Riktig fôrmengde til hund This article is verified by a vet

Beregne riktig fôrmengde til hund

En viktig del av hundens kosthold er en nøyaktig beregnet fôrmengde.

Nå til dags er det ikke alltid like enkelt å holde styr på alle de ulike fôringsmetodene som finnes. Den som bestemmer seg for fullfôr kan ganske enkelt lese den anbefalte matmengden på forpakningen. Men hvordan beregner man fôrmengden til hunden når man bruker BARF- fôring eller vil kombinere forskjellige fôrtyper? Heldigvis kan du ved hjelp av et par formler enkelt bestemme din firbeintes energibehov.

Hvor mye mat trenger en hund?

Svaret på det spørsmålet er ikke det samme for alle hunder, ettersom næringsbehovet til hunden er avhengig av en rekke ulike faktorer. Ønsker du å beregne en nøyaktig fôrmengde til hunden din, må du ta hensyn til følgende parametere:

  • hundens alder
  • hundens rase
  • hundens vekt i kg
  • om det er en sportslig hund (aktivitetsnivå) eller en drektig eller diende tispe

For et sunt kosthold som gir hunden alt den trenger er det viktig at du, ved siden av innholdet av vitaminer og mineraler, er nøye med balansen mellom energi og proteiner i fôret. Innholdsstoffene i fôret kan du se i ingredienslisten som befinner seg direkte på pakningen.

For fullfôr er det dessuten allerede angitt anbefalt fôrmengde for forskjellige vektklasser. Ønsker du å sette sammen måltidene på egenhånd må du selv beregne den riktige matmengden til hunden din. Ved hjelp av følgende formler er det ganske enkelt.

Beregne riktig mengde fôr til en voksen hund

Voksne hunder vokser ikke mer, men har en høyere energiomsetning enn eldre hunder. For å individuelt beregne riktig fôrmengde til hunder, finnes det heldigvis noen formler.

Hvor høyt energibehov har voksne hunder?

Den nødvendige energien angis i Megajoule (MJ) eller Kilokalorier (kcal). Ved hjelp av formelen til Meyer og Zentek kan du beregne den gjennomsnittlige energimengden som din voksne hund trenger på en dag:

Energibehov voksne hunder = 0,52 MJ x kg0,75 kroppsvekt

Eksempel: Om hunden din veier 20 kg blir regnestykket som følger: 0,52 MJ x 20 kg0,75 = 4,91 MJ per dag.

Du kan også bruke følgende tabell som orienteringshjelp:

Kroppsvekt
(kilogram)
Energiemengde
(Megajoule)
Energiemengde
(Kilokalorier)
5 1,74 415,87
10 2,92 697,90
20 4,92 1175.91
30 6,67 1595,17
40 8,23 1967,02
50 9,78 2337,48

Proteinbehov voksne hunder

Proteiner er livsviktig for hunder. De finnes i alle hundens vev og danner samtidig grunnlaget for viktige enzymer og hormoner. Det gjennomsnittlige proteinbehovet for voksne hunder kan du beregne med følgende formel: Proteinbehovet til en voksen hund tilsvarer omtrent 5g råprotein x kg0,75 kroppsvekt..

Ut i fra det får vi følgende proteintabell:

Kroppsvekt
(Kilogram)
Proteinmengde
(Gram)
5 16
10 28
20 47
30 64
40 79
50 94

Hvordan beregner man kaloribehovet til en hund med høyt aktivitetsnivå?

Hvis hunden din er svært aktiv og den legger lange strekninger bak seg hver dag, bruker den mer energi enn en vanlig familiehund. Derfor må du i tillegg til det normale energibehovet også beregne ytelsesbehovet.

Energibehovet for hunder med høyere aktivitet beregnes derfor slik: 0,56 MJ x kg0,75 kroppsvekt.

Så om hunden veier 10 kg, trenger den ca. 3,15 megajoule per dag. Det tilsvarer omtrent 752,87 kilokalorier.

Behovet for proteiner øker kun i liten grad.

Hvor mye næring trenger drektige tisper?

Om du har en tispe som er drektig og befinner seg i andre halvdel av drektigheten, trenger hun 1,5 ganger det vanlige energibehovet. En tispe med en vekt på 20 kg trenger dermed omtrent 7,38 megajoule per dag.

Også behovet for proteiner øker betydelig. Derfor må du beregne 0,5 ganger mer proteiner enn vanlig.

Slik beregner du fôrmengden hos diende tisper

Under dieperioden må hundemammaen produsere mye melk. Den nøyaktige mengden derimot avhenger av antall og størrelse på valpene hun må forsørge. I gjennomsnitt øker energibehovet per valp slik:

Antall valper Ytelsesbehov
1 1,5 ganger normalt energibehov
4 2 ganger normalt energibehov
8 3 ganger normalt energibehov

Eksempel: Tispen din har født åtte valper og veier 20 kg. Hennes energibehov settes da sammen som følger: 4,92 MJ energibehov x 3 = 14,76 MJ per dag.

Proteinbehovet øker kun i liten grad.

Tre valper spiser fra fôrskålene sine
Spesielt i løpet av de første ukene og månedene har valper behov for forholdsmessig mer næring.

Hvor mye hundefôr trenger en valp?

I løpet av de første månedene vokser valpene svært fort. I denne tiden trenger organene deres en mengde næringsstoffer som de til å begynne med får gjennom morsmelken og fra tredje levemåned fra fast føde.

Formelen for valper av små raser er slik: 0,66 MJ x kg0,75 kroppsvekt.

Valper av større hunderaser tranger derimot: 0,75 MJ x kg0,75 kroppsvekt.

Selv om unge hunder trenger forholdsmessig mye næring, skal de ikke overfôres. Er fôret for rikt på karbohydrater, kan det føre til overvekt, vekstforstyrrelser i skjelettet og organskader.

I vekstfasen trenger valper dessuten en hel del proteiner. Den endelig mengden er dog i stor grad avhengig av hunderasen og må beregnes individuelt. Aller best er proteiner av førsteklasses, essensielle aminosyrer. Disse har en høyere verdi og blir bedre omsatt av kroppen enn ikke-essensielle aminosyrer.

For å forsørge hundevalpen med alt den trenger for en god oppvekst, anbefales det å velge et passende valpefôr. Mer om temaet “valpeernæring” finner du i zooplus-magasinet.

Hvordan beregnes fôrmengden til eldre hunder?

Fra en alder på 6 år gjelder hunder som seniorer. Fra dette tidspunktet trenger de mindre energi for å forsørge sine livsviktige organer. Dermed reduseres faktoren 0,5 for voksne hunder til faktoren 0,45 for eldre hunder.

For å beregne den riktige fôrmengden til eldre hunder er energiformelen altså: 0,45 MJ x kg0,75 kroppsvekt.

Mer informasjon om ernæring av eldre hunder finner du i vår artikkel “Riktig hundefôr for eldre hunder”.

Hvor ofte skal hunden fôres om dagen?

Fordøyelsessystemet til valper må først tilpasse seg fast føde i de første månedene. Derfor skal unge hunder mates oftere enn voksne hunder. Som regel holder det å fôre valper tre til fire ganger om dagen. Pass på å redusere rasjonene så dagsbehovet ikke overstiges.

Er hunden voksen holder det å fôre den en til to ganger om dagen. Du bør gi måltidet til omtrent samme tidspunkt hver dag. Glem heller ikke å beregne godbiter som en del av den totale daglige fôrmengden.


Franziska G., Veterinarian
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg ble utdannet til veterinær ved Justus-Liebig-Universitetet Gießen og har hatt mulighet til å samle verdifull erfaring på ulike medisinske fagområder som omfatter både små, store og eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og mattrygghet. Siden det har jeg ikke bare jobbet som veterinærmedisinsk forfatter, men også med min vitenskapelige avhandling. Målet mitt er å beskytte dyr bedre mot sykdomsfremkallende bakterielle patogener i framtiden. I tillegg til min veterinærmedisinske kunnskap deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeeier og kan gjennom det også lettere forstå og oppklare frykter og problemer samt andre viktige spørsmål omkring dyrehelsen.


Våre mest populære artikler
12 min

Farlige matvarer for hunder

Ikke alt som vi mennesker spiser er også egnet for hundene våre. Noen ganger er allerede små mengder nok til å utgjøre en fare, men det andre ganger kommer an på varigheten eller tilberedelsen av matvarene. Få en oversikt over farlige matvarer for hunder samt hvilke næringsmidler hunden godt kan spise.
9 min

Hjemmelaget hundekjeks

Det går riktignok raskere å kjøpe ferdige godbiter til hunden hos zooplus. Men det er langt fra like gøy som å lage de selv! Og det finnes flere gode grunner til å bake hundekjeks selv. Her kan du finne ut mer om nettopp disse grunnene, hvordan du får til hjemmelaget hundekjeks og hvordan de lagres på best mulig måte. I tillegg finner du oppskrifter på kjempegode hundekjeks, som yndlingen din garanter vil like.
6 min

Hjemmelaget hundeis – 7 enkle oppskrifter

På varme sommerdager fins det nesten ikke noe bedre enn en forfriskende is. Det viser også de lengtende blikkene til hunden på den frosne godbiten. Med våre oppskrifter kan du ganske enkelt lage hjemmelaget hundeis og glede yndlingen din med en sunn is-nytelse i sommer.