Lær valpen å gå pent i bånd

Smilende valp i bånd

Avslappet på bånd helt fra starten av

En hund som kontinuerlig drar i båndet forvandler enhver luftetur til en tålmodighetsprøve. Problematikken blir ytterligere forsterket dersom hunden er av en stor og tung rase som nesten ikke lar seg styre, fordi den absolutt vil gå i en annen retning enn den du så for deg. Utfordinger med hunder som trekker i båndet, kan ofte spores tilbake til valpealderen. Heldigvis kan du med kunnskap og litt tålmodighet allerede i valpealderen skape det beste grunnlaget for at hunden går pent i bånd i framtiden.

To enkle regler for at hunden skal lære å gå pent i bånd

Grunnprinsippet for båndtreningen er veldig enkelt. Det finnes nemlig kun to regler:

  1. Er båndet stramt går det ikke framover.
  2. Er båndet løst går hund og eier sammen framover – i dette tilfellet kan også valpen få lov til å velge retning. Dersom båndet blir stramt igjen, må den likevel godta at det stopper opp.

Disse to reglene må overholdes til enhver tid og gjennomføres konsekvent i samsvar med hverandre. Hos en hund som trekker i båndet, er årsaken alltid å finne på den andre enden av båndet. Ofte har eieren ikke vært konsekvent nok i å overholde reglene, og gjennom dette formidlet valpen inntrykket av at den må dra i båndet for å komme fram til et bestemt mål. Uansett om det handler om en spennende lyd eller en annen hund, så godtar mange valpeeiere retningsønsket til den lille oppdageren sin. Dette fører igjen til at uønskede atferdsmønstre kan feste seg – og disse krever mye tid og tålmodighet å bli kvitt igjen i ettertid.

Båndtrening

Allerede helt fra begynnelsen bør valpen gjerne følge deg og skrittene dine. Start treningen med at du lokker med deg valpen et par meter uten at den har på et bånd. Denne enkle øvelsen kan du allerede begynne med når valpen er 8 uker gammel. En positiv tilleggseffekt er at øvelsen også styrker forholdet mellom deg og valpen. Dersom omgivelsene er for distraherende for valpen, kan du bruke små godbiter eller hundeleker som lokkemiddel. Får dere til å gjennomføre øvelsene problemfritt etter noen dager, er det neste steget å gjenta den når hunden har på bånd. Viktig: husk at båndet hele tiden skal være slakt. Når også dette fungerer uten problemer, begynner du litt etter litt å øke lengden på strekningen som dere går sammen.

leinenführigkeit

Samtidig reduserer du mengden med godbiter, slik at hunden kun sporadisk får noe for å gå med slakt bånd. Når også dette kan gjennomføres problemfritt har du dannet grunnlaget for at hunden din går pent i bånd. Nå er det på tide å stille valpen ovenfor større utfordringer. Dette kan for eksempel være et sted som du vet at valpen veldig gjerne vil gå til, en vennlig lekekamerat eller et hundebein. Ut av ren spenning og begeistring kommer valpen nok fort til å glemme at båndet skal være slakt. Så snart båndet strammer seg, blir du derfor stående og venter. Først når båndet løsner igjen fordi valpen legger fokuset tilbake til deg, fortsetter dere gå. Det er ikke nødvendig med ytterligere belønning. Hunden lærer nemlig at “dersom jeg følger regelen om et slakt hundebånd, kommer jeg dit jeg ønsker”. Denne øvelsen kan, spesielt hos unge hunder, ta en del tid – men innsatsen er verdt resultatet! Legg øvelsene til rolige omgivelser, der du kan stoppe opp i lengre tid eller gå med små skritt uten at du føler ubehag. Når valpen har mestret denne treningsenheten et par ganger, kan du øke vanskelighetsgraden litt etter litt. Istedenfor å gå direkte mot valpens målobjekt kan du for eksempel legge inn et par omveier. Når den lille yndlingen din i økende grad blir sikker på å gå i slakt bånd kan du prøve å kombinere veien til målobjektet med elementer av lek.

Forebygging reduserer stress i ettertid

Forebygg kritiske “unntak” som får hunden til å avvike fra regelen og som fremkaller uønsket oppførsel. Det er ofte bedre å la hunden bli igjen hjemme dersom du har det travelt og ikke har tid til å stoppe opp for å vente at båndet blir slakt igjen. Dersom hunden er liten nok kan du som et alternativ også bære den istedenfor å stoppe opp. I enkelte tilfeller kan det også hjelpe å gå baklengs. Dette er som regel ikke nødvendig hos valper, men kan være et effektivt hjelpemiddel for å få enkelte hunder til å gå pent i bånd.

Tips: dersom du selv vet at du ikke er 100% konsekvent, kan du bruke både halsbånd og hundesele til å øve på ulike “roller”. For eksempel kan du konsekvent forholde deg til de to reglene hver gang hunden bærer halsbånd, og gi rom for unntak dersom hunden bærer en sele. En slik kompromiss er mye bedre enn ukontrollerte unntak uten klare rammebetingelser. Hunden lærer derimot en sammenhegn mellom halsbåndet og det å gå pent i bånd når den bærer det.

Til slutt gjenstår det å nevne en ting som mange hundeeiere desverre har en tendens til å glemme: hundebånd som sådan er ikke der for å få hunden til å gå dit du gjerne vil ha den. Den er mye mer en forbindelse for nødsituasjoner og delvis en forutsetning for at hunden kan oppholde seg sammen med deg på enkelte steder. Den beste forbindelsen mellom deg og din firbente venn er alltid usynlig.

Vi ønsker deg mange fine og avslappende turer sammen med den lille oppdageren din!

Våre mest populære artikler
18 min

10 populære hundetriks

Løfte potene, gi labb eller fange en godbit i luften? Med disse 10 triksene blir du og din hund selskapets midtpunkt. Og det beste: hundetriks sørger ikke bare for entusiasme hos publikum, men utfordrer hunden din både fysisk og mentalt. Samtidig styrker treningen også forholdet mellom hund og menneske.
5 min

Lær valpen å gå pent i bånd

En hund som kontinuerlig drar i båndet forvandler enhver luftetur til en tålmodighetsprøve. Problematikken blir ytterligere forsterket dersom hunden er av en stor og tung rase som nesten ikke lar seg styre, fordi den absolutt vil gå i en annen retning enn den du så for deg. Utfordinger med hunder som trekker i båndet, kan ofte spores tilbake til valpealderen. Heldigvis kan du med kunnskap og litt tålmodighet allerede i valpealderen skape det beste grunnlaget for at hunden går pent i bånd i framtiden.
11 min

Hvordan få hunden til å bjeffe mindre?

Hunder som bjeffer i ett sett tærer ikke bare på nervene dine, men kan også være en påkjenning for naboene eller andre rundt deg. Men hvorfor bjeffer egentlig hunder? Og hvordan kan jeg få hunden til å bjeffe mindre?