Fôring av valper
© demanescale / stock.adobe.com
Kosthold og ernæring spiller en sentral rolle i livet. Det er derfor viktig å sørge for at hunden har et sunt og balansert kosthold allerede fra valpealderen. Slik legger du grunnlaget for en god fysisk og mental utvikling. Når det kommer til riktig fôring av valper er det imidlertid et par ting å tenke på.
Innhold
Rask vekst hos valper
Fra tidspunktet de blir født og til voksen alder vokser hundevalper utrolig fort. Allerede den første uken har de doblet fødselsvekten og etter tre uker er de tre opptil fire ganger så store.
Hovedvekstfasen er de første seks til åtte månedene. I denne tiden kan du nærmest se valpen vokse. I en alder av fem måneder har valpen vanligvis nådd omtrent 50 % av endevekten sin.
Mindre hunderaser vokser noe langsommere og er ferdig utvokst ved en alder på ti til tolv måneder. Større hunder eller veldig store raser som for eksempel grand danois eller irsk ulvehund oppnår voksenvekten sin først med rundt 18 måneder.
Av denne grunn finnes det spesielle fôr til valper og unge hunder som er tilpasset den raske veksten. Slike produkter er for det meste navngitt med junior eller puppy. Enkelte ganger skilles det også mellom valpe- eller babyfôr, for tiden frem til fjerde levemåned, og juniorfôr for tiden fra fjerde til tolvte måned.
Produktene som er foreslått i videoen finner du her: Royal Canin Puppy tørrfôr, Concept for Life valpefôr, Purizon Large Puppy valpefôr, Little Wolf of Wilderness våtfôr, hundegrind, tyggeleke, leke-elefant.
En risiko ved fôring av valp: energioverskudd
De to største problemene som kan oppstå i sammenheng med en balansert og sunn ernæring av valpen, er et overskudd av energi og feilforsørgelse med mineraler.
Energien som valpen får i seg kommer i hovedsak fra fett og karbohydrater i fôret. Utover det blir energien også utvunnet av tilførte proteiner. Ofte er et energioverskudd hos hunder et resultat av at eierne er litt for snille og gir valpen for mange godbiter og tyggesnacks i tillegg til det vanlige fôret.
Utviklingsforstyrrelser grunnet for rask vekst
Et energioverskudd fører ofte til en overproporsjonal vekst. Det er sjeldent at valpen blir overvektig. Isteden fører den for raske veksten til forstyrrelser i skjelettutviklingen – spesielt hos de større rasene. Resultatet er at hundens forventede størrelse oppnås på et tidligere tidspunkt, noe som igjen fører til at den ikke tilstrekkelig stabiliserte og mineraliserte beinbygningen belastes for tidlig med en for høy vekt.
Energibehovet i vekstfasen er avhengig av blant annet hvilket miljø valpen vokser opp i. Vokser den opp i en gruppe sammen med andre, er energibehovet tydelig høyere enn om den bor alene i en rolig husstand med kun en til to personer.
Vekstkurve som hjelpemiddel
Det er derfor viktig å følge med på vekstforløpet og vektutviklingen, spesielt hos de større rasene, ved hjelp av en vekstkurve. En slik kurve viser i hvilket tidsrom valpen har økt hvor mye i vekt.
Her blir den rasetypiske vekten og vekten til foreldrene fastlagt som forventet sluttvekt. Ideelt sett vokser kurven langsomt i et bestemt område. På denne måten kan man raskt reagere på et eventuelt energioverskudd og en for rask vekst.
På ingen måte skal hunder – fremfor alt de største rasene – sultes i vekstfasen. En underforsørgelse med energi og proteiner kan nemlig også føre til utviklingsfeil.
Feilforsørgelse med mineralstoffer
Et ytterligere problem hva gjelder fôring av valper er feil tilførsel av mineraler. Stoffene kalsium og fosfor blir ofte feildosert. Her gjelder det ikke bare å se på det absolutte innholdet i rasjonen, men også det riktige kalsium-fosfor-forholdet. Dette ligger på 1,3:1 til 1,5:1.
Tips: De analytiske innholdsstoffene i et høyverdig tørrfôr for valper og unge hunder har normalt sett en kalsiumandel på 1,25 til 1,6 prosent. Fosforandelen er på 0,9 til 1,2 prosent. For våtfôr er en kalsiumandel på omtrent 0,3 til 0,45 prosent og en fosforandel 0,22 til 0,3 prosent optimal.
Så lenge valpen vokser bør du i tillegg passe på at valpen får i seg tilstrekkelig med jern og jod. Valper har nemlig et seks ganger så høyt jernbehov som vokse hunder.
Om du vil regne ut verdiene for en perfekt valpeernæring kan disse formlene hjelpe:
- Jernbehov valp: 6,1 mg/kg x kroppsmasse (i kg)^0,75
- Jodbehov valp: 61 µg/kg x kroppsmasse (i kg)^0,75
Voksen hund (15 kg) | Valp, tre måneder (15 kg) | Barn (15 kg) | |
Kalsiumbehov | 1.000 mg | 4.900 mg | 600 mg |
Jodbehov | 220 μg | 460 μg | 100 μg |
Jernbehov | 8 mg | 47 mg | 8 mg |
Tabellen viser behovet for kalsium, jod og jern hos valper, voksne hunder og barn i vekst.
Kalsiumunderskudd
Det vanligste problemet ved fôring av valper er et kalsiumunderskudd. Dette fører til forstyrrelser i utviklingen av skjelettet. Allerede en voksen hund har et 2,8 ganger større kalsiumbehov enn et menneske med samme vekt. Men hvorfor har hunder et så mye større behov for kalsium? Svaret ligger i den manglende tilpasningsevnen til hundetarmen ovenfor en endret kalsiumtilførsel.
Hos en valp i tredje måned er kalsiumbehovet enda fire ganger (inntil sju ganger hos store raser) høyere enn hos en voksen hund. Til sammenligning: En tre måneder gammel valp på 15 kg har et kalsiumbehov på 4.900 mg, en voksen hund på 15 kg trenger derimot bare 730 mg. Et barn i alderen ett til fire år med en vekt på 15 kg trenger kun 600 mg kalsium per dag.
I motsetning til allmenn oppfatning er kalsiumandelen i melkeprodukter langt fra tilstrekkelig for å dekke behovet hos en voksen hund. 100g magerkvarg inneholder for eksempel kun 85 mg kalsium.
Som oftest blir et kalsiumunderskudd forårsaket av en “fortynnelse” av kalsiumandelen i maten. Det skjer for eksempel idet et balansert kommersielt fôr blandes med andre ting (ris, poteter, kjøtt, flak eller våtfôr uten tilsatt kalsium), eller dersom hunden får ekstra mye energirike godbiter og tyggesnacks.
Kalsiumoverskudd
Samtidig bør du også passe på å unngå en for høy kalsiumtilførsel når du fôrer valpen din. Det kan nemlig føre til en vekstforstyrrelse ved å påvirke de skjelettdannende cellene (osteoklaster). Derfor er den veiledende regelen: kalsiummengden skal maksimalt tilsvare 1,5 ganger dagsbehovet i fôret (inkludert godbiter).
Når valpen får kalktilskudd eller bein i tillegg til normalt valpefôr, oppstår det som oftest et kalsiumoverskudd. I et godt valpefôr er det allerede tilstrekkelige mengder med kalsium.
En ytterligere gjemt kilde for forhøyet kalsiumtilførsel er tilsetningen av muslingsekstrakt for en sunn leddvekst. I disse preparatene er det ofte ikke bare muslingskjøtt, men, som skjult kalsiumkilde, også muslingskalk.
Fôring av valp: ikke glem vitamin D
Den beste kalsiumtilførselen hjelper ikke dersom det ikke er tilstrekkelig med Vitamin D i fôret. Vitamin D eller også Calciferol, fremmer opptaket av kalsium i tarmen og er derved en form for transportør i kroppen.
Her er dosen også viktig for virkningen. En for høy andel Vitamin D, for eksempel gjennom tilførsel av levertran, fører frem for alt til for høye kalsiumverdier i blodet. Dette kan blant annet forårsake åreforkalkninger.
Den riktige proteinbalansen ved fôring av valp
Proteinbehovet hos en valp er på sitt høyeste rett etter at den avvennes fra morsmelken (omtrent i 8-ukers alderen). I løpet av det første halvåret synker behovet ned til nivået for en voksen hund.
Her er det viktig å forsørge valpen med førsteklasses proteiner – for eksempel fra muskelkjøtt, melkeprodukter eller egg. Vær spesielt nøye med at proteinene i hovedsak er animalske, og kun i liten grad vegetabilske.
Proteiner er nødvendig for å bevare kroppssubstansen og danne nytt vev. Spesielt de essensielle aminosyrene fra de animalske proteinene er av stor betydning for hunden, da den bare kan produsere disse selv i svært begrenset omfang.
Et proteinunderskudd resulterer i en utilstrekkelig utvikling av muskulaturen og til økt fettlagring. På lang sikt mister hunden vekt og får problemer med leddbrusken. I de vanlige fôrproduktene man får kjøpt samt mange hjemmelagde alternativ er et proteinunderskudd dog sjeldent et problem.
Ikke bytt til voksenfôr for tidlig
Ideelt sett skal du ikke bytte fra valpefôr til voksenfôr før den 12. måned. Slik kan du unngå en et underskudd av proteiner, mineraler, sporelementer og vitaminer.
Naturligvis kan du også velge å lage måltidene til valpen din selv. Disse bør du sette sammen ved hjelp av en spesialist og tilpasse oppskriftene gjennom vekstfasen. På denne måten kan du unngå feil i fôringen av valpen din, sikre at alle behov er innfridd og forebygge helseproblemer.
Forøvrig: Skreddersydd tørrfôr og våtfôr for en sunn vekst hos valpen finner du også i nettbutikken til zooplus.
Farlige matvarer for hunder
Ikke alt som vi mennesker spiser er også egnet for hundene våre. Noen ganger er allerede små mengder nok til å utgjøre en fare, men det andre ganger kommer an på varigheten eller tilberedelsen av matvarene. Få en oversikt over farlige matvarer for hunder samt hvilke næringsmidler hunden godt kan spise.
Bake hundekake: Tre lekre oppskrifter
Har hunden din bursdag? Da får han kanskje en ny leke. For å feire skikkelig kan du også bake en lekker bursdagskake til hunden. Det er enklere enn du kanskje tror. Her finner du tre oppskrifter som garantert vil falle i smake hos din firbeinte venn.
Hjemmelaget hundekjeks
Det går riktignok raskere å kjøpe ferdige godbiter til hunden hos zooplus. Men det er langt fra like gøy som å lage de selv! Og det finnes flere gode grunner til å bake hundekjeks selv. Her kan du finne ut mer om nettopp disse grunnene, hvordan du får til hjemmelaget hundekjeks og hvordan de lagres på best mulig måte. I tillegg finner du oppskrifter på kjempegode hundekjeks, som yndlingen din garanter vil like.