Trenger hunder et spesielt rasefôr?

rasefôr til hund

Utvalget av hundefôr er enormt, og det er ikke alltid like lett å vite hvilken variant man bør velge. Spesielt rundt temaet rasefôr er det en del usikkerhet. Trenger hunden virkelig et rasespesifikt fôr? I denne artikkelen kan du lese om hvorfor det kan være en fordel å velge et fôr som er spesielt tilpasset behovene til de enkelte rasene.

Hvilke fordeler har rasefôr?

Rasefôr kan bidra til å holde hunden din frisk og rask. Sammensetningen av et slikt fôr er basert på kriterier som tilsvarer de unike ernæringsbehovene til de ulike rasene.

Det finnes for eksempel raser som har en tendens til overvekt. Her kan et fôr med et moderat kaloriinnhold hjelpe med å forebygge et overskudd av energi og med det bidra til at hunden holder idealvekten sin, samt forebygge sykdommer som er relatert til overvekt. I tillegg kan et rasespesifikt fôr ha en positiv innvirkning på rasetypiske sykdommer, som for eksempel leddproblemer.

Merk: Å velge et spesialfôr kan bidra til å fremme hundens naturlige kroppsfunksjoner. Vær likevel oppmerksom på at diett- eller spesialfôr alene ikke kan kurere eller forhindre sykdommer. Utover det bør du alltid legge opp hundens kosthold i samråd med en veterinær. Hos zooplus finner du et bredt utvalg av spesielt diettfôr for hunder

Sammenfattet skal rasefôret være det optimale svaret på næringsprofilen til de enkelte hunderasene. En ytterligere fordel er at rasefôr er tilpasset gebisset og kjeven til rasene, ved at størrelsen på fôrbitene varierer tilsvarende.

Eksempel 1: Fôr til Labrador Retriever

Labrador i blomstereng © fotorince / stock.adobe.com

Labradoren er blant hunderasene som har en tendens til overvekt – og ikke helt uten grunn. Rasen regnes som veldig grådig i matveien, og vil gjøre nesten alt for en ekstraporsjon. Forskning viser at denne grådigheten er genetisk fastlagt. På grunn av en genmutasjon mangler enkelte labradorer bestemte neurotransmittere som sørger for å slå av sulthetsfølelsen. Hunder som har dette «spisegenet», er dermed faktisk alltid sulten. Fôr som er spesielt tilpasset labradorer har et tilsvarende lavt energiinnhold og inneholder spesielt mettende ingredienser. På grunn av dens størrelse, har labradoren også en tendens til å få leddproblemer. Her kan rasefôret også bidra positivt, ved at det inneholder alle næringsstoffene som bidrar til sunne ledd.

Eksempel 2: Rasefôr til schäferhund

schäferhund på gressplen © Mikkel Bigandt / stock.adobe.com

Schäferhunden har også en tendens til leddproblemer. I tillegg tilkommer en ømfintlig fordøyelse. I beste fall får den et fôr som inneholder næringsstoffer som kan bidra til å støtte leddfunksjonen og lettfordøyelige ingredienser. Du finner mer informasjon om rasefôret til schäferhund i nettbutikken.

Må det alltid være et rasefôr?

Nei. Hunden din må selvsagt ikke nødvendigvis få et rasefôr. Samtidig gjør rasefôr det enklere å legge opp til en optimal ernæring for rasehunder. Både rasetypiske sykdommer og individuelle energibehov blir tatt hensyn til i fôret. Utover det kan du på den måten også være sikker på at fôrbitene er tilpasset størrelsesforholdene til hundens kjeve.

Uansett om du går for et rasefôr eller ei: Ta alltid hensyn til alderen og livssituasjonen til hunden din. Det fins f.eks. ulike fôrvarianter til valper, voksne og eldre hunder. Her bør du for all del også gjøre forskjell på variantene for små, mellomstore og store hunder.

Om hunden din er kastrert eller ikke spiller også en rolle når du skal velge et passende fôr. Energibehovet til hunden reduseres betydelig etter at den har blitt kastrert. Hundefôr for kastrerte hunder inneholder derfor færre kalorier enn vanlig fôr.

Våre mest populære artikler
10 min

Farlige matvarer for hunder

Ikke alt som vi mennesker spiser er også egnet for hundene våre. Noen ganger er allerede små mengder nok til å utgjøre en fare, men det andre ganger kommer an på varigheten eller tilberedelsen av matvarene. Få en oversikt over farlige matvarer for hunder samt hvilke næringsmidler hunden godt kan spise.

8 min

Hjemmelaget hundekjeks

Det går riktignok raskere å kjøpe ferdige godbiter til hunden hos zooplus. Men det er langt fra like gøy som å lage de selv! Og det finnes flere gode grunner til å bake hundekjeks selv. Her kan du finne ut mer om nettopp disse grunnene, hvordan du får til hjemmelaget hundekjeks og hvordan de lagres på best mulig måte. I tillegg finner du oppskrifter på kjempegode hundekjeks, som yndlingen din garanter vil like.

5 min

Hjemmelaget hundeis – 7 enkle oppskrifter

På varme sommerdager fins det nesten ikke noe bedre enn en forfriskende is. Det viser også de lengtende blikkene til hunden på den frosne godbiten. Med våre oppskrifter kan du ganske enkelt lage hjemmelaget hundeis og glede yndlingen din med en sunn is-nytelse i sommer.