Farlige matvarer for hunder

hund som ser på mat

Selv om hunder historisk sett, og delvis fortsatt i dag, ofte har spist det som ble til overs av matrester, bør selvsagt bare maten som er bra for dem lande i hundeskålen. Det står ingenting i veien for at hunden får en liten bit av «menneskematen» i ny og ne, forutsatt en det er fremmende for hundens helse.

Noen av matvarene som mennesker spiser er nemlig alt annet enn bra for de firbente samboerne våre, og kan til og med være vært giftige. Du som eier bør derfor ha god oversikt over hvilke matvarer som er farlig for hunden.

Dersom hunden mot formodning likevel har spist noe giftig eller noe den ikke tåler, anbefales det å oppsøke en veterinær omgående. Veterinæren vil spørre hva og hvor mye hunden har spist, samt hvor lenge siden matinntaket fant sted. Basert på disse opplysningene kan veterinæren da innlede en passende terapi.

Noen ganger kommer dog dessverre hjelpen for sent. Det er derfor desto viktigere at inntaket av matvarer som kan være farlige for hunden unngås i utgangspunktet. Dersom uhellet først er ute, bør du reagere meget kjapt for å forebygge alvorlige konsekvenser.

Bygg opp motstandskraft mot tryglende hundeblikk

Vær sterk når hunden ser på deg med det skjønne blikket sitt. Du bør utvikle en styrke mot dette, og være skeptisk til tanker som «hunden kommer garantert til å like det like mye som jeg gjør». I tillegg bør du ikke gi etter for uttalelser fra andre personer som går ut på «ja, men se hvordan den ser på deg da» i kombinasjon med oppfordringen til å dele litt av maten med hunden. Det som menneskene liker å spise er ingen målestokk for hundens kosthold. Ikke engang det som hunden gjerne spiser bør være utslagsgivende – for selv det som hunden i første omgang liker å spise, kan være skadelig eller i verste fall livsfarlig for hunden.

Nedenfor er det oppført en oversikt over matvarer som mennesker spiser, men som ikke er egnet for hunder. Oversikten gjør på ingen måte krav på fullstendighet. Utover de som er oppført her, kan det derfor finnes andre farlige matvarer for hunder som kan være skadelig for den firbente yndlingen din.

Matvarer som hunden aldri skal få

 • For fet mat eller mat med for mye salt eller krydder, blir ikke godt tolerert av hunder. Dette har bakgrunn i at hundens stoffskifte reguleres på en annen måte enn hos menneskene. Slik type mat kan fremkalle diaré eller oppkast.
 • Mat som resulterer i oppblåsthet, som for eksempel kål og løkplanter – deriblant løk, hvitløk, ramsløk og purreløk – er svært giftig for hunder. Det har dog oppstått en ny trend blant ernæringsbevisste hundeeiere som går ut på å gi hunden en liten (!) mengde med grønn smoothie om morgenen. Det påstås at det bidrar til at hundepelsen blir finere og at hunden har mer energi.
 • Druer og rosiner regnes å være skadelig for de firbente samboerne våre. Selv om det tilsynelatende ikke gjelder for alle hunder. Generelt er det dog slik at allerede en mengde på 10g druer per kilo kroppsvekt, dvs. mindre enn 2,8 g rosiner per kg kroppsvekt, kan fremkalle symptomer på en forgiftning. På en annen side finnes det vingårder der hunder spiser druer uten å vise tegn til en forgiftning. Symptomene som tyder på en drueforgiftning kommer til uttrykk gjennom oppkast og/ eller diaré, generelle forstyrrelser i fordøyelsessystemet, mangel på matlyst, endringer i blodverdiene, dehydrasjon, apati, oliguri (utilstrekkelig urinutskillelse), anuri (manglende urinutskillelse), samt nyresvikt og død.
 • Selv om avokado er blitt spesielt populær i kostholdet til mange mennesker på grunn av dens helsefremmende egenskaper, er den skadelig for hunden. Avokado inneholder fettsyrederivatet persin, som er ufarlig for mennesker, men skadelig for dyr. En persinforgiftning kommer til uttrykk gjennom pustevansker, diaré, oppkast, hoste og ascites (væskeansamling i bukhulen).
 • Nøtter er heller ikke bra for hunder – dette gjelder både peanøtter, macadamianøtter, umodne valnøtter og svartvalnøtter. Nøttene kan forårsake epileptiske anfall, oppkast, skjelving, kramper og nervekramper.
 • Potetgull er selvsagt heller ikke egnet for hunder. Allerede en så liten mengde som ett til to flak, kan forårsake mageproblemer hos hunden.
 • Vær også ytterst forsiktig med grønnsaker fra søtvierfamilien, som tomat, aubergine og paprika. Disse inneholder et stoff som kalles solanin. Spesielt grønne tomater og spirende poteter inneholder en høy konsentrasjon av dette naturlige giftstoffet. Poteter bør derfor kun lande i hundeskålen i kokt form og uten skall, i og med at skallet også inneholder en høy andel solanin. Forgiftningssymptomer er oppkast, diaré og irritasjon av slimhinnen.
 • Dersom du gir hunden fisk, bør du passe på at det ikke befinner seg noen fiskebein i maten. I tillegg er de animalske proteinene en ytterlig risikofaktor. En bit i blant er dog ikke noe problem, dersom fisken for eksempel er dampet.
 • Hunden bør heller ikke spise sitrusfrukter, da disse kan fremkalle allergiske reaksjoner. I tillegg kan et overskudd av syre føre til mageproblemer hos hunden.
 • Når det gjelder frukt generelt, er det viktig å huske at den kan inneholde mye sukker. Dersom hunden liker det, er det dog ingenting som står i veien for en liten eple- eller bananbit i ny og ne.
 • Reddik fremmer flatulens og kan resultere i brennende smerter i mageregionen til hunden.
 • Sjokolade er svært giftig for hunder. Dette skyldes innholdsstoffet teobromin. Avhengig av sjokoladetypen varierer mengden av teobromin. Hvit sjokolade inneholder for eksempel 0,009 mg/g, mørk sjokolade derimot opptil 26 mg/g. Tilsvarende inneholder en plate med mørk sjokolade rundt 1600 mg (altså 1,6g) teobromin. En forgiftning vises i form av pustevansker, problemer med bevisstheten, diaré, oppkast, feber, kramper og hjertearytmier.
 • Løk i enhver form er forbudt for hunder. Svovelforbindelsen i løken angriper de røde blodcellene og fører til ødeleggelsen av disse. Allerede en så liten mengde som 5 g løk per kilo kroppsvekt kan ha en høyst toksisk virkning – uansett om de er rå, kokt, stekt eller tørket.

Vi håper at hunden din alltid forblir frisk og rask. Et høyverdig hundefôr som er tilpasset hundens individuelle behov er, ved siden av andre faktorer, en stor bidragsyter til et sunt og langt hundeliv.

Våre mest populære artikler
6 min

Farlige matvarer for hunder

Selv om hunder historisk sett, og delvis fortsatt i dag, ofte har spist det som ble til overs av matrester, bør selvsagt bare maten som er bra for dem lande i hundeskålen. Det står ingenting i veien for at hunden får en liten bit av «menneskematen» i ny og ne, forutsatt en det er fremmende for hundens helse. Noen av matvarene som mennesker spiser er nemlig alt annet enn bra for de firbente samboerne våre, og kan til og med være vært giftige. Du som eier bør derfor ha god oversikt over hvilke matvarer som er farlig for hunden. Dersom hunden mot formodning likevel har spist noe giftig eller noe den ikke tåler, anbefales det å oppsøke en veterinær omgående. Veterinæren vil spørre hva og hvor mye hunden har spist, samt hvor lenge siden matinntaket fant sted. Basert på disse opplysningene kan veterinæren da innlede en passende terapi. Noen ganger kommer dog dessverre hjelpen for sent. Det er derfor desto viktigere at inntaket av matvarer som kan være farlige for hunden unngås i utgangspunktet. Dersom uhellet først er ute, bør du reagere meget kjapt for å forebygge alvorlige konsekvenser.
9 min

Hjemmelaget hundekjeks

Det går riktignok raskere å kjøpe ferdige godbiter til hunden hos zooplus. Men det er langt fra like gøy som å lage de selv! Og det finnes flere gode grunner til å bake hundekjeks selv. Her kan du finne ut mer om nettopp disse grunnene, hvordan du får til hjemmelaget hundekjeks og hvordan de lagres på best mulig måte. I tillegg finner du oppskrifter på kjempegode hundekjeks, som yndlingen din garanter vil like.
8 min

Riktig hundefôr for eldre hunder

Når hunden din blir eldre kommer de første grå hårene frem og hundens bevegelser blir langsommere. Dette er en like stor del av hundelivet som av menneskelivet. Likevel kan du som eier gjøre mye for at hunden også får et godt liv i alderdommen. Et kosthold som er basert på de unike behovene til eldre hunder er en av disse tingene, og vil bidra til et liv full av vitalitet – uansett alder.