Trenger hunder et spesielt rasefôr?

I samarbeid med Royal Canin
rasefôr til hund

Utvalget av hundefôr er enormt, og det er ikke alltid like lett å vite hvilken variant man bør velge. Spesielt rundt temaet rasefôr er det en del usikkerhet. Trenger hunden virkelig et rasespesifikt fôr? I denne artikkelen kan du lese om hvorfor det kan være en fordel å velge et fôr som er spesielt tilpasset behovene til de enkelte rasene.

Fremveksten av hunderasene

Alle hunderaser som er kjent til dags dato avstammer ulven. Noen raser oppstod på en naturlig måte, andre raser er et resultat av målrettet alv gjennom menneskene. Domestiseringen av ulven begynte med av menneskene holdt ulvevalper som husdyr. Med tiden mistet de ville dyrene sin frykt for menneskene og ble med på jakt. På samme måte som ulvenes vesen forandret seg med tiden, endret også utseendet seg. Domestiseringen fant sted på ulike områder av kloden, noe som resulterte i at det oppstod hunderaser som var tilpasset lokale vilkår og klimaforholdene på stedet.

Økt reisevirksomhet bidro til at de lokale rasene spredte seg til andre deler av verden. Der formerte de seg slik at det igjen oppstod nye raser. Med tiden begynte menneskene med målrettet avl av hunderaser. Målet var å avle fram spesielle personlighetstrekk og unike kroppslige egenskaper som var velegnet til å støtte menneskene. Slik oppstod for eksempel raser som på grunn av kroppsbyggingen og ferdighetene sine egner seg spesielt godt til å jage, gjete eller beskytte menneskene. På samme måte som enhver hunderase har spesielle egenskaper, har den også unike behov. Dette reflekteres også i ernæringsbehovene.

Hvilke fordeler har rasefôr?

Rasefôr kan bidra til å holde hunden din frisk og rask. Sammensetningen av et slikt fôr er basert på kriterier som tilsvarer de unike ernæringsbehovene til de ulike rasene. Det finnes for eksempel raser som har en tendens til overvekt. Her kan et fôr med et moderat kaloriinnhold hjelpe med å forebygge et overskudd av energi og med det bidra til at hunden holder idealvekten sin, samt forebygge sykdommer som er relatert til overvekt. I tillegg kan et rasespesifikt fôr ha en positiv innvirkning på rasetypiske sykdommer, som for eksempel leddproblemer. Sammenfattet skal rasefôret være det optimale svaret på næringsprofilen til de enkelte hunderasene. En ytterligere fordel er at rasefôr er tilpasset gebisset og kjeven til rasene, ved at størrelsen på fôrbitene varierer tilsvarende.

Eksempel 1: Fôr til Labrador Retriever

Labrador i blomstereng

Labradoren er blant hunderasene som har en tendens til overvekt – og ikke helt uten grunn. Rasen regnes som veldig grådig i matveien, og vil gjøre nesten alt for en ekstraporsjon. Forskning viser at denne grådigheten er genetisk fastlagt. På grunn av en genmutasjon mangler enkelte labradorer bestemte neurotransmittere som sørger for å slå av sulthetsfølelsen. Hunder som har dette «spisegenet», er dermed faktisk alltid sulten. Fôr som er spesielt tilpasset labradorer har et tilsvarende lavt energiinnhold og inneholder spesielt mettende ingredienser. På grunn av dens størrelse, har labradoren også en tendens til å få leddproblemer. Her kan rasefôret også bidra positivt, ved at det inneholder alle næringsstoffene som bidrar til sunne ledd.

Royal Canin Labrador Adult

Produktanbefaling: ROYAL CANIN Labrador Adult

ROYAL CANIN Labrador Retriever Adult er egnet for labradorer som er eldre enn 15 måneder, og er spesielt tilpasset ernæringsbehovene til denne rasen. Rasefôret har et tilpasset kaloriinnhold – inkludert en økt proteinandel og redusert fettandel – og bidrar med det til at hunden opprettholder idealvekten sin. ROYAL CANIN Labrador Retriever Adult har et eksklusivt næringskompleks som styrker hudbarrieren. Agurkurtolje samt andre essensielle oljer er blant næringsstoffene som finnes i fôret, og bidrar til å holde huden og pelsen sunn og fin.

Som en motivert atlet, vil labradoren gi alt når den er i aktivitet. På grunn av sin solide kroppsbygging og de sterke beinene, har hunden behov for næringsstoffer som bidrar til å opprettholde sunne og sterke ledd. Rasefôret ROYAL CANIN Labrador Retriever Adult styrker både ledd og bein gjennom innholdet av spesielle næringsstoffer – deriblant omega-3-fettsyrene EPA og DHA.

I tillegg er teksturen og formelen på krokettene skreddersydd kjeven til labradoren. Den spesielt tilpassede formen på bitene animerer til tygging og forebygger at hunden sluker fôret for fort.

Eksempel 2: Rasefôr til schäferhund

schäferhund på gressplen

Schäferhunden har også en tendens til leddproblemer. I tillegg tilkommer en ømfintlig fordøyelse. I beste fall får den et fôr som inneholder næringsstoffer som støtter leddfunksjonen og består av lettfordøyelige ingredienser. Immunforsvaret kan styrkes gjennom spesielle tilsetninger. Du finner mer informasjon om rasefôret til schäferhund i nettbutikken.

Våre mest populære artikler

Farlige matvarer for hunder

Selv om hunder historisk sett, og delvis fortsatt i dag, ofte har spist det som ble til overs av matrester, bør selvsagt bare maten som er bra for dem lande i hundeskålen. Det står ingenting i veien for at hunden får en liten bit av «menneskematen» i ny og ne, forutsatt en det er fremmende for hundens helse. Noen av matvarene som mennesker spiser er nemlig alt annet enn bra for de firbente samboerne våre, og kan til og med være vært giftige. Du som eier bør derfor ha god oversikt over hvilke matvarer som er farlig for hunden. Dersom hunden mot formodning likevel har spist noe giftig eller noe den ikke tåler, anbefales det å oppsøke en veterinær omgående. Veterinæren vil spørre hva og hvor mye hunden har spist, samt hvor lenge siden matinntaket fant sted. Basert på disse opplysningene kan veterinæren da innlede en passende terapi. Noen ganger kommer dog dessverre hjelpen for sent. Det er derfor desto viktigere at inntaket av matvarer som kan være farlige for hunden unngås i utgangspunktet. Dersom uhellet først er ute, bør du reagere meget kjapt for å forebygge alvorlige konsekvenser.

Riktig hundefôr for eldre hunder

Når hunden din blir eldre kommer de første grå hårene frem og hundens bevegelser blir langsommere. Dette er en like stor del av hundelivet som av menneskelivet. Likevel kan du som eier gjøre mye for at hunden også får et godt liv i alderdommen. Et kosthold som er basert på de unike behovene til eldre hunder er en av disse tingene, og vil bidra til et liv full av vitalitet – uansett alder.

Fôring av valper

Å finne det passende hundefôret kan ofte være utfordrende. En rekke individuelle faktorer birdrar til at enhver hund har unike ernæringsbehov som må tilfredsstilles gjennom kostholdet.