Derfor er katter bra for helsen vår

Kvinne som koser med en katt

Trolig finnes det knapt en mer avslappende lyd enn en katt som maler. Mange katteeiere vil nok bekrefte at de har godt av samlivet med kattene sine. Faktisk kan dette utsagnet også bekreftes av vitenskapen. I denne artikkelen kan du lese om hvorfor katter er bra for helsen vår.

1. Katter senker stressnivået

Amerikanske forskere har påvist at katter senker stressnivået til eierne sine. Når en klapper og koser med en katt, øker produksjonen av lykkehormoner, samtidig som produksjonen av stresshormoner avtar. Kattens malelyder forsterker den avslappende effekten.

Forskergruppen ønsket å gjennomføre undersøkelsen med en yrkesgruppe som til vanlig er utsatt for mye stress, og bestemte seg for å bruke enslige aksjemeglere. I resultatet kunne de faktisk påvise at tilstedeværelsen av katter hadde en positiv effekt på testpersonene. Forskerne observerte typiske symptomer på stress, som økende blodtrykk, forhøyet hjertefrekvens og svetteproduksjon. Testpersonene reagerte betydelig mer avslappet på stressende situasjoner når det var en katt tilstede.

2. Katter er bra for hjertet

Dersom vi er stresset, øker blodtrykket. De som kontinuerlig lider av for høyt blodtrykk har en høyere risiko for å få hjerte- og karsykdommer. I og med at kattene har en positiv innvirkning på stressnivået, vil følgelig også risikoen for sykdom reduseres tilsvarende. Forskning viser faktisk at det inntraff 30% mindre hjerteinfarkter i husholdninger med katter.

3. Katter er følsomme

Det virker som om katter har svært følsomme antenner for vår emosjonelle tilstand. De merker tilsynelatende når vi ikke har det bra eller er syk. Videre finnes det historier, som gir uttrykk for hvor sensitive de egentlig er. Et eksempel er katten Oscar. Han lever i et amerikansk pleiehjem, hvor han til daglig tusler gjennom gangene for å besøke pasientene. Det som er så spesielt med dette, er at Oscar synes å merke når en pasient er nær døden. Forutsigelsene til katten er så presise at pleiepersonalet til og med informerer familien til pasienten dersom Oscar tilbringer mye tid hos en pasient.

4. Katter reduserer risikoen for allergier hos barn

Mange nybakte foreldre er redd for at en katt kan ha en negativ innvirkning på helsen til barnet. I realiteten er det faktisk motsatt. Forskning viser at barn som vokser opp i samvær med en katt, har en mindre risiko for å få allergier. Dette gjelder dog kun dersom det ikke finnes genetiske forbelastninger i familien.

Bra å vite

Barn som vokser opp sammen med en katt, kan dra nytte av flere fordeler. Det finnes en mengde forskingsarbeid som underbygger dette. Blant annet har katten en positiv innvirkning på personlighetsutviklingen til barnet. I tillegg lærer de fort å ta ansvar og utvikler en bedre sosial kompetanse.

barn leker med katt

5. Katter kan fungere som terapeuter

På grunn av de positive effektene som katter har på oss mennesker, blir de også brukt i terapeutiske sammenhenger. Terapikatter kan for eksempel hjelpe eldre personer med demens eller barn med ADD. Kattene formidler pasientene en god følelse og motvirker ensomhet. I tillegg kan de redusere distansen mellom terapeuten og pasienten. Terapikatter kan dermed brukes til en rekke ulike formål.

Bra å vite

Terapikatter har ingen spesiell utdannelse. Det er dog hensiktsmessig at de er menneskekjær og åpensinnet ovenfor fremmede. I utgangspunktet er altså enhver katt egnet som terapikatt. Det finnes blant annet et prosjekt som omhandler lesekatter. I likhet med prinsippet for lesehunder, kan barn her benytte muligheten til å lese høyt for katter. Katter er gode lyttere og kritiserer ikke det de hører. Dette gir barna sikkerhet og hjelper de med å bli flinkere til å lese.

6. Katter leger bein

Kattemaling har en avslappende effekt. Men den kan så mye mer! Forskning har vist at den jevne brumme-lyden har en helbredende virkning på bein. Benbrudd hos katter leges mye raskere enn hos andre pattedyr. Forskere har funnet ut at male-frekvensen på ca. 25 Hertz er ansvarlig for dette fenomenet. Og denne effekten virker også hos menneskene. Ved hjelp av vibrasjonsenheter var det mulig for forskerne å etterlikne frekvensen og påvise den legende virkningen på beinene.

Som du ser er det flere grunner til at katter er bra for helsen vår. Ønsker du å unne katten din noe godt eller trenger påfyll av kattens yndlingsmat, anbefaler vi at du tar en titt på utvalget av kattemat og tilbehør til katter hos zooplus.no!

Våre mest populære artikler
5 min

10 sikre tegn på at katten din elsker deg

På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.
6 min

10 tegn på at katten er lykkelig

Når du elsker noen, vil du at de skal være lykkelige - og du er sannsynligvis villig til å gjøre mye for å bidra til den lykken. Selvfølgelig gjelder dette også for våre katter som vi deler livet med. Tross alt gjør de jo oss også ganske glade.
6 min

Kattespråk – hva sier katter?

De som tilbringer mye tid sammen med en katt, får etter hvert automatisk et behov for å lære kattespråk. Det kan her skilles mellom verbal og non-verbal kommunikasjon. Sistnevnte omhandler kattens kroppsspråk. Dette beror spesielt på de ulike holdningene til katten. Noen ganger kan det virke som om katten med nesten alle de verbale og non-verbale ytringene sine, vil få fram at den ønsker å få mat. Men det finnes selvsagt mye mer som en katt ønsker å formidle. Nedenfor har vi derfor samlet sammen et par typiske kjennetegn på kattespråket.