Kattedo med eller uten tak?

Kattedo med eller uten tak

Et kattetoalett er ikke bare et kattetoalett. Eller er det? De som ser etter et passende sted hvor katten kan gjøre fra seg, har ved siden av diverse størrelser og farger valget mellom to varianter: kattedo med eller uten tak. Hvilke fordeler og ulemper har de to alternativene?

Kattens plassbehov

Kattedo med tak er betydelig høyere enn de uten tak. Toalettene med lokk kan ha en høyde på omtrent 50 cm, mens de åpne variantene har en høyde på mellom 20 til 30 cm. Dette endrer selvsagt ingenting på plassen katten har behov for når den må gjøre fra seg. Men det gjør at åpne kattedo er litt mer fleksible når man skal finne en egnet plassering.

Uansett skal kattetoalettet være tilpasset kattens størrelse. En større katt har behov for mer plass til å snu seg, gjøre fra seg og grave. Dette gjelder spesielt for kattedo med tak. Her har katten nemlig ingen mulighet til å la halen eller værhårene rage utenfor toalettet. Om du bestemmer deg for en kattedo med lokk bør du derfor passe på at katten din har nok plass i den.

Utseende på kattetoalett

Uansett hvor glad du er i kattepusen din, så er brukt kattesand ikke akkurat et pent syn. Kattedo med tak mer diskrete enn kattetoalett uten lokk. Her er kattens ekskrementer alltid godt skjult. Spesielt når kattedoen befinner seg i synsfeltet til menneskene kan dette være en fordel. Samtidig fører lokket til at det ikke alltid er like tydelig når katten har brukt toalettet. Når det er sagt, kan dette dog også være en ekstra motivasjon til å rengjøre kattetoalettet raskt.

Lukter – er det bedre med en kattedo med eller uten tak?

Katter er svært renslige dyr. Likevel etterlater besøket på kattedoen ofte et varig inntrykk i form av ubehagelige lukter. En kattedo med tak holder luktene innunder lokket og bidrar til å redusere luktspredningen til omgivelsene. Dette er behagelig for menneskene, men ikke nødvendigvis for katten.

Kattetoalett med eller uten tak? © absolutimages / stock.adobe.com

For øvrig: Om en kattedo med tak er renslig eller ikke, er i stor grad avhengig av hvilken type kattesand som brukes og regelmessig rengjøring. Det finnes en rekke produkter som forenkler rengjøringen og desinfiseringen av kattedoen.

Katteatferd

Selv om det er naturlig for oss å verne om kattens privatliv, ser kattene våre verdenen med andre øyne. Katter kan godt være jegere, men ute i naturen har de sine naturlige fiender. Katten ønsker derfor å føle seg trygg når den bruker kattedoen. Den vil ha følelsen av å alltid kunne rømme. Et åpent kattetoalett gir katten muligheten til å holde et øye med omgivelsene sine for å identifisere mulige fiender og rømningsveier. En kattedo med tak gir derimot kun en mulighet for å komme seg inn og ut. Denne veien kan fort bli blokkert av andre katter eller mulige fiender. Det er ikke bare engstelige katter som kan føle seg utilpass og innesperret i et lukket kattetoalett. Fra kattens perspektiv vil et åpent kattetoalett dermed foretrekkes fremfor et lukket toalett!

Kattedo med tak vs. åpen kattedo © FurryFritz / stock.adobe.com

Avgjørelsen: kattedo med eller uten tak?

Uansett om du går for en åpen eller lukket kattedo: å rengjøre kattesanden ofte, minst en til to ganger daglig, er et must. Er du usikker på hvilken kattesand som passer best, kan du lese mer om fordelene og ulempene med de ulike typene kattesand her. Husholdninger med flere katter bør ideelt sett ha flere kattedo, slik at det ikke oppstår krangel om territoriet. Det perfekte antallet kattedo er antall katter pluss 1. Katter som kommer godt overens med hverandre har dog som regel ikke noe problem med å dele kattedoen forutsatt at den er stor nok.

Våre mest populære artikler
5 min

10 sikre tegn på at katten din elsker deg

På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.

4 min

10 tegn på at katten er lykkelig

Når du elsker noen, vil du at de skal være lykkelige - og du er sannsynligvis villig til å gjøre mye for å bidra til den lykken. Selvfølgelig gjelder dette også for våre katter som vi deler livet med. Tross alt gjør de jo oss også ganske glade.

6 min

Kattespråk – hva sier katter?

De som tilbringer mye tid sammen med en katt, får etter hvert automatisk et behov for å lære kattespråk. Det kan her skilles mellom verbal og non-verbal kommunikasjon. Sistnevnte omhandler kattens kroppsspråk. Dette beror spesielt på de ulike holdningene til katten. Noen ganger kan det virke som om katten med nesten alle de verbale og non-verbale ytringene sine, vil få fram at den ønsker å få mat. Men det finnes selvsagt mye mer som en katt ønsker å formidle. Nedenfor har vi derfor samlet sammen et par typiske kjennetegn på kattespråket.