Sosialisering av valper
© Tatyana Gladskih / stock.adobe.com
Blandingen av ris og ros er nøkkelen
Innhold
Fra naturens side er hunder flokkdyr. Med andre ord er et familiehierarki absolutt nødvendig. Det er viktig å sette opp klare regler som må følges. Når kommandoer gis er selve lydstyrken mindre viktig enn tonefallet det uttrykkes i. I tillegg anbefales det å kombinere korte, pregnante kommandoer med tydelige håndsignaler. Vær nøye på å alltid bruke samme kombinasjon av språk- og håndsignal. For deg som er nybakt hundeeier betyr dette at du må uttrykke autoritet, selv om det noen ganger kan være vanskelig.
Skap et grunnlag
Helt fra starten av bør dere trene på hverdagslydighet med valpen. Dette inkluderer grunnleggende kommandoer som «sitt», «nei», og tilkalling. Det er dog viktig at treningen ikke overstimulerer valpen. Treningsenheter på fem minutter, tre ganger om dagen er nok, og bør belønnes med utstrakt lek og kos. Til tross for at treningsenhetene er så korte, er det viktig å se til at ingen av øvelsene blir avbrutt før valpen har lyktes med å fullføre de. Når valpen har klart en øvelse er det igjen på tide med mye ros og belønning.
Nedenfor har vi ført opp hvilke faser valpen gjennomgår i løpet av utviklingen sin.
10. – 12. leveuke: sosialiseringsfasen
Fram til dette tidspunktet kan valpene så å si gjøre alt de vil med de voksne dyrene. Fra omtrent uke 10 blir valpene irettesatt og posisjonen til de eldre hundene klargjort. For deg som hundeier innebærer dette å vise valpen hvor grensene går. For eksempel er ikke alt som ligger rundt ment for å bli tygd på. Tren sammen med valpen, men pass på at treningen ikke varer mer enn et kvarter om gangen og at du belønner den lille yndlingen din for alt den gjør riktig.
13. – 16. uke: rangordningsfasen
Dersom valpen hadde levd i en hundeflokk, hadde dette vært tiden hvor hierarkiet blir definert. Dette handler dog mindre om fysisk styrke. Da hunden lever i en menneskeflokk, vil den kjempe med deg om å nå høyest opp i hierarkiet. Spesielt i barnehagealderen, når grensene testes og utfordres, bør du passe på å alltid være flokkens leder. Ikke finn deg til rette med at hunden ikke lar deg sitte i sofaen. Vær den første som går gjennom døren, og ta bort matskålen til valpen i ny og ne, se på innholdet og gi den deretter tilbake til hunden igjen. I denne fasen er det spesielt viktig å være konsekvent, samt irettesette valpen ved grenseoverskridelser. Den lille valpen kommer til å anerkjenne din posisjon som flokkleder og vil med glede følge deg overalt.
17. – 24. uke: bevissthet for omgivelsene
I denne fasen begynner hunden å registrere og memorere omgivelsene sine. Nå bør det som har blitt lært fordypes. Det er også viktig at hunden har kontakt med andre valper allerede fra den er liten, slik at den lærer hundespesifikk sosial adferd. Dedikerte valpekurs eller lekestunder for valper er utmerket egnet for dette. De hjelper valpen med å lære og styrke sosial adferd. I tillegg får du verdifulle tips og instruksjoner fra fagpersoner om oppdragelse, spørsmål omkring hundens oppvekst eller andre emner. Dette sikrer at valpen ikke mister kontakten med andre hunder. Mellom 5. og 6. måned blir hunden i større grad selvstendig og behøver en klar ledelse, for nå er den på vei inn i puberteten.
6. – 12. måned: pubertetsfasen
I løpet av denne tiden er hunden din i tenårene og kommer til å motsette seg alt og alle. Oppførselen er frekk og den prøver hele tiden å utfordre posisjonen til familiesjefen. Ikke gå med på at den plutselig forsvarer matskålen eller spisebordet ved å knurre. Vær tydelig på at reglene som ble satt opp tidligere fortsatt gjelder. Fra omtrent 7. måned begynner tisper å få løpetid og hannhunder starter med markeringsadferd. Med dette begynner den lille valpen din å bli voksen.
Profesjonell veiledning i hundetreningen
Dersom du har problemer med hundeoppdragelsen eller foretrekker å trene i grupper, anbefales det å besøke et hundekurs som holdes i en gruppe. Sjekk med hundeskoler eller raseklubber i nærheten om de tilbyr slike kurs. Enkelte dyrehjem tilbyr også kurs for hunder som skal utdannes til gode følgesvenner i trafikken.
Har du alt du trenger til valpen din? Oppdag det store utvalget av valpefôr og valpetilbehør hos zooplus!
10 populære hundetriks
Løfte potene, gi labb eller fange en godbit i luften? Med disse 10 triksene blir du og din hund selskapets midtpunkt. Og det beste: hundetriks sørger ikke bare for entusiasme hos publikum, men utfordrer hunden din både fysisk og mentalt. Samtidig styrker treningen også forholdet mellom hund og menneske.
Lær valpen å gå pent i bånd
En hund som kontinuerlig drar i båndet forvandler enhver luftetur til en tålmodighetsprøve. Problematikken blir ytterligere forsterket dersom hunden er av en stor og tung rase som nesten ikke lar seg styre, fordi den absolutt vil gå i en annen retning enn den du så for deg. Utfordinger med hunder som trekker i båndet, kan ofte spores tilbake til valpealderen. Heldigvis kan du med kunnskap og litt tålmodighet allerede i valpealderen skape det beste grunnlaget for at hunden går pent i bånd i framtiden.
Hvordan få hunden til å bjeffe mindre?
Hunder som bjeffer i ett sett tærer ikke bare på nervene dine, men kan også være en påkjenning for naboene eller andre rundt deg. Men hvorfor bjeffer egentlig hunder? Og hvordan kan jeg få hunden til å bjeffe mindre?