Maine Coon
Maine Coon er blitt en av de mest populære katterasene i verden og har også fått økende popularitet i Norge. Dette skyldes trolig deres naturlige lynne, robusthet og flotte karakter.
© satura_ - stock.adobe.com
Siameseren er ved siden av perserkatten en av de eldste og mest kjente katterasene. Den har opphav i Sørøst-Asia, eller rettere sagt i Siam som i dag er en del av Thailand. Der ble siameseren æret som tempelkatt. Mot slutten av det 19. århundre kom de første siameserne til England, der de ble avlet som rasekatt. I år 1892 ble den første rasestandarden definert. Et par tiår senere begynte avlen av siameseren å spre seg til andre land verden over.
En siameser er mellomstor. Kroppen er slank med lange ben og smale poter. En utvokst hunnkatt veier mellom 3 og 4 kilo, en hannkatt mellom 4 og 5 kilo. Det kileformede hodet blir forlenget av de brede, stående ørene. De dypt blå, mandelformede og lett skråttliggende øynene er et typisk kjennetegn på siameseren. Siamesere bærer preg av albinisme, noe som innebærer at de kun produserer en liten mengde av pigmentet melanin. Som følge av dette oppstår det klassiske fargemønsteret til siameseren, som kalles “seal-point”. Den genetiske predisposisjonen fører til at ekstremitetene er farget svart. Fargen blir så omgjort til en mørk brunfarge på grunn av siam-grenet “cs”. De mørke stedene oppstår ikke umiddelbart, men først et par uker etter fødselen. Resten av pelsen er hvit eller kremfarget. Pelsen er kort med lite underull og ligger tett inntil kroppen.
Siamesere blir ofte betegnet som hunder blant kattene. Denne betegnelsen kommer av at disse kattene til en viss grad kan trenes og oppdras av mennesker, og at de er veldig hengivne. Likevel lærer de bare så mye som de selv ønsker. De som prøver å tvinge en siameser til noe, vil fort gjøre bekjentskap med klørne dens. Kattens intelligens og godmodighet gjør den til en perfekt familiekatt. Siamesere er svært sosiale dyr og har et stort behov for å kommunisere. Til dette har de også en utpreget stemme. Dersom det er noe som ikke passer dem, gir de høylytt uttrykk for dette. Det er også en av årsakene til at disse kattene er så god til å få det de ønsker. Likevel er siameserne veldig menneskekjær og verdsetter kosestundene med den tobente familien sin. Dersom den blir alene for lenge, kan den smarte siameseren fort kjede seg. Bestemmer du deg for å holde en siameser som innekatt, bør du sørge for at den har nok sysselsettingsmuligheter i form av for eksempel intelligensleker og klorestativ. Katter av denne rasen er svært sosiale dyr og kan derfor med fordel også holdes i par. På denne måten kan de sysselsette hverandre i timesvis og ta hånd om hverandres pelspleie. En siameser kan til og med gå på tur i bånd. Det beste er dersom du allerede tilvenner katten til båndet så tidlig som mulig og øver med den innendørs et par ganger først. Siamesere blir normalt minst 14 år dersom de holdes under artsriktige forhold.
Pleien av en siameser er meget enkel, i og med at den korte pelsen ikke behøver mye oppmerksomhet. Børst eller kam pelsen i ny og ne for å fjerne løse hår. Fordi siameserne nesten ikke har noe underull, er de heller ikke lykkelig i fuktige eller kalde omgivelser. Se til at temperaturen i boligen ikke er for lav. I tillegg er det viktig at du tørker katten skikkelig dersom den er blitt våt etter å for eksempel ha vært ute i regnet. De elsker varme og vil helt sikkert finne seg et varmt og beskyttet sted i boligen. En radiatorseng vil derfor garantert falle i smak hos din siameser. Det du for all del bør unngå er å utsette katten for direkte trekk.
Som nevnt tidligere er denne rasen ekstremt sosial og omgjengelig, noe som gjør det hensiktsmessig å holde minst to siamesere sammen. De som har to siamesere har faktisk enda mindre pleiearbeid, i og med at kattene er veldig glad i å ta hånd om hverandre. Kattene elsker menneskene sine. Derfor bør du også sette av nok tid til lek og kos i hverdagen.
For at de aktive siameserne skal kunne tumle rundt og leke seg skikkelig, anbefales det å sette opp kloreleker på ulike steder. Et klorestativ med flere etasjer bør også være på plass, da katter aller helst vil ligge på opphøyde flater. Dersom omstendighetene tillater det, er det best om katten har mulighet til å gå ut. På oppdagelsesferdene i naturen får den nok bevegelse og kan sysle rundt som den ønsker. Bor du i et område som ikke er egnet for at katten går ut på egenhånd, kan du som et alternativ sikre balkongen din slik at katten kan nyte frisk luft og et par solstråler i det fri uten risiko.
Når det kommer til ernæringen, så er ikke siameserne veldig kresne. Det beste grunnlaget danner et høyverdig tørr- eller våtfôr med en høy kjøttandel. Se til at ferdigproduserte fôralternativ er fri for konserveringsmidler, smaksforsterkere og lignende tilsetningsstoffer. Hva gjelder fôrmengden finnes det ingen generell fasit på hvor mye som passer til enhver katt. Det er mange ulike faktorer som påvirker kattens ernæringsbehov. Dette kan for eksempel være alder, aktivitetsnivå eller eventuelle sykdommer. Videre er det viktig at katten alltid får i seg tilstrekkelig med vann i løpet av en dag. Unngå likevel å gi katten vanlig melk. Katter er laktoseintolerant og kan få alvorlige problemer med fordøyelsen dersom de drikker vanlig melk. Det finnes dog spesiell kattemelk som kattene tåler svært godt. Denne kan serveres som snack innimellom.
Siamesere er ofte utsatt for arvelige sykdommer. Et eksempel er progressiv retinal atrofi, som medfører en gradvis ødeleggelse av netthinnen og i verste fall blindhet. Videre kan hjertesykdommer, forstyrrelser i stoffskiftet og kreft forekomme. Det er heller ikke sjeldent at siamesere utvikler såkalt esotropi, som er innovervendt skjeling, samt at de lider av ufrivillige øyebevegelser (“nystagmus”). Det antas at melaninmangelen på grunn av albinismen er årsaken til dette. Det er derfor viktig at du tar med katten til regelmessige kontroller hos veterinæren, slik at eventuelle sykdommer eller plager kan behandles så tidlig som mulig.
Siamesere blir kjønnsmoden i en alder av fire til seks måneder. Drektigheten varer i 63 til 69 dager, og kullet har en størrelse på ca. 4 til 6 kattunger. Kattene blir født med lys pels. Først etter ca. 2 dager farges ekstremitetene mørkere. Etter en uke åpnes øynene. Kattungene bør forbli hos moren i minst 12 uker etter fødselen. Oppdrettere bør for all del overholde denne tidsrammen, da denne perioden er avgjørende for kattens opplæring og sosiale utvikling. Før du bestemmer deg for en oppdretter, bør du få en oversikt over dyrenes tilstand og omgivelsene de vokser opp i. Det beste er å avtale et møte med oppdretteren, slik at du kan se på dyrene i forkant. Kattene bør være vaksinert, ha fått ormekur og leve i tilpassede omgivelser. Ikke nøl med å etterspørre dokumenter som for eksempel stamtavlen, og ta avstand fra oppdrettere som tilbyr billige “rasekatter” uten dokumenter. Disse forsøker som regel å spare penger for å kunne tilby dyrene så billig som mulig. Dette går dog ofte utover for eksempel fôrkvaliteten eller viktige undersøkelser. Det er dessuten viktig at det ligger et visst tidsrom mellom kullene. Oppdrettere som kun er ute etter å avle fram så mange kattunger som mulig uten å ta hensyn til kattenes behov og velvære bør ikke være et alternativ.
Maine Coon er blitt en av de mest populære katterasene i verden og har også fått økende popularitet i Norge. Dette skyldes trolig deres naturlige lynne, robusthet og flotte karakter.
Den norske skogkatten har helt siden begynnelsen utviklet seg uten menneskelig innflytelse i opprinnelseslandet Norge. Rasen begeistrer i dag katteelskere med sitt ville utseende og oppriktige karakter. Det er dog ikke bare kattens utseende som er opprinnelig hos denne rasen!
Sibirkatten er selve innbegrepet av en naturrase. De mellomstore kattene med sin kraftige kroppsbygning skal ha sin opprinnelse i Russland og ha utviklet seg helt uten menneskelig innflytelse. Målrettet avl startet ikke før på 80-tallet. Skogkattene, som også kalles «Sibirskaja koschka» i hjemlandet Russland, overbeviser sine fans med utseendet sitt og sin ukompliserte personlighet. Den fyldige pelsen til denne naturrasen er tilpasset de iskalde vinterne og varme sommerne i Sibir. Den varmer katten i den kalde årstiden og er lett nok for de varme sommermånedene.