Utvikling av valper: Fra fødselen til voksen hund This article is verified by a vet

Tre valper sammen med tispen

Utviklingsfasene til en valp begynner allerede tidlig hos moren.

Enhver valp går gjennom mange utviklingsfaser til den til slutt vokser opp til en voksen hund. Her i zooplus-magasinet finner du ut hva som er viktig i utviklingen fra en valp til en selvsikker og avslappet hund.

Nedenfor ser vi nærmere på de forskjellige utviklingsfasene til valpen. I en del av dette spiller tispen og oppdretteren en veldig viktig rolle. Men så snart valpen din flytter inn hos deg, er du selv ansvarlig for å hjelpe den på vei.

Den neonatale/vegetative fasen

Denne fasen begynner med valpenes fødsel og dekker de to første ukene av livet. Valpene blir født blinde og døve. De viktigste følelsene i denne første tiden er sult og kulde.

Mesteparten av tiden sover de små eller søker kontakt med moren for å spise og varme seg. På jakt etter det viser de typiske søkebevegelser: Valpene beveger hodet frem og tilbake og gjør sirkulære bevegelser. Dette gjør de for å holde seg i nærheten av reiret.

Allerede i denne fasen starter valpen med å lære. Ved sult eller kulde må valpene aktivt gjøre noe mot det og belønnes med suksess i form av matinntak eller kroppskontakt. Denne opplevelsen bør ikke tas fra den ved at menneskene hjelper til for mye. Mildt stress fremmer en stabil emosjonell balanse.

I denne fasen skal man sørge for valpene med kjærlig oppmerksomhet, men ikke i overdreven stor grad.

Fem små valper på et fang
Tidlig kontakt med mennesker fremmer sosialiseringen.

Overgangsfasen i utviklingen hos valper

Den tredje leveuken til en valp kalles overgangsfasen. I denne tiden åpnes øynene og hørselsgangene, og melketennene bryter gjennom. Evnen til å se begynner imidlertid først f.o.m den 17. eller 18. dagen. Denne økningen i sanseinntrykkene fører til at valpene begynner å reagere på søsknene, menneskene og omgivelsene.

Aktiviteten øker selv om de fortsatt sover veldig mye. På grunn av økt bevegelse, når valpene for eksempel kryper bakover, begynner muskelbyggingen og koordinasjonen øker.

I denne fasen av valpens utvikling skjer i tillegg en første sosialisering ved at de små hundene tar kontakt med sine kullsøsken. Oppdretteren kan fremme og fokusere tilvenningen til mennesket ved å klappe den regelmessig over hele kroppen.

Sosialiseringsfasen

Sosialiseringsfasen er den viktigste utviklingsfasen i livet til en ung hund. Avhengig av rasen kan den vare fra den fjerde til den 16 uken.

Denne første følsomme fasen kjennetegnes ved å være pregende og er avgjørende når det gjelder læring. Alle miljøstimulanser og levende stimuli (andre hunder og andre levende vesener) som valpen blir kjent med på en positiv måte i denne fasen, kan den lagre i minnet som normale. Dette hjelper hunden med å nærme seg nye stimuli eller situasjoner med selvtillit.

Siden valpenes forsiktighet overfor nye ting øker fra den syvende uken, er det veldig viktig at de opplever så mange inntrykk som mulig allerede i den tredje til femte uken. Nysgjerrigheten tar over i denne fasen, og læringen skjer uten at det er nødvendig med en spesiell belønning. Dermed kan den første treningen tilnærmes på en lekende måte på et tidlig tidspunkt.

Når den er ca. åtte uker gammel flytter valpen inn hos deg. På dette tidspunktet er sosialiseringsfasen langt fra avsluttet. Nå må du ta på deg ansvaret med å introdusere valpen din til de nye omgivelsene og vise den så mye som mulig i ro og fred.

Viktig: Allerede hos oppdretteren bør valpene samle mange positive erfaringer og inntrykk. Sosialiseringen må deretter absolutt fortsette etter innflyttingen i det nye hjemmet.

Detaljerte treningsmuligheter og flere tips om sosialiseringsfasen finner du i vår artikkel som omhandler sosialiseringen av valper.

Ungdomsstadiet i valpenes utvikling

Den neste fasen i valpenes utvikling er ungdomsstadiet. Den begynner med tannskiftet og slutter med inngangen til kjønnsmodenheten (løpetid hos tispen og løfting av bena hos hannhunden). Avhengig av rasen kan dette skje i en alder på seks til tolv måneder. I denne utviklingsfasen oppstår det ikke lenger så alvorlige forandringer som i fasene før.

Den massive veksten i de første månedene er over og valpene har nådd omtrent to tredjedeler av sin voksne størrelse i begynnelsen av fasen. Spesielt styrken og de motoriske evnene øker nå.

Kjærlig og konsekvent oppdragelse

Også i denne fasen av livet må du fortsette å oppdra de unge hundene på en lekende, men absolutt konsekvent måte. I stadig lengre enheter bør du i tillegg utvikle treningen av grunnkommandoene og de motoriske ferdighetene. På denne måten skaper du enda et grunnlag for en veloppdratt hund.

Til en normal adferd i denne utviklingsfasen hører også at den unge hunden om og om igjen tester grenser. Dermed lærer den å plassere de sosiale strukturene i omgivelsene sine og integrere seg i dem. Også i hverdagen er det derfor viktig med en kjærlig og konsekvent ledelse!

Ofte oppstår det en ny angstfase rundt ca. fire måneder. Plutselig klassifiseres allerede kjente miljøstimuli igjen som farlige. I denne fasen er det viktig at du viser valpen din at den kan stole på deg ved å være rolig og avslappet. Gi den tid til å se på den nye situasjonen avslappet og i sitt eget tempo.

Valp på hundeskole
Også i en hunds ungdomsår fortsetter treningen på hundeskolen.

Tenåringsfasen

Avhengig av rasen kommer den unge hunden inn i tenåringsfasen med seks til tolv måneder. Denne begynner med kjønnsmodenheten og går over til modenhetsperioden med ca. to år.

Kjønnsmodenheten

Den første delen av denne fasen, som begynner med kjønnsmodenheten, kan vare til det andre leveåret avhengig av hundetype og rase. Den kalles også slyngelårene eller ungdomsårene.

Når kjønnshormonene blir aktive for første gang, finner de unge hundene det ofte vanskelig å samarbeide – på samme måte som et ungt menneske i puberteten. Plutselig har du en ung hund som hittil har lært alle kommandoene og kanskje til og med noen triks, men plutselig kan den ikke engang kommandoen «sitt» lenger.

Nå er det viktig å være avslappet, men fortsatt konsekvent. Man kan bygge videre på tillitsforholdet som du har utviklet og dannet i de første månedene. Fortsett med å trene på kommandoer på en kjærlig måte.

Også kontakten til andre hunder er veldig viktig i denne fasen. Disse bør imidlertid forløpe så rolig og kontrollert som mulig og ikke utvikle seg til maktkamper. Unngå absolutt konfliktkontakter.

I denne tiden modner den unge hunden i tillegg sakte til en voksen hund.

Modningstiden

Avhengig av rasen begynner den såkalte modningstiden med ca. to år. Typiske rase- og karaktertrekk viser seg i mange tilfeller først nå og fester seg. Territoriell adferd av ulik grad forekommer ofte.

Hormonnivået stabiliseres og dermed også oppførselen mot andre hunder. Hunden aksepterer ikke lenger enhver annen hund som lekekamerat, og påtrengende oppførsel straffes noen ganger.

Den voksne fasen

Hunden din viser en moden og stabil personlighet og fysisk utvikling. Som regel kan enkelte negative opplevelser ikke ryste den. Men fortsatt er det nødvendig med konsekvent oppførsel fra din side. Av og til vil hunden din teste om de eksisterende grensene og reglene fortsatt gjelder.

Generelt gjelder forresten: Jo større rasen er, desto senere blir hunden voksen.


Dr Cornelia Kolo, Veterinarian
frau zwei hunde

I løpet av veterinærstudiene og doktorgraden min på veterinærinstituttet ved Ludwig-Maximilian-Universitetet i München fikk jeg mange verdifulle innsyn i diverse veterinærmedisinske områder. Siden 2011 har jeg vært praktiserende veterinær og har behandlet en variert pasientgruppe av dyr og deres sykdommer. Min lidenskap er å hjelpe pasientene på best mulig måte og sikre deres velvære. Jeg liker også å dele min kunnskap som veterinær, langtids-hundeeier og hunde-atlet ved å være forfatter.


Våre mest populære artikler
18 min

10 populære hundetriks

Løfte potene, gi labb eller fange en godbit i luften? Med disse 10 triksene blir du og din hund selskapets midtpunkt. Og det beste: hundetriks sørger ikke bare for entusiasme hos publikum, men utfordrer hunden din både fysisk og mentalt. Samtidig styrker treningen også forholdet mellom hund og menneske.
6 min

Lær valpen å gå pent i bånd

En hund som kontinuerlig drar i båndet forvandler enhver luftetur til en tålmodighetsprøve. Problematikken blir ytterligere forsterket dersom hunden er av en stor og tung rase som nesten ikke lar seg styre, fordi den absolutt vil gå i en annen retning enn den du så for deg. Utfordinger med hunder som trekker i båndet, kan ofte spores tilbake til valpealderen. Heldigvis kan du med kunnskap og litt tålmodighet allerede i valpealderen skape det beste grunnlaget for at hunden går pent i bånd i framtiden.
11 min

Hvordan få hunden til å bjeffe mindre?

Hunder som bjeffer i ett sett tærer ikke bare på nervene dine, men kan også være en påkjenning for naboene eller andre rundt deg. Men hvorfor bjeffer egentlig hunder? Og hvordan kan jeg få hunden til å bjeffe mindre?