Lek med hunden
© alexei_tm / stock.adobe.com
Man bør ikke bare leke med hunden sin ofte, men også variert. Å overanstrenge hunden med eksempelvis for vanskelige oppgaver eller for lange lekeenheter, bør unngås like mye som å understimulere dyrene med kjedelige eller monotone leker.
Innhold
Leken bør ta utgangspunkt i hundens ferdigheter og behov. Selv om én hund kanskje foretrekker å hente pinnen, liker andre kanskje heller dradueller med tyggeleker. Uansett hvilken type lek yndlingen din foretrekker, er det viktig for enhver hundeeier er å se når hunden oppfordrer til lek. Dette kan skje på ulike måter.
Hvordan ser jeg at hunden min oppfordrer til lek?
Hvem kjenner vel ikke igjen den så karakteristiske og umisforståelige stillingen: forlabbene strakt fram, bakdelen høyt opp i været og en hale som loggrer kraftig? Selv om dette er et av de vanligste tegnene på at hunden vil leke, er det ikke alle hunder som gir uttrykk for sitt ønske om lek på denne måten. Noen fanger oppmerksomheten din ved å løpe eller hoppe rundt. Andre legger sin yndlingsleke fremfor deg og/ eller gjemmer den bort igjen så snart du gjør tegn til å ta den («kom å hent den»). Det er også mulig at de løfter den ene labben eller at de ser på deg med det typiske «lekeuttrykket» sitt, som innebærer en lett åpnet munn og tilbaketrukne munnviker uten at tennene vises.
Å leke med hunden: oppdragelse
Når dere holder på med apporteringsleker er det viktig at leken alltid kastes bort fra hunden og ikke i dens retning. Tross alt skal leken etterligne et byttedyr – og hvor mange byttedyr er det egentlig som kommer løpende i hundens retning? Spesielt i valpealderen bør du heller ikke kvie deg for å lekeslåss eller boltre deg med hunden på gulvet. På denne måten lærer den at mennesker også kan ligge på gulvet og kommer følgelig ikke til å bli irritert ved tilsvarende situasjoner i ettertid. Dersom hunden prøver å starte en maktkamp, bør du dog avslutte leken umiddelbart.
Ideelt sett lærer hunden den såkalte «lekebitingen» allerede i valpealderen når den leker sammen med sine søsken. I en så ung alder har ikke hundene utviklet noen bitehemninger enda, og lærer dermed fort at leken er over dersom de biter for hardt.
Tips for å leke riktig med hunder
- Tving aldri hunden til lek.
- Hos eldre eller syke dyr kan regelmessige besøk hos veterinæren være fordelaktig for å forebygge eventuelle skader av for energisk lek.
- Avslutt leken omgående dersom hunden blir for overentusiastisk.
- Ikke la hunder og barn leke sammen uten oppsyn.
- Ha alltid godbiter tilgjengelig for belønning.
Hos zooplus.no finner du et stort utvalg av hundeleker, som blant annet hjernetrim for hunder, draleker eller badeleker!
Oversikt over ulike typer hundesport
Sport er like viktig for helsen til både mennesker og hunder. Men hundesport er mye mer enn bare det å fremme hundens fysiske kondisjon. Det er moro, bevegelse, mentalt arbeid, konkurranse, opplæring og sosial interaksjon på en og samme tid. Men hvilke typer hundesport finnes det? Og hvilken type sport passer best for deg og din hund? Her får du en oversikt over de mest kjente hundesportene.
Gå tur med hund – tips for en bedre tur
Ut på tur! For hunder er de daglige lufteturene med menneskene sine ofte dagens høydepunkter. I beste fall handler det ikke bare om bevegelse og det at hunden kan gjøre fra seg. De som gjør turen med hunden til noe avvekslingsrikt kan kombinere fysisk og metal aktivitet med trening og mye moro.
Lek med hunden
Man bør ikke bare leke med hunden sin ofte, men også variert. Å overanstrenge hunden med eksempelvis for vanskelige oppgaver eller for lange lekeenheter, bør unngås like mye som å understimulere dyrene med kjedelige eller monotone leker.