Agility med små hunder
© M.Dörr & M.Frommherz / stock.adobe.com
Kun noe for store hunder? Langt ifra! Også små hunder kan stortrives med agility. Om din lille følgesvenn på fire poter er egnet for den raske hundesporten og hvilke fem faktorer du bør vurdere i forkant, kan du lese mer om her.
Innhold
Agility – morsomt, sportslig og bra for hund-eier-forholdet
Agility hører til verdens mest populære hundesporter. Den går ut på at hunden skal komme seg feilfritt gjennom en hinderløype bestående av tuneller, vipper, slalåmstenger og/ eller ringer. Agility er ikke bare veldig underholdende men forbedrer samtidig også kommunikasjonen mellom hund og eier. Dette bidrar til et harmonisk samliv i hverdagen og styrker forholdet. Lite overraskende er det derfor at også stadig flere hundeeiere av små raser viser interesse for den avvekslingsrike sporten fra England. Samtidig har mange med små hunderaser hemninger når det kommer til å måle seg med Border Collies og liknende raser.
Også egnet for mini-hunder
De fleste som hører agility tenker fort på Border Collie eller andre større, aktive hunderaser. Små terriere eller dvergpuddelen blir dog sjeldnere assosiert med den morsomme sporten. Likevel kan også mindre hunderaser kose seg med agility og fullføre den fartsfylte hinderløypen uten problemer. Mange hundeskoler, foreninger og konkurransearrangører har heldigvis også skjønt dette, og tilbyr imidlertid spesielle treningskurs og konkurranser for små hunder. Dermed er agility alt annet enn bare en hundesport for store hunder.
Hvilke små hunderaser er egnet for agility?
Generelt kan alle hunder, uavhengig av deres størrelse, trene agility. På grunn av at de veier mindre, har mindre hunder faktisk en fordel med at de nesten aldri utvikler leddproblemer og dermed sjeldnere må bekymre seg for helseskader som følge av den sportslige belastningen.
Det viktigste med agility er at det er gøy! Dermed bør den lille følgesvennen din kunne begeistres for vippe, tunell og de andre hindrene. Små hunder som helst bæres rundt omkring er helt sikkert ikke egnet for den fartsfylte idretten. Hunder som er glad i å løpe, nysgjerrig og gledelig lærer nye ting, samt gjerne tilbringer tid sammen med mennesket sitt, vil garantert stortrives på agility-treningen. Eksempler på aktive, små hunderaser er dvergpuddel, shetland sheepdog, parson russel terrier og fox terrier (glatthåret og ruhåret).
Ingen hundesport for dachshund?
Foruten moroa er selvsagt også hundens helse en avgjørende faktor. Tross alt skal agility bidra til å holde hunden frisk og rask, og ikke gjøre den syk. Faktisk kan agility være helseskadelig for hunder med en lang rygg og korte, krumme ben. Dachshund eller basset har ikke bare vanskeligheter med å hoppe, men kommer også til å dreie den lange virvelsøylen sin i for stor grad når de tar seg gjennom hinderløypen. For hunder med en slik anatomi er agility derfor ikke egnet.
Bare for moro skyld eller konkurransetrening?
Er hunden din blant de mindre rasene med normal kroppsbygging og samtidig glad i fysisk aktivitet, er det ingenting som står i veien for å delta på agility-kurs. Mange hundeskoler tilbyr egne kurs for å trene agility med små hunder. Fordelen her er at hindrene er tilpasset størrelsen på de små hundene, og at de ikke må veksles hele tiden fordi hunder av ulik størrelse deltar på samme trening. Selv ambisiøse hunde-menneske-lag som ønsker å delta på konkurranser trenger ikke å bekymre seg for å konkurrere mot store hunder. Agility-konkurranser er delt inn i tre kategorier, basert på størrelsen til hunden; mini, midi og maxi. Små hunder med en skulderhøyde på maksimalt 34,99 cm kan delta i konkurransen for mini. Mini-hindrene har en maksimal høyde på 35 cm. På denne måten sikres det at kun hunder med tilnærmet samme fysiske forutsetning konkurrerer mot hverandre og at hindrene ikke er for høye.
5 ting du bør huske for agility med små hunder
Uansett om det kun er for moroa eller konkurransetrening; de som ønsker å trene agility med hunden sin bør være sikker på at denne sporten er det riktige valget og at hunden har glede av den felles aktiviteten. Dyr som allerede er vanskelig å få motivert til å bli med på tur, vil være lite imponert over den raske hinderløypen. Tross alt skal du lede hunden gjennom løypen så fort som mulig med kun kommandoer og uten bånd. Bevegelsesglede er dermed en forutsetning for å drive med agility. De som ønsker å trene agility med små hunder bør i tillegg til underholdningsverdien også ta høyde for følgende fem faktorer.
-
Er hunden din frisk og rask?
Som allerede nevnt skal agility være gøy og ikke helseskadelig. Før dere går i gang med agility bør du derfor være sikker på at agility ikke er skadelig for hunden din og i verste fall forverrer mulige leddproblemer. Selv om leddsykdommer som hofteledds- eller albuedysplasi i hovedsak treffer hunder av større og tyngre raser, kan også små hunder ha problemer med bevegelsesapparatet. En veterinær kan undersøke hunden og si mer om agility er noe for hunden din eller ikke.
-
Når kan man starte med treningen?
Selv om små hunder ikke blir så veldig store, bør du vente med agility treningen til de er utvokst. Også for små terriere, pudler eller maltesere kan en for tidlig belastning være ekstremt usunt og fremme senere leddproblemer og prolaps. Hunden bør derfor for all del være ferdig utvokst før agility-treningen starter.
-
Passer hindrene til hundens størrelse?
Det er spesielt viktig at hinderløypen og alle hindrene som er del av den, er tilpasset størrelsen på hunden. En liten shetland sheepdog vil helt sikkert ikke ha mye glede av å møte på et hinder som er ment for en schäferhund eller husky. Det finnes imidlertid et godt utvalg av agility utstyr som er utviklet spesielt for små hunder. Hundeskoler som tilbyr agility-kurs for små hunder passer selvsagt også på at hindrene justeres ned tilsvarende.
-
Oppvarming for den lille sportsentusiasten
Til tross for at hunden maser og helst ønsker å gå løs på hinderløypen så snart det er synlig, er det viktig at den lille kroppen forberedes godt på de kjappe sprintene, høye hoppene og bratte vendingene. Agility krever fysisk toppytelse av hunden som ikke bare kan omsettes «ut av det blå». En liten oppvarming før treningen kan redusere risikoen for skader betraktelig. Spesielle oppvarmingsøvelser eller en kort joggeenhet med hunden anbefales derfor etter turen til treningsområdet. Om vinteren kan en hundejakke også hjelpe med å fremme blodsirkulasjonen og holde hunden varm.
-
Husk å ta pauser
Ofte kan de små yndlingene våre ikke få nok når de først er i gang. Med stor begeistring hopper de over hindre og ringer, løper over vipper, gjennom tuneller og mellom slalåmløypen, før de helst starter på nytt om og om igjen. Som hundeeier må du likevel passe på at hunden ikke holder på for lenge. Skader på bevegelsesapparatet på grunn av overbelastning er dessverre ingen sjeldenhet og bør tas på alvor. Regelmessige pauser og en treningsplan som bygger opp treningen steg for steg i et sakte tempo er uunnværlig. På denne måten vil den lille kompisen din også glede seg desto mer til neste trening.
Vi ønsker deg og hunden din mye glede meg agility-treningen!
Oversikt over ulike typer hundesport
Sport er like viktig for helsen til både mennesker og hunder. Men hundesport er mye mer enn bare det å fremme hundens fysiske kondisjon. Det er moro, bevegelse, mentalt arbeid, konkurranse, opplæring og sosial interaksjon på en og samme tid. Men hvilke typer hundesport finnes det? Og hvilken type sport passer best for deg og din hund? Her får du en oversikt over de mest kjente hundesportene.
Gå tur med hund – tips for en bedre tur
Ut på tur! For hunder er de daglige lufteturene med menneskene sine ofte dagens høydepunkter. I beste fall handler det ikke bare om bevegelse og det at hunden kan gjøre fra seg. De som gjør turen med hunden til noe avvekslingsrikt kan kombinere fysisk og metal aktivitet med trening og mye moro.
Lek med hunden
Man bør ikke bare leke med hunden sin ofte, men også variert. Å overanstrenge hunden med eksempelvis for vanskelige oppgaver eller for lange lekeenheter, bør unngås like mye som å understimulere dyrene med kjedelige eller monotone leker.