder virker mer naturlige dersom de gjenspeiler kattens eget perspektiv. Bilder som tas i fugleperspektiv, dvs. at du tar bildet ovenfra når du står oppreist, overbeviser derimot sjeldent. Omgivelsene vil ofte trekke mye av oppmerksomheten bort fra selve hovedmotivet, og katten vil virke uforholdsmessig liten. Det betyr at du må ned på kne!

Begi deg og kameraet i øyehøyde med katten, og prøv å fange kattens blikk i en vannrett posisjon. De som har vanskeligheter med å gå ned på kne eller sette seg på huk, kan også prøve å plassere katten høyere opp, som for eksempel på et klorestativ eller et bord.

Har du en spesielt majestetisk katt, som for eksempel Maine Coon eller en perserkatt, bør du også prøve å ta bilde fra et froskeperspektiv. På denne måten vil du sette katten spesielt godt i scene. Vær oppmerksom på at katter kan virke kraftigere enn de egentlig er dersom de fotograferes fra dette perspektivet.

  • Slik får du katten til å se rett inn i kameraet

Ser katten rett inn i kameraet vil dette gi bildet det lille ekstra. Men hvordan får man de egenrådige dyrene til å gjøre dette? Å sitte å vente på det perfekte øyeblikket kan fort bli til en tålmodighetsprøve. Heldigvis finnes det et par triks for å rette kattens blikk i riktig retning.

Det beste er om du har en annen person som kan hjelpe deg under bildetakingen. Fest først en spennende katteleke på en pinne. Samtidig som du har fingeren klar på utløseren, prøver den andre personen å fange kattens oppmerksomhet med leken. Dersom det var vellykket, er det neste steget å dra staven i retning av kameraet med ett rykk slik at katten følger med blikket – så gjenstår det bare å trykke på avløseren i riktig øyeblikk. Er du alene med katten, kan du banke på kamerahuset med en finger og prøve å vekke kattens oppmerksomhet med klikklydene som oppstår. Katter er fra naturens side svært nysgjerrige dyr – bruk dette til din fordel! Du kan også holde en god kattesnack foran kameraet. Katten kommer til å gjøre alt for å få tak i den – og med litt flaks se rett inn i kameraet.

Kattebilder med mobiltelefon
  • Kom nærmere!

For å få fine kattebilder må katten være i fokus og det bør helst ikke være med så mye bakgrunn – så mye har du allerede fått vite. I motsetning til fotografering av landskap, må du gå veldig nærme innpå de firbente modellene. Katten kan gjerne registrere kameraet – tross alt skal den i beste fall se rett inn i linsen. Gå nærmere og gi katten muligheten til å «undersøke» kameraet. Med litt flaks får du til et perfekt øyeblikksbilde.

Detaljbilder, som for eksempel av potene eller den spesielle flekken på kattenesen, er veldig spennende og skaper inntrykk på enhver bildevegg. Husk å ta bildene med best mulig bildekvalitet. På denne måten kan du også i ettertid beskjære bildet uten at det blir pikslete.

  • Det lille ekstra – bildeeffekter i ettertid

Selv om det ofte kan gjøre et bedre inntrykk å kunne bruke #nofilter på Instagram og andre sosiale medier, blir noen bilder til ordentlige kunstverk dersom en bruker spesielle effekter. Bildet blir spesielt interessant når du setter kontraster eller varierer fargesettingen litt. Noen kattebilder virker for eksempel mer profesjonell dersom de er i svart-hvitt. Såkalt vignettering vil gjøre kattebildet til et ekte blikkfang. Dette innebærer at bildekanten formørkes med en skygge-effekt, noe som medfører at katten kommer enda bedre til syne på bildet.

  • Øvelse gjør mester

Nå kjenner du allerede til en mengde tips og triks som kan hjelpe deg med å ta fine bilder av den firbente yndlingen din. Det er likevel mulig at du ikke lykkes med å ta det perfekte bildet på første forsøk. Ikke mist motet – tross alt er ingen født som en ekspert. Uansett om det er snakk om idrett, musikk eller kunst: for å bli skikkelig god er det ikke nok å bare ha talent. Profesjonell blir en først med mye øvelse og trening.

Ta fram kameraet og test ulike innstillinger og perspektiv. Jo mer fortrolig du er med ulike teknikker, desto fortere vil du kunne reagere på passende øyeblikk i kattehverdagen og holde disse fast på et bilde.

Vi ønsker deg mye moro, tålmodighet og selvsagt gode lysforhold når du tar bilder av katten din!

Våre mest populære artikler
5 min

10 sikre tegn på at katten din elsker deg

På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.
6 min

10 tegn på at katten er lykkelig

Når du elsker noen, vil du at de skal være lykkelige - og du er sannsynligvis villig til å gjøre mye for å bidra til den lykken. Selvfølgelig gjelder dette også for våre katter som vi deler livet med. Tross alt gjør de jo oss også ganske glade.
6 min

Kattespråk – hva sier katter?

De som tilbringer mye tid sammen med en katt, får etter hvert automatisk et behov for å lære kattespråk. Det kan her skilles mellom verbal og non-verbal kommunikasjon. Sistnevnte omhandler kattens kroppsspråk. Dette beror spesielt på de ulike holdningene til katten. Noen ganger kan det virke som om katten med nesten alle de verbale og non-verbale ytringene sine, vil få fram at den ønsker å få mat. Men det finnes selvsagt mye mer som en katt ønsker å formidle. Nedenfor har vi derfor samlet sammen et par typiske kjennetegn på kattespråket.