Kjøpe valp: Dette må du være oppmerksom på

Valp som ønsker velkommen

Velkommen hjem, lille venn!

Et blikk inn i valpekassen får alle hundeelskeres hjerte til å slå raskere. Man vil helst ta med seg alle valpene hjem, men (vanligvis) skal det bare være én. Den svarte, den svart-hvite eller kanskje den med det morsomme merket på brystet? Rådløsheten blir større og større. Denne artikkelen kan hjelpe deg med å finne svar på de vanligste spørsmålene som kommer opp i forbindelse med kjøp av valp.

La valpen velge selv

Fins det en valp som umiddelbart styrer mot deg og søker din nærhet? Det er oftest et godt tegn.

Når en hund føler spontan sympati for en ukjent person, trekkes den til den av en eller annen grunn. Dette er et lovende grunnlag for et fremtidig samliv. Hvis dyrene allerede er litt eldre, anbefales det også å observere oppførselen deres.

Viktig når du velger: Se på personligheten

I hvert kull fins det vågehalser, roligere representanter og spesielt kjærlige valper. Hundeinteresserte bør definitivt ta seg nok tid til å studere oppførselen til kullsøskene nøye.

Lekeatferden til valpene gir verdifull informasjon om medfødte personlighetstrekk. Det er ingen tvil om at en hunds personlighet også formes av ytre påvirkninger som sosialisering, oppdragelsen og dens livsmiljø.

Det kan likevel ikke bestrides at visse grunnleggende forutsetninger så å si går i arv: Engstelige valper utvikler seg kun i sjeldne tilfeller til selvsikre og fryktløse hunder. Små bøller og lømler har ofte en tendens til å være dominerende også som voksne hunder.

Kjøpe valp: Den “stygge andungen”?

I noen kull er det én valp som er veldig forskjellig fra søsknene sine. Mens de andre løper mot det fremmede besøket, gjemmer den seg i frykt og nekter å komme ut. Den ignorerer de andre hundenes viltre lek. Ikke engang en godbit kan lokke den ut av gjemmestedet sitt.

Ofte er det akkurat denne valpen som rører hjertet. Men selv om valpen med det hjelpesøkende blikket vekker det beskyttende instinktet hos mennesker: Det er ikke tilrådelig for enhver hundeinteressert å anskaffe akkurat denne valpen.

Engstelige valper hører hjemme i erfarne hender

Unge hunder som instinktivt gjemmer seg og trekker seg tilbake så fort de ser en fremmed, hører hjemme i erfarne hender. Engstelighet kan lett utvikle seg til en ytterst problematisk generell oppførsel.

Angstbiting, urenslighet og andre adferdsforstyrrelser er ikke uvanlige hos slike hunder dersom deres usikre gemytt ikke motvirkes med kompetanse i rett tid.

Lytt til rådene fra oppdretteren

Et totimers besøk av den hundeinteresserte er ikke nok for å danne seg et helhetlig bilde. Det er ikke mulig å bestemme seg for å kjøpe den rette valpen etter så kort tid.

Derfor bør du ha en intens samtale med oppdretteren og besøke hundevalpene gjentatte ganger før du velger en valp.

Du bør lytte til rådene fra en erfaren oppdretter. En god oppdretter kjenner om hund og interessent passer sammen eller ikke. Hvis oppdretteren er bekymret for at den fremtidige hundeeieren ikke har nok erfaring til å håndtere en dominerende hann, vil han sannsynligvis råde til en mer balansert tispe.

Det er faktisk mye å tenke på før du tar den endelige avslutning om å kjøpe en valp. Og det er like greit. Hvis du informerer deg nøye før du kjøper en hund og vurderer nøyaktig hvilke grunnleggende forutsetninger du kan tilby din firbeinte, skaper du det ideelle grunnlaget for et harmonisk partnerskap.

Søte valper som sitter sammen i gresset
En klønete, livlig valpeflokk som denne gjør det virkelig vanskelig å velge. Ta derfor hensyn til oppdretterens mening.

Tegn på potensielt syke valper

Selv om du ikke med sikkerhet kan beskytte deg mot at hunden er syk, kan enkelte ting oppdages ganske raskt. Vær oppmerksom på rene ører, pelsen og at nesen og øynene ikke renner.

Klør hunden seg ofte, rister på hodet konstant eller gnir rumpa mot noe? Knurrer den eller til og med stikker halen mellom beina? Da kan det være tegn på at de muligens er syke eller har hatt negative erfaringer med mennesker.

Den viktigste forhåndsregelen for å unngå syke valper er i første omgang å velge en ansvarlig oppdretter som jobber for å avle friske valper. Still oppdretteren mange spørsmål før du kjøper en valp. På denne måten kan du oppdage eventuelle problemer i rett tid.

Kjøpe valp: Fullstendige dokumenter er nødvendige

Uten dokumenter og kontrakt er det ingen garantiytelser. Mange kunder er imponert over en stamtavle som lett kan forfalskes eller med en unnskyldning sendes etter at valpen er kjøpt.

Ikke la deg lure, og ta heller en nærmere titt på stamtavlen i forkant. Et godt tegn er dersom oppdretteren er medlem i en raseklupp som er tilknyttet NKK.

Det beste er om selgeren garanterer for opplysningene i stamtavlen og vaksinepasset, samt at hunden ikke har sykdommer eller arvelig betingede feil og at oppdretteren er juridisk ansvarlig.

Hvor skal jeg kjøpe en valp? Alternativ til oppdretteren

Hvis du vil ta til deg en liten valp, må du ikke nødvendigvis oppsøke en oppdretter. Også i dyrehjem venter regelmessig unge, friske hunder på å få en ny sjanse i livet. Medarbeiderne på stedet hjelper gjerne de som interessert med å finne den passende firbente.

Vær forsiktig med sentimentale annonser på nettet. Bak dette står ofte useriøse hundeoppdrettere eller valpemafiaen, som ikke er interessert i dyrevelferd, men kun i raske penger.

De små valpene kommer som oftest fra useriøse valpefabrikker og er ofte syke: De blir tatt med makt fra moren alt for tidlig, har infeksjonssykdommer og/eller genetiske feil.

hundevalper som sitter ved siden av hverandre
Søte hundevalper kan du ikke bare finne hos en oppdretter, men noen ganger også på et dyrehjem.

Hva koster en valp?

Avhengig av rasen ligger prisen for en valp fra en seriøs oppdretter mellom 10.000 og 20.000 kroner. For bestemte hunderaser kan prisen også være betydelig høyere. Er prisen vesentlig lavere, kan interesserte gå ut ifra at det er noe som skurrer.

Dyrehjem krever en avgift for formidling av sine firbeinte for i det minste delvis å finansiere utgiftene til mat, vaksinasjoner og opphold. For en ung hund ligger omplasseringsgebyren som regel rundt 4.000 kroner.

Våre mest populære artikler
7 min

Er hunden glad i meg? 10 tegn som beviser det

Hvis vi elsker noen, er vi selvsagt interessert i å vite om den andre parten føler det samme ovenfor oss. Mange ønsker å kunne lese tegnene som viser at de har en helt spesiell plass i hjertet til den firbente yndlingen sin. En hund har sin egen måte å uttrykke kjærligheten sin på, og kan heller ikke si «jeg elsker deg» ved å bruke ord. Hunder finner andre elskverdige veier for å vise at de er glad i oss. Det er enklere enn en tror å kjenne igjen disse tegnene – for ferdigheten til å forstå hundespråket slumrer i oss alle.
6 min

10 tegn på at hunden er lykkelig

Hvordan ser jeg at hunden min har det bra? Hvordan vet jeg at den har et godt liv og at jeg gjør alt riktig? Hva kjennetegner en lykkelig hund? Dette er spørsmål som mange hundeeiere ofte stiller seg. Sannsynligheten for at den firbente bestevennen din er lykkelig, er spesielt høy dersom den er sysselsatt nok. Dette kan enkelt oppnås ved å tilbringe tid med hunden i form av for eksempel lek store deler av dagen. En annen ting som ikke kan nevnes ofte nok, er at høyverdig hundefôr og en tilpasset ernæring spiller en avgjørende rolle for den fysiske og mentale helsen til dyret - og dermed også for dens gemytt.
4 min

Hundeår i menneskeår

Et hundeår er syv menneskeår: denne tommelfingerregelen har manifestert seg i mange hoder i løpet av de siste årene. Fullt så enkelt er det dog ikke, og vitenskapen har nå kommet med nye funn.