Fôring av valper

valp som spiser

Å finne det passende hundefôret kan ofte være utfordrende. En rekke individuelle faktorer birdrar til at enhver hund har unike ernæringsbehov som må tilfredsstilles gjennom kostholdet.

De første tolv månedene etter fødselen har stor innvirkning på den fysiske og psykiske utviklingen til hunden. Dette er heller ikke veldig overraskende, tatt i betraktning at ett hundeår tilsvarer mellom 12 og 15 menneskeår. Små hunderaser og utvokst etter ca. seks til ni måneder. Hos større raser tar det 18 til 24 måneder før de er fullstendig utvokst. I løpet av det første året vokser hunder utrolig mye. Ernæringsbehovet i denne perioden er tilsvarende høyt. Valper trenger mye energi i form av fett og proteiner, samt en stor mengde vitaminer og mineraler for å kunne utvikle et sunt bevegelsesapparat og sterke bein.

Fôring av valper: fra morsmelk til det første ferdigfôret

I løpet av de føste seks til ti ukene får valpen i seg alle nødvendige næringsstoffene gjennom morsmelken. Etter avvenningen går de steg for steg over til selvstendig næringsopptak. Det er nå du som hundeeier står ansvarlig for å sikre et fullverdig og artsriktig kosthold for din firbente bestevenn.

Balansert valpefôr

Hundevalper har behov for to til fire ganger så mye energi og næringsstoffer som voksne hunder. Kostholdet i denne perioden er derfor avgjørende. En feilernæring kan ha alvorlige konsekvenser for vekstfasen og føre til langvarige eller permanente skader. Valpefôr bør derfor innholde en nøye balansert kombinasjon av over 50 livsviktige næringsmidler, mineraler, sporstoffer og vitaminer. På grunn av det økte energi- og kaloribehovet, bør fôrmengden til hundevalpene justeres deretter. For lite mat fører til mangelsykdommer. Samtidig kan et for stort næringsinntak resultere i ukontrollerte vekstspurt.

Generelt kan følgende anbefalinger fungere som et godt utgangspunkt. På grunn av det høye energibehovet må valper opptil fire måneder få mat inntil seks ganger daglig. Når valpen er et halvt år gammel, er det nok med tre måltider per dag. Vær dog oppmerksom på å konsultere veterinæren din vedrørende optimale fôringsanbefalinger. Veterinæren vil ta utgangspunkt i hundens unike behov og ut i fra dette kunne gi deg anbefalinger som tilsvarer kravene best.

Bytte av hundefôr

Så snart den firbente yndlingen din er utvokst, kan fôret byttes ut med en variant som er egnet for voksne hunder. På dette tidspunktet reduseres også antall måltider til en til to ganger daglig. Å bytte til et nytt hundefôr bør gjøres med omhu. Et nytt fôr innebærer nemlig ikke bare endringer i smaksveien, men kan også føre til fordøyelsesproblemer. For å unngå uønskede konsekvenser, bør omstillingen gjennomføres gradvis. Start med å blande inn litt og litt av det nye fôret i det gamle, fram til det opprinnelige valpefôret er erstattet fullstendig. Det er lettere å venne hunden til et nytt fôr dersom den får det romtemperert (20°C-30°C). Unngå å gi mat som kommer rett ut av kjøleskapet.

zooplus har et stort utvalg av spesielle fôrvarianter for unge hundevalper. Du finner valpefôr fra mange kjente merker i en mengde ulike smaksvarianter. Uansett om du velger tørr- eller våtfôr, så vil du garatert finne det passende valpefôret!

Våre mest populære artikler

Farlige matvarer for hunder

Selv om hunder historisk sett, og delvis fortsatt i dag, ofte har spist det som ble til overs av matrester, bør selvsagt bare maten som er bra for dem lande i hundeskålen. Det står ingenting i veien for at hunden får en liten bit av «menneskematen» i ny og ne, forutsatt en det er fremmende for hundens helse. Noen av matvarene som mennesker spiser er nemlig alt annet enn bra for de firbente samboerne våre, og kan til og med være vært giftige. Du som eier bør derfor ha god oversikt over hvilke matvarer som er farlig for hunden. Dersom hunden mot formodning likevel har spist noe giftig eller noe den ikke tåler, anbefales det å oppsøke en veterinær omgående. Veterinæren vil spørre hva og hvor mye hunden har spist, samt hvor lenge siden matinntaket fant sted. Basert på disse opplysningene kan veterinæren da innlede en passende terapi. Noen ganger kommer dog dessverre hjelpen for sent. Det er derfor desto viktigere at inntaket av matvarer som kan være farlige for hunden unngås i utgangspunktet. Dersom uhellet først er ute, bør du reagere meget kjapt for å forebygge alvorlige konsekvenser.

Hjemmelaget hundekjeks

Det går riktignok raskere å kjøpe ferdige godbiter til hunden hos zooplus. Men det er langt fra like gøy som å lage de selv! Og det finnes flere gode grunner til å bake hundekjeks selv. Her kan du finne ut mer om nettopp disse grunnene, hvordan du får til hjemmelaget hundekjeks og hvordan de lagres på best mulig måte. I tillegg finner du oppskrifter på kjempegode hundekjeks, som yndlingen din garanter vil like.

Fôring av valper

Å finne det passende hundefôret kan ofte være utfordrende. En rekke individuelle faktorer birdrar til at enhver hund har unike ernæringsbehov som må tilfredsstilles gjennom kostholdet.