Halsbånd eller sele til hunden?

Hund med hundesele

Halsbånd eller sele - hva er bedre?

Et spørsmål som ofte blir stilt, og som splitter hundeverdenen. Her handler det om mer enn et enkelt spørsmål. Om hunden din trives best med et halsbånd eller en hundesele er nemlig avhengig av en rekke ulike faktorer.

Hensikten med halsbånd & sele

Både halsbåndet og hundeselen har samme hensikt: å gi oss muligheten til å leie hunden på bånd, ha kontroll og beskytte den mot farlige situasjoner. Avhengig av karakter og temperament til både hund og eier varierer også kraften som virker på hundebåndet, -selen og -halsbåndet. Og det er akkurat her sakens kjerne ligger.

Postroj pro psy

Helse

Et halsbånd blir - som navnet allerede tilsier - festet rundt halsen på hunden. Når hundebåndet strammer seg, virker drakraften dermed direkte på nakken og halsen til hunden. Det vil si akkurat der hvor viktige organer som skjoldbruskkjertelen, strupehodet, luftrøret og blodkar befinner seg. På den ene siden gir halsbåndet eieren muligheten til å ha større innvirkning på hunden. Samtidig øker på den andre siden faren for at hunden blir skadet. Nyere forskning viser at langvarig vold mot ryggsøylen og skjoldbruskkjertelen kan fremkalle kroniske betennelser.

En hundesele belaster hundens bryst og rygg. På denne måten blir drakraften bedre fordelt, og de daglige lufteturene skånsommere og behageligere for hunden. Likevel er det viktig å huske på at en hundesele som ikke passer kan hindre skuldrebladet og det naturlige bevegelsesmønsteret til hunden.

Trening

Eierens innvirkning på halsbånd eller hundesele bør være så liten som mulig. Dette er dog kun mulig dersom hund og eier kan kommunisere problemfritt uten å måtte bruke hundebåndet. En forutsetning for dette er god trening i forkant - spesielt for de mer aktive hunderasene. Treningsresultatet og din varsomhet bestemmer hvor effektiv både halsbåndet og hundeselen er. Dersom enhver luftetur blir til en drakamp, hjelper det ofte mer å investere i en hundeskole istedenfor å kjøpe et halsbånd eller en sele som sitter tettere.

halsbånd eller sele til hunde?

Det passende produktet

Uansett om du bestemmer deg for et halsbånd eller en hundesele, så er det viktig at begge er tilpasset hundens alder, vekt og størrelse.

En hundesele skal for eksempel ligge ca. en håndbredde bak hundens albue og på ingen måte gnage under armhulen. Samtidig skal materialet ikke trykke på brystbeinet.

Halsbånd finnes også i mange ulike størrelser og er laget av mange ulike materialer. Sistnevnte bør være lett, men likevel robust og bøyelig. En klikklås gjør det lettere å ta halsbåndet på og av, samt å tilpasse det.

Vi ønsker deg mye glede på spaserturene med din firbente bestevenn!

Våre mest populære artikler
6 min

Er hunden glad i meg? 10 tegn som beviser det

Hvis vi elsker noen, er vi selvsagt interessert i å vite om den andre parten føler det samme ovenfor oss. Mange ønsker å kunne lese tegnene som viser at de har en helt spesiell plass i hjertet til den firbente yndlingen sin. En hund har sin egen måte å uttrykke kjærligheten sin på, og kan heller ikke si «jeg elsker deg» ved å bruke ord. Hunder finner andre elskverdige veier for å vise at de er glad i oss. Det er enklere enn en tror å kjenne igjen disse tegnene – for ferdigheten til å forstå hundespråket slumrer i oss alle.
16 min

Familiehunder: populære raser & tips

En trofast følgesvenn, lekekamerat og trøstevenn: barn elsker hunder og nesten alle ønsker seg en egen pelskledd bestevenn på fire poter. For at samlivet mellom barn og hund skal bli så fint og avslappende som mulig, er det et par ting dere bør tenke på. Her får du mange gode tips og informasjon om raser som passer utmerket til familier med barn.
19 min

Å tilvenne valper: tips og grunnleggende utstyr

Har du bestemt deg for å få deg en hund? Gratulerer! Hvis du vil ha en rolig og avslappet start hjemme, er det best å forberede alt før valpen flytter inn. I tillegg til å bli kjent med riktig hundetrening og hold av hund, bør du også kjenne til basisutstyret som en hundeeier bør ha. Dersom det er din første hund, anbefales det å bruke ventetiden på å tilegne seg kunnskap om alt hunden trenger for å føle seg komfortabel og vel i sitt fremtidige hjem. Skaff deg basistilbehøret før valpen flytter inn – så er du perfekt rustet før den første og spennende tiden sammen med valpen! Nedenfor har vi samlet noen nyttige tips om det viktigste tilbehøret for det nye livet med valpen din!