Luftetur med hund ved karantene

Luftetur med hund ved karantene

Covid-19 forandrer hverdagen til mennesker verden over. Mange hundeeiere som holder seg i hjemmekarantene eller i hjemmeisolering for å ikke spre viruset videre, lurer samtidig på hvordan de kan forsørge hunden mens de er i karantene.

Lover og forhåndstiltak omkring Covid-19

Hjemmekarantene og hjemmeisolering er blant de største hverdagsinngrepene som myndighetene i en rekke land har kunngjort. Det å være «i karantene» betyr nemlig at man ikke skal forlate boligen sin med mindre det er absolutt nødvendig. Ved hjemmeisolering skal du ikke forlate boligen i det hele tatt og holde deg hjemme. Dersom det er ærender som må gjøres, må du i dette tilfellet få hjelp av andre. Reisende som befinner seg i en karantene-region kan ofte ikke dra hjem, men må da forbli der de er i minst to uker – isolert. De som har vært i utlandet og kommer til Norge, må oppholde seg i karantene i en periode. Ofte er det snakk om enkeltpersoner som har vært i et risikoområde eller hatt kontakt med personer som var infisert med Covid-19. De som ikke holder seg til karantenebestemmelsene må regne med alvorlige konsekvenser i form av bøter eller fengselsstraff. Med tanke på den raske utbredelsen av viruset, har de fleste europeiske landene innført mer eller mindre strenge restriksjoner for innbyggerne sine. Disse reglene er dog ikke identiske overalt og kan variere fra land til land. Derfor er det viktig å holde seg oppdatert på reglene som gjelder for nettopp deg.

Hundeeiere og portforbud

De siste ukene har enkelte land som for eksempel Italia, Frankrike og Spania innført portforbud som følge av Covid-19 utbruddet og de raskt stigende smittetallene. Sammenliknet med hjemmeisolering finnes det dog unntaksregler ved de gjeldene portforbudene, slik at det fortsatt er mulig å forlate huset dersom det er strengt nødvendig. Dermed vil det fortsatt være lov å gå tur med hunden sin, handle mat eller gå til apoteket.

Dersom du er på tur alene eller med personer du bor sammen med rådes det å holde en minsteavstand på to meter til andre personer. Det sier seg selv at flere hundeeiere ikke skal møtes for å dra ut på tur sammen. Dette samsvarer også med det at de fleste hundeskolene holder stengt, selv om treningen som regel foregår utendørs. En skogstur, der man uansett ikke treffer på så mange mennesker er et bra alternativ. Men også her gjelder det å kjenne til de regionale forskriftene. I Frankrike er det for eksempel påbudt å fylle ut et skjema med begrunnelsen for hvorfor man skal ut, før en drar på tur. Ved en kontroll kan hundeeieren så vise fram dette skjemaet.

Hundeeiere som er i hjemmeisolering

Ved hjemmeisolering gjelder strengere regler, og selv handleturer er forbudt. Det er dog for eksempel mulig å bestille det man har behov for på nett, såfremt postbudet setter fra seg pakken utenfor døren. Men er det fortsatt mulig å gå tur med hunden?

Karantenereglene er av stor betydning for å begrense spredningen av viruset. Derfor er det heller ikke tillatt å gå tur med hunden dersom du er i hjemmeisolering. De som har en hage eller liknende kan ved mangel på alternativ lufte hunden der. Også sportslige aktiviteter som agility eller apporteringsleker er lov, dersom de foregår hjemme. De som ikke har denne muligheten, må be andre om hjelp til å ta hånd om, samt å gå tur med hunden. Mulige alternativ er naboer eller hundehotel. Myndighetene i Østerrike anbefaler for eksempel å sende hunden til en hundepasser eller en kennel dersom man selv er isolert. Husk dog at kenneler fort kan bli fulle dersom mange på samme sted sitter i hjemmeisolering. Er det kun enkelte hundeeiere som er berørt, er det betydelig lettere å finne noen som kan passe hunden.

Å sysselsette hunden ved hjemmeisolering

Dersom du har en hage og kan sørge for at hunden kommer seg ut for å røre på seg og gjøre fra seg, er det ikke nødvendigvis behov for hjelp utenfra. Likevel bør du tenke på at det for de fleste hundene ikke er nok å kun få åpnet døren ut til hagen! Dette gjelder spesielt for hunder som før isoleringen var ute på tur og i aktivitet i flere timer. Nedenfor er det et par aktiviteter som egner seg utmerket til å sysselsette hunden din både fysisk og mentalt:

  • Apporteringsleker
  • Snuseleker
  • Dog Dancing eller Agility hjemme
  • Lære nye hundetriks

Det finnes tallrike treningsinstrukser på nett som du kan bruke for å lære yndlingen din noe nytt. Tips: noen hundeskoler tilbyr også nettbaserte kurs.

Kan hunder overføre coronaviruset Covid-19?

Ut i fra aktuelle vitenskapelige funn kan hunder eller andre kjæledyr som katter ikke overføre det nye coronaviruset SARS-CoV-2 til mennesker. Dette til tross for at det hos to hunder i Hongkong ble påvist patogener i nese og munn. I og med at konsentrasjonen av viruset hos hundene var så liten, går forskerne likevel ut i fra at det med all sannsynlighet er snakk om en overfladisk kontaminasjon fra omverdenen. Begge hundeeierne var infisert med Covid-19, men ingen av hundene viste tegn til symptomer. Videre ble en belgisk katt med symptomer testet positivt for coronaviruset. En overføring av viruset fra denne katten til andre mennesker blir likevel fortsatt utelukket.

Generelt rådes det til å forholde seg til de gitte hygieneanbefalingene når man omgås med dyr. Dette omfatter blant annet at du ikke skal la hunden slikke deg i ansiktet. De som koser mye med hunden sin bør vaske hendene i minst 20 sekunder før de tar seg selv i ansiktet eller rører andre mennesker og gjenstander som for eksempel dørhåndtak.

Vi ønsker deg og de to- og firbente familiemedlemmene dine kun det beste!

Våre mest populære artikler
7 min

Er hunden glad i meg? 10 tegn som beviser det

Hvis vi elsker noen, er vi selvsagt interessert i å vite om den andre parten føler det samme ovenfor oss. Mange ønsker å kunne lese tegnene som viser at de har en helt spesiell plass i hjertet til den firbente yndlingen sin. En hund har sin egen måte å uttrykke kjærligheten sin på, og kan heller ikke si «jeg elsker deg» ved å bruke ord. Hunder finner andre elskverdige veier for å vise at de er glad i oss. Det er enklere enn en tror å kjenne igjen disse tegnene – for ferdigheten til å forstå hundespråket slumrer i oss alle.
6 min

10 tegn på at hunden er lykkelig

Hvordan ser jeg at hunden min har det bra? Hvordan vet jeg at den har et godt liv og at jeg gjør alt riktig? Hva kjennetegner en lykkelig hund? Dette er spørsmål som mange hundeeiere ofte stiller seg. Sannsynligheten for at den firbente bestevennen din er lykkelig, er spesielt høy dersom den er sysselsatt nok. Dette kan enkelt oppnås ved å tilbringe tid med hunden i form av for eksempel lek store deler av dagen. En annen ting som ikke kan nevnes ofte nok, er at høyverdig hundefôr og en tilpasset ernæring spiller en avgjørende rolle for den fysiske og mentale helsen til dyret - og dermed også for dens gemytt.
4 min

Hundeår i menneskeår

Et hundeår er syv menneskeår: denne tommelfingerregelen har manifestert seg i mange hoder i løpet av de siste årene. Fullt så enkelt er det dog ikke, og vitenskapen har nå kommet med nye funn.