10 tegn på at hunden er lykkelig

Lykkelig hund i gresset

Hvordan ser jeg at hunden min har det bra? Hvordan vet jeg at den har et godt liv og at jeg gjør alt riktig? Hva kjennetegner en lykkelig hund? Dette er spørsmål som mange hundeeiere ofte stiller seg.

Sannsynligheten for at den firbente bestevennen din er lykkelig, er spesielt høy dersom den er sysselsatt nok. Dette kan enkelt oppnås ved å tilbringe tid med hunden i form av for eksempel lek store deler av dagen. En annen ting som ikke kan nevnes ofte nok, er at høyverdig hundefôr og en tilpasset ernæring spiller en avgjørende rolle for den fysiske og mentale helsen til dyret – og dermed også for dens gemytt.

Hunder regnes som underart og etterkommere av ulven, og har derfor en veldig lik måte å kommunisere på. En hund kommuniserer gjennom kroppsspråk og lyder. Enhver hund – uansett om den har en kort eller lang snute eller hale – har samme uttrykksform. Likevel er det verdt å påpeke at noen hunderaser på grunn av ulike avlslinjer eller eksterne inngrep som halekupering, har fått et annet visuelt uttrykk enn de ville forfedrene sine. I visse tilfeller medfører dette at kroppsspråket ikke kommer godt nok til uttrykk og at andre dyr ikke klarer å tolke det.

Det å smile har hunden forøvrig først tilegnet seg i samvær med mennesker. Blant ulver er det å vise tennene faktisk et tegn på aggresjon. Dagens hunder har dog tilpasset seg de menneskelige familiene sine i så stor grad, at de blant annet bruker dette som velkomstsignal.

Nedenfor er det oppført ti umiskjennelige tegn som åpenbarer mye om hvordan hunden har det og om den stortrives med livet sitt.

1) Halen pendler

Dersom hunden er glad, vil halen logre fra side til side og danne en form som likner en 120-graders vinkel. Hos hunder med korte eller kuperte haler er det haleroten som avslører mest. I slike tilfeller vil ofte hele bakdelen bevege seg.

2) Store pupiller

Hvis pupillene til hunden din er vidåpne, er det et tegn på at hunden din gleder seg over noe. Som hos menneskene blir pupillene større når den ser noe fint. Naturligvis er også helhetsbildet til øynene avgjørende: dersom øynene stråler og er livlig, kan du være sikker på at hunden din har det bra.

3) Hunden innynder seg med logrende hale

Generelt er en lett, dansende gange, en avslappet holdning og ører i normal stilling tegn på at hunden opplever indre lykke. Noen ganger viser de firbente yndlingene våre sin glede ved å “danse” rundt eierne sine – ofte også med logrende hale.

4) Overentusiastisk atferd

Et annet tegn på at hunden din er lykkelig og har det gøy, er overentusiastisk atferd. Dette kan for eksempel komme til uttrykk ved at den hopper rundt, løper i sirkler eller gir fra seg små bjeffelyder.

5) Den oppfordrer til lek

En hund som har det bra vil vise deg det ved å oppfordre til lek. Dette gjør den for eksempel ved å hoppe opp i luften med forbena sine. La deg for all del smitte av dette lekne humøret og bli med på leken! Dette bidrar til mer moro for alle parter.

Vær dog oppmerksom på at den endelige oppfordringen til lek alltid skal komme fra deg som står øverst på rangstigen.

6) Den fokuserer på deg og oppgaven sin

Dersom du sysselsetter hunden din tilstrekkelig med meningsfulle og artsriktige oppgaver, vil den gjennom sin konsentrasjon på deg og selve oppgaven vise at den nyter aktiviteten og tiden sammen med deg. Dette er ren situasjonsbetinget glede.

7) Den er en kosebamse

Selvsagt kommer hundens glede også til uttrykk ved at den kommer til deg for å kose.

8) Den søker din nærhet

Det er nærliggende at hunden trives hos deg dersom den søker din nærhet. Dette kommer til uttrykk ved at den kommer til deg regelmessig eller bare ligger avslappet ved din side. Hvis den trives med å ligge ved siden av deg, enten stille eller sovende, er det et sikkert tegn på at den har det bra hos deg.

9) Hunden gir deg labb

Denne bevegelsen kan også ha en krevende natur. Hunden kan for eksempel tigge eller trøste ved å gi poten sin. Likevel kan det generelt også være et tegn på at den er glad for å være sammen med deg.

10) Hundens reaksjon når du kommer hjem

Sist men ikke minst vil hundens atferd idet du kommer hjem vise at den er glad for å se deg. Hunden kan allerede kjenne følelsen “endelig”, selv om du kun har vært borte i 20 minutter. Noen ganger kan den glede seg så mye over gjensynet at det virker som om dere ikke har sett hverandre på evigheter. Det er lite overraskende at dette også indikerer at du som eier gjør hunden lykkelig.

Vi ønsker at du og den firbente yndlingen din har mye moro sammen. Vær alltid bevisst på at det også smitter over på deg hvis hunden din har det bra – for nesten ingen glede er så smittsom som din hunds.

Oppdag utvalget av hundefôr og tilbehør til hunder hos zooplus.no!

Våre mest populære artikler
7 min

Er hunden glad i meg? 10 tegn som beviser det

Hvis vi elsker noen, er vi selvsagt interessert i å vite om den andre parten føler det samme ovenfor oss. Mange ønsker å kunne lese tegnene som viser at de har en helt spesiell plass i hjertet til den firbente yndlingen sin. En hund har sin egen måte å uttrykke kjærligheten sin på, og kan heller ikke si «jeg elsker deg» ved å bruke ord. Hunder finner andre elskverdige veier for å vise at de er glad i oss. Det er enklere enn en tror å kjenne igjen disse tegnene – for ferdigheten til å forstå hundespråket slumrer i oss alle.
6 min

10 tegn på at hunden er lykkelig

Hvordan ser jeg at hunden min har det bra? Hvordan vet jeg at den har et godt liv og at jeg gjør alt riktig? Hva kjennetegner en lykkelig hund? Dette er spørsmål som mange hundeeiere ofte stiller seg. Sannsynligheten for at den firbente bestevennen din er lykkelig, er spesielt høy dersom den er sysselsatt nok. Dette kan enkelt oppnås ved å tilbringe tid med hunden i form av for eksempel lek store deler av dagen. En annen ting som ikke kan nevnes ofte nok, er at høyverdig hundefôr og en tilpasset ernæring spiller en avgjørende rolle for den fysiske og mentale helsen til dyret - og dermed også for dens gemytt.
4 min

Hundeår i menneskeår

Et hundeår er syv menneskeår: denne tommelfingerregelen har manifestert seg i mange hoder i løpet av de siste årene. Fullt så enkelt er det dog ikke, og vitenskapen har nå kommet med nye funn.