Fjelltur med hund – eventyr i hverdagen

fjelltur med hund

For å dra på fjelltur med hunden trengs det riktige utstyret.

Korte vandringer i omgivelsen, dagsturer i helgen eller en hel ferie på fjellet med hunden din: Å dra på fjelltur er en fantastisk fin opplevelse for både to- og firbeinte.

Kan alle hunder bli med på fjelltur?

Nesten enhver frisk, voksen firbeint kan kaste seg ut på tureventyret sammen med deg. For å kunne klare lengre turer selvstendig, bør din firbeinte venn allerede ha samlet turerfaringer.

Hvis du har planer om en dagstur, bør du ha mestret noen kortere fjellturer i området med hunden din på forhånd. I tillegg er turer med følgende hunder kun mulig i begrenset grad:

Valper og unge hunder

Valper bør ikke løpe lange strekninger. Derfor er turer på mange kilometer tabu for dem. Turinteresserte kan ta med seg sine små firbeinte i spesielle hundesekker og la dem gå korte avstander innimellom.

Unge hunder kan sakte vennes til turer. Fra en alder på ett år er det som regel mulig med turer fra fem kilometer. Ved store raser som grand danois bør du først rådføre deg med dyrlegen.

Hunderaser som foretrekker å heller ta det med ro

Raser med korte ben og flat snute, f.eks. hunder av typen mops, blir fortere slitne. En hund som raskt blir andpusten under en vanlig spasertur, vil ikke ha noen særlig glede av en lengre vandretur.

Blant disse hundene finner vi mange bulldoger, som engelsk bulldog, men dessverre også noen overavlede hunder som bassets eller pekingesere. Også disse nyter utendørseventyr – men heller på korte strekninger og med mange pauser.

Syke hunder

Hvis en hund er svekket på grunn av sykdom, bør den ikke gå lange turer. Men hva med artrose? Mange hunder med artrose kan gå langt i jevnt terreng, men har problemer med å komme seg opp og ned stigninger. Vurder nøye om turen passer for hunden din og spør veterinæren om råd dersom du er i tvil. Hvis hunden peser mye og ikke klarer å henge med, bør du avbryte turen.

Fjelltur med hund: Hva må med i tursekken?

Når du pakker tursekken for en tur med hunden, må du også huske på et par ting til din firbeinte bestevenn. Vann og vannskål er et must. Praktisk er en vannflaske med integrert skål til hunder.

Underveis kan hunden drikke fra rene, rennende vann. I stående vassdrag er det derimot fare for giardiasis og andre patogener.

Selvfølgelig skal hunder ikke starte turen med full mage. Men noe fôr eller en liten godbit til den velfortjente pausen må også bli med i sekken. Det finnes en rekke reiseflasker og skåler til hunder, som er godt egnet til turer.

Ellers er det lurt å ha med flåttfjerner og pinsett – for eksempel for å fjerne en torn fra poten. En lett mikrofiberklut er godt å ha for å tørke hunden etter et regnskur eller et bad i en bekk.

Hva skal hunden ha på seg under turen?

Det er best å velge hundeseler eller halsbånd og bånd, som er lett å rengjøre. På fjelltur er hundeseler tryggere, fordi et halsbånd kan medføre en kvelningsfare i en nødsituasjon.

Hundeseler skal være pustende og ikke skjære inn i armhulene. Hvis du ikke kan la den firbeinte vennen din løpe fritt, kan den løpe friere med en sporline.

Unngå farlige situasjoner på fjelltur med hund

Uansett hvor bekymringsløs det kan være å gå tur – du bør følge ekstra med på følgende farer når du går tur med hunden:

Fare for fallulykker på høyfjellet

De firbeinte plages vanligvis ikke av bratte stigninger. Men hvis du ønsker å gå høyt opp med hunden din, skal du undersøke ruten godt på forhånd.

Utsatte steder over dype avgrunn eller klatrepassasjer er ikke egnet for klassiske fjellturer med hund. Der er faren for fallulykker for høy. Men selv på enkle ruter kan en avgrunn som en livlig unghund overser, bli farlig. Ta hunden i bånd hvis du er i tvil.

Møte med kyr eller andre dyr

Støtt og stadig kommer det til ubehagelige møter mellom hunder og kyr eller andre dyr som sauer. På fotturer i f.eks. Alpene eller viddene i Norge er det ofte nødvendig å krysse beiteområder. Å omgås med respekt forebygger konflikter.

For kuen ligner hunder på et potensielt rovdyr. Hvis du ser fritt løpende kuflokk, må du sette bånd på hunden omgående. Ta også spesielt hensyn til reglene som gjelder for båndtvang. Kryss beiteområdet raskt, men uten å løpe. Styr unna kuflokken og hold god avstand.

Vær spesielt forsiktig med ammekuer som har kalvet. Beskyttelsen av deres kalver høyeste prioritet for kuene.

Ved kontakt med kyr unngå å:

  • rope og skrike høyt
  • vifte vilt eller bevege hendene defensivt
  • stirre på ammeku eller kalv
  • nærme deg kalver

Hvis kua hever og senker hodet flere ganger mens den pruster og senker knærne, er dette et advarselstegn du bør ta på alvor. Løper kuen mot deg, slipper du hunden løs. Uten deg er det lettere for ham å komme seg i sikkerhet. Kom deg raskt ut av beiteområdet.

Møte med vilt på tur med hund

Det er en selvfølge at hunden ikke skal løpe etter vilt. Hunder med ukontrollerbart jaktinstinkt bør derfor alltid gå med bånd i skogen. En sporline gir dermed mer frihet som tillater din firbente omfattende snusing.

Ved frittløpende hunder bør disse kalles tilbake i rett tid. Vær oppmerksom. Dersom hunden din står som forsteinet og konsentrerer seg på ett sted, har den sannsynligvis oppdaget noe.

I hekke- og fødetiden om våren bør de firbeinte vennene holde seg på stiene. For ikke bare bakkehekkende fugler, men også hjortebabyer kan bli skremt i skogskrattet. «Den gjør ingenting» er ikke et motargument. Bare tilstedeværelsen av et potensielt rovdyr betyr ren stress for baby og mor.

Hund som nyter utsikten fra fjellet © DoraZett / stock.adobe.com
Hver tur er et lite eventyr for to- og firbeinte.

Fjelltur med hund – ta vare på naturen

Om en hund må gå med bånd i skogen er forskjellig fra sted til sted. I naturvernområder må hunden gå i bånd og turgåere må bli på stiene. I landskapsvernområder skal det også passes på at hunden ikke skremmer noen ville dyr. Den kan imidlertid løpe fritt her – såfremt det ikke finnes andre lokale regler.

Igjen er det viktig at du setter deg inn i hvilke regler som gjelder i henhold til båndtvang. I mange nasjonalparker er det båndtvang. I Norge har vi båndtvang over hele landet fra 1. april til 20. august – dette gjelder også for områdene i fjellet.

Det sier seg selv at det ikke skal ligge igjen avfall etter dere. Det gjelder selvfølgelig også for hundeavføring nær veikanten.

Slik finner du den riktige turen

Har du en vakker skog eller en naturpark foran døren, kan du rett og slett bare gå på tur der – det er mye å oppdage! En fin dagstur i nærområdet er gøy til enhver årstid.

På den varme sommeren egner turer i skyggefulle skoger seg best. Likevel bør du passe på at din firbeinte venn ikke overopphetes og at den drikker nok. Planlegg tiden for gåturen sjenerøst og ta pauser underveis. Turen er målet!

Fjellferie med hund

Heldigvis er det stadig flere overnattingssteder som feriehus og hoteller i alle prisklasser som tillater hunder. Vil du reise til utlandet bør du være spesielt oppmerksom på to ting: en komfortabel reise for to- og firbeinte, og innreisebestemmelsene i det respektive landet.

Ta også hensyn til hunden din når du velger ferieregionen. En sibirsk husky vil for eksempel ikke trives i sydenvarmen.

Spesielt populære land for fjellferien med hund er for eksempel Frankrike, Østerrike og Italia. Der finnes det mange fasinerende turområder. Vær imidlertid oppmerksom på reisebestemmelsene for utenlandsreiser.

For eksempel bør hunden din ha en gyldig vaksinasjon mot rabies. Den som vil reise lenger sørover, bør ta kontakt med veterinæren på forhånd. Slik kan du forebygge noen «middelhavssykdommer» som anaplasmose.

Våre mest populære artikler
15 min

Oversikt over ulike typer hundesport

Sport er like viktig for helsen til både mennesker og hunder. Men hundesport er mye mer enn bare det å fremme hundens fysiske kondisjon. Det er moro, bevegelse, mentalt arbeid, konkurranse, opplæring og sosial interaksjon på en og samme tid. Men hvilke typer hundesport finnes det? Og hvilken type sport passer best for deg og din hund? Her får du en oversikt over de mest kjente hundesportene.

6 min

Gå tur med hund – tips for en bedre tur

Ut på tur! For hunder er de daglige lufteturene med menneskene sine ofte dagens høydepunkter. I beste fall handler det ikke bare om bevegelse og det at hunden kan gjøre fra seg. De som gjør turen med hunden til noe avvekslingsrikt kan kombinere fysisk og metal aktivitet med trening og mye moro.

2 min

Lek med hunden

Man bør ikke bare leke med hunden sin ofte, men også variert. Å overanstrenge hunden med eksempelvis for vanskelige oppgaver eller for lange lekeenheter, bør unngås like mye som å understimulere dyrene med kjedelige eller monotone leker.