Farlige matvarer for hunder

Farlige matvarer for hunder

Ikke alt som vi mennesker spiser er også egnet for hundene våre. Noen ganger er allerede små mengder nok til å utgjøre en fare, men det andre ganger kommer an på varigheten eller tilberedelsen av matvarene. Få en oversikt over farlige matvarer for hunder samt hvilke næringsmidler hunden godt kan spise.

Hvilke matvarer er farlig for hunden?

Selv om hunder historisk sett, og delvis fortsatt i dag, ofte har spist det som ble til overs av matrester, bør selvsagt bare maten som er bra for dem lande i hundeskålen.

Det står ingenting i veien for at hunden får en liten bit av «menneskematen» i ny og ne. Enkelte matvarer som vi kan spise uten videre og dog skadelig eller giftig for de firbeinte. Av denne grunn er det lurt å ha kjennskap til hvilke matvarer som kan være farlig for hunden.

Generelt gjelder følgende: det som mennesket må koke før det kan spises, skal hunden også kun få i kokt form. Det som mennesket kan spise i rå tilstand, kan hunden også spise rått. Selvsagt med unntak av matvarene som er ført opp her!

Hunden din har spist noe feil? Dra til veterinæren!

Dersom hunden mot formodning likevel har spist noe giftig eller noe den ikke tåler, anbefales det å oppsøke en veterinær omgående. Veterinæren vil spørre hva og hvor mye hunden har spist, samt hvor lenge siden matinntaket fant sted. Basert på disse opplysningene kan veterinæren da innlede en passende behandling.

Noen ganger kommer dog dessverre hjelpen for sent. Det er derfor desto viktigere at inntaket av matvarer som kan være farlige for hunden forebygges i utgangspunktet.

Bygg opp motstandskraft mot tryglende hundeblikk

Vær sterk når hunden ser på deg med det skjønne blikket sitt. Selv om det kan være vanskelig, bør du utvikle en resistens mot det skjønne hundeblikket. For det som menneskene liker å spise er ingen målestokk for hundens kosthold.

Det gjelder likeså for ting som hunden liker å spise. Noen hunder er veldig glad i mat. De klarer ikke å skille på gode næringsmidler og mat som kan være skadelig eller til og med livsfarlig for dem.

Matvarer som hunden ikke får spise

Nedenfor er det oppført en oversikt over matvarer som ikke er egnet for hunder. Oversikten gjør på ingen måte krav på fullstendighet. Utover de som er oppført her, kan det derfor finnes andre farlige matvarer for hunder som kan være skadelig for den firbente yndlingen din.

Er du usikker på om hunden din har spist noe farlig? Eller viser den tegn på mistenksomme symptomer? Da bør du dra til dyrlegen eller en dyreklinikk.

De vanligste tegnene på en forgiftning er diare og oppkast. I tillegg kan enkelte giftige matvarer forårsake mulige følgeskader eller kan avhengig av mengden til og med være dødelig.

Frukt og grønnsaker som er farlig for hunder

Løk, hvitløk og andre løkplanter er absolutt forbudt for hunder. De inneholder nemlig stoffer som angriper og ødelegger de røde blodcellene.

Allerede en liten mengde hvitløk eller løk, nemlig 5 gram per kilo kroppsvekt, kan være svært giftig. Det gjelder uansett om de stekes, kokes, er rå eller tørket. For en hund på 20 kilo er en mellomstor løk eller et hvitløkshode tilstrekkelig.

Druer og rosiner kan være dødelig for noen hunder. Hva som ser årsaken og hvilke hunder som blir syk med forgiftningssymptomer er ikke avklart. I utgangspunktet kan hunden dog få forgiftningssymptomer av å spise ti gram druer per kilo kroppsvekt, henholdsvis mindre enn tre gram rosiner per kilo kroppsvekt.

Hovedsymptomene er oppkast, letargi og magekramper allerede etter få timer. Innen 24 til 72 timer kan det komme til nyresvikt og i ytterste konsekvens dyrets død.

Nøtter, spesielt valnøtter og makadamianøtter, skal ikke gis til hunder. Spesielt disse to sortene kan føre til nerve- og muskelskader. Her er det allerede nok med 4 makadamianøtter for en hund på 30 kilo.

Alt etter størrelsen på nøttene, kan de også føre til tarmobstruksjon dersom de svelges.

Andre farlige matvarer for hunder

Rått svinekjøtt, rå skinke eller salami bør aldri lande i en hundemage. Griser kan nemlig uoppdaget være smittet med Aujeszky viruset. En infeksjon har alltid et dødelig forløp for hunder.

Bein fra fjærkre eller kokte bein har heller ingenting å gjøre i hundeskålen. Kokeprosessen gjør beinene porøse slik at de splinter veldig lett når de tygges. Splintene kan føre til massive skader i tarmen eller tarmveggene og ende i alvorlige indre blødninger.

Kaffe, te og andre koffeinholdige næringsmidler kan ha fatale konsekvenser for nervesystemet til hunden. Koffein eller tein fører innen et par timer til hjertebank, oppkast og rastløshet.

I det senere forløp kommer det til liknende symptomer som ved en sjokoladeforgiftning eller til nyreproblemer og nerveskader. Den minimale dødelige mengden er omtrent syv kaffebønner på kilo kroppsvekt.

I løpet av 30 til 60 minutter fører søtningsmidler, bjørkesukker og xylitol til hypoglykemi (svært lav sukkerkonsentrasjon i blodet). Uten behandling resulterer dette i kramper, koma og til og med hundens død.

Avhengig av doseringen kan det i tillegg komme til akutt leversvikt. Alt etter xyliyol-andelen kan allerede en til tre tyggegummi være dødelig for en hund på 10 kilo.

Både sjokolade og kakao inneholder stoffet teobromin, som er giftig for hunder. Jo mørkere sjokoladen er, desto høyere er teobromin-andelen. De første symptomene vises allerede etter et par timer. Blant dem er oppkast, rastløshet og skjelving. Påfølgende vil også krampeanfall, pusteproblemer og hjertebank oppstå. I siste ledd kommer det til hjertesvikt og dermed til dyrets død.

Prøv alltid å finne ut hvor mye sjokolade hunden har spist og ta kontakt med dyrlegen omgående. Allerede 50 gram mørk sjokolade kan fremkalle forgiftningssymptomer hos en hund på 20 kilo.

Næringsmidler som hunden kun bør spise i moderate mengder

Vær ekstra forsiktig med planter som hører til søtvierfamilien, som tomat, auberginer, paprika og potet. Spesielt de grønne delene og spirende poteter inneholder mye solanin.

Potet og rød eller gul paprika bør derfor kun fôres i kokt form. Tomat kan hunden få i rå tilstand, men kun i små mengder. Vær nøye med å fjerne de grønne delene i forkant. Symptomer på en forgiftning vises i form av irriterte slimhinner, diare og oppkast.

Ingen kan med sikkerhet si hvordan innholdsstoffene til soppen helt nøyaktig virker på hundens organisme. De kan skade organene, bryte ned blodet eller virke kreftfremkallende. Av denne grunn skal sopp ikke ha noe i hundeskålen å gjøre.

Kål resulterer i sterk oppblåsthet og hunden bør derfor kun få det i svært små mengder og aldri i rå tilstand.

Hunden skal aldri spise bønner eller andre belgfrukter i ukokt form. Når de er rå inneholder de et lektin som er skadelig for både mennesker og hunder. Dette fører til oppkast, magekramper og blodig diare.

Hvilke andre matvarer får hunder bare spise i moderate mengder?

Avokado inneholder fettsyrederivatet persin, som er ufarlig for mennesker, men skadelig for dyr. I skallet og steinen er konsentrasjonen av persin spesielt høy, men også selve fruktkjøttet kan inneholde rikelig med persin. Stoffet fører til oppkast og diare hos hunden. Avokadosteinen kan utover det også føre til tarmslyng (ileus) dersom hunden svelger den.

Aprikos, plommer, kirsebær og fersken regnes blant annet som steinfrukter. Steinfruktkjernene inneholder blåsyre som kan frigjøres når steinene tygges. Blåsyren kan føre til alvorlige nevrologiske forstyrrelser. Steiner som svelges i sin helhet kan resultere i tarmslyng (ileus).

I likhet med steinfrukter, inneholder også mandler blåsyre. Denne kan føre til alvorlige nevrologiske forstyrrelser. Mandler som svelges i sin helhet kan dessuten resultere i tarmslyng (ileus).

Hunder har en betydelig lavere toleranse for alkohol. I starten eller ved små mengder er symptomene de samme som hos oss mennesker. Senere eller ved inntak av større mengder alkohol vil det komme til oppkast, pustebesvær, koma og død. Langvarig inntak av små mengder alkohol fører dessuten til massive leverskader.

Råe egg hemmer opptaket av biotin. Dette stoffet er viktig for karbohydrat-, protein- og fettstoffskiftet. I tillegg kan råe egg utgjøre en risiko for en salmonellainfeksjon.

Øvrige farlige matvarer for hund

For fet mat eller mat med mye krydder blir ikke godt tolerert av hunder. Dette har bakgrunn i at hundens stoffskifte reguleres på en annen måte enn hos menneskene. Slik type mat kan fremkalle diaré eller oppkast. I tillegg kan svært fettrik mat over tid føre til en bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt).

Frukt inneholder ofte mye sukker. Dersom hunden din er glad i frukt, er det dog ingenting som står i veien for en liten eple- eller bananbit i ny og ne så lenge totalmengden er moderat.

Selv om salt i og for seg ikke er giftig for hunder, er det mengden som er avgjørende. Spesielt med eldre, syke eller svake dyr bør man være ekstra forsiktig. Større saltmengder kan skade hjertet og nyrene.

Fisk bør kun fôres i små mengder og aldri i rå form. Den høye andelen proteiner og fett gjør at fisk kan fremkalle oppkast og diare hos enkelte hunder. Vær også obs på at det ikke befinner seg fiskebein i maten.

Melkeprodukter kan medføre magebesvær hos enkelte hunder som er laktoseintolerant. Ofte resulterer det i kraftig diare. Av denne grunn bør hunder aldri få ren melk og kun små mengder av andre melkeprodukter (yoghurt eller kvarg).

Hvilke matvarer kan hunden spise?

Følgende oversikt viser farlige matvarer for hunder som de ikke skal spise, samt næringsmidlene som er uproblematisk for hunden.

A – G

Næringsmiddel Kan hunden spise … ?
Ananas Ja
Appelsin Ja
Aprikos Ja, men uten kjerne
Asparges Ja
Avokado Nei
Banan Ja
Bjørnebær Ja
Blåbær Ja
Bønner Ja, men bare kokt
Bringbær Ja
Cashewnøtter Ja
Druer Nei
Egg Ja, men bare kokt
Eple Ja, men uten steiner
Erter Ja, men bare kokt
Fersken Ja, men uten kjerne
Fiken Ja
Fisk Ja
Granateple Ja
Gresskar Ja
Gulrot Ja

H – O

Næringsmiddel Kan hunden spise … ?
Havregryn Ja
Honning Ja
Honningmelom Ja
Is Nei
Jordbær Ja
Kanel Nei
Kirsebær Ja, men uten steiner
Kiwi Ja
Kokosnøtt Ja
Kvarg Ja
Løk Nei
Mandler Nei
Mango Ja, men uten kjerne
Nektarin Ja
Nøtter Nei
Nudler Ja
Olivenolje Ja
Ost Ja

P – Z

Næringsmiddel Kan hunden spise … ?
Pære Ja
Paprika Nei
Peanøtter Nei
Pistasj Nei
Plommer Ja
Potet Ja, men bare kokt
Potetgull Nei
Reddik Nei
Ris Ja
Rosiner Nei
Salami Nei
Saltstenger Nei
Selleri Ja
Sitron Nei
Sjampinjong Nei
Sjokolade Nei
Solbær Ja
Spinat Ja
Svinekjøtt Ja, men bare kokt
Tomat Ja, modne frukter i små mengder
Tunfisk Ja
Vannmelon Ja, men uten steiner
Yoghurt Ja, men kun naturell yoghurt
Våre mest populære artikler
12 min

Farlige matvarer for hunder

Ikke alt som vi mennesker spiser er også egnet for hundene våre. Noen ganger er allerede små mengder nok til å utgjøre en fare, men det andre ganger kommer an på varigheten eller tilberedelsen av matvarene. Få en oversikt over farlige matvarer for hunder samt hvilke næringsmidler hunden godt kan spise.
9 min

Hjemmelaget hundekjeks

Det går riktignok raskere å kjøpe ferdige godbiter til hunden hos zooplus. Men det er langt fra like gøy som å lage de selv! Og det finnes flere gode grunner til å bake hundekjeks selv. Her kan du finne ut mer om nettopp disse grunnene, hvordan du får til hjemmelaget hundekjeks og hvordan de lagres på best mulig måte. I tillegg finner du oppskrifter på kjempegode hundekjeks, som yndlingen din garanter vil like.
6 min

Hjemmelaget hundeis – 7 enkle oppskrifter

På varme sommerdager fins det nesten ikke noe bedre enn en forfriskende is. Det viser også de lengtende blikkene til hunden på den frosne godbiten. Med våre oppskrifter kan du ganske enkelt lage hjemmelaget hundeis og glede yndlingen din med en sunn is-nytelse i sommer.