Ragdoll
© Jne Valokuvaus / stock.adobe.com
Ikke la navnet lure deg! Her er det ikke snakk om en katt som ligner på en filledukke. Ragdoll er en katterase for katteelskere av Siam, Colorpoint og andre Pointer-katter. De blide gigantene overbeviser ikke bare med deres vakre pels, deres ekstraordinære farge og deres lyse blå øyne…
Utseende
Den massive, store Ragdollen med sitt brede bryst, muskuløse kropp og kraftige opptreden skiller seg fremfor alt ut på grunn av sin myke pels. Den middelslange pelsen har en silkeaktig struktur og lite underull. Det gir dyrene utseendet til en koselig bamse – noe som forsterkes av den fluffy pelsen på halsen som ofte er tilstede. Ragdollens hode er middelsstort og triangulærformet med avrundede, brede ører som sitter langt fra hverandre. Bena er litt lengre på baksiden, noe som resulterer i en svakt skrå rygglinje. Ragdollen er en mellomstor katt med hunnkatter som veier opp mot 6,5 kilo, og hannkatter opp mot 9,5 kilo. Kattene når en skulderhøyde på opptil 40 centimeter, og en lengde på opptil 1,20 meter fra nesen til haletuppen.
De store, runde, lyseblå øynene er kjennetegnet til denne rasen, såvel som deres spesielle farge: Ragdollen hører som de siamesiske kattene til «Pointer-kattene». Dette innebærer at deres naturlige pelsfarge kun vises på kroppens ytre partier som ben, hale, ansikt og ører hvor blodsirkulasjonen er lavere. Årsaken til at kattens grunnfarge bare synlig på de såkalte «punktene» ligger i kattens genetikk. En lys og hvit kroppsfarge står i kontrast til disse mørkere punktene. Hver pelsfarge kan også forekomme som punktfarge. Ragdollen kan ha diverse farger: Seal-, Blue-, Chocolate-, Lilac- og mer nylig også Red- og Cream-Point er de typiske fargene for denne rasen.
- Seal-point: Ragdolls i Seal-Point har en svart grunnfarge som med alle punktfarginger kun er synlige på de ytre kroppsdelene som hale, ører, ansikt og ben.
- Blue-point: blå er en fortynning av den svarte basisfargen.
- Chocolate-Point: Ragdoll med sjokoladepunkter har en attraktiv brun basisfarge, som alltid bare er synlige i Point-tuppene.
- Lilac-Point: fortynningen av brun kalles «lilac» (lilla).
- Red-Point: røde punktfarginger.
- Cream-Point: fortynningen av rød gir fargen «Cream». En Ragdoll med «krem-punkter» ser tilnærmet ensfarget ut på grunn av de kremfargede punktene!
De offisielle fargevariantene kalles Colourpoint, Mitted, Bicolor, Tabby, Tortie og Torbie.
- Colourpoint: Colourpoint viser en full maske som hos andre Point-katteraser.
- Mitted: Mitted Ragdolls har en hvit hake og ofte hvite striper på nesen i tillegg til punktmarkeringene. Fargen på potene er rosa, og katten har også hvite hansker og hvite støvler på bakbenene.
- Bicolour: Bicoloured Ragdolls har også en klar punktfargning, men deres grunnfarge er lysere og de har en maske med en omvendt «V» som begynner på pannen og slutter ved bunnen av halen. Bena er hvite.
- Tabby: fargepunktene forekommer som mønstre – lignende som hos en Tabby-katt. Mønsteret er ofte synlig både på bena og på halen. Øynene er rammet inn i svart som med en kullstift. Hos Ragdollen er tabby-mønstrene ofte referert til som «Lynx».
- Tortie: Tortie katter har et skilpaddemønster på punktene. Fargemønsteret i seg selv forekommer veldig forskjellig – fargepunktene kan ha en hvilken som helst størrelse, men av oppdrettere foretrekkes små, jevnt fordelte flekker.
- Torbie: Torbie er kombinasjonen av tabby og tortie. Skilpaddefargen forekommer som striper – en veldig interessant farge!
Forøvrig: som Pointer-katter fødes Ragdoll kattunger hvite og utvikler først sin endelige farge etter tre til fire år!
Den silkeaktige pelsen på Ragdollen er middelslang, men på grunn av lite underpels er den meget lettstelt. Enhver katt er unik, og enhver katteeier har egne meninger hva angår hår på klær og møbler, men vanligvis er det tilstrekkelig å børste en Ragdoll en gang i uken, om nødvendig, og oftere når katten bytter pels.
Gemytt & adferd
Ragdoller regnes som svært sosiale katter. De er milde og godmodige, fredelig og ivrige etter å lære – men fremfor alt er de koselige og lekne. De liker å dilte etter menneskene deres hvor enn de går. Mange oppdrettere liker derfor å referere til dem som en «hund i kattekropp». Ragdolls favner fullstendig om sin menneskelige familie – men man bør også sørge for en firbent lekekamerat og ulike katteleker. Kattene ble lenge regnet som einstøinger, men faktum er at de er sosiale dyr som vil ha mye glede av å leve sammen med en likesinnet katt.
De milde dyrene er også egnet for å holdes hjemme så lenge de har tilgang til en sikker balkong eller vinduer med vindusgitter. Likevel bør man sørge for at katten utfordres nok både mentalt og fysisk! Du bør med andre ord sørge for å leke nok sammen med Ragdollen din og legge til rette for at katten har steder i leiligheten hvor den kan både gjemme seg, hvile, leke og gå på oppdagelsesferder. Den rette leiligheten for en Ragdoll trenger ikke å være stor! Smart monterte klatrefasiliteter som et høyt kattetre eller soveplasser i vinduet gir katten en «tredje dimensjon», som de avhengig av humøret kan bruke til en lur, for å observere miljøet rundt seg eller klatre og leke.
Historie
Den menneskekjære Ragdollen er en veldig ung katterase hvis opprinnelse stammer tilbake til 1960-tallet. Grunnleggeren og den første oppdretteren av Ragdollen var kattevennen Ann Baker fra California. Med hjelp av en katt fra kullet til en «angora-lignende katt» og en ikke kjent hunnkatt, etablerte hun en linjeavl. Ann Bakers kattunger sies å ha vært lignende dagens Ragdolls: høye, med halvlang pels og vakre blå øyne. Ann Baker ga rasen navnet ”Ragdoll” som er det engelske ordet for filledukke. Kattevennen valgte dette navnet fordi hennes katter bare hang avslappet så snart de ble løftet opp – som en dukke laget av tøy. Et navn som passer perfekt til den ekstremt avslappede katten!
Som ofte i avlssirkler oppstod det dessverre mellommenneskelige problemer: Ann Baker hadde patentert navnet «Ragdoll» og hevet avgiftene for hvert dyr fra sine linjer. Dette medførte at mange oppdrettere splittet seg fra den opprinnelige Ragdoll-linjen og gjorde rasen til det den er i dag.
Ragdoll er dermed ikke bare en veldig ung rase, men også den første katterasen som det er blitt registrert et patent for.
Oppdrett
Ragdoller regnes som problemfrie og ukompliserte rasekatter. Alle dyr viser en disposisjon til visse arvesykdommer, noe linjeavl kan forsterke. Dessverre gjelder dette også for Ragdollen.
Selv om rasen ansees å være generelt frisk, har den en tendens til urinstein og hjertesykdommer, også kjent som hypertrofisk kardiomyopati. HCM regnes som den vanligste typen hjertesykdom hos katter, og forårsakes av en fortykkelse av hjertemuskelen. Sykdommen kan diagnostiseres ved hjelp av ultralyd. Samtidig finnes det også en genetisk test for HCM, slik at ansvarlige oppdrettere tidlig kan utelukke syke dyr fra avl! Imidlertid er det ingen garanti for at rasen vil være helt fri fra enhver forutsetning for hypertrofisk kardiomyopati. Hver oppdretter bør derfor få dyrene deres undersøkt av veterinærer på et tidlig stadium for å utelukke muligheten for sykdommen hos avkom.
Ernæring
Ragdollen er en stor katt som gjennomgår flere viktige vekstfaser. Et passende, høyverdig kosthold er derfor alfa og omega for at kattene skal kunne vokse og bli sunne dyr! Mens kattungen vokser, må den få lov til å spise så mye som den vil – for husk at Ragdollen først er ferdig utvokst når den er fire år gammel. Deretter kan du tilpasse fôrmengden for å unngå unødig vektøkning.
Enten du gir den rå mat, lager maten selv eller stoler på kattemat av høy kvalitet fra kjæledyrbutikken: det rette fôret til katten din bør ha en stor andel høyverdige proteiner. Våtfôr bør være førstevalget for dyr med en predisposisjon til nyre- og urinstein, da det har et høyere væskeinnhold.
Pleie
Ragdollens mellomlange pels skyldes mangelen på underpels. Dette gjør den lett å rengjøre. Likevel blir den ukentlige pleien enklere hvis kattene vender seg til kammer og børster allerede fra de er små. I utgangspunktet hjelper det å gi katten en godbit både under og etter pleien for å gjøre det til hyggelig opplevelse. Som folkevennlige og kosete dyr har dog de færreste av dem problemer med å bli børstet. Tvert imot nyter de ofte pelspleien til det fulle!
Til tross for vanlig børstning og kamming, kommer ofte løse hår inn i fordøyelseskanalen til dyrene. Mens katten forandrer pels, kan du gjøre det lettere for katten din å kvitte seg med svelget hår ved å tilby kattegress, spesielle godbiter eller maltposteier. Disse tilleggsproduktene er spesielt godt egnet dersom katten din er plaget med forstoppelse!
Ragdolls er fantastiske, menneskeglade dyr som overbeviser med sitt koselige utseende og ukompliserte karakter. Vi ønsker deg mye glede med Ragdollen din!
Å velge riktig oppdretter
Den økte forekomsten av arvelige sykdommer hos stamtavlekatter viser igjen og igjen hvor viktig det er å velge riktig oppdretter. En profesjonell oppdretter ser på sine katter som familiemedlemmer og tar ansvar for sine dyr og deres avkom. Dette inkluderer også en meningsfull parring av de enkelte dyrene, og ansvaret for at kattene har god helse og vokser opp i et godt miljø hvor de får riktig ernæring. En god oppdretter gir ikke bort dyrene sine før de er blitt tolv uker gamle. Kattunger trenger minst tre måneder på seg for å lære alt som er viktig fra deres mor og søsken. En fase som er spennende og utmattende, ikke bare for oppdretteren, men også for kattemoren! For at en kattemor skal kunne sosialisere sine kattunger tilstrekkelig, bør hun derfor ha nok tid mellom de individuelle kullene. Av denne grunn tilbyr en ansvarlig oppdretter ikke nødvendigvis flere kull og raser samtidig. Det som synes å gi økonomisk mening, er ikke alltid det beste for dyrene!
Selvfølgelig har alt dette sin pris. Et avlsdyr koster fra 10 000 kr og oppover. Hvis du vurderer å kjøpe en «renraset katt uten papirer» via internett eller annonse i din lokalavis, vær advart: enhver Ragdoll er verdt sin pris i gull. Tenk over alle kostnadene som oppdretteren har i løpet av de første tre månedene av kattes liv. Kostnader som inkluderer blant annet mat og veterinærbesøk for både kattemor og kattunger, noe som sjeldent fullt ut dekkes av kjøpesummen til katten. Medlemskap i en raseforening og eventuelt utstedelse av papirer utgjør resten av prisen.
Oppdrett er en dyr hobby, og det bør derfor ringe en bjelle når noen tilbyr «avlskatter uten papir» til en lav pris. Uten tilsyn av en avlsforening er det også ofte vanskelig å utelukke arvelige sykdommer. Man bør også være obs på om oppdretteren avler frem flere raser samtidig og lar moren få flere kull i løpet av et år. Vær nøye før du velger oppdretter og ikke la en lav pris alene overbevise deg.
Katteelskere som er fascinert av Ragdoll-rasen, men som ikke har råd til å betale den fulle kjøpesummen, kan oppsøke dyrehjem. Her venter mange katter på et godt nytt hjem – inkludert mange avlsdyr! Mange oppdrettere gir også bort eldre dyr eller dyr som er blitt ekskludert fra avl mot en liten avgift.
Maine Coon
Maine Coon er blitt en av de mest populære katterasene i verden og har også fått økende popularitet i Norge. Dette skyldes trolig deres naturlige lynne, robusthet og flotte karakter.
Norsk skogkatt
Den norske skogkatten har helt siden begynnelsen utviklet seg uten menneskelig innflytelse i opprinnelseslandet Norge. Rasen begeistrer i dag katteelskere med sitt ville utseende og oppriktige karakter. Det er dog ikke bare kattens utseende som er opprinnelig hos denne rasen!
Sibirkatt
Sibirkatten er selve innbegrepet av en naturrase. De mellomstore kattene med sin kraftige kroppsbygning skal ha sin opprinnelse i Russland og ha utviklet seg helt uten menneskelig innflytelse. Målrettet avl startet ikke før på 80-tallet. Skogkattene, som også kalles «Sibirskaja koschka» i hjemlandet Russland, overbeviser sine fans med utseendet sitt og sin ukompliserte personlighet. Den fyldige pelsen til denne naturrasen er tilpasset de iskalde vinterne og varme sommerne i Sibir. Den varmer katten i den kalde årstiden og er lett nok for de varme sommermånedene.