Oversikt over ulike typer hundesport

border collie agility

Sport er like viktig for helsen til både mennesker og hunder. Men hundesport er mye mer enn bare det å fremme hundens fysiske kondisjon. Det er moro, bevegelse, mentalt arbeid, konkurranse, opplæring og sosial interaksjon på en og samme tid. Men hvilke typer hundesport finnes det? Og hvilken type sport passer best for deg og din hund? Her får du en oversikt over de mest kjente hundesportene.

Hundesport fra A til Å

Hundesport har en voksende verdensomspennende popularitet – både hos oss tobeinte og hos våre firbente venner. Det er ikke så rart, fordi hundesport ikke bare fremmer vår hunds mentale og fysiske helse, men det styrker også forholdet og forståelsen mellom mennesker og dyr. Mens de fleste hunder tidligere ble avlet for å utføre en bestemt oppgave, som for eksempel sauegjeting, jakt eller vakthund, er de i dag primært familiehunder. Det betyr dog ikke at deres medfødte atferd og instinkter har forsvunnet med den nye rollen. Hunder ønsker å sysselsettes og de har behov for å utfordres med oppgaver som er både fysisk og mentalt utfordrende. Likevel er det ikke alltid like lett å innfri disse behovene og trene hunden hyppig i hverdagen. Det er akkurat her hundesporten byr på en praktisk løsning, og sørger med sitt store mangfold for at det finnes en passende sport for alle og enhver.

Agility

Noe av det første man forbinder med hundesport er Agility. Både i USA og i Vest-Europa er denne sporten, som opprinnelig stammer fra England, blant de mest populære hundesportene i verden. Over en strekning på 100 til 200 meter, må hunden gå gjennom en hinderløype med minst 15 hindre. Mur, hjul, tunneler, vipper, høydehopp, oxer (dobbelthindre), slalåmløyper, møner og mye mer må overvinnes av den firebente så raskt og feilfritt som mulig. Eieren fører hunden gjennom løypen ved hjelp av gester og stemmen sin. Line, klikker eller lignende er ikke tillatt. Agility fremmer ikke bare den fysiske formen hos hunder og mennesker, men sveiser også sammen to- og firbente til et team. Fordi Agility tilbys i forskjellige størrelsesklasser, egner sporten seg for nesten alle hunder. Man bør dog være forsiktig med svært store og tunge raser, så vel som med valper, fordi leddene fort kan bli overbelastet av de tallrike høydehoppene.

Hverdagslydighet / kurs for førerhunder

Denne sporten er en slags grunnskole for hunder. Her lærer (i beste fall) unge hunder alt det grunnleggende for et harmonisk samliv. På timeplanen står sosial kompatibilitet, trafikksikkerhet, lydighet og rettsindighet. Den som tror at dette krever drilling og tvang tar feil. Oppgavene utføres på hundesportanlegg, noe som tilfører aktiviteten et positivt aspekt og gjør det moro for både to- og firebente. Dette skaper de beste forutsetningene for langsiktig suksess. På førerhundtrening lærer de firebente å gå riktig i bånd, grunnleggende kommandoer som «sitt», ”på plass”, «gå», eller til og med det å vente og oppholde seg alene. Oppgavene utøves ikke kun på en hundesportsplass, men også ute på gaten eller i en park. Målet er at hundene skal lære seg å ikke bli irritert av noe eller noen – heller ikke av en jogger eller av en horde med barn – og samtidig oppføre seg sosialt og korrekt i møte med andre hunder. Siden hverdagen med hunden vil være mye lettere etter dette kurset, anbefales det å besøke kurset allerede fra hunden er ung. Førerhundtrening passer i utgangspunktet for alle raser. Ønsker du å delta i hundesportskonkurranser innen agility, lydighet, IPO eller redningshundsarbeid, må du også bestå en obligatorisk hundeledsagertest.

Canicross

Denne fremdeles ganske unge hundesporten oppsto fra hundespannsportene skikjøring og Bikekjøring, og ble først praktisert i Frankrike. Canicross er et slags terrengløp, hvor hundeeieren er koblet til hunden sin med et elastisk bånd som er festet til et hoftebelte og slik at eieren kan bli «trukket» av hunden på både flat terreng og i oppoverbakker. Siden hunden – i motsetning til under jogging – bestemmer tempoet, holder Canicross en svært høy hastighet. En «panikk-krok», som sikrer at forbindelsen mellom hund og løper på et blunk kan løses, hindrer at du blir trukket bortover av hunden ved et eventuelt fall.  Både løpeglade hunder og sportslige, ambisiøse eiere kan virkelig få utfolde seg med Canicross, som kan utøves i skogkledde områder. Hvis Canicross går en anelse for fort for deg og din hund, kan kanskje Cani-vandring være noe for dere.

Degility

I motsetning til flere andre hundesporter hvor hastighet, tid og suksess er i fokus, er det gøy og moro som står sentralt i hundesporten Degility. Degility retter seg mot fritidsmosjonister som ønsker variasjon i treningen uten å måtte konkurrerer mot andre. Denne hundesporten, som i utgangspunktet er en kombinasjon av Agility og Mobility, egner seg for eldre hunder eller hunder med handikapper, fordi hunden ved en Degility-hinderløype, som består av ulike hindre som rør, vipper, tunneler eller hjul, kan ta seg så god tid som den trenger.

koiraharrastus canicross © pavel1964 / stock.adobe.com

Biathlon for tjenestehunder

Som navnet antyder, rettes denne formen for hundesport seg mot tjenestehunder og deres eiere. Den går ut på å føre hunden gjennom en løype på 6-11 kilometer med ulike hindre. De allsidige oppgavene omfatter alt fra å krysse vannbasseng, hoppe over stokker og krype gjennom rør, til sykling og svømming. Også stasjoner hvor skytevåpen benyttes, og et etterliknet angrep med biteøvelser må gjennomføres. Tjenestehundene og deres eiere må gjennomføre terrengløpet på en bestemt tid, ellers står de i fare for å få straffepoeng.

Dog Biathlon

I motsetning til Biathlon for tjenestehunder retter denne varianten seg mot sivile hunder. Oppgavene forblir de samme. Bare skyteøvelsen og det imiterte angrepet med rømningsforebyggingen (kjent fra beskyttelsestjenesten) faller bort i Dog Biathlon. Hinderløypen på 6 til 11 kilometer består av øvelser som for eksempel å krysse en vollgrav, komme seg over en vegg, krype gjennom et rør, sykling og svømming.

Dog Dancing – dansing med hunder

Dansing med hunden (også kalt «Heelwork to music») kan høres litt absurd ut for nybegynnere og virke lite ”hundevennlig”. I motsetning til hva navnet i utgangspunktet kan antyde, utgjør hundens helt naturlige bevegelser grunnlaget for denne sporten. Ut i fra ulike grunnleggende lydighetsøvelser, bevegelser og triks, som å jogge på stedet, ”på plass”, til hopping eller slalåm springing, jobber hundeieren med hunden sin for å utvikle en bestemt koreografi til en passende musikk. Siden elementene i koreografien kan skreddersys etter hundens individuelle ferdigheter, er hundedansing egnet for enhver sunn hund, uansett hvor stor, tung eller rask den er.

Dog Diving – hundedykking

Denne nye trendsporten kommer fra USA hvor den allerede regnes som en kult-hundesport. Det er ikke så rart, fordi sporten byr på spektakulær moro for både deltagerne og tilskuerne. Fra et dykketårn, som er ca. 60 cm over vannoverflaten, hopper hunden så langt som mulig ned i vannet. Eieren motiverer hunden sin til å hoppe ved å kaste et leketøy ut i vannet. Mens noen hunder hopper modig ut i vannet så snart leketøyet er kastet, trenger andre firebente venner litt mer oppmuntring. Men til slutt samler de motet til seg og hopper ut i vannet. Mot, selvtillit og stolthet hos to- og firbente venner garanteres på slutten av en hundedykkingskonkurranse, selv om hoppet kanskje ikke var raskt nok til seier. Et annet positivt aspekt ved denne hundesporten er at det er veldig skånsomt for leddene og kan derfor praktiseres av hunder i alle størrelser og aldre – forutsatt at hunden ikke er redd for vann.

Dog Frisbee – hundefrisbee

Starten på denne hundesporten, der de beste konkurrerer i verdensomspennende konkurranser, var det enkle frisbeespillet mellom mann og hund. Den profesjonelle varianten Dog Frisbee, også kalt Discdogging, handler om mye mer enn å bringe tilbake frisbeen. I ulike varianter som Freestyle, Mini Distance og Long Distance, lærer hundene og deres eiere å bli dyktige på å kaste og imponerende kroppstriks. Hund og eier må med andre jobbe godt sammen for å bli et perfekt team. Hundefrisbee er veldig morsomt for alle sunne hunder og motiverer til både lek og bevegelse i høyt tempo. Store og tunge hunder samt unge hunder som ikke er fullt utvokst, bør ikke praktisere denne hundesporten, da det ikke er spesielt skånsomt for leddene på grunn av de høye hoppene.

Flyball

Hunde-lagsporten Flyball sørger for mye moro og action, hvor seks lag, hvert bestående av flere hunder og deres eiere, konkurrerer mot hverandre. I en slags stafettkonkurranse starter den første hunden på hvert lag på kommando fra sin eier og løper over flere hindre til en ballmaskin som han aktiverer med poten sin. Hunden skal så fange ballen med munnen for så å løpe over de fire hindrene og tilbake til startlinjen. Så snart han krysser linjen med ballen, løper den neste hunden fra laget ut. Teamet som først klarer å fange og returnere alle ballene vinner.

Brukshundsport / allsidighetssport (RIK / IPO)

Brukshundesport, som også kalles IPO (av tysk: internationale Prüfungsordnung), har sin opprinnelse i treningen av tjenestehunder og er den eldste formen for hundesport. Konkurransen er delt inn i tre hovedgrupper hvor hundene testes i sporing, lydighet og figurantarbeid. Det kreves mye av både hund og fører i denne sporten. På banen må hunden følge et spor med nesen hvorpå hundens presisjonsevne og nøyaktighet blir satt på prøve. Under apporteringsøvelsene forventes det av hunden holder fokus, selv når det for eksempel går av et pistolskudd. Hundens beskyttelsesevner testes også utfra hans ferdigheter til å kunne bjeffe for å gi beskjed om, og forsvare mot angrep. Allsidighetstesten krever mye dyktighet, ansvar, tålmodighet og empati fra eieren. Selv om sporten er omstridt fordi diverse forsvarselementer fremmes, betyr det overhodet ikke at en hund med RIK-lisens ukontrollert kommer til å bite eller gå til angrep. I stedet vil den vise viktige ferdigheter som absolutt lydighet, selvtillit, et balansert gemytt og nervestyrke.

Mantrailing og sporsøk

Denne hundesporten fokuserer på hundens luktesans. Det skilles mellom klassisk sporssøk og såkalt Mantrailing. Mens hunden må følge sporets spor ved klassisk sporsøk, orienterer han seg ved Mantrailing kun etter den individuelle lukten som sporet har etterlatt seg. I denne sporten skal hunden selvstendig og presist, samt med rolig og konstant fart, følge et kunstig utlagt spor. Å følge med på hundens nesearbeid er fascinerende for alle hundeeiere. Mantrailing og sporssøk er spesielt egnet for jakthunder for å utfordre dem på en artsriktig måte. Men også andre hunder vil ha glede av denne utfordrende sporten som kan bidra til å gjøre dem roligere og mer balanserte når de er hjemme.

Koirafrisbee © Grigorita Ko / stock.adobe.com

Mobility

Her handler det ikke om hvem som er den raskeste. Selv om hunden i denne sporten, i likhet med Agility, skal utføre ulike øvelser gjennom en hinderløype, er det ikke hastigheten som er i fokus her men hundens motivasjon. De ulike øvelsene består både av apparatfrie øvelser og stasjoner med ulike apparater som er delvis lånt fra fysioterapien. Sporten har som formål å styrke støttemuskulaturen og helsen til leddene, så vel som å aktivisere hundens mentale helsen. Denne terapeutiske aktiviteten er derfor egnet for nesten alle hunder, da mobility-løypen kan tilpasses individuelt etter størrelsen og helsen til den enkelte hunden.

Mondioring

Mondioring, som ble anerkjent av FCI som en hundesport i 2015, er en slags ringsport og stammer fra treningen til tjenestehunder. Sporten er delt inn i de tre fagområdene underordning, hopp og skyddsarbeid/ forsvar. Alle øvelsene gjøres i et lukket terreng og hunden har verken på seg halsbånd eller sele. Samtidig som hunden skal fokusere på de enkelte øvelsene står figuranter med bitedrakt i ringen som skal prøve å lokke hunden ut av posisjon. Nervestyrke, konsentrasjonsevne og god oppførsel er forutsetninger for å delta i Mondioring.

Obedience

I denne lydighetssporten (obedience er engelsk for lydighet) handler det ikke om underordning, som det engelske uttrykket kan hinte om, men om vellykket kommunikasjon og perfekt samarbeid mellom hund og eier. På ulike stasjoner må to- og firbente bevise at de forstår seg på hverandre «i blinde» og kan operere som et sammensveiset team. I tillegg til den presise beherskelsen av de grunnleggende tegnene for ”sitt”, ”gi labb” eller ”på plass”, må hunden for eksempel hente forskjellige gjenstander til sin eier og vise at han villig adlyder selv på avstand fra eieren sin. Målet med lydighetstreningen er at hunden utfører øvelsene velvillig, raskt og fremfor alt presist. Denne hundesporten er i prinsippet egnet for alle hunder, men spesielt raser som har behov for å bli mentalt utfordret og som av natur har en såkalt «will to please», vil la seg begeistre av denne sporten som kommer fra England.

Rally Obedience

Nei, Rally Obedience er ikke bare en undergruppe av Obedience, men en helt egen form for hundesport, hvor hund og eier må gå gjennom en skiltet hinderløype. Selv om mange av øvelsene kommer fra Obedience-sporten, suppleres disse med Agility-elementer hvor ferdigheter, fart og koordinasjon er påkrevd. Enten å løpe slalåm, ”på-plass”-øvelser eller svinger i alle retninger: de enkelte stasjonene i hinderløypen er allsidige og kan mestres av alle hunder. Hundene kan motiveres med ros og/ eller godbiter, noe som gjør at Rally Obedience fører til raske resultater, selv for nybegynnere innen hundesport.

Redningshundesport

Opprinnelig handlet denne «sporten» utelukket om å redde menneskeliv. Forutsetningen for en god redningshund er, i tillegg til en perfekt luktesans og gode søkeferdigheter, fremfor alt en god sosial kompatibilitet med mennesker. I likhet med opplæringen av redningshunder, lærer hunden i redningshundesporten å bruke sine søkeevner målrettet. Virkelige redningssituasjoner blir iscenesatt. Dette kan for eksempel være søk i ruiner, på land, i vann eller sporingssøk. Selv om fokuset i hovedsak er de praktiske målene, og ikke de sportslige, kan redningshundesport være et godt alternativ for hunder som liker å bli sysselsatt med viktige oppgaver.

Hundeturnering

Dette er som friidrett for hunder og spesielt egnet for sporty og ambisiøse hunder og hundeeiere. Ulike underkategorier som firkamp, langrenn (1km, 2km eller 5km), Combinations-Speed-Cup (CSC), hinderløp, trekamp, Shorty eller K.O.-Cup, krever at både hunden og hans eier må ha et godt kondisjonsnivå. Hundeturneringer arrangeres både som konkurranser for lag og for individuelle hunder. I tillegg til å være glad i å løpe og bevege seg bør hunden være lydig, fordi hundene i tillegg til hinder-, slalåm-, og hekkeløp også konkurrerer i lydighetsøvelser.

Hundeveddeløp / Lure Coursing

Denne sporten er paradedisiplinen for mynder. På en løpebane jager hundene en hare-dummy og får slik utløp for deres karakteristiske løpebehov. Da det ofte er vanskelig å finne områder som er store nok til å tilfredsstille dette løpebehovet, anbefales denne sporten varmt for eiere av denne rasen. Mynder som aldri får muligheten til å utfolde sitt løpebehov vil med tiden bli ulykkelig og utvikle uønskede særegenheter.

Hundespann (sykling/ ski/ hundeslede)

Selv om begrepet hundespann som oftest refererer til trekkingen av en hundevogn eller slede, er det strengt tatt det generiske uttrykket for en rekke hundesporter som inkluderer både sykkel, skøyter eller sleder. Felles for alle disse aktivitetene er at hunden med all sin kraft – trekker en mann bak seg på enten sykkel, ski, i vogn eller pulk – enten alene eller sammen med flere hunder. God kondisjon og styrke er viktig i denne sporten, som garantert holder både hund og eier i god form. Det er likevel også behov for tillit og samarbeid mellom hundeføreren og hunden. På grunn av den nødvendige styrken er hundespann bedre egnet for store hunderaser enn for små.

Hvilken hundesport skal jeg velge?

Valgets kval! Å finne den rette sporten som passer for hunden din og deg er ofte ikke like lett. Heldigvis tilbyr de fleste hundeskoler prøvetimer og gir gledelig råd til hundeeiere om de ulike sportsformene og hva de krever av hunden.

Uansett hvilken sport du og din hund bestemmer dere for – i tillegg til god mosjon, vil det garantert være en velkommen forandring i hverdagen og føre deg og din firbente venn enda tettere sammen. Og hvem vet: kanskje oppdager du nye talenter hos deg selv og hunden din!

Vi ønsker deg mye moro og suksess i sporten du velger å utøve sammen med hunden din!

Våre mest populære artikler
15 min

Oversikt over ulike typer hundesport

Sport er like viktig for helsen til både mennesker og hunder. Men hundesport er mye mer enn bare det å fremme hundens fysiske kondisjon. Det er moro, bevegelse, mentalt arbeid, konkurranse, opplæring og sosial interaksjon på en og samme tid. Men hvilke typer hundesport finnes det? Og hvilken type sport passer best for deg og din hund? Her får du en oversikt over de mest kjente hundesportene.

6 min

Gå tur med hund – tips for en bedre tur

Ut på tur! For hunder er de daglige lufteturene med menneskene sine ofte dagens høydepunkter. I beste fall handler det ikke bare om bevegelse og det at hunden kan gjøre fra seg. De som gjør turen med hunden til noe avvekslingsrikt kan kombinere fysisk og metal aktivitet med trening og mye moro.