Hunden min er redd for fyrverkeri

redd hund

Enten det er på nyttårsaften, en nasjonal markeringsdag eller en annen stor begivenhet: vi mennesker synes det er fascinerende med glødende fyrverkeri på nattehimmelen. Dessverre oppfatter mange hunder dette på en helt annen måte. De piper, beveger seg rastløst rundt, skjelver og blir til rene nervebunter. Les hvordan du kan forberede hunden din på fyrverkeri og hvordan du kan berolige den.

Årsskiftet er en reell utfordring for noen hundeeiere. De høylytte rakettene, det fargerike fyrverkeriet og eksploderende kinaputter kan få selv de tryggeste hundene til å bli urolige. Men mens noen firebente venner kun trekker seg tilbake eller søker beskyttelse og trygghet hos sine eiere, bryter andre hunder regelrett ut i panikk. De vil ikke lenger spise, lar seg ikke snakke til, skjelver og løper vekk i panikk. Senest når hunden din viser disse symptomene, bør du gripe inn og hjelpe den med å takle sin angst. Men hvordan beroliger man en så urolig hund? Tross alt kan fyrverkeriet ute ikke slås av ved å trykke på en knapp.

Nødtiltak mot angst for fyrverkeri

Allerede når de første “testrakettene” er blitt avfyrt og klokken sakte men sikkert nærmer seg det kommende året, er det selvfølgelig for sent for langsiktig terapi mot hundens støyfobi. Men selv i denne situasjonen kan du fortsatt gjøre mye for å lindre hundens angst.

  • Ha hunden i bånd

Også på nyttårsaften må hunden ut på luftetur. Å ikke gå ut er ingen løsning. For å gjøre lufteturen så stressfri som mulig, er det best å ta en tur ut i løpet av dagen og i rolige omgivelser. En god ide er å ta hunden med på tur inn i skogen og unngå storbyen hvor det vanligvis begynner å smelle allerede lenge før midnatt. Du bør alltid ha hunden din i bånd dagene før nyttår. Tross alt kan du overalt og til enhver tid bli overrasket over høye smell i dagene både før og etter nyttårsaften. Du bør ikke undervurdere risikoen for at hunden din kan løpe vekk i skrekk, ikke finne tilbake hjem, eller løpe inn på en trafikkert vei.

  • Gå inn i huset sammen med hunden

Etterhvert som det blir mørkere vil også lyden fra de første nyttårsrakettene øke. Senest da er det på tide å ta med hunden innendørs igjen. Selv om det er vanlig i de fleste land å se på fyrverkeriet ute, bør du bli hos hunden din og ikke la ham være alene i sin urolige tilstand. Spesielt for engstelige hunder holder det ikke å krype inn i et stille rom, de trenger også deres omsorgsperson i nærheten for å gi dem sikkerhet.

  • Lukk dører, vindu og persienner

Høye smell fra fyrverkeri går gjennom selv de tykkeste husvegger. Lukkede dører, vinduer og persienner kan imidlertid dempe den ukjente lyden som forårsaker stress hos hunden. Mange hunder vil bli beroliget bare av dette. Mange hunder reagerer også nervøst på de blinkende lysene på himmelen. Hvis du ikke har persienner på vinduene dine, bør du i det minste trekke for gardinene.

  • Slå på radioen og spill musikk

I tillegg til å lukke vinduene kan du prøve å drukne lyden fra fyrverkeriet med andre lyder som hunden din er kjent med. Slå på favorittmusikken din eller slå på radioen. Også lyder fra TV-en, vaskemaskinen eller oppvaskmaskinen kan roe ned hunden din. Men overdriv ikke volumet, for dette kan muligens øke hundens usikkerhet ytterligere.

  • Distraher med lukter eller spesielle godbiter

Hunder som ikke er altfor stresset kan noen ganger bli distrahert av unike lukter eller spesielt deilige godbiter. Hunden kan da flytte konsentrasjonen sin fra hørselen og heller fokusere på lukt- og smakssansen. Du kan for eksempel plassere spennende duftspor gjennom leiligheten din som din hund kan snuse seg frem til. Hunder som fortsatt er i stand til å spise, vil også bli glade for spesielle godbiter som de normalt ikke får i hverdagen, og som gjør at de da vil glemme støyen fra fyrverkeriet i en kort periode.

  • Utstrål fred og ro

Det viktigste ved alle de ovennevnte tiltakene er at du er rolig og avslappet i alt du gjør. Signaliser til hunden din at “alt er greit”, og vis ham at lydene utenfor er vanlige. Hvis du blir nervøs og hektisk i møte med hundens reaksjon, vil alle andre tiltak være forgjeves.

Labrador versteckt sich ängstlich unter einer Decke

Kos og klapping er forbudt!

Like fatalt som det er at du selv opptrer panisk, er om du begynner å roe ned hunden din ved å klappe den. Din firbente venn forstår simpelthen ikke trøstende ord som “stakkars lille venn! Bråket er snart over”. Snarere vil klapping og økt oppmerksomhet bekrefte frykten hans. Selv om det er vanskelig: prøv å ignorere stresset til hunden din og førsøk å oppføre deg så normalt som mulig. Selvfølgelig kan du ta vare på hunden din, men du bør ikke synes synd på ham og overøse ham med altfor mange kjærtegn. Bare sett deg ned på sofaen med ham, nyt samtaler med familien din, les en god bok eller lytt til favorittmusikken din. Nærheten og din rolige oppførsel vil gi hunden din mye mer trygghet enn om du løper rundt frenetisk og snakker nervøst til ham. Vis ham at støyen ikke er noe som trenger å gjøre ham urolig.

Kan jeg gi hunden min beroligende medikamenter?

Hvis ingen av de ovenforstående tiltakene hjelper, vil mange hundeeiere ønske å gi hunden sin et enkelt beroligende middel som kan roe ned hundens nerver. Dette ønsket er forståelig, men slike midler bør bare være den aller siste utveien. De fleste sedativer gjøre bare hunden ute av stand til å bevege seg uten at det nødvendigvis lindrer stresset hans og årsakene til hans stress. Å være i en tilstand hvor man ikke er i stand til å bevege seg når han hører høye lyder, eller ikke være i stand til å flykte eller trekke seg tilbake, har en tendens til å bare skremme de fleste dyr enda mer. Derfor er det viktig å snakke med veterinæren først og avklare nøyaktig om medikamenter virkelig kan hjelpe ditt usikre dyr. Også urtepreparater, som har en beroligende effekt, som Bach blomster eller homøopati (globuliner), bør du bare gi til hunden din etter å ha konsultert deg med en veterinær.

Kan angsten for fyrverkeri behandles?

Angsttilstander hos hunder kan behandles – enten det er frykten for å være alene, frykten for fremmede og dyr eller frykten for høye, ukjente lyder. Hunder som utvikler alvorlig angst under et fyrverkeri, er vanligvis også på vakt når han hører andre lyder, som for eksempel når det er tordenvær. Det hjelper å tenke over hvorfor disse lydene gjør hunden så usikker. Terapi under veiledning av en ekspert kan bidra til å komme til bunns i årsakene for deretter å målrettet bekjempe dem. For eksempel kan et forstyrret “flokk-forhold” i familien være utløseren for støyfobi, for eksempel hvis hunden føler at han må ta på seg rollen som sjefen og beskytteren, fordi hans eier mangler autoritet og sikkerhet.

Tilvenning med et tastetrykk

En annen form for terapi kan være tilvenning ved hjelp av en støy-CD eller tilsvarende lydfiler fra Internett. Under denne prosessen spilles fyrverkerilydene først stille for hunden, for deretter å gradvis øke volumet. Kun hvis hunden din klarer å holde seg rolig, bør du oppmuntre hans oppførsel. Hvis han blir nervøs eller engstelig, ignorerer du han. På denne måten kan man gradvis tilvenne hunden for høye lyder og smell. En slik metode tar imidlertid tid og bør startes flere uker før nyttårsaften og det store fyrverkeriet.

Ytterligere tiltak mot angst

I tillegg til de allerede beskrevne mulighetene, finnes det mange andre metoder som kan hjelpe mot hundens frykt for fyrverkeri. Selv om noen av dem er ganske uvanlige og effekten er omstridt, er det verdt å ta en rask titt på disse alternative tiltakene. For eksempel finnes det diffusere for stikkontakten, sprayer eller halsbånd som sprer et slags kunstig fremstilt beroligende feromon som kan roe ned hunden. Videre arbeider noen hundetrenere med TTouch-metoden, utviklet av kanadiske Linda Tellington-Jones. Med spesielle berøringer med hendene skal spenningen hos dyr kunne løses opp, og selvhelbredende krefter bli satt i gang. I noen tilfeller brukes kroppsbandasjer for å gi hunden en følelse av stabilitet og dermed sikkerhet. Tilsvarende fungerer den såkalte “Thundershirt”, som består av et solid materiale og som festes tett rundt hundens kropp. Det milde, kontinuerlige trykket har en beroligende effekt på mange hunder.

Og til neste årsskifte?

Til tross for alle disse tiltakene ser mange hundeeiere anspent frem til neste nyttårsaften. For selv om du har klart å roe ned hunden din til en viss grad, nyter sjeldent hundeiere det å gå inn i det nye året uten å ha hunden i tankene. Volumet på nyttårs-rakettene, folks kjas og mas, og den muntre stemningen i huset er noe de færreste hunder setter pris på. Kanskje du til neste år kan vurdere å dra til et sted der det for eksempel av naturbeskyttende grunner er forbudt å sende opp fyrverkeri? For roen ved årsskiftet kan tross alt være ganske helbredende og deilig for oss mennesker i blant også!

Våre mest populære artikler
18 min

10 populære hundetriks

Løfte potene, gi labb eller fange en godbit i luften? Med disse 10 triksene blir du og din hund selskapets midtpunkt. Og det beste: hundetriks sørger ikke bare for entusiasme hos publikum, men utfordrer hunden din både fysisk og mentalt. Samtidig styrker treningen også forholdet mellom hund og menneske.
5 min

Lær valpen å gå pent i bånd

En hund som kontinuerlig drar i båndet forvandler enhver luftetur til en tålmodighetsprøve. Problematikken blir ytterligere forsterket dersom hunden er av en stor og tung rase som nesten ikke lar seg styre, fordi den absolutt vil gå i en annen retning enn den du så for deg. Utfordinger med hunder som trekker i båndet, kan ofte spores tilbake til valpealderen. Heldigvis kan du med kunnskap og litt tålmodighet allerede i valpealderen skape det beste grunnlaget for at hunden går pent i bånd i framtiden.
11 min

Hvordan få hunden til å bjeffe mindre?

Hunder som bjeffer i ett sett tærer ikke bare på nervene dine, men kan også være en påkjenning for naboene eller andre rundt deg. Men hvorfor bjeffer egentlig hunder? Og hvordan kan jeg få hunden til å bjeffe mindre?