Overvekt hos hund: Tips for bedre helse

Overvekt

Overvekt er ikke kun et problem for mennesker, studier viser at ca 56% av alle hunder har for mange kilo. Andelen overvektige hunder er ulikt fra land til land, men en generell tendens er at andelen overvektige hunder øker fra år til år.

Hva er årsakene? Noen ganger vil vi bare glede de firbeinte med god mat og snacks. I andre tilfeller er alvorlige sykdommer årsaken. Også koronakrisen har bidratt med endrede spisevaner for kjæledyrene. Vi vil her informere deg utfyllende rundt temaet overvekt hos hund og vise hva som kan gjøres mot dette.

Er hunden min overvektig?

For å kunne bekjempe overvekt må hundeeiere først erkjenne problemet. Om hunden din er for tykk kan du klarere med en veterinær, men med et par triks kan du også foreta en første vurdering selv.

Identifisèr overvekt

 • Slik oppdager du overvekt hos hund

 • Hva kan forårsake overvekt hos hund?

 • Hva er konsekvensene av overvekt?

 • Fins hunderaser med tendens til overvekt?

Det riktige fòret for overvektige hunder

Riktig fòr til overvektige hunder
Hva er forskjellen på Diett- og Lightfòr?

Som diettfòr regnes spesielt tilpassede fòr til dyr som lider av ulike sykdommer. De bør bare gis i samråd med veterinær. For eksempel fins eget diettfòr til hunder som lider av diabetes eller nyreproblemer. Et diettfòr er ikke nødvendigvis egnet til slanking.

Dersom et hundefòr har tilleggsbetegnelsen Light innebærer dette et kaloriredusert fòr. Dette er førstevalget dersom en hund får i seg for mange kalorier og bør gå ned i vekt. 

 • Hva er viktig ved bytte av fòr?

 • Hva må jeg tenke på med hensyn til næringsstoffer?

 • Tørrfôr
 • Snacks
 • Aktivitetsleker

Aktivitet i kampen mot overvekt

Mer aktivitet mot overvekt
Ikke for mye på en gang: Øk aktivitetsnivået langsomt

Grunnregelen er: Ikke overdriv, hverken når det gjelder hunden eller deg selv. Å gå ned i vekt er en prosess som kan ta lang tid.

Derfor er det viktig at både du og hunden har det gøy med aktivitet og mosjon og at det økes gradvis. Begynn gradvis med å øke lengden på gåturene litt hver dag. Etterhvert kan du i tillegg legge inn øvelser og trening.

Dersom en hund lider av sterk overvekt må du ta ekstra hensyn til leddene. Hjelpemidler som hunderamper eller ortopediske hundesenger kan være gode hjelpemidler.

 • Disse øvelsene hjelper mot overvekt hos hunder

 • Er agility også egnet for overvektige hunder?

Mala Grass feederMala på skattejakt

TIAKI intelligensleke Grass Slow Feeder er en spennende leke som også reduserer spisehastigheten min. TPR-innleggene ser ut som ekte gress slik at spisingen blir til et spennende eventyr. Den sklir ikke og goså egnet for små hunder.

Peanut & ertenePeanøtt og erten

TIAKI snuseleke erter har tre åpninger som kan fylles med lekre snacks. Den er robust og ideell for yngre hunder med sterkt tyggebehov. Og om sommeren kan man fryse ned erten sammen med godbitene slik at man har en avkjøling i varmen.

Flocke sengTed på Flocke hundeseng

Det høykvalitative fyllet av viskoelastisk memory-foam er spesielt komfortabelt og sørger for god søvn under lange møter. Sengen tilpasser seg kroppsformen min og avlaster virvelsøylen og leddene mine - fro garantert søte drømmer.

Hvordan forebygger jeg overvekt?

Riktig fòr

Riktig fòr og riktig fòrmengde

Tilpass fòrmengden og vær moderat med snacks

Tilpass fòrmengden og vær moderat med snacks

Flere lengre gåturer hver dag

Flere lengre gåturer hver dag

Lek mye med hunden samt hundesport

Lek mye med hunden samt hundesport

Føl etter ved ribbeinene & følg med på figuren

Føl etter ved ribbeinene & følg med på figuren

Ta hunden regelmessig til helsesjekk hos veterinær

Vei hunden regelmessig og ta en helsesjekk hos veterinær

Våre light - og diettfòrmerker

Hill`s Science Plan
Hills Prescription Diet
Eukanuba
Pro Plan
Concept for Life Veterinary Diet
Royal Canin Veterinary Diet
Royal Canin
Concept for Life
Briantos