Å tilvenne valper: tips og grunnleggende utstyr

Skjønn valp på gressplen

Grunnleggende utstyr til valper

Har du bestemt deg for å få deg en hund? Gratulerer! Hvis du vil ha en rolig og avslappet start hjemme, er det best å forberede alt før valpen flytter inn. I tillegg til å bli kjent med riktig hundetrening og hold av hund, bør du også kjenne til basisutstyret som en hundeeier bør ha. Dersom det er din første hund, anbefales det å bruke ventetiden på å tilegne seg kunnskap om alt hunden trenger for å føle seg komfortabel og vel i sitt fremtidige hjem. Skaff deg basistilbehøret før valpen flytter inn – så er du perfekt rustet før den første og spennende tiden sammen med valpen! Nedenfor har vi samlet noen nyttige tips om det viktigste tilbehøret for det nye livet med valpen din!

Valpeutstyr: den riktige hundeskålen

Det at valpen skal ha to skåler bør ikke være noen overraskelse: en skål for mat og en for vann som hunden alltid skal ha fri tilgang til. Det finnes et bredt utvalg av forskjellige boller, fra dekorative matskåler som denne keramikkskålen med potemønster til praktiske alternativ som denne varianten i rustfritt stål av høy kvalitet – ja, det finnes skåler til hunder av alle størrelser og for alle hundeeieres smak. Også de som er på utkikk etter en skål av rustfritt stål med fine utsmykninger i form av poter og tyggeben, vil finne det. For store hunderaser kan det være en fordel med høydejusterbare skåler, eksempelvis en matbar med to skåler, som kan justeres til valpenes respektive størrelser etter hvert som de vokser til.

Zwei Hunde fressen aus Hundenämpfen

Slik kan du sørge for at hunden din kan innta hvert måltid på en behagelig måte. Et annet praktisk alternativ når dere er på reiser er en drikkeflaske med vannskål. Det er plassbesparende, og du får en alt-i-ett skål – perfekt for lengre reiser eller turer!

Trygghet på tur: det rette hundebåndet

Ein Mensch geht mit seinem Hund an einem Ufer spazieren

Hvis du er ute på tur med ditt nye familiemedlem, enten det er i parken eller i skogen, vil du selvsagt også trenge et passende hundebånd. Sett som består av både sele og bånd er spesielt praktiske for valper som fortsatt er i vekst. Et eksempel er dette settet fra Hunter: Ecco Sport Vario Rapid i rødt. Både selen og båndet er av høy kvalitet og laget av slitesterkt nylon. Båndet har en lengde på 200 cm og er perfekt å bruke når det er mye vind og vær ute. Selen er tilgjengelig i ulike størrelser. De som ønsker en mer diskret variant kan for eksempel velge Hunter Ecco Sport Vario Rapid settet i svart.

Om vinteren og gjennom den mørke årstiden finner lufteturene med hunden ofte sted i skumringen eller i mørket. Hvis det i tillegg er tåkete, kan det allerede være en utfordring å se hundens halentupp i den andre enden av båndet. Like vanskelig er det følgelig for andre trafikanter, som bilister og syklister, å se yndlingen din i tide. Det er heldigvis en rekke tiltak som kan forebygge eventuelle faresituasjoner. Reflekser og lysende tilbehør sørger blant annet for ekstra sikkerhet i mørket:

Lysanhenget Maxi Safe kan enkelt festes til halsbåndet med en praktisk karabinkrok. Med det blinkende lyset kan både du og andre se hunden på opptil 500 meters avstand.

Hvis du vil ha enda mer sikkerhet, kan du feste en sølvfarget ID-tag i krom på halsbåndet, hvor du kan skrive inn både adresse og telefonnummer. Hvis din følgesvenn forsvinner vil det være enkelt å for den som finner hunden å komme i kontakt med deg. Fordi en telefonsamtale, til tross for kjæledyrsregistre, fortsatt er den enkleste måten å komme i kontakt med eierne av bortrømte firbente venner.

Trivsel og kos: tepper, senger og puter

Valpen din setter pris på å få et koselig sted hvor den kan trekke seg tilbake, legge seg ned og kose og hvile seg – uansett hvor mange eventyr som lokker på utsiden. Unge hunder sover mye – noen så mye som opptil 20 timer om dagen! Du har mange ulike valgmuligheter når det kommer til å velge en, eller kanskje til og med flere, komfortable senger til den lille yndlingen din – utvalget er stort! En ting som ikke bør mangle i en hundehusholdning er et praktisk teppe som kan brukes overalt. Uansett om det er på sofaen, i sengen, i kurven eller på gulvet: fleece-teppet Pawty er ikke bare behagelig og komfortabelt, det er også øko-tex sertifisert. Et slikt allsidig teppe gir ikke bare kjæledyret ditt et varmt sted, men det beskytter også sofaer og andre møbler mot hundehår og smuss.

Et annet teppe som også er dekorert med søt pote-print, er høykvalitets fleece-teppet Vetbed Isobed Paw. Det har et anti-skli underlag og kan vaskes på 90 grader i vaskemaskinen. Et hygienisk og rent alternativ, i tilfelle hunden noen gang skulle bli dårlig og det skulle skje en liten ulykke på teppet. Pleddet er ekstra mykt og beskytter godt mot kalde gulv. Du kan kjøpe Vetbed i tre forskjellige størrelser som kan tilpasses individuelt.

Med hygieniske og vaskbare plastkurver får hunden en robust soveplass. Disse bør alltid kombineres med en pute i passende størrelse. Med ferdige sett av både kurv og pute, som for eksempel Ferplast hundekurv med Cities liggepute, får hunden en komplett koseplass som den bare trenger å hoppe inn i. Dette drømmeteamet er ikke bare lett å rengjøre, men også veldig behagelige og flott å se på. Settet er tilgjengelig i en rekke ulike størrelser.

For den som vil ha det enda mer koselig, er hundesengen fra Cozy Kingdom midt i blinken. Den har en spesiell høy kant som gjør den til et mykt sovested hvor valpen komfortabelt kan rulle seg rundt. Sengen kan vaskes på 30 grader, og kommer i forskjellige størrelser med reversible puter å velge mellom. Et fornuftig tilbehør til bundeburet er denne behagelige koseputen. Velg varianten som har akkurat riktig passform til hundeburet. Sengen er formstabil og består av mykt teddyplysj. Selv utenfor buret inviterer den hunden til å ta en deilig, avslappende lur.

Hundeleker: klassikere for maksimal moro

Frisk og uthvilt? Da er det tid for lek og moro! Leketilbudet er stort, men det er noen klassiske leker som nesten alle valper liker. For eksempel kan vi nevne Puppy KONG med lang levetid som også gjør eieren glad. Dette slitesterke leketøyet er ikke bare utrolig trygt, det kan også brukes på mange forskjellige måter. Blant annet passer det perfekt til valper med tenner som vokser, hjelper hunden med å tygge riktig og kan fylles med snacks. Det myke gummimaterialet gjør at leketøyet kan sprette bort, noe som garanterer variasjonsrike spill.

Puppy KONG er et allround leketøy for valper og kan kjøpes i blått eller rosa og i ulike størrelser. Trixie gummiball med kastetau er også en meget populær leke blant både hunder og eiere. Med hjelp av den 30 cm lang snoren kan selv de som ikke er spesielt gode til å kaste, klare å kaste ballen langt. Nå kan du finne på ekstra spennende leker med voven. Den tannvennlige ballen er lett å plukke opp for valper. En gjentakende hit blant alle valper – og til og med blant voksne hunder – er draleker som Trixies flerfargede leketau. Det finnes lekeknuter i forskjellige størrelser og med forskjellige typer knuter – alle er perfekte for dralekene som valpene elsker. I tillegg har fornøyelsen en praktisk sideeffekt: rengjøring av tennene. Den robuste lekeknuten bidrar til å holde tennene og mellomrommene mellom tennene rene med naturlige bomullstråder. Hvis du legger leketøyet i kjøleskapet før du bruker det, lindrer det til og med smertene til valper med tenner som vokser. Tips: Ikke la valpen vinne hele tiden mens dere leker med tauet. Pass på at du alltid kan stoppe leken på en kontrollert måte, slik at lekekameraten din ikke blir helt ustyrlig.

Hundesnacks: på tur og som belønning

En valp lærer hele tiden og overalt. Derfor er det bra hvis du kan forsterke ønsket oppførsel umiddelbart og på en positiv måte! Dette kan du gjøre gjennom lek, kos eller ved å gi noen små godbiter. Spesielt når dere er ute og går er ofte godbiter den mest praktiske måten å belønne hunden din på – for eksempel når dere går ombord på et tog. Av denne grunn hører godbitene med i valpens startpakke. Når dere er på tur, kan du ha snacks i en snackspose som for eksempel Trixie Dog Activity Baggy Deluxe. Dermed har du snacks lett tilgjengelig når hunden har vært flink, både under vanlige lufteturer og i hundeparken.

Riktig timing er viktig for å oppnå en vedvarende styrkning av god oppførsel. Et annet praktisk tilbehør å ha med på oppdagelsesferder utendørs er jaktbytteleketøyet Trixie Preydummy. Denne leken er spesielt egnet for hunder med jaktinstinkt. Du anvender hundens favorittaktivitet i treningen og kontrollerer den på en fornuftig måte. Den robuste vesken laget av lerret har blitt utviklet av den kjente hundetreneren Jan Nijboer. Preydummy kan fylles med små deilige godbiter og kan for eksempel brukes under apport- og søkeleker. Det er også festet en kasteline til leken, noe passer perfekt for alle hunder og eiere som elsker apportleker.

Treningshjelp for alle anledninger

Ta i bruk plystring og hundefløyter for å oppnå gode resultater i hundeoppdragelsen: en fløyte, som denne høyfrekvens-hundefløyten fra Trixie med frekvensbeskyttelse, er et basistilbehør som mange hundevenner ikke kan være foruten. Fløyten er individuelt justerbar og lyden høres dermed lik ut hver gang.  Når hunden din først har blitt vant til lyden, vil den alltid vite hva signalet betyr. Dette gjør at du kan kontrollere hunden på en effektiv måte når dere er ute og går i skog og mark, men også i farlige situasjoner. Tren valpen slik at den stopper og kommer tilbake til deg når du blåser i fløyten.

Golden Retriever mit Pfeife im Fang

Det finnes også andre, mer subtile treningsmetoder som kan benyttes for å trene hunden opp med lyder. Et eksempel på dette er Trixie Trainings Disks, som avgir et klart lydsignal når det faller og som du kan bruke spesielt til å trene med valpen. Når du bærer på dem vil de ikke gi fra seg noen lyd. Med treningshjelpen følger også en bruksanvisning med treningstips for de fem nylonbåndskivene. Multi-klickeren avgir også en unik lyd som ikke kan forveksles med andre lyder i omgivelsene.

Når du trener, venner du din firbente venn til lydsignalet fra klickeren og forsterker på denne måten god oppførsel. Muliti-klickeren har justerbart lydvolum og tonefall, noe som gjør det lettere å trene med flere dyr. Du kan i tillegg også trene katter eller hester med den praktiske hjelperen. Oppsummert er både hundefløyter og klickere meningsfulle hjelpemidler når en valp kommer i hus.

Å få valpen stueren

Det er ofte en prøvelse å få en liten valp stueren. Savic Puppy Trainer Pads hjelper deg i løpet av denne innlæringsperioden. Disse mattene kan brukes i kombinasjon med Puppy Trainer – dermed kan du være sikker på at ingenting havner utenfor. Du kan til og med bruke mattene uten Puppy Trainer. Undersiden av Savic Puppy Trainer Pads har nemlig et eget lag som forhindrer at det kommer urin på teppet eller på gulvet. Geleen i mattene er vann- og luktabsorberende og suger opp væsken, noe som gjør at overflaten tørker opp etter et halvt minutt. Dermed forblir huset hygienisk rent fra begynnelsen av. Sett valpen på treningsmattene, og belønn den rikelig når den har utrettet sine behov der.

Påfølgende flytter du treningsmattene litt nærmere utgangsdøren for hver dag som går – helt til hunden har lært at den skal gjøre fra seg utenfor. Disse underlagene er også egnet for gamle eller syke dyr. Du bør bytte ut mattene etter hver gang de har vært i bruk, slik at hunden kan trives og føle seg bra. Apropos å gjøre fra seg: hold det rent på gaten og ta med deg robuste hundeposer. Det skal ikke mere til enn et enkelt håndgrep for å ta opp vovens visittkort.

Selv om dere har trent, kan det selvsagt skje en liten ulykke inne i huset til tider. Valpen kan for eksempel ha spist for fort og må kaste opp, eller kanskje den ikke rekker å komme seg ut før den må tisse. Med Savic Refreshs rengjøringsspray er dette ikke et problem. Uhellet renser du opp på null kommaniks og 99,99% av alle mikroorganismene og bakteriene forsvinner. Sprayen er utviklet spesielt for å fjerne organiske flekker fra urin, oppkast eller avføring. Det er selvsagt også egnet for husholdninger med katter og fritt-flyvende fugler, samt for rengjøring av tilbehør som kattetoalettet eller gnagerbur. Sprayen rengjør med frisk duft og er også både miljøvennlig og naturligvis giftfri.

Valpepleie fra topp til pote

Når din lille yndling kommer hjem med skitten pels etter alle sine eventyr ute, bør du ha en spesiell hundesjampo, som Trixie Neutral, tilgjengelig. Det er en mild hundesjampo som passer til hunder av alle raser og sørger for en sunn, glansfull pels. Etter badet er det viktig å tørke hunden riktig godt slik at den ikke blir kald. SnuggleSafe mikrofiber håndkle for hunder er det perfekte tilbehøret for dette. Det absorberer fuktighet nesten 4 ganger fortere enn vanlige hånduker og sørger for at pelsen tørkes raskt og enkelt.

Å tilvenne valpen til sitt nye hjem

Endelig er dagen kommet og ditt nye familiemedlem flytter inn hos deg! Men dagen du har gledet deg til i så lang tid er også en stor omveltning for valpen. Nå forlater den sine vante omgivelser, sine søsken i kullet og sin familieflokk. Du kan hjelpe til slik at den raskt trives og vil føle seg som en konge i sitt nye hjem.

Følg nesen: kjente lukter

Det er en fordel hvis valpen allerede er vant til lukten din før den flytter inn. Du kan for eksempel legge igjen et av dine brukte klesplagg når du besøker valpen hos oppdretteren før den kommer hjem til deg. Slik blir både du og lukten av deg noe som valpen kjenner igjen og noe som gjør overgangen enklere. Også når det kommer til fôret, bør valpen få det den er vant vant til i løpet av de første dagene i sitt nye hjem.

Med andre ord, selv om du planlegger å endre fôr, bør dette først gjøres etter at valpen har blitt vant til de nye omgivelsene sine. Inntil da mates det med fôret den vanligvis spiser. Lukt fra valpens tidligere hjem kan hjelpe med å finne seg til rette etter innflyttingen. Spør oppdretteren om du kan ta med et teppe eller et håndkle med lukter fra oppdretterens husholdning og fra valpens søsken. Dette gjør det lettere for din firbente venn i begynnelsen.

Reisen hjemover

Hjemreisen bør være avslappende og komfortabel for den lille valpen din. Du kan forberede mye før denne turen, og allerede hos oppdretteren kan valpen venne seg til å kjøre bil. Det optimale er om den allerede har blitt vant til transportburet. Når dagen er kommet og valpen skal hentes, er dere ideelt sett to stykker, slik at en av dere kan sitte i baksetet ved siden av valpen under kjøreturen. Dette gir hunden en følelse av trygghet allerede når dere tar deres første skritt sammen.

For at valpen ikke skal kaste opp av ren spenning, bør den ikke få noe mat i timene rett før flyttingen. Det er viktig at bilturen blir en positiv opplevelse for hunden, i og med at negative relasjoner til reisen kan prege den og føre til en varig motvilje mot bilreiser. Viktig: hvis valpen piper under reisen, bør du ignorere det, hvor vanskelig det enn måtte være. Hvis du gir jamringen oppmerksomhet, vil det kun forsterke denne oppførselen, og valpen vil plutselig bli vant til å mase hver gang dere kjører bil. Dersom du opptrer rolig og trygg vil dette smitter over på valpen.

Å komme hjem på riktig måte

Når valpen har kommet kommet hjem, viser du ham først alle stedene hvor han kan gjøre sine grunnleggende behov. Bær ham til det stedet hvor han kan gjøre sitt fornødne. Dette stedet er veldig viktig for at valpen skal kunne bli stueren helt fra starten av. Her tar du ham med regelmessig, men i alle fall idet han begynner å gå i sirkler og snuse intensivt. Når valpen din først har blitt kjent med dette stedet, kan du vise ham vann- og drikkebollen, og gi ham noe av sitt kjente hundefôr. Du trenger ikke å bekymre deg hvis han ikke vil spise noe i begynnelsen – det skyldes sannsynligvis at han er for opprørt. La valpen utforske leiligheten og lekene sine i ro og fred, og vis ham soveplassen sin, slik at det ikke er noe som står i veien for en liten lur. Begrens oppdagelsesturen til to eller tre rom i første omgang. Dette vil på en side forhindre at det blir for mye for hunden, og på den andre siden hjelpe deg med å sette klare grenser helt fra starten. Sørg også for rolige omgivelser og tenk over hvor uvant situasjonen er for den lille valpen – det er veldig viktig å bruke god tid på mange kosepauser! Hvis valpen skal hilse på en hund som har bodd lenge sammen med deg, må du først holde begge hundene i bånd og ikke la dem være alene uten tilsyn. I begynnelsen er det kontraproduktivt med ekstra besøk fra venner og bekjente som ønsker å se den nye valpen. Faktisk bør du også gi dine barn instruksjoner om å først la valpen venne seg til hjemmet sitt. Etter to til tre dager har valpen blitt vant til sitt nye hjem og er klar til å hilse på nye mennesker som kommer på besøk – så fremt det ikke blir for voldsomt.

Soveplassen

Søt, klumsete og hjelpeløs – man leser gjerne alle mulige ønsker i valpens store øyne. Dette blir spesielt tydelig når de søker nærheten til flokken sin og kommer snikende inn i sengen din om natten for å kose med de nye familiemedlemmene sine. Vurder likevel på forhånd om du ønsker å ha hunden i sengen permanent. I tillegg bør du nøye tenke over både størrelsen på hunden når den er utvokst og dens pels, dvs. hundehårene som vil ligge igjen i sengetøyet.

Når valpen har blitt vant til å sove i sengen, vil den også ha lyst til å sove der som voksen. Det kommer følgelig til å bli hardt å avvenne denne komfortable vanen igjen. Det beste er å allerede fra starten innrede en koselig soveplass til valpen, for eksempel ved siden av sengen din. En hundeseng er ideell for dette og med et brukt teppe fra oppdretteren, kan dette bli en trygg “hule” hvor nykommeren kan trives og føle seg trygg.

Dersom du ikke ønsker at hunden skal overnatte i soverommet, er det best å la den bli vant til sin fremtidige soveplass så tidlig som mulig. Du bør imidlertid ikke la den sove der alene de første nettene. En valp som har blitt adskilt fra flokken sin og plutselig er nødt sove helt alene i ukjente omgivelser fort kan utvikle angst. Fra naturens side er hunder flokkdyr, og vil føle seg fortapt når de har mistet resten av flokken sin. Mange hundeeiere anbefaler dog likevel å la valpen være alene. De mener at den kommer til å slutte å ule og pipe innen kort tid. Sannheten er at hunder som opllever en slik dyptgående erfaring med å bli forlatt alene ofte utvikler atferdsproblemer.

Tid og tålmodighet

Det er svært viktig at du setter av mye tid til ditt firbente familiemedlem, spesielt den første tiden som dere har sammen. Hvis du er i jobb, bør du tenke nøye over hvordan livet med en hund går overens med jobben. Du bør i det minste ta deg fri de første to ukene for å være til stede for ditt lille flokkdyr. Valper yngre enn fire måneder bør ikke være alene mer enn to timer. Sett av klare grenser fra begynnelsen, men vær klar over at valpen din fortsatt har mye igjen å lære. Overse små feil uten å kjefte på den, spesielt hva angår stuerenhet! Tenk hele tiden på at valper trenger mye søvn fordelt gjennom hele dagen, og at konsentrasjonen er begrenset til noen få minutter – unngå med andre ord overstimulans i valpens nye hjem.

Oppdag også valpeavdelingen hos zooplus!

Våre mest populære artikler
6 min

Lær valpen å gå pent i bånd

En hund som kontinuerlig drar i båndet forvandler enhver luftetur til en tålmodighetsprøve. Problematikken blir ytterligere forsterket dersom hunden er av en stor og tung rase som nesten ikke lar seg styre, fordi den absolutt vil gå i en annen retning enn den du så for deg. Utfordinger med hunder som trekker i båndet, kan ofte spores tilbake til valpealderen. Heldigvis kan du med kunnskap og litt tålmodighet allerede i valpealderen skape det beste grunnlaget for at hunden går pent i bånd i framtiden.
6 min

Lær valpen å være alene hjemme

Hunder er sosiale dyr som elsker samværet med flokken sin. Likevel bør enhver voksen hund være i stand til å være alene i noen timer. Dette bør allerede trenes tidlig. For en voksen hund som aldri har vært alene, vil ha vanskeligheter med å vende seg til det på et senere tidspunkt. Før du lar valpen være alene hjemme, må dere først trene på dette en periode. Her får du noen tips til hvordan du går fram.
21 min

Å tilvenne valper: tips og grunnleggende utstyr

Har du bestemt deg for å få deg en hund? Gratulerer! Hvis du vil ha en rolig og avslappet start hjemme, er det best å forberede alt før valpen flytter inn. I tillegg til å bli kjent med riktig hundetrening og hold av hund, bør du også kjenne til basisutstyret som en hundeeier bør ha. Dersom det er din første hund, anbefales det å bruke ventetiden på å tilegne seg kunnskap om alt hunden trenger for å føle seg komfortabel og vel i sitt fremtidige hjem. Skaff deg basistilbehøret før valpen flytter inn – så er du perfekt rustet før den første og spennende tiden sammen med valpen! Nedenfor har vi samlet noen nyttige tips om det viktigste tilbehøret for det nye livet med valpen din!