Jul med katt – tips for en fin julefeiring

katt som leker med nisselue

For katter er juletiden ofte forbundet med en mengde stress og farekilder. I denne artikkelen viser vi hvor disse farene skjuler seg, og hva du kan gjøre for å forebygge uheldige situasjoner fra starten av. Nedenfor er det oppført fem tips som bidrar til en avslappet og hyggelig julefeiring for både to- og firbente.

Skinnende juletrelys, glitrende julekuler og fargerike gavebånd krøllet fint sammen på pakkene under treet: det er knapt noen andre høytider som er like spennende og fristende for katten som det julen er. Samtidig er denne tiden på året også en av de farligste for de pelskledde vennene våre. I den stressende førjulstiden med vasking, pynting, pepperkakebaking og juletrehenting, er det mange som glemmer at så mange forandringer i kattens vante omgivelser ikke bare innebærer en belastning for dyrene, men også medfører en rekke potensielle risker. Men ta det med ro; med litt omhu og hensyn til de firbente, er det fullt mulig å vekke kattens begeistring for denne fine høytiden. Hvordan dette fungerer, kan du lese mer om nedenfor.

5 tips og råd for en sikker og avslappet jul med katten

1. Å slippe unna stresset – sørg for å ha et sted som katten kan trekke seg tilbake til

Et pyntet juletre i stuen, skinnende lyslenker i vinduene, den søte lukten av nybakte pepperkaker, høy julemusikk og en mengde opprømte gjester: de firbente samboerne våre skjønner ikke stort mer enn akkurat dette i juletiden. Katter er vanedyr som ikke håndterer forandringer i hjemmet sitt altfor bra. Det er derfor enda viktigere at du, til tross for julestresset, tar hensyn til kattens behov. Dette betyr selvsagt ikke at julen ikke kan feires. Husk likevel at støynivået og den livlige juletiden fort kan bli for mye for katten.

Utekatter tar da ofte turen ut i det fri gjennom katteluken for å slippe unna det som finner sted av liv og røre innendørs. Innekatter er derimot direkte utsatt for alt det som skjer innenfor boligens fire vegger.

Sørg derfor for at katten har et komfortabelt og rolig sted som den kan trekke seg tilbake til dersom det blir for mye for den. Det kan for eksempel være et soverom, kjellerstuen eller helt enkelt en liten hule under sengen eller i et skap. Selv en pappeske med myke tepper kan fungere.

Trygge gjemmesteder

De fleste kattene elsker å gjemme seg under tepper eller i kattehuler, og kommer til å takke deg for en slik mulighet når juletiden kommer. Det som er viktig, er at katten kan oppsøke og forlate det rolige fristedet sitt på egen hånd. Du bør verken tvinge katten til å være midt oppi alt som skjer, eller «sperre» henne vekk.

For at katten skal ha det så bra som mulig, anbefales det å sette fram både kattedoen, mat- og drikkeskålen, og den velkjente kattesengen. Om du vil gjøre enda mer for at katten slapper av, kan du bruke spesielle diffusere som settes i stikkontakten. Disse gir fra seg syntetiske feromoner som virker stresslindrende og beroligende på katten. Ta en titt på utvalget av Feliway for katter hos zooplus.

Katteeiere som velger å feire jul et annet sted eller besøker slektninger som bor litt lengre unna, bør starte i god tid med å finne noen som kan ta hånd om katten når ingen er hjemme. Å ta med katten på juleferie er som regel ingen god ide. Selve reisen og de nye omgivelsene betyr ren stress for de fleste kattene. En kattepasser som tar hånd om pus i dens vanlige omgivelser er som regel et langt bedre alternativ.

Til tross for farekildene som julen bringer med seg for kattene, bør du nyte denne fine tiden med den firbente yndlingen din. Om du fortsatt er på jakt etter en passende julegave til katten din, finner du inspirasjon til den perfekte gaven i nettbuktikken vår.

katt som leker med juletreet

2. Potene unna fatet – hold levende lys og lyslenker utenfor rekkevidde

Lys i alle former og fasonger sørger for hyggelige omgivelser og en koselig stemning i den mørke årstiden. Likevel utgjør de en ofte undervurdert risiko for katten. Hvilken katt vet tross alt at stearinlys er varme, og at bordduken kan begynne å brenne når katten drar i den og lysene velter?

Bevegelsene fra flammene er rett og slett for spennende, og frister spesielt unge katter til å undersøke dette nærmere. Ikke få katter har allerede samlet smertefulle minner med levende lys, og har måttet betale nysgjerrigheten sin med forbrenninger på potene eller pelsen. Levende lys, uansett om de er festet til en adventsstake, juletreet eller andre steder, må alltid være plassert slik at de ikke er tilgjengelig for katten. Lysene bør heller aldri brenne dersom katter er uten oppsyn i samme rom. Katter er svært flittige klatrere, og dersom nysgjerrigheten først har våknet til live, kommer de til så å si overalt.

Et bra alternativ er imidlertid LED-lys som kan imitere levende lys uten å utgjøre en risiko for katten. Vær dog oppmerksom på at elektriske lys med ledninger, som for eksempel juletrelys, igjen kan være farlige for katten, dersom den leker med ledningen og kveler seg selv. Selv et livsfarlig elektrisk støt kan ikke utelukkes hvis katten biter på ledningen idet den er ute på oppdagelsesferd.

Derfor bør du plassere juletrelysene på øverste del av juletreet og se til at det ledningene ikke henger langt nok ned til at de kan invitere katten til lek. Det samme gjelder for lyslenker i vinduer eller på rekkverk. Her bør de festes godt, slik at katten ikke kan dra i ledningene med poten sin. Elektriske lys bør kun være koblet inn i stikkontakten dersom noen er til stede, og katten skal heller ikke være alene sammen med det tente juletreet.

3. Når juletreet blir et klatrestativ – sørg for sikkerhet

Katter er svært begavet når det kommer til klatring og balanse – både på det smale hagegjerdet og klorestativet hjemme har de full kontroll. Det er derfor ikke overraskende at mange katter ser på det fine juletreet med alle de glitrende julekulene som sin egen leke, som de kan klatre og kvesse klørne på. I motsetning til klatrestativene som er laget for akkurat dette, skjuler juletreet en rekke farer for de firbente yndlingene våre.

En knust julekule kan for eksempel føre til smertefulle kuttskader på potene eller snuten. Er katten så uheldig å svelge et glasskår, kan det til og med komme til livsfarlige indre skader. Gavebånd og annen glitterpynt kan føre til alvorlige tarmproblemer dersom det svelges. Disse kan i verste fall føre til kattens død om det forblir ubehandlet.

Barnåler som faller ned fra treet utgjør en ytterligere farekilde. Disse er nemlig ufordøyelig for katten og kan i verste fall utløse en tarmperforasjon. Se også til at katten ikke drikker vannet som treet står i eller slikker på kvaen, da dette kan føre til forgiftninger. Sist men ikke minst er det også en risiko for at treet velter hvis det for eksempel blir brukt som klatrestativ.

Tips for å sette opp juletreet

For å redusere farepotensialet som utgår fra juletreet, bør du ta følgende punkter i betrakting når du setter opp og pynter juletreet:

  • Sørg for at treet står stødig. Et stabil juletrefot med barnesikring og en ekstra tråd som er festet på en vegg vil holde treet på plass og forhindrer at det velter.
  • Bruk helst pynt laget av tre, halm, papir eller plast.
  • Se til at julelysene er festet godt på grenene og at ingen ledninger henger ned. For sikkerhetsskyld bør du unngå levende lys på treet.
  • Hvis du vanner juletreet bør du sørge for å dekke til vannet (f.eks. med en papplate).
  • Fjern barnåler som har falt ned så fort som mulig, slik at katten ikke kan spise dem.

Forresten: selv under selve juletreet er det ikke helt ufarlig for pelspotene. Gavebånd og biter fra gavepapir har en helt unik tiltrekningskraft på dyrene – og spesielt på unge, nysgjerrige katter. Det anbefales derfor å rydde vekk gavepapir og liknende rett etter at gavene har blitt pakket opp. Risikoen for at katten kveler seg med gavebåndet eller svelger papirbitene er for stor. Du kan selvsagt bruke gavebåndet til å underholde katten, men da kun under oppsyn og uten at katten tar gavebåndet i munnen.

Svelget gavebånd

Dra til veterinæren så fort som mulig dersom katten uheldigvis har svelget et gavebånd. Unngå for all del forsøket på å fjerne det selv. Selv om det fortsatt er et stykke bånd synlig, bør du aldri dra i den, da dette kan medføre alvorlige indre skader.

katt med julegave

4. Jul med katt – unngå følgende planter og dufter

Julestjerne, misteltein og julerose – enkelte planter som for mange er en naturlig del av juletiden, er dessverre giftig for kattene. Hvis katten din er en av de som gjerne tygger og smaker på alt av planter, bør de ovenfornevnte plantene dog forbli ute. Spiser katten på en av dem, kan den ende opp med forgiftningssymptomer som diaré, oppkast, kramper og alvorlige nyreskader.

På lik linje kan skåler med duftolje også bli til en fare dersom katten drikker av skålene. For å være på den sikre siden, bør verken de giftige juleplantene eller duftoljen flytte inn i en kattehusholdning.

For øvrig finnes det også andre vanlige blomster og planter, som er giftige for katter – liljer er et eksempel. Sjekk derfor alltid om planten er egnet for katter når du går til innkjøp av nye planter.

5. Sjokolade og julemiddag er ingenting for pus

Juletiden er for mange den tiden på året hvor man kan kose seg med sjokolade, pepperkaker og andre godsaker uten å ha dårlig samvittighet. Katteeiere bør dog alltid huske på at sjokoladen aldri skal lande i kattens munn.

Sjokolade inneholder stoffet teobromin, som er giftig for dyrene og fremkaller livsfarlige problemer som kramper, oppkast, diaré og forhøyet blodtrykk. Avhengig av sjokolademengden, kan katten i verste fall dø. Pass derfor på at det aldri står fram sjokolade innenfor kattens rekkevidde og rydd den vekk før du forlater rommet.

Restene fra julemiddagen er like ufordøyelig som farlig for katten. Selv om du sikkert bare vil unne katten noe ekstra godt ved å legge et par biter fra middagsbordet i katteskålen, er det viktig å huske at maten vi spiser, ofte inneholder altfor mye salt og fett. Å spise «menneskematen» kan blant annet resultere i fordøyelsesproblemer, overvekt og en for høy belastning for bukspyttkjertelen og leveren.

Bein fra fjærkre bør heller ikke lande i kattens matskål, da de tynne beinene kan splintre og føre til alvorlige indre skader. Hvis du likevel ønsker å gi katten noe spesielt til jul, er det mye bedre å velge spesielle kattesnacks. Disse kan du også enkelt lage selv.

Med god forberedelse kan julen komme

Til tross for en rekke farekilder kan julen likevel bli til en avslappet og minnerik opplevelse for både to- og firbente. Tar man hensyn til de ovenfornevnte punktene og vier katten litt ekstra oppmerksomhet og omsorg, til tross for forberedelsene og den noe stressende førjulstiden, vil julen bli til en vidunderlig fin tid.

I tillegg til innkjøp av mat og gaver, kan det også være lurt å fylle opp lageret med kattemat og kattens førstehjelpsskrin. Ha også nummeret til dyrlegevakta eller dyrlegen klart, slik at du ikke må bruke tid til å lete etter det når uhellet først er ute. Med en så god forberedelse er det egentlig ingenting som kan gå skeis!

Vi ønsker deg og den firbente yndlingen din en riktig god jul!

Våre mest populære artikler
5 min

10 sikre tegn på at katten din elsker deg

På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.
6 min

10 tegn på at katten er lykkelig

Når du elsker noen, vil du at de skal være lykkelige - og du er sannsynligvis villig til å gjøre mye for å bidra til den lykken. Selvfølgelig gjelder dette også for våre katter som vi deler livet med. Tross alt gjør de jo oss også ganske glade.
6 min

Kattespråk – hva sier katter?

De som tilbringer mye tid sammen med en katt, får etter hvert automatisk et behov for å lære kattespråk. Det kan her skilles mellom verbal og non-verbal kommunikasjon. Sistnevnte omhandler kattens kroppsspråk. Dette beror spesielt på de ulike holdningene til katten. Noen ganger kan det virke som om katten med nesten alle de verbale og non-verbale ytringene sine, vil få fram at den ønsker å få mat. Men det finnes selvsagt mye mer som en katt ønsker å formidle. Nedenfor har vi derfor samlet sammen et par typiske kjennetegn på kattespråket.