Kattespråk – hva sier katter?
© Елена Беляева / stock.adobe.com
De som tilbringer mye tid sammen med en katt, får etter hvert automatisk et behov for å lære kattespråk. Det kan her skilles mellom verbal og non-verbal kommunikasjon. Sistnevnte omhandler kattens kroppsspråk. Dette beror spesielt på de ulike holdningene til katten. Noen ganger kan det virke som om katten med nesten alle de verbale og non-verbale ytringene sine, vil få fram at den ønsker å få mat. Men det finnes selvsagt mye mer som en katt ønsker å formidle. Nedenfor har vi derfor samlet sammen et par typiske kjennetegn på kattespråket.
Innhold
Kattespråk: hva forteller halens posisjon?
Dersom katten holder halen sin oppreist samtidig som haletippen er litt krummet, kan man gratulere deg som eier. Det betyr nemlig at katten har det bra og at den er lykkelig hos deg.
Hvis katten derimot slår halen nervøst ned i bakken, kan det muligens bety at den har smerter – et besøk hos veterinæren kan, men må ikke, være hensiktsmessig. Det er derfor nødvendig å inkludere et par andre faktorer i helhetsvurderingen:
- Rykker katten med halen i blant, kan det være et tegn på nervøsitet.
- Står pelsen på halen ut i alle retninger, tyder det på at katten enten er svært anspent eller til og med føler seg truet. Katten vil på denne måten formidle et inntrykk av at den er større enn den egentlig er, og ved det avverge potensielle eller faktiske motstandere.
- «Vibrerer» katten med halen sin, betyr det at den enten er gledelig opprømt eller at den venter på noe, som for eksempel en godbit. Det kan også være at katten simpelthen gleder seg over å se deg – blant annet fordi muligheten for å få en deilig godbit øker.
- Dersom fremre del av kattekroppen ligger på bakken, samtidig som bakre kroppsdel samt hale er strukket opp i været, er det som regel et tegn på ekstrem aggresjon og en sterkt defensiv holdning. Du kan kose og klappe med katten for å motvirke denne holdningen, og for å få yndlingen din til å slappe av igjen. Når du klapper eller koser med katten, bør du dog huske at den kan overstimuleres dersom den blir klappet for lenge på samme sted.
- Ligger halen i en lav vinkel på ca. 45 grader fra kroppen, kan dette indikere en lett aggresjon eller at katten nettopp skvatt til av noe. Det kan være at katten i et slikt øyeblikk sjekker om det er en venn eller en fiende som nærmer seg.
- Ved å logre med halen bak ryggen, sjekker katten om det befinner seg en fiende bak seg.
- Senker katten halen sin i retning bakken er også dette et tegn på at katten nettopp ble skremt av noe – eller på det at den kjenner seg skyldig i noe.
- Er halen klemt mellom beina, er katten redd for noe eller noen – begrunnet eller ubegrunnet. Det tyder på usikkerhet og lett underkastelse. Det kan samtidig også tyde på at katten føler seg skyldbevisst dersom den har gjort noe som den vet at de tobente samboerne ikke kommer til å være veldig fornøyd med.
- Beveger katten halen sin fra side til side, er den sannsynligvis sint. Det kan dog også være en oppfordring til lek. Situasjonsfaktorene belyser hvilket av de to alternativene det er.
Er katten misfornøyd bør du la den være i fred fram til den er i bedre humør. Ønsker katten derimot å leke, kan en egnet katteleke sørge for mye moro for både to- og firbente. En kattestang eller en lekemus er for eksempel populære leker.
Eksperter anbefaler å sette av en fjerdedel til en tredjedel av dagen til å leke med katten. Dersom katten nemlig bruker så å si hele dagen på å spise og sove, vil den etter all sannsynlighet være understimulert. Og en understimulert katt er ingen lykkelig katt. Det finnes allikevel tilfeller der eierne av ulike årsaker ikke har mulighet til å leke like mye som anbefalt – og selv disse kattene har det ofte bra. Dersom katten har mulighet til å gå ut og gi utslipp for de naturlige instinktene sine, som for eksempel å jage i det fri, vil den være stimulert tilstrekkelig til tross for at du ikke leker med den store deler av dagen.
Hva betyr det hvis katten gnir nesen sin mot meg?
Det finnes en hypotese for denne kosete oppførselen. Hypotesen går ut på at katten gjennom det «markerer» de elskede menneskene med sin egen duft. Det som er sikkert, er at denne formen for kattespråk er en veldig vennlig oppførsel ovenfor menneskene.
Forstå kattespråk – hva forteller ørene og øynene til katten?
Kombinasjonen av ører som oppmerksomt er rettet fremover og vidt åpnede øyne, viser til at katten er innstilt på jakt eller lek. Dersom kattens øyne derimot er halvt lukket, er det et tegn på at katten er fornøyd og slapper av. Har dyret åpnet øynene sine vidt og samtidig som ørene ligger tett inntil kroppen, tyder det på at katten er innstilt på å angripe eller at den uttrykker angst.
Hva betyr lydene som katten gir fra seg?
Katter er i stand til å gi fra seg opptil hundre ulike lyder. Disse blir delt inn i ulike kategorier: spennings-, tilkallelses- og komfortlyder. Verbalt kattespråk forbinder seg som regel med kroppsspråket. Ofte skjuler lydene en appell til menneskene, for å gjøre bestemte ting. Kattunger holder kontakten til moren ved å avgi lyder. Samtidig bruker moren lyder til å oppdra kattungene sine. Et eksempel er at hun gjør de små oppmerksom på potensielle farer. Med det såkalte bytteropet formidler moren kattungene at hun har et bytte. Intensiteten til dette ropet øker desto større og farligere byttedyret er.
Ut i fra denne lyden avledes en annen lyd som katten noen ganger gir fra seg når den har fanget yndlingsleken eller en mus, og tatt med denne hjem. Det er en oppfordring til ros for at den fanget byttedyret. At katten fanget noe for mennesket, er et tegn på kjærlighet og/ eller «se her, jeg er en kjempeflink jeger!». Du vil gjøre den firbente yndlingen din en stor tjeneste dersom du roser den for jaktresultatet sitt.
En ytterligere del av kattespråket et den typiske mjauingen. På en side kan dette være en måte å hilse på. Samtidig kan det også vise til at katten ønsker at mennesket skal gjøre noe som katten håper på – som for eksempel leke, kose eller å få en godbit.
Har du alt du trenger til å svare katten når den snakker med deg? Ta en titt i katteavdelingen hos zooplus og finn alt du trenger til din firbente yndling!
10 sikre tegn på at katten din elsker deg
På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.
10 tegn på at katten er lykkelig
Når du elsker noen, vil du at de skal være lykkelige - og du er sannsynligvis villig til å gjøre mye for å bidra til den lykken. Selvfølgelig gjelder dette også for våre katter som vi deler livet med. Tross alt gjør de jo oss også ganske glade.
Kattespråk – hva sier katter?
De som tilbringer mye tid sammen med en katt, får etter hvert automatisk et behov for å lære kattespråk. Det kan her skilles mellom verbal og non-verbal kommunikasjon. Sistnevnte omhandler kattens kroppsspråk. Dette beror spesielt på de ulike holdningene til katten. Noen ganger kan det virke som om katten med nesten alle de verbale og non-verbale ytringene sine, vil få fram at den ønsker å få mat. Men det finnes selvsagt mye mer som en katt ønsker å formidle. Nedenfor har vi derfor samlet sammen et par typiske kjennetegn på kattespråket.