Hunder på jobb

hund på kontor

Den kan verken lese mail eller ta telefonen. Men en hund på jobb kan likevel øke produktiviteten og velbehaget til medarbeiderne betraktelig. Hvordan dette fungerer, hvilke rettigheter du som hundeeier og arbeidstaker har, og hvordan du kan overbevise sjefen og kollegaene dine om fordelene ved å ha en hund på jobb, kan du lese mer om i denne artikkelen.

Hund og fulltidsjobb: fungerer det?

Flere timer foran PC-skjermen, lange møter, vekslende kundebesøk og en telefon som ringer uavbrutt: arbeidshverdagen virker ved første øyekast uegnet for hunder. Hunden krever tross alt den udelte oppmerksomheten til eieren sin og har behov for naturen, der den kan gi utslipp for de medfødte fysiske og mentale behovene sine. Uavhengig av disse tilsynelatende motsetningene har mange hunder funnet veien inn på kontorene, og satt seg til rette ved siden av eierens arbeidsplass. Flere undersøkelser har funnet bevis på at det å jobbe i nærværet av en hund har mange positive bivirkninger, og bidrar til å øke produktiviteten og til å forbedre arbeidsmiljøet. Selv hundene kan dra nytte av å bli med på jobb. De tilbringer mindre tid alene, nyter nærheten til sine nærmeste og får mye oppmerksomhet fra andre personer. Gode nyheter for alle arbeidstakere som drømmer om en hund: dersom forutsetningene passer er det fullt mulig å kombinere jobbhverdag og hund.

Har jeg lov til å ta med hunden på jobb?

Bortsett fra noen internasjonale storkonserner som har en egen «dog policy» og eksplisitt tillater sine ansatte å ta med hunden på jobb, finnes det ingen offisiell lov i noen Europeiske land som gir arbeidstakere retten til å ta med hunden til arbeidsplassen. Om hunden har lov til å bli med på jobb eller ikke er derfor ingenting som en har krav på ut i fra et juridisk perspektiv, men er i hovedsak avhengig av sjefens «goodwill». Selvsagt må også kollegaene dine være enig i at hunder er velkommen på jobb – tross alt skal hunden bidra til å forbedre arbeidsklimaet, og ikke gjøre det dårligere.

Slik overbeviser du sjefen og kollegaene dine

I mindre byråer med få ansatte og en sjef som er glad i dyr, og som kanskje til og med selv har en hund hjemme, er det som regel ikke noe problem å ta med hunden. Jobber du et sted der det tidligere ikke har vært en hund, og der mange ulike personer jobber sammen, kan det i første øyeblikk være vanskelig å få sjefens tillatelse når du etterspør muligheten for å ta med hunden på jobb. Men ikke gi opp med en gang: med noe tålmodighet og gode argumenter kan det likevel være mulig å overbevise sjefen og kollegaene. Dersom sjefen sier «ja» er den største utfordringen allerede mestret. Tross alt er det sjefen som har det siste ordet. Likevel er det også viktig at kollegaene og deres synspunkt blir inkludert i den endelige avgjørelsen. Ta en personlig samtale med så mange som mulig, og vær sikker på at ingen av de som sitter nærmest har en allergi mot hundehår eller liknende. Ta alle synspunktene og innvendinger på alvor. Dersom gjensidig forståelse og tillit råder, kan du kanskje til og med klare å overbevise de største kritikerne med disse argumentene – som faktisk er vitenskapelig bevist.

zooplus bürohund 1

Gode argumenter for hunder på jobb

  • Tilstedeværelsen av en hund har en beroligende effekt, og sørger for avslapning og mindre stress i arbeidshverdagen. Med en hund til stede opptrer folk mer bevisst og vennligere. Utbrudd av sinne eller erting blant kollegaer avtar.
  • Det er påvist at hunder bidrar til å forbedre arbeidsmiljøet . Ved at den sørger for harmoni, god stemning og felles samtaleemner, styrker hunden samholdet blant de tobente kollegaene.
  • Å klappe hunden innimellom sørger ikke bare for en liten tenkepause, men frigjør også lykkehormonet oxytocin. Menneskene blir mer avslappet og kan i etterkant fortsette jobben sin konsentrert og produktiv.
  • Pausene blir brukt til å gå turer ute i det fri, noe som styrker helsen og kreativiteten til medarbeiderne.
  • Risikoen og de tilknyttede kostnadene for jobb- eller stressrelaterte sykdommer som hodepine, tretthet, fordøyelsesproblemer, høyt blodtrykk eller utbrenthet reduseres av en hund på jobb (kilder: forskningsarbeid fra Universitetet i Buffalo, New York, USA; Bundesverband Bürohund, Tyskland).

Hva må hunden kunne for å bli med på jobb?

For at hunden din skal bli en velegnet kontorhund, som har en positiv effekt på jobben og arbeidsmiljøet, må et par forutsetninger være på plass. En leken valp som tumler rundt og bruker kontoret som lekeplass, eller en hund med aggressiv atferd som knurrer og bjeffer mot andre personer, vil helt sikkert ikke bidra til å redusere stress blant de ansatte. Generelt bør hunden ha nådd en viss alder før den blir med på jobb. Valper eller veldig unge hunder er ikke like velegnet. Hunden må være veloppdratt, lydig og godt sosialisert. Den må være vennlig ovenfor andre mennesker, og verken være aggressiv, nervøs eller engstelig. Likeså skal den heller ikke vise territoriell oppførsel. Dersom du tar med deg hunden på jobb, må den også være forberedt på å ikke være midtpunktet hele tiden, samt å kunne klare seg alene når du f.eks. skal på et møte. Det kan hjelpe å ha en annen tillitsperson som holder et øye med hunden når du ikke har mulighet til det.

Som hundeeier bør du også ha forståelse for at ikke alle ansatte er like glad i hunder som det du er. Dersom hunden oppfører seg som den skal, godtar enhver person slik den er, og utstråler ro og åpenhet, vil den helt sikkert klare å smelte selv den aller tykkeste isen. Er du i tvil om hunden din vil klare å innfri disse kravene, bør du utsette prosjektet “hund på jobb” en liten stund og trene litt lydighet først. Ofte kan det også hjelpe å besøke en hundeskole.

zooplus bürohund 3

Hvilke forutsetninger må jobben innfri?

Det er ikke bare hunden som må innfri visse krav for å kunne bli med på jobb. Også arbeidsplassen må oppfylle et par forutsetninger for at hunden og de ansatte skal føle seg komfortabel. Det er viktig at kontoret er stort nok og at hunden har et sted den kan trekke seg tilbake til. Dette kan for eksempel være en hundekurv eller et teppe ved siden av skrivebordet ditt, eller et hundebur. Hundens faste plass bør være permanent og ikke plasseres i en gang eller der det hele tiden går noen fram og tilbake. Tenk også over hvor du plasserer fôr- og vannskålen til hunden. Ideelt sett har også disse en fast plass – enten i et hjørne på kontoret eller på felleskjøkkenet. I tillegg må kontoret alltid luftes godt, og ikke være for varmt. For at hunden skal få sin nødvendige bevegelse når dere går på tur i pausene, er det viktig at det er tilstrekkelig med grøntområder i nærheten. Til slutt bør du selvsagt også ta dyrets helsetilstand i betraktning. Hunder som lider av leddsykdommer bør unngå å gå for mye i trapper. Et kontor som ligger i en av de øvre etasjene i et høyt bygg uten heis er dermed mindre godt egnet.

Hva hjelper dersom hunden kjeder seg på kontoret?

Dersom alle forutsetningene er innfridd, hunden er veloppdratt, og du har fått tillatelse til å ta med deg hunden på jobb, er det ingenting som står i veien for det. Du bør imidlertid allerede før dere drar på jobb sammen tenke over hvordan du vil underholde hunden dersom den kjeder seg i løpet av arbeidsdagen din. Selvsagt bør hunden være rolig og ha en avslappet natur – tross alt er du der for å jobbe. Likevel finnes det et par oppgaver som gir hunden følelsen av å være viktig og nyttig. Kanskje den liker å rydde gamle dokumenter formet som papirkuler fra bakken og inn i papirsøppelet? Du kan også lære den opp til å gjøre små ærender hos kollegaer, åpne dører eller betjene lysbryteren. Med en positiv belønning i form av godbiter eller klikkertrening kan du allerede trene på disse triksene hjemmefra. Sist men ikke minst sørger selvsagt også hundeleker, tyggeleker eller små, sunne godbiter for avveksling og underholdning.

Hvordan venner jeg hunden til arbeidshverdagen?

For at hverdagen med hunden på jobb skal bli så bra som mulig er det viktig at du bruker god tid på en langsom tilvenning. Det nytter ingenting at hunden plutselig fra en dag til en annen tilbringer åtte timer på et kontor. Selv balanserte og tilpasningsdyktige hunder vil ha problemer med å kompensere dette. Gi hunden tid til å venne seg til de nye omgivelsene og kollegaene dine. I begynnelsen kan du starte med å ta den med et par timer om gangen. For å sikre en vellykket tilvenning bør du avtale de første dagene eller ukene med sjefen din. Kanskje dere kan bli enig om at du tar med hunden på formiddagen, og jobber hjemmefra resten av dagen? Dersom det er nødvendig at du er til stede på jobb hele arbeidsdagen, kan det være en idé å finne en hundepasser som tar hunden de timene du jobber i tilvenningsfasen. Litt etter litt kan du øke antall timer som hunden tilbringer på jobben sammen med deg. Dersom alle forutsetningene er på plass og hunden også får lufteturene i naturen som den har behov for, er det gode muligheter for at hunden snart kan tilbringe hele arbeidsdagen ved din side.

Konklusjon: hunder på jobb som “miljøreddere”

Det som er sikkert er at hunder på jobb på mange måter er berikende. De bidrar ikke bare til at både du og hunden din er tilfreds, men fremmer også velbehaget og motivasjonen til alle ansatte. Sørg for å vise kollegaene dine at det ikke bare er du som er ansvarlig for at hunden har det bra, men at også de bidrar til det. Dette styrker samholdet dere imellom og skaper gjensidig tillit. Som nevnt tidligere er det viktig at du tar forslag eller bekymringer fra de rundt deg på alvor. Dersom noen av kollegaene dine frykter lopper eller parasitter på kontoret kan du for eksempel legge fram et sertifikat fra veterinæren som viser at hunden din er frisk og fri for lopper eller andre parasitter. Er hundelukten fortyrrende for noen, er det desto viktigere at du sørger for å lufte godt og fremfor alt at hundepelsen er stelt. Velpleide hunder lukter mindre og sørger dermed for behageligere omgivelser.

Våre mest populære artikler
7 min

Er hunden glad i meg? 10 tegn som beviser det

Hvis vi elsker noen, er vi selvsagt interessert i å vite om den andre parten føler det samme ovenfor oss. Mange ønsker å kunne lese tegnene som viser at de har en helt spesiell plass i hjertet til den firbente yndlingen sin. En hund har sin egen måte å uttrykke kjærligheten sin på, og kan heller ikke si «jeg elsker deg» ved å bruke ord. Hunder finner andre elskverdige veier for å vise at de er glad i oss. Det er enklere enn en tror å kjenne igjen disse tegnene – for ferdigheten til å forstå hundespråket slumrer i oss alle.
6 min

10 tegn på at hunden er lykkelig

Hvordan ser jeg at hunden min har det bra? Hvordan vet jeg at den har et godt liv og at jeg gjør alt riktig? Hva kjennetegner en lykkelig hund? Dette er spørsmål som mange hundeeiere ofte stiller seg. Sannsynligheten for at den firbente bestevennen din er lykkelig, er spesielt høy dersom den er sysselsatt nok. Dette kan enkelt oppnås ved å tilbringe tid med hunden i form av for eksempel lek store deler av dagen. En annen ting som ikke kan nevnes ofte nok, er at høyverdig hundefôr og en tilpasset ernæring spiller en avgjørende rolle for den fysiske og mentale helsen til dyret - og dermed også for dens gemytt.
4 min

Hundeår i menneskeår

Et hundeår er syv menneskeår: denne tommelfingerregelen har manifestert seg i mange hoder i løpet av de siste årene. Fullt så enkelt er det dog ikke, og vitenskapen har nå kommet med nye funn.