Er hunden glad i meg? 10 tegn som beviser det

kosestund med hunden

Elsker hunden meg?

Hvis vi elsker noen, er vi selvsagt interessert i å vite om den andre parten føler det samme ovenfor oss. Mange ønsker å kunne lese tegnene som viser at de har en helt spesiell plass i hjertet til den firbente yndlingen sin. En hund har sin egen måte å uttrykke kjærligheten sin på, og kan heller ikke si «jeg elsker deg» ved å bruke ord. Hunder finner andre elskverdige veier for å vise at de er glad i oss. Det er enklere enn en tror å kjenne igjen disse tegnene – for ferdigheten til å forstå hundespråket slumrer i oss alle.

Nedenfor kan du lese om ti sikre tegn som viser at hundens hjerte slår for deg – og at halen logrer for deg. I første rekke er det viktig å bevisstgjøre seg at din egen instinkt er en avgjørende faktor for å forstå hundespråket. På samme måte som de pelskledde vennene våre har full tillitt til de naturlige instinktene sine, er nettopp også disse instinktene en tillitsfull rådgiver for oss mennesker når det kommer til å forstå de firbente følgesvennene våre. Av denne grunn vil de ti punktene som er oppført nedenfor kun fungere som en grov retningslinje til orientering, og gjør på ingen måte krav på fullstendighet. Kanskje hunden din finner helt andre måter å uttrykke kjærligheten sin på, enn det som er nevnt nedenfor. Jo bedre forholdet mellom deg og hunden din er, desto bedre vil du kunne tyde tegnene på kjærligheten hans.

  • Hunden ser deg dypt inn i øynene

Hunden tar fram det aller skjønneste valpeblikket sitt når det møter blikket ditt. Så å si alle hunderaser, fra schäferhund og golden retriever til blandingsraser, behersker valpeblikket. Dersom blikkene til deg og hunden forankres dypt med hverandre, tyder dette på at hunden elsker deg. Ifølge ulike forskningsarbeid, øker oksytocin-nivået til hunden når den ser på deg så dyptfølt. Dette er hormonet som også hos oss mennesker utløser følelsen av en intens forbindelse.

  • Den er alltid ved din side

Hvis hunden din elsker deg, vil det ikke finnes noe annet sted som er bedre enn ved din side. I motsetning til mennesker, har ikke hunden behov for å trekke seg tilbake på samme måte, og opplever plassen ved siden av yndlingspersonen sin som verdens beste sted. Dette betyr dog ikke at den ikke liker å tilbringe tid ved matskålen eller i hundesengen sin. Fremfor alt elsker den likevel å følge deg overalt – uansett om det er på de daglige turene eller når du lager mat på kjøkkenet (hvor det forhåpentligvis faller ned en bit eller to). Er hunden med deg på kjøkkenet, bør du passe på at den ikke får i seg noe som kan være skadelig for den.

hunden min er glad i meg © androsov858 / stock.adobe.com
  • Den gir deg en stor gave

Det er i dette tilfellet ikke snakk om en diamantring, men – og mye bedre – yndlingsbeinet sitt som hunden er så stolt av. Det å gi bort leken sin er et umiskjennelig tegn på kjærlighet fra hundens side. Dette gjelder spesielt når hunden gir fra seg leken sin til deg. Dersom den kommer til deg med leken uten å faktisk gi slipp på den, er det heller snakk om en oppfordring til lek.

  • Den har ikke separasjonsangst

Det er mulig å feiltolke hundens separasjonsangst som kjærlighet. I realiteten er det motsatte tilfellet. Hvis hunden klarer å være alene og stoler på at du kommer tilbake, er det et godt tegn. Selv hunder som tidligere har opplevd tap, vil kunne uttrykke denne sinnsroen. Har hunden ikke noe problem med å være alene, tyder det dessuten på at den aksepterer eieren sin som leder – noe som er svært ønskverdig. Den aksepterer at «sjefen» har bestemt å dra. Gleder hunden seg mye over at du kommer tilbake, uten å være opprømt eller overstadig begeistret, er dette et positivt tegn. Altfor stor opprømthet kan derimot være et tegn på dominerende oppførsel ovenfor deg.

  • Hunden din hopper på deg

Denne oppførselen, som ofte blir sett på som et tegn på kjærlighet, kan også ha en annen betydning – nemlig dominans. Oppfører hunden seg slik, bør du helst ikke respondere med en veldig opprømt og frydefull reaksjon. Det vil bare signalisere at du er underlegen i forhold til hunden, og resultere i vanskeligheter i forholdet deres. Selvsagt kan du vise glede når hunden hopper opp, men i en slik sammenheng bør du da samtidig også utstråle suverenitet og ro.

  • Hunden trøster deg

På grunn av de enestående instinktene sine, har hunder en veldig god sans for hvordan de tobente familiemedlemmene sine har det. Hvis den merker at du ikke har det så bra, vil den gjøre alt den kan for å oppmuntre deg med sitt nærvær. Spørsmålet «er hunden glad i meg» besvarer seg selv.

hunden min elsker meg © bnenin / stock.adobe.com
  • Yndlingen din viser omsorg

Har hunden følelsen av at noe truer deg, vil den stille seg beskyttende foran deg. Samtidig kan dette også betraktes fra et kritisk perspektiv i den forstand at hunden ikke ser på deg som en leder som har situasjonen under kontroll. Du bør alltid opptre autentisk og sikker, og gjennom det formidle hunden at den kan stole på deg helt og holdent, samt at du har alt under kontroll.

  • Hunden logrer med halen

Beveger hunden halen sin fra den ene til den andre siden når den hilser på deg, uttrykker den sin store glede. Dette er et sikkert tegn på at den er glad for at du finnes og at den elsker deg. Slik er det i de fleste tilfellene. Vær dog oppmerksom på at logringen i seg selv ikke betyr mer enn at hunden er opprømt. Det er de andre situasjonsavhengige omstendighetene som forteller om det er snakk om en gledefylt reaksjon eller ikke. Dersom hunden er redd, vil halen for eksempel være stivere og befinne seg noe lavere. Ørene bør også inkluderes når du skal vurdere signalene.

  • Den slikker på deg

Tror du at hunden ser på deg som en godbit fordi den slikker på deg? Det å slikke kan likestilles med en pleierutine. Med det viser hunden at den tar hånd om deg. Dette kan dermed kategoriseres som et sikkert tegn på hengivenhet. Dersom du overhodet ikke liker denne formen for kjærlighetserklæring, bør du formidle dette på en følsom måte ved å inngå et kompromiss – for eksempel at hunden kun slikker på hånden din istedenfor hele ansiktet. Ellers kan det hende at hunden føler seg krenket.

  • Hunden liker å sove nære deg

Det er nærliggende: hvis hunden liker å ligge ved siden av deg og sover godt i ditt nærvær, er det et godt tegn. Det viser at den stoler på deg. Og denne tilliten er en indikator på kjærlighet. Egentlig er det hans oppgave å vokte over deg. Men dersom den merker at du utstråler sikkerhet, kan den slappe av og vie seg søvnen, i og med at den har akseptert deg som leder. Og en leder har ikke behov for at hunden beskytter den. Det en leder derimot med fordel kan gjøre er å kose og klappe hunden.

Vis hunden at du er glad i den – ved å sørge for et artsriktig og fullverdig hundeliv, og fremstå som en balansert leder. Det er det største kjærlighetsbeviset du kan gi hunden.

Ta også en titt på hvilke ti tegn som viser at hunden din er lykkelig!

Våre mest populære artikler
6 min

Er hunden glad i meg? 10 tegn som beviser det

Hvis vi elsker noen, er vi selvsagt interessert i å vite om den andre parten føler det samme ovenfor oss. Mange ønsker å kunne lese tegnene som viser at de har en helt spesiell plass i hjertet til den firbente yndlingen sin. En hund har sin egen måte å uttrykke kjærligheten sin på, og kan heller ikke si «jeg elsker deg» ved å bruke ord. Hunder finner andre elskverdige veier for å vise at de er glad i oss. Det er enklere enn en tror å kjenne igjen disse tegnene – for ferdigheten til å forstå hundespråket slumrer i oss alle.

4 min

10 tegn på at hunden er lykkelig

Hvordan ser jeg at hunden min har det bra? Hvordan vet jeg at den har et godt liv og at jeg gjør alt riktig? Hva kjennetegner en lykkelig hund? Dette er spørsmål som mange hundeeiere ofte stiller seg.

4 min

Hundeår i menneskeår

Et hundeår er syv menneskeår: denne tommelfingerregelen har manifestert seg i mange hoder i løpet av de siste årene. Fullt så enkelt er det dog ikke, og vitenskapen har nå kommet med nye funn.