Agility for hunder

Agility med hund

Hundesport holder hunden i form både fysisk og mentalt.

En moderne og fartsfylt hundesport

De vanlige lufteturene blir for kjedelig i lengden? Du ønsker å oppleve mer med den firbeinte yndlingen din? Da er kanskje agility akkurat det riktige for deg! Det er her snakk om en moderne hundesport som fremmer kommunikasjonen og samspillet mellom hund og hundefører, og er spesielt godt egnet som utendørsaktivitet.

Hva er agility?

Ordet «agility» har sin opprinnelse i det engelske språket og betyr så mye som «bevegelighet» eller «smidighet». Hovedmålet med agility er å komme seg gjennom en tidsbestemt hinderløype med muligst få feil. Verken halsbånd eller hundebånd blir brukt mens hinderløypen gjennomføres. Det som opprinnelig ble utviklet som pauseinnslag under Crufts Dog Show, ble snart en populær hundesport verden over. Den dag i dag finnes det både små og store agility-konkurranser og mesterskap.

agility slalomhinder © zelenka68 / stock.adobe.com

Hva kan hunden lære av aktiviteten?

Det som står i fokus ved agility er i første rekke moro og fysisk aktivitet for hund og eier, å bygge tillit samt samspillet mellom to- og firbeinte. Ifølge regelverket løper hunden gjennom hinderløypen uten bånd eller halsbånd, og styres kun med kommandoene og kroppsspråket som kommer fra hundeføreren. Berøring er ikke tillatt.

Forutsetninger

Agility krever et visst ferdighetsnivå av både hund og eier, ettersom hinderløypen kan være svært mangfoldig og variert. Utover det er det viktig at hunden er frisk slik at eventuelle sykdommer eller plager ikke forverres av aktiviteten.

Når kan man starte med agility?

Mange hundeforeldre lurer på hvor lenge man bør vente før en går i gang med agilitytrening. Det som står sentralt her er at hundens utvikling til stort sett er fullført. Ifølge det norske agility-regelverket må hunden være minst 18 måneder gammel for å kunne delta i agilitykonkurranser.

Agility Fun & Sport hinder

  • Høydejusterbart agilityhinder
  • Perfekt for å lage en egen hinderløype hjemme
  • Høyde opptil ca. 1 meter, bredde på 1,1 meter
Über Hürden zu springen, macht bewegungsfreudigen Hunden viel Spaß.

Hvilke raser egner seg for agility?

Spesielt hunderaser som er over snittet glad i å løpe, som for eksempel husky, elsker agility. Men selvsagt kan også alle andre raser delta. I utgangspunktet kan enhver hund som er frisk og er glad i nye utfordringer drive med agility. Det handler nemlig ikke bare om en rent formålsorientert aktivitet. Moro og avveksling står i fokus. Nettopp dette forutsetter at hunden har interesse i hundesporten. Dersom hunden absolutt ikke lar seg begeistre, nytter det heller ikke at eieren har store ambisjoner.

Har du en liten hund? Finn ut mer om agility med små hunder.

Hund i agilityløype © Sabine Glässl / stock.adobe.com
Varierte agilityløyper sørger for spenning og moro.

Agilityutstyr

Det fins mange ulike hindre, fra tunneler og vipper til høydehindre og slaomstenger.

For små hinderløyper i hagen, kan du finne samtlige hindre i hundeavdelingen hos zooplus.

Våre mest populære artikler
15 min

Oversikt over ulike typer hundesport

Sport er like viktig for helsen til både mennesker og hunder. Men hundesport er mye mer enn bare det å fremme hundens fysiske kondisjon. Det er moro, bevegelse, mentalt arbeid, konkurranse, opplæring og sosial interaksjon på en og samme tid. Men hvilke typer hundesport finnes det? Og hvilken type sport passer best for deg og din hund? Her får du en oversikt over de mest kjente hundesportene.

6 min

Gå tur med hund – tips for en bedre tur

Ut på tur! For hunder er de daglige lufteturene med menneskene sine ofte dagens høydepunkter. I beste fall handler det ikke bare om bevegelse og det at hunden kan gjøre fra seg. De som gjør turen med hunden til noe avvekslingsrikt kan kombinere fysisk og metal aktivitet med trening og mye moro.

2 min

Lek med hunden

Man bør ikke bare leke med hunden sin ofte, men også variert. Å overanstrenge hunden med eksempelvis for vanskelige oppgaver eller for lange lekeenheter, bør unngås like mye som å understimulere dyrene med kjedelige eller monotone leker.