Jogge med hund: Tips for mer løpemoro This article is verified by a vet

Person og hund jogger på stranden

Dyrevennlig moro: Å jogge med sin firbente bestevenn er enda mer moro.

Solen skinner og du gleder deg til en fin løperunde med din firbente venn. Men før du knytter skoene, er det noen ting du bør være oppmerksom på når du drar i vei for å jogge med hunden.

Hvordan lærer jeg hunden min å jogge?

Hvis hunden din fremdeles er uerfaren med jogging, bør du trinnvis venne den til utholdenhetssporten. Det betyr at du i begynnelsen kun bør løpe veldig korte avstander.

Start med en strekning på kun 50 meter. Målet er at hunden din forstår at den ikke skal trekke i båndet. Hvis det lykkes, belønner du den umiddelbart med godbiter og mye ros.

Når hunden din har forstått kommandoene, kan du sakte øke avstanden og tempoet. På denne kan måten kan treningen fordypes jevnt over flere uker.

Husk også å inkludere regelmessige hvilefaser slik at hunden din ikke overanstrenger seg.

I mellomtiden må du ikke glemme å belønne din firbente venn om og om igjen. Slik forbinder du den sportslige hendelsen med noe positivt, og hunden din ser fram til den felles treningen.

Hvilket utstyr trenger jeg for å jogge med hund?

Hvorvidt du trenger hjelpemidler for å jogge med hunden, avhenger av hvor erfaren den er. Hvis hunden din går fritt ved siden av deg og den allerede er trent, trenger du ikke nødvendigvis et spesielt utstyr.

Hvis du derimot vil venne hunden din til å jogge for første gang, og den fremdeles har problemer med å følge kommandoene dine, så hjelper følgende hjelpemidler:

1. Joggebånd med magebelte

Joggebånd er i motsetning til vanlige bånd mer fleksible og har mindre tunge metallapplikasjoner. Det integrerte magebeltet avlaster armen din under løpet og gir deg i tillegg muligheten til å feste en vannflaske, fôr og andre små gjenstander (f.eks. nøkkelen eller mobiltelefonen din) sikkert til beltet.

Kvinne som jogger med hund på joggebånd
© Soloviova Liudmyla / stock.adobe.com

2. Godbiter

For å belønne hunden din innimellom trenger du velsmakende godbiter. Treningsgodbiter eller tørrfôr er godt egnet. Som alternativ kan også ta med deg spesielle hundeposteier.

3. Hundesele

Det er behageligere for hunden din å ha på seg en hundesele i stedet for et halsbånd. Slik kan den skade seg mindre hvis ender opp med å dra for hardt i båndet i blant.

4. Lys og refleks

Det anbefales å være ekstra forsiktig når du jogger med hunden din i skumringen eller i mørket. I slike omgivelser bør du absolutt gjøre den firbente vennen din mer synlig for andre forbipasserende, bilførere eller syklister ved hjelp av lys eller reflekser. Til dette formål finnes det et bredt utvalg av reflekser, anheng eller lyshalsbånd.

5. Drikkeflaske

Hvis det ikke finnes noen bekk eller innsjø på løperunden din, bør du ta med en vannflaske til hunden din. Slik unngår du at hunden din blir dehydrert eller får problemer med sirkulasjonen.

Venner for livet

Hvilke forutsetninger må jeg ta hensyn til?

Hvis du vil jogge med hunden din, bør du være oppmerksom på noen få punkter før du begynner. Dette er viktig slik at hunden din ikke skader seg eller blir overanstrengt under joggingen.

For å jogge med hund er det viktigste først og fremst at hunden din er frisk. Før den firbente vennen din løper flere kilometer med deg, bør du vurdere den fysiske tilstanden. Hvis den er skadet eller har hatt problemer med hoften i lang tid, bør du ikke belaste den ytterligere med utholdenhetssport. Hvis du er usikker, kan du når som helst spørre veterinæren din om råd og få utført en helsesjekk.

Riktig alder er også en viktig forutsetning for å jogge med hunden. Skjelettet til valper er for eksempel ennå ikke helt utviklet. Hvis du fysisk belaster valpen eller den unge hunden din for mye, risikerer du skade på bevegelsesapparatet, inkludert ben, muskler, sener og bånd. Derfor bør du først begynne å jogge med hunden din når den er voksen (ca. fra to år).

Den tredje forutsetningen for å jogge med hunden er dens sosiale atferd. Sannsynligheten er høy at du møter andre hunder på løperuten din. For å unngå at løpemoroen blir dempet av problemer med andre hunder, bør den firbente vennen din være lydig og følge kommandoene dine.

Ikke bare for å jogge med hunden er det derfor viktig å sosialisere hunder allerede fra valpealder og gå på hundeskole. Hvis hunden din ikke kommer overens med andre hunder eller mennesker, bør du heller lete etter avsidesliggende veier å løpe på.

Jogge med hund: Hvilke raser er egnet?

Hunderaser skiller seg fra hverandre på mange måter – fremfor alt i kroppsbygning og natur. Det betyr også at ikke alle hunder er laget for utholdenhetssport.

Kort sagt: Raser med lange ben og en forholdsvis kortere rygg er bedre egnet for lengre løpetider. Hunder med korte ben og en lengre rygg kan derimot lettere skade virvelsøylen og leddene sine med slike bevegelser.

Følgende raser er perfekt egnet til å jogge med hunden:

I motsetning til den utbredte oppfatningen om at mynder egner seg til å jogge, er disse i større grad laget for korte løpestrekninger. Slik er Greyhounds og Whippets de perfekte sprinterne blant hundene.

Hva må jeg ellers være oppmerksom på når jeg jogger med hunden?

For at hunden din skal komme seg godt etter løpetreningen, bør du bare ta den med på joggetur en eller to ganger i uken. Slik kan du forebygge smertefulle og langvarige skader hos hunden din.

Et annet tips til varme sommerdager: Å løpe når solen skinner på sitt sterkeste er ingen god opplevelse for hunden din – og heller ikke for deg. Pass derfor på at det er nok skygge eller at du bare jogger i de kjøligere morgen- eller kveldstimene. Hvis du vil løpe om sommeren, bør du unngå varm asfalt og foretrekke kjølig skogbunn.


Franziska G., Veterinarian
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg ble utdannet til veterinær ved Justus-Liebig-Universitetet Gießen og har hatt mulighet til å samle verdifull erfaring på ulike medisinske fagområder som omfatter både små, store og eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og mattrygghet. Siden det har jeg ikke bare jobbet som veterinærmedisinsk forfatter, men også med min vitenskapelige avhandling. Målet mitt er å beskytte dyr bedre mot sykdomsfremkallende bakterielle patogener i framtiden. I tillegg til min veterinærmedisinske kunnskap deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeeier og kan gjennom det også lettere forstå og oppklare frykter og problemer samt andre viktige spørsmål omkring dyrehelsen.


Våre mest populære artikler
15 min

Oversikt over ulike typer hundesport

Sport er like viktig for helsen til både mennesker og hunder. Men hundesport er mye mer enn bare det å fremme hundens fysiske kondisjon. Det er moro, bevegelse, mentalt arbeid, konkurranse, opplæring og sosial interaksjon på en og samme tid. Men hvilke typer hundesport finnes det? Og hvilken type sport passer best for deg og din hund? Her får du en oversikt over de mest kjente hundesportene.
3 min

Lek med hunden

Man bør ikke bare leke med hunden sin ofte, men også variert. Å overanstrenge hunden med eksempelvis for vanskelige oppgaver eller for lange lekeenheter, bør unngås like mye som å understimulere dyrene med kjedelige eller monotone leker. Leken bør ta utgangspunkt i hundens ferdigheter og behov. Selv om én hund kanskje foretrekker å hente pinnen, liker andre kanskje heller dradueller med tyggeleker. Uansett hvilken type lek yndlingen din foretrekker, er det viktig for enhver hundeeier er å se når hunden oppfordrer til lek. Dette kan skje på ulike måter.
6 min

Gå tur med hund – tips for en bedre tur

Ut på tur! For hunder er de daglige lufteturene med menneskene sine ofte dagens høydepunkter. I beste fall handler det ikke bare om bevegelse og det at hunden kan gjøre fra seg. De som gjør turen med hunden til noe avvekslingsrikt kan kombinere fysisk og metal aktivitet med trening og mye moro.