Canicross: Herlig løpemoro med hund

Hund og eier på canicross-trening: å trekke i båndet

Uønsket på luftetur, tillatt på snøreløp.

Mange hundevenner liker å være sporty sammen med sine firbente venner – gjerne også på mindre brukte stier. For sportslige menneske-dyr-duoer eller de som ønsker å bli det, er Canicross – eller snøreløp som det også blir kalt – en optimal hundesport.

Hva betyr Canicross egentlig?

Kort fortalt: Hos canicross drar hunden sin menneskelige medløper gjennom terrenget ved hjelp av et fleksibelt joggebånd. I denne relativt nye hundesporten utgjør menneske og hund altså et sporty lag.

Det spesielle med canicross er at hunden bestemmer tempoet. I motsetning til å gå tur og jogge, er det her uttrykkelig ønsket at hunden trekker i båndet. Sporten får dere ikke bare i form, men styrker, når den utøves på en ansvarsfull måte, også grunnleggende lydighet og båndet mellom menneske og dyr.

Betegnelsen er forresten sammensatt av det latinske ordet for hund (Canis lupus familiaris) og det engelske ordet for terrengløp (Cross-Country).

Hvem kan drive med canicross?

I prinsippet er alle hunder som er glade i å løpe egnet for canicross. Det må imidlertid tas hensyn til et balansert forhold mellom menneskets og hundens vekt: En sart vindhund vil knapt kunne utøve et relevant trekk på en 100 kilo tung person.

Som tommelfingerformel gjelder: Hunder kan trekke omtrent tre til fem ganger sin egen kroppsvekt. Selvfølgelig er sledehunder som huskyer spesielt predestinerte, men også en sporty kongepuddel kan ha mye glede av å løpe på tvers av feltene.

Hva er de typiske strekningene for snøreløp?

For det meste går det på tvers inn i landskapet: Canicross-løp utmerker seg med varierte strekninger som sjelden går rett fram. Gress- og skogbunner er optimalt for de følsomme hundepotene, men naturlige hindringer som røtter og steiner krever full konsentrasjon av spannet.

Ved offisielle løp er orienteringen enkel og effektiv: Et rødt skilt til venstre på veikanten betyr «sving til venstre», står det på høyre side betyr det «sving til høyre».

Blå skilt markerer den riktige veien, gule advarer mot farlige steder. Under treningen bør man også unngå lengre asfaltstrekninger som kan skade de følsomme hundepotene.

La oss komme i gang: De første stegene for Canicross

Hunden din bør være minst ett år gammel for å delta i canicross. Da kan du begynne med treningen. I denne hundesporten overlater du ledelsen til hunden, som du styrer ved hjelp av noen få kommandoer («høyre», «venstre», «trekk»).

Det å trekke i båndet, som ikke er ønskelig på en normal tur, lærer hunden din best ved hjelp av en annen person. Denne lokker den fra starten og belønner den tilsvarende etter at den har trukket. Når den tobente løperen ikke lenger kommer etter, styrkes trekket på båndet automatisk – hunden blir langsommere.

To hunder på snøreløp med sine eiere.
I snøreløp er menneske og hund forbundet med hverandre via en trekksele.

God kondisjon er en forutsetning

Naturligvis bør du som «medløper» være godt trent slik at du kan holde tritt. Antagelig vil du likevel føle deg stiv og støl etter de første løpene. Hundens trekk kan føre til at hastigheten økes med opptil 4 km/t under canicross-løpet.

Ved canicross er det i tillegg viktig at hunden ikke lar seg distrahere. Trekk- eller sledehundklubber kan gi deg en god starthjelp i idrettens verden, og de kan også gi deg optimale råd angående utstyret.

Hva må jeg være oppmerksom på?

Før den egentlige løpeturen anbefales det å ta en spasertur for å varme opp. Det gir hunden også muligheten til å gjøre fra seg før løpet.

I begynnelsen bør du trene med en til to kilometer lange strekninger uten ujevnheter. Slik blir dere begge vant til å løpe som et spann og til å trekke gjennom båndet. Dette gjelder forresten også for sporty firbente venner som uten problemer løper fritt med deg ti kilometer om gangen. Utfordringene i canicross er forskjellige.

Øk intensiteten langsomt

Etter noen uker kan du øke lengden på strekningen og i tillegg trene hunden med små utfordringer som for eksempel en avsluttende spurt.

Hold alltid utsikt forover når du løper, selv om hunden din er trent allerede, og pass på så du ikke overbelaster den: Hvis du har en lang strekning foran deg, reduserer du hastigheten tilsvarende.

I nedoverbakker lar du sportsvennen din løpe ved siden av eller bak deg. Å trekke her kan raskt føre til fall.

Se opp for overoppheting

Tren kun ved temperaturer opptil 20 grader celsius for å unngå overoppheting eller til og med et heteslag hos din firbente venn. Om sommeren bør du flytte canicross-enhetene til de tidlige morgentimene eller til kvelden.

Sørg dessuten alltid for at din firbente venn drikker tilstrekkelig.

Canicross-trening med hund
Ved canicross er hastigheten høyere enn på vanlig joggetur.

Canicross-utstyret: Beskyttelse for menneske og hund

I tillegg til gode løpesko med grov profil og det vanlige joggeutstyret, trenger du et hoftebelte samt et rundt to meter langt bånd med støtdemper.

Dempingen beskytter virvelsøylen til hund og menneske. Hoftebeltet bør i tillegg ideelt sett ha en panikkkrok som minimerer risikoen for skader.

I tillegg er det viktig å ha en spesiell canicross-sele til hunden, som kan sammenlignes med den som er egnet til sledehunder. Trykkpunktene i disse selene er utformet slik at hunden ikke er begrenset under løpet og kan puste fritt.

Forløper Frankrike: Canicross i Europa

Canicross har sin opprinnelse i snørekjøring, der en skiløper blir trukket av hunder eller en hest. De første canicross-løpene ble allerede avholdt på 1980-tallet et sted i Frankrike, der fellesløpene mellom trekkhund og menneske har sin opprinnelse.

I tillegg til de mest utbredte variantene, canicross-løp og snørekjøring, kan sportslige duoer også utfolde seg under snøresykling: Her har hunder sine tobente venner på sykkelen og er koblet sammen med et to og en halv meter langt bånd i et «slepetau».

Økende popularitet

Spesielt i Belgia og Nederland, hvor det finnes mange arrangementer om høsten, er denne hundesporten veldig populær.

I andre land, som for eksempel Tyskland, er det stadig flere som har oppdaget denne formen for hundesport. Det første snøreløp-verdensmesterskapet ble avholdt i 2002 i Ravenna, Italia.

Våre mest populære artikler
15 min

Oversikt over ulike typer hundesport

Sport er like viktig for helsen til både mennesker og hunder. Men hundesport er mye mer enn bare det å fremme hundens fysiske kondisjon. Det er moro, bevegelse, mentalt arbeid, konkurranse, opplæring og sosial interaksjon på en og samme tid. Men hvilke typer hundesport finnes det? Og hvilken type sport passer best for deg og din hund? Her får du en oversikt over de mest kjente hundesportene.
3 min

Lek med hunden

Man bør ikke bare leke med hunden sin ofte, men også variert. Å overanstrenge hunden med eksempelvis for vanskelige oppgaver eller for lange lekeenheter, bør unngås like mye som å understimulere dyrene med kjedelige eller monotone leker. Leken bør ta utgangspunkt i hundens ferdigheter og behov. Selv om én hund kanskje foretrekker å hente pinnen, liker andre kanskje heller dradueller med tyggeleker. Uansett hvilken type lek yndlingen din foretrekker, er det viktig for enhver hundeeier er å se når hunden oppfordrer til lek. Dette kan skje på ulike måter.
6 min

Gå tur med hund – tips for en bedre tur

Ut på tur! For hunder er de daglige lufteturene med menneskene sine ofte dagens høydepunkter. I beste fall handler det ikke bare om bevegelse og det at hunden kan gjøre fra seg. De som gjør turen med hunden til noe avvekslingsrikt kan kombinere fysisk og metal aktivitet med trening og mye moro.