Sykle med hund

hunder som løper ved siden av sykkel

Hva er vel bedre enn en avslappende sykkeltur når det er fint og varmt ute? Og når din firbente yndling kan bli med på turen er det enda morsommere! Men hvordan venner man hunden til å løpe ved siden av en sykkel, og hva bør man ta høyde for når en ønsker å sykle med hund?

Hvordan venner jeg hunden min til en sykkel?

For å redusere frykten for «det ukjente», bør du ikke starte den første treningsenheten med å sette deg på sykkelen. I starten er det best å trille den. Før den første spaserturen med hund og sykkel, bør hunden sitte og vente til du gir den kommando til å gå. Gå med sykkelen mellom deg og hunden, samtidig som du holder båndet relativt kort.

Dette må du tenke på når du sykler med hunden:

  • Pass på at hunden løper på riktig side av sykkelen, altså den som vender bort fra trafikken.
  • Vær oppmerksom på at hundebåndet aldri festes til sykkelstyret når du og hunden din sykler sammen.
  • Når du triller sykkelen bør hunden gå med slakt bånd og alltid befinne seg på samme høyde som sykkelsetet.
  • Varier hastigheten og retningen innimellom. Tren også på at hunden setter seg ned når du stopper sykkelen. Dersom denne øvelsen fungerer bra, kan du gå over til det neste steget i treningen.
Hond en fiets

Slik begynner du å sykle med hund

Nå kan du sette deg på sykkelen og starte med å sykle i sakte tempo. Det anbefales å bruke stier eller veier med lite trafikk i begynnelsen. Øv på å ta små svinger, samt å unnvike små hindre. Først når du er helt sikker på at hunden følger alle kommandoene dine kan dere kjøre på vanlige og mer trafikkerte veier. Vær likevel oppmerksom på at vanskelighetsgraden, tempoet og lengden på turen kun skal økes sakte og gradvis.

Ytterligere tips

  • Generelt bør unge hunder opptil 12 måneder, syke og eldre hunder ikke løpe ved siden av en sykkel.
  • Hunden bør aldri mates rett før sykkelturen.
  • Det er ganske slitsomt for hunden å løpe ved siden av sykkelen. Prøv derfor å unngå sykkelturer med hunden på veldig varme dager.
  • Husk å alltid ta nok pauser innimellom, slik at hunden kan slappe av og samle kreftene sine igjen. Du bør alltid ha tilstrekkelig med vann tilgjengelig for hunden under hele turen.
  • Prøv å unngå lange strekninger på asfalterte veier. Den harde undergrunnen sliter nemlig mye på potene.
  • Unngå også sterkt trafikkerte veier. Bileksosen er nemlig skadelig for de firbente yndlingene våre. Ute i naturen er turen helt sikkert mye mer avslappende for både deg og hunden.

Sykkelkurver, sykkelfester og avstandsholdere, samt tilhengere og annet praktisk tilbehør til sykkelturen finner du hos zooplus.

Vi ønsker dere en god tur!

Våre mest populære artikler
15 min

Oversikt over ulike typer hundesport

Sport er like viktig for helsen til både mennesker og hunder. Men hundesport er mye mer enn bare det å fremme hundens fysiske kondisjon. Det er moro, bevegelse, mentalt arbeid, konkurranse, opplæring og sosial interaksjon på en og samme tid. Men hvilke typer hundesport finnes det? Og hvilken type sport passer best for deg og din hund? Her får du en oversikt over de mest kjente hundesportene.
3 min

Lek med hunden

Man bør ikke bare leke med hunden sin ofte, men også variert. Å overanstrenge hunden med eksempelvis for vanskelige oppgaver eller for lange lekeenheter, bør unngås like mye som å understimulere dyrene med kjedelige eller monotone leker. Leken bør ta utgangspunkt i hundens ferdigheter og behov. Selv om én hund kanskje foretrekker å hente pinnen, liker andre kanskje heller dradueller med tyggeleker. Uansett hvilken type lek yndlingen din foretrekker, er det viktig for enhver hundeeier er å se når hunden oppfordrer til lek. Dette kan skje på ulike måter.
6 min

Gå tur med hund – tips for en bedre tur

Ut på tur! For hunder er de daglige lufteturene med menneskene sine ofte dagens høydepunkter. I beste fall handler det ikke bare om bevegelse og det at hunden kan gjøre fra seg. De som gjør turen med hunden til noe avvekslingsrikt kan kombinere fysisk og metal aktivitet med trening og mye moro.