Riktig hundefôr for eldre hunder

Hund som spiser fra en hundeskål

Når hunden din blir eldre kommer de første grå hårene frem og hundens bevegelser blir langsommere. Dette er en like stor del av hundelivet som av menneskelivet. Likevel kan du som eier gjøre mye for at hunden også får et godt liv i alderdommen. Et kosthold som er basert på de unike behovene til eldre hunder er en av disse tingene, og vil bidra til et liv full av vitalitet – uansett alder.

I større grad utsatt for plager

Det finnes en mengde ulike ferdigproduserte fôr spesielt for eldre hunder. Men er det virkelig nødvendig med en egen fôrvariant for seniorer? Svaret er ja. Alderen fører med seg en rekke forandringer og småplager. Den sprudlende valpen som sprang og tumlet rundt overalt er ikke lenger tilstede. Eldre hunder blir roligere og beveger seg mindre. Fordøyelsen blir tregere og ytelsesevnen til tarmen avtar med økende alder. Fordøyelsesproblemer som forstoppelser, oppblåsthet eller diaré er ikke uvanlig. Ofte vil også matinntaket medføre tannsmerter, og smakssansen vil heller ikke fungere like bra som før. I tillegg oppstår også aldersrelaterte sykdommer som artrose eller leddsykdommer.

Dette er selvsagt ingen veldig positive tegn på at hunden din blir eldre, men ta det med ro: med det passende kostholdet kan de ovenfornevnte aldringstegnene forebygges eller motvirkes. På denne måten vil hunden din holde seg frisk og rask selv i høy alder.

En mengde næringsstoffer, få kalorier

Når hunden beveger seg stadig mindre med økende alder, vil også energibehovet reduseres med opptil 20%. Den reduserte aktiviteten har også innflytelse på hundens stoffskifte. Maten blir ikke lenger omdannet til muskler, men til fett. Overvekt kan være et resultat av dette. Et kosthold for eldre hunder bør derfor inneholde færre kalorier enn et kosthold for voksne hunder. Men hvordan kan kaloriene i hundefôret reduseres? Det første mange tenker på er å redusere mengden med fôr, altså å gi mindre porsjoner. Dette er dog ikke riktig. Ved å redusere porsjonsstørrelsen kutter du ikke bare kaloriene, men også andre verdifulle næringsstoffer som vitaminer og mineraler. Disse næringsstoffene er dog helt sentrale og livsnødvendige bestanddeler av et hundefôr for eldre hunder.

Vitamin C, E og B

L-Carnitin og antioksidanter som vitamin C og E styrker hundens immunforsvar. I tillegg fanger de inn frie radikaler, som vurderes som en årsak til aldringsprosessen. Vitamin E finnes i solsikkeolje eller maisolje. Dersom du tilbereder hundematen selv, kan du blande oljen inn i kjøttet eller grønnsakene. I tillegg bør andre vannoppløslige vitaminer som B-vitaminer være en del av hundefôret for eldre hunder. Vær forsiktig med fettoppløslige vitaminer som vitamin A. For mye av denne type vitaminer kan føre til en overbelastning av leveren. Da mange hunder ofte liker å spise lever eller til og med drikker levertran, er det vanligere at dyret har for mye enn for lite vitamin A i kroppen.

Omega-3 og Omega-6 fettsyrer

Glansløs og tørr pels, hårtap og hyppige hudinfeksjoner er ikke uvanlig når hunder blir eldre. En høy andel verdifulle omega-3 og omega-6 fettsyrer styrker hud og pels, samtidig som de bidrar til å holde den sunn og glansfull. Omega-6 finnes i linfrøolje. Omega-3, som er enda mer vedifull for hunden, finnes i fiskeolje, som for eksempel lakseolje. Omega-3 fettsyrene har ikke bare en positiv effekt på hundens pels, men bidrar også til å styrke leddene. Kliniske undersøkelser har vist at en stor andel omega-3 i hundefôret kan redusere antallet smertestillende medikamenter som hunder med leddproblemer må få.

Grønnleppet musling, glukosamin og kondroitinsulfat

Grønnleppet musling (perna canaliculus) er rik på både kondroitin og glukosamin. Disse har en positiv effekt på skjelettet og leddene. Til og med ved allerede inntruffet artrose eller hofteleddsdysplasi kan de hjelpe med å lindre sykdomsrelaterte plager.

 Proteiner

Selv i en høy alder er proteiner fortsatt den viktigste energikilden til hunden. Kjøtt er en høyverdig proteinkilde og bør derfor utgjøre hovedandelen av hundens kosthold. Spesielt hos eldre hunder er det viktig å velge kjøtt av god kvalitet. Høyverdig og ferskt kjøtt har ikke bare en bedre smak, men det er også bedre å prosessere for organismen. Muskelkjøtt og innmat som for eksempel hjerte, er dessuten lettere å fordøye enn kjøttstykker som består av mye sene- og bruskvev.

Lett fordøyelig

Eldre hunders fordøyelse er i større grad utsatt for forstyrrelser. Som nevnt tidligere er det ikke sjeldent at eldre hunder har problemer med en treg tarm og forstoppelser. Maten blir ofte ikke tygd ordentlig på grunn av tannproblemer, noe som fører til at magen har problemer med å fordøye de store bitene. Fordi bakterieforholdet i tarmen forandrer seg, lider eldre hunder ofte av oppblåsthet og illeluktende flatulens. Overgangen til et lettfordøyelig fôr vil dermed ikke bare sørge for en fungerende fordøyelse, men også bidra til et bedre inneklima når hunden blir eldre. Muskelkjøtt, kyllingkjøtt (kokt), hjerte, såvel som litt ris, mager kvarg og cottage cheese kan hjelpe hunden med å få kontroll på fordøyelsen igjen. Mat som er vanskelig å fordøye, som for eksempel bein, mye karbohydrater eller kjøtt med mye bruskvev bør helst ikke lande i matskålen til eldre hunder. For ømfintlige mager anbefales det dessuten å ikke sette fram mat som kommer rett fra kjøleskapet, men heller romtemperert mat. For å skåne magen bør du også se bort i fra plutselige og drastiske endringer i matveien. Bruk god tid på å venne hunden til det nye fôret, og erstatt det gamle fôret trinnvis med det nye. Til den firbente yndlingen din har vendt seg til det det nye hundefôret kan det godt ta opptil en uke.

Mye drikke

Eldre hunder drikker ofte for lite. Likevel bør et tilstrekkelig væskeopptak ikke mangle. For seniorhunder som drikker for lite i løpet av en dag, er våtfôr derfor bedre egnet enn tørrfôr. Våtfôr tilfører væske med måltidene, og sørger dermed for en bedre væskebalanse. For å lokke hunden til drikkeskålen kan det noen ganger være nok å tilsette en liten mengde med smak til vannet. Du kan for eksempel blande inn en skje med kjøttsaft eller kraft. Generelt bør du ta abnormiteter i hundens drikkevaner på alvor og avklare de med veterinæren. Både det at hunden er tørst i for stor og for liten grad kan være tegn på alvorlige sykdommer.

Ferdigfôr eller hjemmelaget hundemat?

Det viktigste når det kommer til hundefôr for eldre hunder er kvaliteten. Dersom du lager hundematen selv, har du sannsynligvis allerede en god oversikt over det som er bra for hunden og hva den liker. I tillegg har du muligheten til å påvirke kvaliteten på maten selv, ved å for eksempel velge ferske råvarer. Ferskt kjøtt har en høy proteinandel og ferske grønnsaker bidrar med verdifulle vitaminer. Men selv om du foretrekker ferdiglaget fôr kan du sørge for at hunden din får i seg alt den trenger for et sunt og balansert kosthold. Nå til dags finnes det et mangfoldig utvalg av hundefôr til eldre hunder. Dessverre er det store utvalget også preget av store forskjeller når det kommer til kvaliteten på fôret. Høyverdig fôr kjennetegnes ikke nødvendigvis kun av en høy pris, men først og fremst ved en detaljert og nøyaktig innholdsdeklarasjon. Se til at kjøttet er av gjennomgående kvalitet, og at fôret inneholder de ovenfornevnte næringsstoffene. Sukker har ingenting i hundefôr å gjøre, og er spesielt skadelig for eldre hunder som har en tendens til tannproblemer. Dessverre finnes det en del fôrvarianter som også inneholder tilsatt sukker. Selv om de ofte er billigere, bør du styre unna disse variantene. Pass også på at hunden din ikke får for mange godbiter i løpet av en dag. Til tross for at yndlingen din tigger og ser på deg med de store, trofaste hundeøynene sine, bidrar for mange godbiter innimellom til overvekt og kan være skadelig for hundens helse. Selvsagt betyr det ikke at det generelt er forbudt med godbiter, men vær obs på mengden og beregn godbitene som en del av hundens daglige fôrmengde. I tillegg kan det være lurt å redusere antall ganger der hunden får harde bein som tyggesnacks. Disse er nemlig vankelige å fordøye for den ømfintlige hundemagen.

Høyverdig, lettfordøyelig, næringsrik, kalorifattig og rik på væske – dette kjennetegner et passende hundefôr for eldre hunder. Med den vil hunden holdes frisk og rask når den kommer opp i årene, og kan nyte de daglige lufteturene i det fri som aldri før. Fôr som er spesielt tilpasset enkelte sykdommer, overvekt eller undervekt grunnet manglende matlyst, kan bidra til å redusere sykdomsrelaterte plager. Har du spørsmål om tilpassede ernæringskonsepter bør du konsultere veterinæren.

Velbekomme!

Våre mest populære artikler
10 min

Farlige matvarer for hunder

Ikke alt som vi mennesker spiser er også egnet for hundene våre. Noen ganger er allerede små mengder nok til å utgjøre en fare, men det andre ganger kommer an på varigheten eller tilberedelsen av matvarene. Få en oversikt over farlige matvarer for hunder samt hvilke næringsmidler hunden godt kan spise.

8 min

Hjemmelaget hundekjeks

Det går riktignok raskere å kjøpe ferdige godbiter til hunden hos zooplus. Men det er langt fra like gøy som å lage de selv! Og det finnes flere gode grunner til å bake hundekjeks selv. Her kan du finne ut mer om nettopp disse grunnene, hvordan du får til hjemmelaget hundekjeks og hvordan de lagres på best mulig måte. I tillegg finner du oppskrifter på kjempegode hundekjeks, som yndlingen din garanter vil like.

5 min

Hjemmelaget hundeis – 7 enkle oppskrifter

På varme sommerdager fins det nesten ikke noe bedre enn en forfriskende is. Det viser også de lengtende blikkene til hunden på den frosne godbiten. Med våre oppskrifter kan du ganske enkelt lage hjemmelaget hundeis og glede yndlingen din med en sunn is-nytelse i sommer.