Reise med hund – bil eller fly?

Mops i bagasjerommet på en bil

Mange hundeeiere ønsker å ta med seg den firbente følgesvennen sin overalt. Så lenge det handler om aktiviteter eller utflukter i hjembyen er det nesten en selvfølge at hunden blir med på tur. Men hvordan blir det når hunden skal være med på lengre reiser? Hvilke muligheter finnes det dersom dere for eksempel skal flytte et sted som ligger langt unna? Er det mulig å ta med hunden på fly? Eller bør du heller ta med hunden i bilen på lange turer?

Det rettslige aspektet

Dersom du ønsker å reise med hund er det selvsagt en rekke rettslige aspekter som må tas i betraktning. Reiser du med bil er det bare å pakke alt i bilen og kjøre i vei. Velger du å ta fly er det ikke like enkelt. En flyreise med hunden må forberedes nøye. Reglene og retningslinjene som en må forholde seg til, er som oftest avhengig av de ulike flyselskapene og destinasjonen du reiser til. Generelt må ethvert reisende dyr oppgis når du bestiller reisen. I mange tilfeller vil det også tilkomme et gebyr for dyret. Noen flyselskaper tillater ingen dyr i kabinen, mens det hos andre er avhengig av dyrets vekt og størrelse. For sistnevnte alternativ vil dyr over en viss vekt bli transportert i fraktrommet. Spesielt for store hunder er transporten i flyets fraktrom ikke den mest komfortable opplevelsen, og innebærer ofte også stress og angsttilstander.

Tatt dette i betrakting er det ofte mindre komplisert å reise med hund i bil. Likevel bør du også her informere deg om gjeldene regler, spesielt om du planlegger en tur til utlandet. Avhengig av hvilket land du reiser til, er det ulike innreisebestemmelser for hunden. Aktuell informasjon om gjeldende regler finner du på nettsiden til reiselandets konsulat. Avhengig av disse reglene vil hunden i visse tilfeller ha behov for en helseattest eller bestemte vaksinasjoner. Et EU-kjæledyrpass er i tillegg en forutsetning for å ta med hunden over landegrensene. Vær oppmerksom på at du alltid fører med deg dyrets papirer og har de innen rekkevidde når dere er på tur i utlandet.

Sikkerhet

Fly regnes som det sikreste transportmiddelet for mennesker. Dersom din firbente bestevenn reiser i flyets fraktrom vil du dog ikke ha mulighet til å se den, og dermed heller ikke ha muligheten til å oppdage og reagere på eventuelle problemer. Dette punktet gjør at fly som transportmiddel innebærer et stykke usikkerhet for kjæledyret.

Selv om det i første øyeblikk kan virke som en god ide, så frarådes det å gi hunden beroligende midler eller medikamenter for flyturen. Mange flyselskap har også uttalt et forbud mot dette. Medikamentene har en sterkere effekt i luften, noe som medfører at er den endelige virkningen ikke til å avse. Av denne grunn går stadig flere flyselskap over til å ikke transportere dyr som har fått beroligende midler – verken i fraktrommet eller i kabinen.

De som reiser med bilen har dyret alltid innen rekkevidde. Det er mulig å reagere på panikkanfall eller reisesyke omgående, og med det påvirke dyret på en positiv måte. Allerede den rene kontakten med mennesker gjør at mange hunder blir mye mer avslappet. Dermed er bilen et bedre egnet og sikrere transportmiddel enn fly. Likevel er det også her et par ting som ikke bør mangle for en sikker hundetransport. Et godkjent hundegitter til bagasjerommet, et bilbur eller et bilbelte til hunden er uunværlig for en trygg reise. Reisetilbehør av god kvalitet bidrar ikke bare til å gjøre turen mer komfortabel, men vil også redde livet til hunden din dersom det skulle komme til en ulykke.

Hund im Flugzeug © tatomm / stock.adobe.com
Auch sehr kleine Hunde dürfen nicht immer mit in die Kabine.

Komfort

Stoppe for å ta pauser når man ønsker, gå på tur når hunden melder i fra – når du reiser med hunden din er bilen et mer praktisk alternativ, enkelt og greit fordi du har mer frihet og fleksibilitet. Både hund og eier kan ta pauser eller strekke på beina når det er behov for det. Akkurat dette aspektet blir vanskelig å omsette når en sitter på fly i flere timer. Under flyreisen bør hunden ikke spise og vil sannsynligvis ikke drikke av seg selv heller. På biltur er dette ikke noe problem.

Også i dette punktet er bilen som oftest den mer komfortable reisemåten. Selvsagt finnes det også unntak – det finnes absolutt hunder som elsker å fly mer enn noe annet. Likevel gjelder dette nok sannsynligvis minoriteten av de firbente bestevennene våre.

Kostnader

Bortsett fra de ovenforstående punktene, er det enda et argument som slår et slag for bilen som transportmiddel: kostnadene. De som reiser med bil har allerede beregnet drivstoff, olje og slitasje som del av totalregningen. Om hunden nå befinner seg i bilen eller ikke, utgjør som regel ingen stor forskjell. Å ta med hunden på fly kan derimot fort bli dyrt. Kostnadene for å transportere et dyr på fly varierer avhengig av dyrets størrelse og vekt, samt flyselskapet du velger å reise med. Spesielt for familier med flere hunder kan sluttsummen på reiseregningen fort bli veldig stor. Dersom du ønsker å spare litt, er bilen et billigere reisealternativ.

Å reise med hund: forberedelsene

I løpet av et hundeliv har de fleste hundene kjørt bil en eller flere ganger. Det er derfor relativt enkelt å forberede hunden på en kommende biltur som kanskje varer litt lengre enn det den er vandt til. Skal du reise med hund på fly er situasjonen litt anderledes. Selv om du kan venne hunden til transportburet sitt, er det ikke mulig å forberede den på situasjonen i selve flyet. Flyturen og tilhørende kontroller kommer derfor ofte som et sjokk på pelsnøstet ditt.

mit hund reisen © otsphoto / stock.adobe.com

Avstanden

Selv om det er mange argumenter for å velge bilen som transportmiddel, er det et sentralt punkt som gjør at flyet er et bedre egnet valg, og det er avstanden. Med bilen kan du selvsagt også kjøre til andre land eller til og med krysse halve Europa. Skal du derimot til for eksempel Asia eller Amerika, er ikke bilen et alternativ.

Ta likevel høyde for at en flyreise vil være ukomfortabel og innebære en mengde stress for hunden. Er det kun snakk om en ferietur er en kennel eller et hundehotel å foretrekke. Dersom du planlegger en reise på flere måneder eller til og med skal flytte, finnes det ofte ingen bedre løsning enn å ta hunden med på fly. Bruk i såfall mye tid på å forberede yndlingen din så godt som mulig, og venn den til transportboksen sin.

Uansett hvilket transportalternativ du velger: vi ønsker deg og hunden din en god reise!

Våre mest populære artikler
2 min

Reisesyke hos hunder

Ikke alle dyr tåler moderne transportmidler som bil, buss, tog eller fly like bra. Slik som noen mennesker, kan også enkelte dyr plages av reisesyke støtt og stadig. Det kan nesten virke som om organismen kun kommer overens med tradisjonelle fremkomstmidler som sykkel eller det å gå til fots.

6 min

Reise med hund – bil eller fly?

Mange hundeeiere ønsker å ta med seg den firbente følgesvennen sin overalt. Så lenge det handler om aktiviteter eller utflukter i hjembyen er det nesten en selvfølge at hunden blir med på tur. Men hvordan blir det når hunden skal være med på lengre reiser? Hvilke muligheter finnes det dersom dere for eksempel skal flytte et sted som ligger langt unna? Er det mulig å ta med hunden på fly? Eller bør du heller ta med hunden i bilen på lange turer?

2 min

Fly med hund

Uansett om du skal flytte til en annen kontinent eller på en lengre ferie et sted som ligger langt unna: enkelte ganger er det ikke mulig å unngå å fly med hunden. En flytur innebærer dog alltid stress for dyret. Det samme gjelder tilvenningen til nye omgivelser eller et ukjent klima. Denne risikoen bør derfor ikke inngås uten videre. Dersom alle faktorene er tatt i betrakning og reisen er godt forberedt, kan den dog bli overkommelig for det firbente familiemedlemmet ditt.