Hjemmelaget hundeis – 7 enkle oppskrifter

Skrevet av Sabrina Quente
Hund som ser på iskrem

Ikke bare matmor og matfar elsker is. Selv om iskremen som vi mennesker spiser er tabu for firbeinte, kan du med få ingredienser lage smakfull hundeis selv.

På varme sommerdager fins det nesten ikke noe bedre enn en forfriskende is. Det viser også de lengtende blikkene til hunden på den frosne godbiten. Med våre oppskrifter kan du ganske enkelt lage hjemmelaget hundeis og glede yndlingen din med en sunn is-nytelse i sommer.

Får hunder lov til å spise is?

Om sommeren er avkjøling spesielt viktig for de pelskledde vennene våre: hunder kan kanskje være allround-talenter, men regulering av kroppstemperaturen behersker de ikke så godt. Over tungen klarer de i det minste å bli kvitt en liten del av den overflødige varmen.

Å spise is hjelper din kjære å avkjøle seg raskere. Husk dog på at hunden kun skal få hundeis. På grunn av råvarer som sukker, laktose eller sjokolade er vanlig is uegnet for hunder.

Tryggere og sunnere er det om du kjøper spesiell is for hunder eller lager hundeis hjemme.

For at din firbeinte skal være best rustet for sommeren, har vi satt sammen en oversikt med sommerens must-haves for hunder.

Hvor mye is er sunt for hunder?

Det som gjelder for oss mennesker, gjelder også for hunden: selv om is løfter humøret og sørger for behagelig avkjøling på varme sommerdager, bør hundeis kun serveres av og til og med måte. Dersom hunden spiser isen for raskt, kan den få mageproblemer eller hodepine.

Porsjonsstørrelsen er ideelt sett tilpasset hundens størrelse. Om du lager hundeis selv for første gang, kan det være lurt å starte smått. Gi din firbeinte en “prøveporsjon” og se om den liker det eller om den får luft i magen. Dessuten kan du sjekke om den nyter isen eller sluker den raskt.

Hjemmelaget hundeis: hvilke råvarer kan jeg bruke?

Råvarene kan variere og kun fantasien setter grenser. Uansett om du bruker det vanlige våtfôret, frukt, grønnsaker, kjøtt eller urter – du kjenner din pelskledde venn best og vet hvilke godbiter som blir best mottatt.

Viktig: Mange oppskrifter bruker cottage cheese eller yoghurt som grunnlag. Avklar helst med veterinæren om hunden din tåler laktose eller prøv våre melkefrie oppskrifter.

De følgende råvarene er særdeles godt egnet om du vil prøve å lage hundeis selv:

 • Epler
 • Bananer
 • Gulrot
 • Havregryn
 • Naturyoghurt
 • Kvarg
 • Leverpostei
 • Kraft eller buljong

Pass på at frukten er moden, fri for steiner og ikke for sur. Samme hvilke råvarer du bruker – jo finere alt pureres, desto mer fryd har hunden med å slikke det og desto lettere kan den fordøye isen.

I vårt hundemagasin finner du en liste med matvarer som er farlig eller problematisk for hunden din.

Hunder som spiser våtfôr fra tallerken
© Javier brosch / stock.adobe.com

Hjemmelaget is for hund: 4 enkle oppskrifter

Råvarene for hundeisen står klare? Da kan du starte! Som isform egner seg alt som husholdningen har å by på: muffinsformer, isbitformer, yoghurtbegre eller andre små beholdere som tåler frysing.

For særdeles forsiktige firbeinte kan du også prøve å lage hundeis på pinne. Generelt er det dog bedre å unngå pinnen totalt.

Mengden kan og bør du selvfølgelig tilpasse til hundens størrelse. Sommeren er lang. Du har altså nok tid til å finne den perfekte oppskriften for din pelskledde gourmet.

Lag hundeis selv med våtfôr

 • Våtfôr
 • litt vann

Om du først vil finne ut hvordan hunden reagerer på is, er hundeis med våtfôr et godt valg. Bland ganske enkelt litt vann med litt av yndlingsfôret til din firbeinte bestevenn.

Om massen er svært grov, kan du bruke en stavmikser eller kjøkkenmaskin til å få den jevn. Fyll blandingen deretter i de valgte formene og frys den noen timer.

Dersom du trekker isen fra hundens daglige fôrmengde kan Fido nyte denne enkle is-godbiten med god samvittighet.

Leverpostei-is for hunder

 • 2 ss cottage-cheese, alternativt: havregryn
 • 2 ss leverpostei for hunder
 • litt olje for konsistensen, alternativt: kjøttkraft eller buljong

Alle råvarene bør pureres eller hakkes i småbiter. Til slutt blander du i litt olje – kun så mye at mengden blir jevn. Fyll massen i en egnet form og frys noen timer. Isen kan du gi hel eller som crushed-ice.

Istedenfor cottage-cheese kan du bruke havregryn for å lage denne oppskriften.

Peanøttsmøt-is

 • 2 ss naturyoghurt
 • 1 ss usøtet, usaltet peanøttsmør eller peanøttmos
 • ½ banan

Alle råvarene pureres og fordeles i små former. Det kan være praktisk å bruke en sprøytepose til å fordele massen i formene. Fryses i noen timer til isen er hard – og så kan kosen begynne.

Fruktig og laktosefri hjemmelaget hundeis

 • 2 ss vann
 • ½ eple
 • ½ banan
 • 1 liten håndfull jordbær, blåbær eller bringebær

Bland frukten med vannet, purer og fordel massen i små former. For hunder som tåler laktose kan isen også berikes med litt naturyoghurt.

Litt honning er også lov. Søtningsstoffer og sukker er derimot tabu når du lager hundeis selv.

3 lynoppskrifter hvis det må gå fort

Om du vil trylle fram hjemmelaget hundeis, men ikke har mye tid, anbefaler vi å prøve ett av våre lyn-tips:

 • Dersom hunden din har et par kilo for mye på ribbeina, kan du fryse okse- eller kyllingkraft i små porsjoner. Derved lager du enkel lowcarb-is. I kombinasjon med grønnsaker eller en hundegodbit i isformen er dette et lekkert, laktosefritt alternativ for is av kvarg eller yoghurt.
 • Naturyoghurt og kvarg er lett å fryse. Et tips fra vårt zooplus samfunn: “Om sommeren kan man fylle Kong-leken med yoghurt, fryse den og servere som hundeis.”
 • For å avkjøle din firbeinte tilstrekkelig på ekstra varme dager, men uten å overfôre den, kan du ganske enkelt tilby den en isbit, for eksempel i vann- eller fôrskålen. For hunder som sluker maten er crushed-ice best.

I zooplus nettbutikk finner du forskjellige leker og råvarer som du enkelt kan gjøre om til lekre iskreasjoner for din firbeinte.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Dyr har fulgt meg så lenge jeg kan huske - det er knapt et barnebilde av meg uten en undulat på hodet mitt eller en katt på fanget. I mer enn ti år har jeg vært redaktør for varierte temaer som strekker seg fra helseforsikring til det å eie en katt. Alltid med meg: katten min Mimi, som er den beste kilden til inspirasjon for mange tekster og vet når det er tid for en pause fra skrivingen.


Våre mest populære artikler
12 min

Farlige matvarer for hunder

Ikke alt som vi mennesker spiser er også egnet for hundene våre. Noen ganger er allerede små mengder nok til å utgjøre en fare, men det andre ganger kommer an på varigheten eller tilberedelsen av matvarene. Få en oversikt over farlige matvarer for hunder samt hvilke næringsmidler hunden godt kan spise.
9 min

Hjemmelaget hundekjeks

Det går riktignok raskere å kjøpe ferdige godbiter til hunden hos zooplus. Men det er langt fra like gøy som å lage de selv! Og det finnes flere gode grunner til å bake hundekjeks selv. Her kan du finne ut mer om nettopp disse grunnene, hvordan du får til hjemmelaget hundekjeks og hvordan de lagres på best mulig måte. I tillegg finner du oppskrifter på kjempegode hundekjeks, som yndlingen din garanter vil like.
6 min

Hjemmelaget hundeis – 7 enkle oppskrifter

På varme sommerdager fins det nesten ikke noe bedre enn en forfriskende is. Det viser også de lengtende blikkene til hunden på den frosne godbiten. Med våre oppskrifter kan du ganske enkelt lage hjemmelaget hundeis og glede yndlingen din med en sunn is-nytelse i sommer.