Flat coated retriever

Renraset flat coated retriever

Flat coated retriever var tidligere en av de mest populære apporteringshundene i England og ble også veldig verdsatt av den engelske adelen på grunn av sitt elegante utseende. I dag er den mellomstore retrieveren med den glatte pelsen en vennlig familiehund, men som fortsatt har mye arbeidsvilje og temperament.

Gemytt og personlighet

Det blir ikke så fort kjedelig med en flat coated retriever. Denne retriever-rasen har en rekke evner som predestinerer den til mange oppgaver og aktiviteter. Dens vilje til å apportere og dens glede av vannet kombinert med en utpreget “will to please”, læringsvilje og rask oppfatningsevne, gjør den ikke bare til en utmerket følgesvenn til jakt på småvilt og ender, men også til en talentfull hundesportutøver og utmerket lavine-, rednings- og tjenestehund.

Ideell familiehund for aktive familier

En flat coated retriever elsker nesten enhver form for aktivisering og lærer gjerne nye ting. Den egner seg derfor ikke som en ren familiehund som tilbringer tiden sin mer på “fanget” til eieren sin enn ute i naturen. Men den som aksepterer og fremmer viljen til bevegelse og aktivitet, vil oppleve den som en ypperlig familiehund med et balansert og tilpasningsdyktig vesen. Dens barnekjærlige vesen, lekne natur og vennlige gemytt gjør den til en behagelig og ukomplisert følgesvenn for aktive familier.

Lett å føre, følsom og temperamentsfull

Selv førstegangseiere vil ikke ha noen problemer med den trofaste naturen og den ukompliserte personligheten dens. Imidlertid bør man ikke undervurdere dens sprudlende temperament, spesielt når den er ung. Med tålmodighet og konsekvens lærer flat coated retrieveren likevel raskt hva som kreves av den. På hardhet eller vold reagerer den sensible hunden imidlertid veldig følsomt og forstyrret.

Å holde den menneskekjære rasen i kennel eller en hundegård er ikke noe alternativ. En flat coated retriever vil helst alltid være nær familien sin og trives best når alle familiemedlemmer er samlet. Den som leter etter en beskyttelses- eller vakthund til familien sin, gjør forresten et dårlig valg med en flat coated retriever. Den kjærlige retrieveren ønsker alle mennesker velkommen med logrende hale – uansett om det er venn, nabo, postmann eller innbruddstyv.

Brunfarget flat coated retriever © otsphoto / stock.adobe.com

Utseende

Med sitt vennlige gemytt, den overveldende logringen  og det milde blikket erobrer denne rasehunden hjertene til hundeelskere på et blunk. Men også dens gjennomsnittlige størrelse på ca. 56 til 61 cm, dens vakre, glatte pels, som ofte henger ned i lette bølger, og dens muskuløse kropp, som virker verken for tung eller for slank, gir den til et veldig tiltalende utseende.

Muskuløs idrettsutøver med glatt pels

Flat coated retriever har navnet sitt fra den mellomlange, glatte pelsen der – i motsetning til curly-coated retrieveren – kun lette bølger er tillatt. Fargen på pelsen er som regel svart, noen ganger også leverbrun. Uavhengig av denne fargespesifikasjonen i rasestandarden, forekommer det av og til også kull med gule hunder. For å forhindre dette utelukkes dyr fra videre avl, der en tidligere DNA-analyse viser anlegget for den gule fargen.

De muskuløse, godt vinklede kne- og ankelleddene, dens frie og flytende bevegelser på de kraftige potene viser at denne hunden er en veldig talentfull og utholdende idrettsutøver, som også er en utmerket kandidat til agility eller konkurransehundesport.

Historie

Da man på slutten av det 19. århundre begynte med renavlen av mange hunderaser vi kjenner i dag, oppstod også rasen flat coated retriever. Som alle retrieverrasene, har også flat coated retriever sin opprinnelse i “Saint John’s Dog” (også kalt “Wavy Coated Retriever”). Den lille newfoundlandshunden ble brakt til England av sjømenn i midten av det 18. århundre. Der ble den krysset med forskjellige engelske hunder, blant annet setter, gjeterhund, vannspaniel og collie.

Oppdrett basert på ytelse og utseende

I motsetning til mange andre jakt- og brukshunder ble flat coated retriever avlet basert på både utseende og ytelse veldig tidlig. Til tross for sitt elegante utseende og den gode arbeidsevnen, spesielt som apporteringshund på andejakt, ble flat coated retriever snart forbigått i popularitet av labrador og golden retriever. Spesielt etter andre verdenskrig var flat coated retriever like ved å forsvinne. Selv om den kortvarig ble en motehund på begynnelsen av 1980-tallet, er den i dag fortsatt en av de sjeldne hunderasene.

Hvordan finner jeg en egnet oppdretter?

Det beste stedet for noen som er interessert i en renraset flat coated retriever, er den offisielle raseklubben. Seriøse oppdrettere er som regel organisert gjennom en slik forening og er oppført der. Inntil en egnet oppdretter faktisk er funnet og en valp kan flytte inn, går det imidlertid gjerne noen måneder. Tross alt er flat coated retriever fortsatt et innsidetips i mange land, og antallet registrerte valper er ganske oversiktlig.

Bruk denne ventetiden til å gjøre deg godt kjent med rasen og dens egenheter, samt forberede deg grundig på et første møte med en oppdretter. Også samtaler eller personlige møter med andre eiere av flat coated-retrievere kan være veldig nyttige.

Svart flat coated retriver som ligger i gresset © Mikkel Bigandt / stock.adobe.com

Tips for det første møtet

Den som har funnet en oppdretter som venter valper, vil sikkert vente med spenning på et første møte. Men forvent ikke at du kjører rett hjem med en søt valp. Det første møtet dreier det seg i første omgang ikke om kjøpsformalitetene men mer om å bli kjent med oppdretteren, oppdrettsanlegget og avlsdyrene. Sørg for at tispen og valpene lever i oppdretterens private husholdning og tidlig kan utvikle optimale bånd til mennesket. En tidlig sosialisering og kjærlig oppdragelse er enormt viktig for et harmonisk samliv med den nye familien.

En seriøs og ansvarlig oppdretter vil gjerne gi deg innsikt i sitt liv med hundene og gi deg grundige råd om rasen. Kontroller i tillegg at kravene til avlsforeningen er oppfylt og at avlshundene gjennomgår alle nødvendige helseundersøkelser, har bestått en vesenstest og at det foreligger bevis på prøver (f.eks. i form av ledsagerhund-, dummy- eller jaktprøver). Bare på denne måten kan du være sikker på at du kjøper en renraset og vesensfast flat coated retriever uten arvelige sykdommer eller rasetypiske atferdsproblemer.

Hvordan er helsen til flat coated retrieveren?

I motsetning til sine populære retriever-slektninger, som for eksempel labrador eller golden retriever, har flat coated retriever nesten ingen problemer med leddsykdommer som hofteleddsdysplasi (HD) eller albueleddsdysplasi (AD). Den regnes som en veldig sunn og robust rase, der det kun forekommer sjeldne tilfeller av HD eller dislokasjon av kneskålen. Flat coated retrieverens forventede levealder er i gjennomsnitt 10 til 12 år, mens noen hunder også blir betydelig eldre.

Unngå overvekt

For at hunden din skal føle seg vel og forbli vital til alderdommen, er en sunn, balansert ernæring uunnværlig. Retrievere har en tendens til å overspise. Pass derfor på at du ikke overskrider den daglige anbefalte fôrmengden. Du må også ta med belønningsgodbitene mellom måltidene i beregningen.

Hvis du er usikker på om hunden din allerede har utviklet overvekt, hjelper en første test: Kan du lett kjenne på ribbenene til hunden med hendene når du omfavner magen – uten at du allerede ser ribbenene på avstand? I så fall trenger du ikke å bekymre deg for vekten til hunden din. Hvis du har problemer med å kjenne på ribbenene eller hvis du allerede ser dem gjennom pelsen, er det mest sannsynlig over- eller undervekt. I dette tilfellet bør du avtale en time hos veterinæren din så snart som mulig for å diskutere årsaker, mulige dietter eller fôrendringer.

Den rette retriever-ernæringen

For å unngå vektproblemer fra starten av bør fôrmengden til hunden din tilpasses dens behov. Men hva betyr det egentlig? Avhengig av alder, aktivitetsnivå, vekt og helsetilstand har retrieveren din forskjellige næringsbehov. En ambisiøs konkurransehund som tilbringer flere timer daglig på trening, bruker for eksempel mer energi enn en familiehund som – bortsett fra de daglige spaserturene – bare av og til får tilbudt apporteringsøvelser. Valper har også et helt annet energibehov enn en voksen eller seniorhund.

For å sette sammen fôret optimalt – spesielt hvis du vil tilberede det selv – må du først beregne næringsbehovet til hunden din og justere kjøttandel, grønnsaker, vitamintilsetning, ris eller nudler tilsvarende. I prinsippet bør fôret bestå av ca. 70 til 80 prosent kjøtt, som – bortsett fra svinekjøtt – også kan gis rått, forutsatt at det er ferskt og av god kvalitet. Naturligvis kan du også fôre hunden din på en sunn og behovsbasert måte med ferdige fôrblandinger. Men heller ikke i dette tilfellet bør du stole «blindt» på reklamen, men heller ta en nøyaktig titt på de oppgitte innholdsstoffene. Hvis innholdet stort sett består av korn eller til og med har tilsatt sukker, bør du heller velge et annet produkt som utelater disse overflødige fyllstoffene og søtningsmidlene.

Svartfarget flat coated retriever valp med blomster © zuzule / stock.adobe.com

Pleietips

Pleien av flat coated retriever er overraskende enkel – til tross for den middels lange pelsen. Regelmessig børsting, ca. en til to ganger i uken, er helt tilstrekkelig for å opprettholde glansen og strukturen til den tette, fine pelsen.

Under pelsskiftet eller når hunden din har fartet for mye rundt i tett kratt, må du børste pelsen oftere. Du behøver ikke å bade den så ofte – spesielt fordi den vannelskende flat coated retrieveren foretrekker å hoppe i bekker, innsjøer eller vannpytter under spaserturene. Pleien av hunden din inkluderer i tillegg en regelmessig kontroll eller rengjøring av ører, tenner, øyne og klør.

Er en flat coated retriever den rette hunden for deg?

Å kjøpe et husdyr bør alltid være godt gjennomtenkt – dette gjelder uansett om det handler om å kjøpe en kanin eller en hund. For en så sporty hund som flat coated retriever er dette imidlertid spesielt viktig.

De trofaste rasehundene er fullverdige familiemedlemmer som ønsker å leve i huset sammen med «flokken» sin og som ikke hører hjemme i en løpegård. De krever mye oppmerksomhet og trenger aktivisering og bevegelse. Korte lufteturer rundt blokken er absolutt ikke nok for en flat coated retriever. De som har lite tid, som reiser mye i forbindelse med jobben og som ikke kan ta med hunden sin på mange avtaler, egner seg derfor ikke som eier av denne hunderasen.

Hvis du er villig til å tilbringe mye av tiden din med hunden og tilpasse hobbyene dine til dens behov, kan en flat coated retrievere en fantastisk partner for deg. Dens tilpasningsvilje og allsidige evner lar nesten ingen ønsker uoppfylte. Dermed vil ikke bare jegere, men også familier ha mye glede med denne rasehunden.

Den som ikke vil gå på jakt med en flat coated retriever, vil sikkert finne et passende alternativ i hundesport. Enten det er agility, obedience, flyball eller dummy-arbeid. Den lærerike og intelligente retrieveren deltar i nesten alle hundesporter med stor entusiasme.

Våre mest populære artikler
11 min

Golden Retriever

Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.

11 min

Border Collie

Den intelligente og sofistikerte Border Collien med kort eller middelslang pels er tvers igjennom en gjeterhund og er derfor bare delvis egnet som familiehund.

11 min

Labrador Retriever

Lydig, menneskevennlig og allsidig: den store Labrador Retrieveren er ekstremt populær som familiehund, men hunden, som opprinnelig ble brukt som arbeidshund, har også behov for fysiske og mentale utfordringer.