10 populære hundetriks

high five menneske hund

Løfte potene, gi labb eller fange en godbit i luften? Med disse 10 triksene blir du og din hund selskapets midtpunkt. Og det beste: hundetriks sørger ikke bare for entusiasme hos publikum, men utfordrer hunden din både fysisk og mentalt. Samtidig styrker treningen også forholdet mellom hund og menneske.

Når en hund går rundt i en sirkel på kommando eller vinker farvel med potene, sørger det garantert for blide ansikter og entusiastisk applaus. Men det som er viktigere enn publikumets beundring, er hvordan hunden din føler om det. Heldigvis er de fleste hunder av natur nysgjerrige. De ønsker å bli sysselsatt og elsker å avreagere fysisk. Når det i tillegg venter en belønning, som for eksempel en godbit eller takknemlig kjærlighet fra sin eier, er hundens verden i skjønneste orden.

Det viktigste er at dere har det gøy!

Med vissheten om at det å trene på hundetriks også har mange fordeler for forholdet mellom hund og menneske, setter mange hundeeiere seg ambisiøse mål. Men før dere begynner å trene bør du være klar over at ikke alle triks passer for aller hunder. De fleste hunder har en vilje til å lære – spesielt hvis det også gir dem en fordel i form av en belønning – men deres størrelse, kroppsbygning eller vekt kan hindre dem fra å praktisere enkelte hundetriks. I tillegg har hunder, akkurat som oss mennesker, individuelle preferanser. Dersom hunden din for eksempel ikke liker å ligge på ryggen bør du ikke øve på triks hvor den må rulle seg rundt, og hvis den ikke liker å hoppe, bør du helst unngå å øve på triks der hunden må fange godbiter som du kaster i luften.

En grunnleggende forutsetning for å øve på hundetriks er at både du og hunden din liker det. I tillegg vil den gode følelsen av måloppnåelse komme mye raskere hvis fokuset er glede, enn hvis du jobber standhaftig med en øvelse mens hunden din heller vil ligge og slappe av i kurven sin.

Veien blir til mens man går

Å øve på hundetriks bør være en positiv opplevelse for hunden din. Tvang eller hardhet er fullstendig feilplassert. Gå sakte fremover og øv på triksene skritt for skritt. Vær tålmodig med hunden din og respekter hans læretempo. Selvfølgelig betyr dette ikke at du må gi opp så snart hunden din ikke umiddelbart lærer seg et triks. Noen ganger tar det litt tid for hunden å forstå hva hans eier ønsker av ham. Det er viktig at du observerer hunden din nøye og lærer å vurdere hans oppførsel. Hvis hunden mister sin motivasjon, bør du stoppe treningen og fortsette en annen gang. Med tiden vil du også få en god følelse for om hunden din fortsatt er med på leken eller om han heller vil gå over til andre ting. Praktisering av hundetriks fremmer dermed en bedre forståelse av hunden din. Samtidig får hunden din tillit til deg fordi du etterkommer hans behov. Det viktigste med hundetriks er ikke den perfekte utførelsen, men god kommunikasjon og samhold under treningen. Den konsekvente og gradvise opplæringen, samt de små suksessopplevelsene innimellom, fremmer selvtilliten og styrker båndet mellom deg og din hund.

Slik motiverer du hunden din

Gjensidig tillit, pålitelighet og klare kommandoer er hjørnesteinene til en vellykket hundetrening – dette gjelder også for opplæringen av små triks. Men for å virkelig få hunden begeistret over våre regler og triks, trengs det lille ekstra. Selv om noen hunderaser iboende har en “will to please” (det vil si ønsket om å behage sin eier), er de i utgangspunktet litt egoistiske på samme tid. Tross alt vet de at den ønskede oppførelsen gir dem mange fordeler, samtidig som de vet at uønsket oppførsel blir ignorert eller til og med straffet. Hos noen raser, som sies å ha en viss stahet, kan man faktisk observere hvordan de vurderer om utførelsen av en kommando i det hele tatt vil ha fordel for dem.

Wolf of Wilderness hundefôr

Suksess gjennom belønninger

Hundens higen etter ros kan brukes når dere trener. Hunder velger veien som lover størst suksess for dem. Hvis den forventer en godbit på slutten av en vellykket øvelse, vil han selvsagt være mer motivert til å delta. Positive forsterkninger, i form av godbiter, kos og klapp eller en etterlengtet hundeleke, vil bringe deg og hunden din til målet raskere og mer pålitelig enn hvis du tvinger hunden til å gjøre noe, eller til og med straffer ham hvis han ikke gjør en øvelse som han ikke ønsker å gjøre. For at hunden skal lære hvilken oppførsel som er den rette skal du belønne ham direkte etter at han utfører en ønsket oppførsel. Hunder lever i nuet, og setter alltid reaksjonen fra mesteren i direkte forhold til den aktuelle situasjonen. Det er også viktig at du alltid avslutter en treningsøkt med en følelse av prestasjon. Hvis du oppdager at en øvelse er for mye for din firebente venn, bør du ta noen skritt tilbake. Gi ham en kommando som han pålitelig kan utføre og belønn ham for det. Deretter kan dere stoppe treningen. Da blir han gledelig med på treningen igjen neste gang.

Før du går i gang med treningen…

Grunnlaget for å gjennomføre de følgende 10 hundetriksene er at hunden din mestrer de grunnleggende kommandoene som “sitt”, “på plass”, “dekk” eller “gi slipp”. Start først med triksene når hunden din behersker disse kommandoene på en pålitelig måte. Sørg også for at tidspunktet for å starte treningen sammen er riktig. Hvis hunden din er sliten eller sulten, vil han sikkert vise liten interesse for triksene dine. Selv etter å ha spist, bør du gi hunden din minst en times pause for å fordøye maten. Når han er uthvilt og mett, vil han helt sikkert entusiastisk delta i treningen.

Topp 10 hundetriks

Gi labb

Et klassisk hundetriks, som også danner grunnlaget for mange andre triks, er ”gi labb”. Selv om dette trikset er relativt enkelt å lære, trenger du likevel litt tålmodighet (og noen godbiter) for å få hunden din til å reagere på kommandoen på en pålitelig måte og med begge potene.

  • Slik gjør du: gi hunden din kommandoen “sitt” og knel ved siden av ham. Løft en pote med din flate hånd og si klart kommandoen “gi labb”. Gjenta denne prosessen frem til hunden løfter sin pote av seg selv når du gir kommandoen. Deretter belønner du ham umiddelbart med en godbit. Alternativt kan du fra starten av skjule en godbit i hånden og holde den nær hundens hode. Hunden vil prøve å få tak i godbiten og sannsynligvis også bruke poten sin på et tidspunkt. Dersom han av seg selv legger labben sin i hånden som du holder godbiten i, gir du ham godbiten samtidig som du sier “gi labb”. Over tid vil hunden din huske denne øvelsen og løfte både venstre og høyre pote så snart du holder hånden flatt foran ham.

High five eller vinking

Å klappe hendene til hverandre, også kalt “high five” eller “give me five”, er godt kjent blant oss mennesker, og er ikke lenger kun brukt innenfor sport som et uttrykk for gjensidig suksess. Ikke rart at dette også blir stadig mer populært hundetriks. Hvis hunden din allerede mestrer å gi labb, vil du kunne lære ham denne bevegelsen relativt raskt.

  • Slik gjør du: hold hånden rett med håndflaten pekende mot hunden (ikke horisontalt som ved ”gi labb”-kommandoen) og si den allerede kjente kommandoen “gi labb”. Så snart hunden din løfter poten og berører din flate hånd gir du ham en belønning. Hunden vil sannsynligvis være litt forvirret i begynnelsen, og undre seg over hvorfor du belønner ham selv om han ikke har satt sin pote på hånden ennå. Men med tiden vil han bli vant til den nye treningen. Når han har utviklet en rutine, kan du også introdusere en ny kommando som “gi meg fem” eller “high five”.

Senere kan du prøve det samme fra avstand. Når dere trener beveger du deg stadig lengre bort fra hunden din, slik at han på et eller annet tidspunkt ikke vil kunne berøre hånden din når han løfter poten sin. Belønn ham likevel så snart han løfter poten sin – slik vil han lære at det er nok å bare heve poten. Når du til slutt står lengre vekk og løfter hånden din vertikalt for å hilse, vil hunden “vinke” tilbake med poten sin.

Sitte bamse/ begge potene i luften

En veldig populær øvelse er å få hunden til å reise begge frontpotene opp, også betegnet som å sitte bamse. For å klare dette må han skifte vekten bakover. Avhengig av dyktigheten til hunden din kan det ta en stund frem til han har funnet balansen i denne stillingen og klarer å løfte begge potene opp. Det er viktig at hunden din alltid sitter på baken under treningen – hvis han står opp med alle bena, gjør han trikset feil.

  •  Slik gjør du: som med de to foregående øvelsene, begynn med å gi kommandoen ”sitt”. Før hunden din nær en vegg og gi ham kommandoen “sitt”. Ideelt sett sitter han med ryggen inntil veggen i begynnelsen av øvelsen – dette vil hjelpe ham med å finne balansen i begynnelsen, og hindre ham i å komme seg opp for raskt. Vis ham nå en godbit og før den over hundens hode med hånden din. Obs: ikke løft godbiten for høyt, ellers vil hunden prøve å reise seg opp. Så snart hunden din retter seg opp litt og løfter potene lett for å få tak i godbiten, sier du kommandoen. Belønn ham ved å gi ham godbiten. Hvis han står opp gir du kommandoen “sitt” igjen og beholder godbiten helt til han klarer øvelsen.

Stepping

Denne øvelsen kommer fra Dog Dancing. Du som eier står overfor hunden og løfter vekselvis venstre og høyre ben. Synkronisert løfter hunden sin høyre og venstre pote opp mens han sitter. Slik ser det ut som at hunden og mennesket marsjerer sammen på stedet.

  • Slik gjør du: forutsetningen for denne øvelsen er at hunden behersker kommandoen “gi labb”. La hunden sitte mens du står overfor ham. Nå, mens du sier “labb”, løfter du høyrebenet i stedet for hånden din. Mange hunder som allerede har lært seg å gi labb, vil instinktivt løfte sine poter samtidig som de orienterer seg mot benet ditt. Dersom benet forvirrer hunden din og han ikke følger kommandoen, kan du støtte ham ved å først plassere din utstrakte hånd på benet ditt. Ros ham så snart han løfter poten sin samtidig med benet, og gi ham en liten godbit. Gjenta øvelsen, men denne gang med det andre (venstre) benet. Din hund må nå løfte den andre poten. Gjenta øvelsen flere ganger og forlang stadig flere skritt før du gir ham en belønning. Det vil si at godbiten først venter etter at han har løftet poten samtidig med benet både to, fire og seks ganger.

Velte objekt & lukke dører

Målet med denne øvelsen er i første omgang å la hunden røre og velte et objekt med poten sin. Hvis han mestrer dette kan du til og med lære ham å lukke dører med poten sin.

  • Slik gjør du: sett en interessant gjenstand (for eksempel en plastflaske eller et koselig leketøy) i rommet og rop på hunden din. Vent og se hva som skjer. Hvis hunden nærmer seg objektet og berører det med poten roser du ham sjenerøst og gir ham en godbit. Gjenta øvelsen ved å gjentatte ganger peke på objektet og rose hunden så snart han berører det med poten sin igjen. Neste dag kan du utvide øvelsen med en passende kommando. Når hunden nå berører objektet gir du igjen kommandoen. Etter noen dager vil dette signalet feste seg slik at hunden din vil reagere selv når du peker på andre ting i huset og gir kommandoen.

For å lære ham å lukke dører, peker du på døren og gir den allerede kjente kommandoen. Hvis hunden din berører døren med poten, belønner du ham. For å sikre at han virkelig lukker døren, utvider du kommandoen slik at den også inkluderer “lukk døren”, og belønner hunden kun når han har berørt døren hardt nok til at den lukker seg. Gradvis kan du også øke avstanden til døren – helt til det er nok å peke på døren fra sofaen eller fra bordet, mens du gir kommandoen for å lukke døren.

Rulle rundt

I dette trikset skal hunden din rulle rundt over på ryggen til han er tilbake i startposisjonen “dekk”. I og med at noen hunder ikke er vandt til å ligge på ryggen, krever denne øvelsen både dyktighet og litt tålmodighet. Selvfølgelig hjelper det også om belønningen består av små godbiter som hunden din liker ekstra godt, men ikke får så ofte.

  • Slik gjør du: gi hunden kommendoen “dekk” slik at den legger seg ned. Hunden skal nå ligge foran deg med begge albuer ned i bakken. Hold godbiten du har valgt for denne øvelsen rett foran hundens nese, slik at nesen såvidt berører godbiten, men uten at han er i stand til å spise den. Beveg nå hånden din sakte i retningen du vil at hunden din skal rulle ved å lede godbiten over baksiden av hodet hans. Hunden din vil forsøke å følge etter godbiten med nesen og i beste fall snu seg automatisk. Hvis hunden din nøler med å legge seg på ryggen, kan du støtte ham litt med den andre hånden og forsiktig ta ham til ønsket sideposisjon.
Concept for Life hundefôr

Krype eller kråle

Et annet hundetriks er at hunden bøyer seg ned og kryper bortover bakken. Det kan imidlertid ta noen treningsøkter før hunden din klarer dette trikset. Å krype samsvarer jo som kjent ikke med hundens naturlige bevegelser.

  • Slik gjør du: gi hunden din kommandoen “dekk” og knel ved siden av ham. Legg en hånd lett på hundens rygg og hold en godbit foran nesen hans med den andre hånden, mens du langsomt beveger den bort fra ham. Hvis hunden din ønsker å reise seg opp for å følge godbiten, ber du ham forsiktig tilbake ned på gulvet. Si kommandoen “kryp” eller et annet, lignende signalord. Så snart han klarer å krype litt fremover – selv om det bare er et lite stykke i begynnelsen – ros ham og gi ham en godbit. Gjenta denne øvelsen til hunden din kryper frem på din kommando. Hvis han behersker denne bevegelsen etter noen dager, kan du ta vekk hånden fra hundens rygg og sette deg litt lengre unna. Hold godbiten nær bakken og si kommandoen. Så snart han kryper, roser du ham. Hvis han prøver å reise seg opp, si “på plass” igjen. Gi ham en godbit så snart han klarer å krype bort til deg.

Snu rundt

Målet med denne øvelsen er at hunden din snur seg en gang rundt sin egen akse – enten til venstre eller høyre. Også denne bevegelsen er uvanlig for noen hunder, men med en belønningen vil de fleste av dem snart bli med på øvelsen.

  • Slik gjør du: stå foran hunden og hold en godbit i nærheten av hans nese slik du gjorde ved øvelsen “rull rundt”. Beveg nå hånden i en sirkelbevegelse forbi hodet til hunden og over ryggen, slik at den må bevege seg i en sirkel for å følge hånden din. Si en passende kommando, for eksempel “snu rundt”, “snu” eller “rundt”. Når hunden har klart å gå rundt sin egen akse, belønner du ham. Gjenta denne øvelsen fram til hunden mestrer å snu seg rundt, selv når du er på avstand. For å gjøre det beveger du deg lenger og lenger bort fra hunden, før du til slutt får den til å snu seg rundt kun ved hjelp av en liten sirkelbevegelse med hånden og kommandoen.

Slalåm mellom beina

I likhet med steppe- og snu-øvelsene er slalåm gjennom beina også et populært element innenfor hundedansing. Men også hunder som er mindre “danse-entusiastiske” vil ha mye glede av et slikt hundetriks. Likevel bør hunden din maksimalt nå deg opp til kneet – ellers vil du ikke kunne stå stabilt når han løper mellom beina dine.

hund slalom durch die beine ist ein toller Hundetrick
  • Slik gjør du: stå i en trinnstilling ved siden av hunden din. Hvis hunden står til høyre for deg bør du ha venstre ben foran. I denne posisjonen holder du venstre hånd med en godbit mellom beina (så nær bakken som mulig) og fører hånden tilbake til venstre. Hunden din vil så følge hånden eller godbiten, og gå gjennom beina dine. Hunden står nå på venstre side. Gå et ytterligere skritt fremover, denne gangen med høyre ben, og repeter samme fremgangsmåte som tidligere. Si for eksempel kommandoen “gå gjennom”, “slalåm” eller “zick zack”. I begynnelsen bør du gi godbiten til hunden ganske fort, slik at han ikke mister lysten til å løpe gjennom bena. Over tid kan du ta flere og flere skritt fremover mens hunden løper slalåm mellom benene dine før du belønner ham. Når han har forstått prinsippet, vil han snart bli med på leken selv uten noen godbit.

Balansere og fange godbiter

Dette hundetrikset lover action og forbløffede ansikter blant tilskuerne. Imidlertid er trikset ikke så lett å utføre, og krever litt dyktighet fra hunden din, og mye tålmodighet og litt kunnskap fra deg for å kunne utføre trikset perfekt.

  • Slik gjør du: første skritt er å lære hunden din å fange godbiter. Kast en godbit til hunden og si kommandoen “fang” eller “ta”. Av ren refleks vil han forsøke å fange den. Hvis han lykkes, har han allerede fått sin belønning. Faller godbiten derimot på gulvet, må du være lynrask og hente den opp før hunden får tak i den. Over tid kan du gå lenger unna, eller kaste godbiten litt mer til høyre eller venstre slik at hunden din må hoppe for å fange den.

Dersom du ønsker å utvide dette trikset, vil det neste steget være å lære hunden å balansere godbiter. Hold forsiktig hundens snuteparti med den ene hånden og legg en godbit på nesen med den andre hånden. Gi en passende kommando, for eksempel “hold” eller “rett”, og ta langsomt bort hånden din uten at godbiten faller av nesen. Hvis hunden din klarer å holde hodet og balansere godbiten på nesen en liten stund belønner du ham med godbiten. Når hunden mestrer å både fange og balansere, kan du som tredje og siste trinn kombinere begge øvelsene. For å gjøre dette, legger du godbiten på hundens nese og gir ham den rette kommandoen for å balansere. Når du sier for eksempel “fang” skal hunden din prøve å fange godbiten med en hoppende bevegelse. For at dette trikset skal fungere krever det selvsagt mye øvelse. Vær derfor tålmodig og motiver hunden til å prøve igjen og igjen. Hvis det ikke virker, ta et skritt tilbake og tren på å fange eller balansere igjen.

Trenger du flere hundetriks?

La du merke til noe i løpet av artikkelen? Ethvert hundetriks fungerer med et lignende prinsipp. Det finnes en klar kommando, en tydelig håndbevegelse og en belønning på slutten. Dette kan som nevnt være enten en godbit eller en spennende hundeleke som hunden liker. Hvis du har forstått dette mønsteret og lært opp hunden din riktig, vil du kunne øve på mange flere hundetriks med ham. For eksempel at hunden din hopper gjennom armene dine eller svarer på “pang” -kommandoen slik at han faller om og spiller død. Praktiske hundetriks som “hent tøflene” eller “hent båndet” kan du med litt øvelse også lære menneskets beste venn.

Vi ønsker deg og din hund mye moro mens dere øver sammen!

Våre mest populære artikler
18 min

10 populære hundetriks

Løfte potene, gi labb eller fange en godbit i luften? Med disse 10 triksene blir du og din hund selskapets midtpunkt. Og det beste: hundetriks sørger ikke bare for entusiasme hos publikum, men utfordrer hunden din både fysisk og mentalt. Samtidig styrker treningen også forholdet mellom hund og menneske.
6 min

Lær valpen å gå pent i bånd

En hund som kontinuerlig drar i båndet forvandler enhver luftetur til en tålmodighetsprøve. Problematikken blir ytterligere forsterket dersom hunden er av en stor og tung rase som nesten ikke lar seg styre, fordi den absolutt vil gå i en annen retning enn den du så for deg. Utfordinger med hunder som trekker i båndet, kan ofte spores tilbake til valpealderen. Heldigvis kan du med kunnskap og litt tålmodighet allerede i valpealderen skape det beste grunnlaget for at hunden går pent i bånd i framtiden.
11 min

Hvordan få hunden til å bjeffe mindre?

Hunder som bjeffer i ett sett tærer ikke bare på nervene dine, men kan også være en påkjenning for naboene eller andre rundt deg. Men hvorfor bjeffer egentlig hunder? Og hvordan kan jeg få hunden til å bjeffe mindre?