Trenger hunder et spesielt rasefôr?

rasefôr til hund

Utvalget av hundefôr er enormt, og det er ikke alltid like lett å vite hvilken variant man bør velge. Spesielt rundt temaet rasefôr er det en del usikkerhet. Trenger hunden virkelig et rasespesifikt fôr? I denne artikkelen kan du lese om hvorfor det kan være en fordel å velge et fôr som er spesielt tilpasset behovene til de enkelte rasene.

Fremveksten av hunderasene

Alle hunderaser som er kjent til dags dato avstammer ulven. Noen raser oppstod på en naturlig måte, andre raser er et resultat av målrettet alv gjennom menneskene. Domestiseringen av ulven begynte med av menneskene holdt ulvevalper som husdyr. Med tiden mistet de ville dyrene sin frykt for menneskene og ble med på jakt. På samme måte som ulvenes vesen forandret seg med tiden, endret også utseendet seg. Domestiseringen fant sted på ulike områder av kloden, noe som resulterte i at det oppstod hunderaser som var tilpasset lokale vilkår og klimaforholdene på stedet.

Økt reisevirksomhet bidro til at de lokale rasene spredte seg til andre deler av verden. Der formerte de seg slik at det igjen oppstod nye raser. Med tiden begynte menneskene med målrettet avl av hunderaser. Målet var å avle fram spesielle personlighetstrekk og unike kroppslige egenskaper som var velegnet til å støtte menneskene. Slik oppstod for eksempel raser som på grunn av kroppsbyggingen og ferdighetene sine egner seg spesielt godt til å jage, gjete eller beskytte menneskene. På samme måte som enhver hunderase har spesielle egenskaper, har den også unike behov. Dette reflekteres også i ernæringsbehovene.

Hvilke fordeler har rasefôr?

Rasefôr kan bidra til å holde hunden din frisk og rask. Sammensetningen av et slikt fôr er basert på kriterier som tilsvarer de unike ernæringsbehovene til de ulike rasene. Det finnes for eksempel raser som har en tendens til overvekt. Her kan et fôr med et moderat kaloriinnhold hjelpe med å forebygge et overskudd av energi og med det bidra til at hunden holder idealvekten sin, samt forebygge sykdommer som er relatert til overvekt. I tillegg kan et rasespesifikt fôr ha en positiv innvirkning på rasetypiske sykdommer, som for eksempel leddproblemer. Sammenfattet skal rasefôret være det optimale svaret på næringsprofilen til de enkelte hunderasene. En ytterligere fordel er at rasefôr er tilpasset gebisset og kjeven til rasene, ved at størrelsen på fôrbitene varierer tilsvarende.

Eksempel 1: Fôr til Labrador Retriever

Labrador i blomstereng

Labradoren er blant hunderasene som har en tendens til overvekt – og ikke helt uten grunn. Rasen regnes som veldig grådig i matveien, og vil gjøre nesten alt for en ekstraporsjon. Forskning viser at denne grådigheten er genetisk fastlagt. På grunn av en genmutasjon mangler enkelte labradorer bestemte neurotransmittere som sørger for å slå av sulthetsfølelsen. Hunder som har dette «spisegenet», er dermed faktisk alltid sulten. Fôr som er spesielt tilpasset labradorer har et tilsvarende lavt energiinnhold og inneholder spesielt mettende ingredienser. På grunn av dens størrelse, har labradoren også en tendens til å få leddproblemer. Her kan rasefôret også bidra positivt, ved at det inneholder alle næringsstoffene som bidrar til sunne ledd.

Eksempel 2: Rasefôr til schäferhund

schäferhund på gressplen

Schäferhunden har også en tendens til leddproblemer. I tillegg tilkommer en ømfintlig fordøyelse. I beste fall får den et fôr som inneholder næringsstoffer som støtter leddfunksjonen og består av lettfordøyelige ingredienser. Immunforsvaret kan styrkes gjennom spesielle tilsetninger. Du finner mer informasjon om rasefôret til schäferhund i nettbutikken.

Våre mest populære artikler
12 min

Farlige matvarer for hunder

Ikke alt som vi mennesker spiser er også egnet for hundene våre. Noen ganger er allerede små mengder nok til å utgjøre en fare, men det andre ganger kommer an på varigheten eller tilberedelsen av matvarene. Få en oversikt over farlige matvarer for hunder samt hvilke næringsmidler hunden godt kan spise.
9 min

Hjemmelaget hundekjeks

Det går riktignok raskere å kjøpe ferdige godbiter til hunden hos zooplus. Men det er langt fra like gøy som å lage de selv! Og det finnes flere gode grunner til å bake hundekjeks selv. Her kan du finne ut mer om nettopp disse grunnene, hvordan du får til hjemmelaget hundekjeks og hvordan de lagres på best mulig måte. I tillegg finner du oppskrifter på kjempegode hundekjeks, som yndlingen din garanter vil like.
8 min

Riktig hundefôr for eldre hunder

Når hunden din blir eldre kommer de første grå hårene frem og hundens bevegelser blir langsommere. Dette er en like stor del av hundelivet som av menneskelivet. Likevel kan du som eier gjøre mye for at hunden også får et godt liv i alderdommen. Et kosthold som er basert på de unike behovene til eldre hunder er en av disse tingene, og vil bidra til et liv full av vitalitet – uansett alder.