Overvekt hos hund: Tips for bedre helse

Det er ikke bare vi mennesker som har problemer med overflødig fett. Studier viser at rundt 56 prosent av alle hunder veier for mye. Fedme hos hunder er derfor ikke uvanlig.

Hva er årsaken? Noen ganger mener vi det rett og slett for godt med våre firbeinte venner når det gjelder mat og godbiter. Men sykdommer kan også forårsake overvekt. Uansett kan det gå ut over hundens helse og velvære. Vi har derfor oppsummert for deg hva du trenger å vite om fedme hos hunder og hva du kan gjøre med det.

DiettfôrDiettfôr
Light fôrLight fôr
Light snacksLight snacks
AccessoiresTilbehør

Er hunden min overvektig?

For å bekjempe overvekt hos hunder må hundeeiere først erkjenne problemet. Den beste måten å finne ut om kjæledyret ditt er overvektig på, er å oppsøke veterinær. Du kan imidlertid også gjøre en første vurdering selv ved hjelp av noen få enkle trinn.

Slik oppdager du overvekt hos hund

Legg hendene løst på hundens brystkasse og beveg dem sakte opp og ned uten å trykke for hardt. Hvis ribbeina er lette å kjenne, er alt i orden. Hvis du derimot må trykke hardt for å kjenne ribbeina, er hunden sannsynligvis overvektig.

Silhuetten av den firbeinte vennen din gir en ytterligere indikasjon: Hvis midjen ikke lenger er tydelig og hundens mage og kropp generelt virker ganske rund, har den sannsynligvis et vektproblem.

Hva kan forårsake overvekt hos hunder?

Hunder legger på seg når de beveger seg for lite eller spiser for mange kalorier. Sistnevnte skjer når matmengden er for stor eller hundefôret inneholder for mye energi. Fedme hos hunder skyldes imidlertid vanligvis en ugunstig kombinasjon av disse faktorene.

I tillegg kan høy alder, ulike sykdommer, kastrering eller psykisk stress også fremme overvekt hos hunder. Du bør derfor alltid oppsøke veterinær for å finne de faktiske årsakene og utelukke mulige sykdommer.

Hva er konsekvensene av for høy kroppsvekt hos hunder?

Hunder reagerer svært forskjellig på overvekt. Ikke alle blir syke med en gang.

I de fleste tilfeller fører den lubne kroppen i første omgang til begrenset bevegelighet og muligens lavere livskvalitet.

Jo mer uttalt fedme, desto flere helseproblemer kan forventes over tid. Overvekt og fedme øker risikoen for leddskader, hjerte- og karsykdommer, luftveissykdommer og diabetes. Forventet levealder kan også forkortes med opptil to år.


Finnes det hunderaser som har en tendens til å bli overvektige?

Det er noen hunderaser som er mer utsatt for overvekt enn andre. Disse inkluderer labrador, golden retriever, beagle, dachshund, cocker spaniel og collier. Av genetiske årsaker har de et lavere energibehov og/eller liker rett og slett å spise mye.

Light hundefôr: Hvilket fôr er det riktige for overvektige hunder?

Riktig fòr til overvektige hunder
Hva er forskjellen på Diett- og Lightfòr?

Diettfôr er spesialtilpasset fôr til kjæledyr som lider av visse sykdommer. Det finnes for eksempel diettfôr til hunder som har diabetes eller nyreproblemer. Diettfôr gis kun i samråd med veterinær og er ikke nødvendigvis egnet for å gå ned i vekt.

Hundefôr merket "light" er derimot et kaloriredusert fôr, dvs. vanligvis et fettfattig fôr. Det er førstevalget hvis hunden din ikke trenger å få i seg så mye energi og har behov for å gå ned i vekt.

Hva bør jeg tenke på når jeg bytter fôr?

 1. Det viktigste: Et fôrbytte må alltid gjøres sakte og forsiktig.
 2. Følg alltid veterinærens eller fôrprodusentens anbefalinger nøyaktig når det gjelder fôrmengde. På hver pakke finner du informasjon om hvor mye du bør gi til den aktuelle målvekten. Selv noen få gram for mye kan ha en negativ effekt på vekttapet.
 3. Sørg for at hunden din ikke får matrester fra noen. Godbiter er selvfølgelig tillatt. Du bør imidlertid trekke disse fra den daglige rasjonen.

Advarsel: Du må ikke under noen omstendigheter redusere fôret for mye, du kan risikere at den ikke får nok næringsstoffer.

I zooplus-magasinet finner du tips om hvordan du kan endre hundens kosthold eller finne riktig mengde fôr!

Flere tips for fòring av hund kan du lese om i magasinet vårt!

Hvilke næringsstoffer i maten bør jeg være spesielt oppmerksom på?

Et godt lett hundefôr inneholder færre kalorier enn et vanlig hundefôr. Det kjennetegnes også av tre punkter: Det har et lavere innhold av råfett og et høyere innhold av råfiber (kostfiber) enn vanlig fôr. Det er også viktig at råproteininnholdet er gjennomgående høyt, slik at hundens muskler fortsatt får tilstrekkelig næring.

Du kan lese mer om  fòring av hunder i magasinet vårt!


 • Tørrfôr
 • Våtfôr
 • Aktivitetsleker

Opp av sofaen: Aktivitet hjelper mot overvekt hos hunder

Mer aktivitet mot overvekt
Ikke for mye på en gang: Øk aktiviteten langsomt

Aktivitet er en viktig nøkkel til en sunn kroppsvekt. Grunnregelen er alltid: ikke overbelast hunden din eller deg selv. Å gå ned i vekt er en prosess som kan ta lang tid.

Det er derfor viktig at du og hunden din liker å mosjonere og gradvis øker innsatsen. Begynn med å utvide turene dere går sammen litt hver dag. Senere kan du legge til flere øvelser.

For hunder som er overvektige eller fete, må du også være spesielt oppmerksom på leddene deres. Hjelpemidler som ramper og ortopediske hundesenger bidrar til å skåne hunden.

Disse øvelsene hjelper mot overvekt hos hunder

I tillegg til "treningsklassikeren" gåturer kan du prøve mange andre aktiviteter med kjæledyret ditt som er effektive mot overvekt hos hunder. Spør imidlertid alltid veterinæren din på forhånd om du trygt kan utføre disse øvelsene.
 • Hundesvømming anbefales for svært overvektige hunder. Det avlaster leddene og trener hele kroppen på en skånsom måte.
 • Apporteringslek på tur eller i hagen er morsomt for nesten alle hunder.
 • Legg inn ulike bevegelsesøvelser på turene dine. Du kan for eksempel la hunden balansere over trestammer eller hoppe over grøfter.
 • Det finnes også en rekke hundesporter, som hundefrisbee, driving ball eller hundedans, som gir mer mosjon på en leken måte.
 • Inkluder hunden i ditt eget treningsprogram: Lær hunden din å sitte på kommando når du gjør en knebøy. Eller har du noen gang prøvd hundeyoga?
 • Hvis hunden allerede er i litt bedre form, kan du også ta den med på joggetur, fottur eller sykkeltur.

Det finnes mange hundesporter og muligheter for felles kondisjonstrening med hunden din. Finn ut hva som passer for deg og hunden din i zooplus-magasinet.

Er agilitytrening egnet for overvektige hunder?

Agility (hinderløype på tid) er ikke egnet for overvektige eller fete hunder. For det første vil du raskt overbelaste hunden din, og for det andre er disse øvelsene skadelige for leddene hvis hunden er overvektig.

Degility-trening er mer egnet. Her er øvelsene ikke tidsbestemt, men riktig utførelse er avgjørende. Dette gjør denne hundesporten svært godt egnet for overvektige kjæledyr.

Les mer om agility og degility i zooplus-magasinet!

Anbefalinger fra zooplus kjæledyr

Våre viktigste medarbeidere tester utvalgte produkter. Mala, Peanut, Ted og Chewy presenterer sine siste testede produkter her:

Mala Grass feederMala på skattejakt

TIAKI intelligensleke Grass Slow Feeder er en spennende leke som også reduserer spisehastigheten min. TPR-innleggene ser ut som ekte gress slik at spisingen blir til et spennende eventyr. Den sklir ikke og goså egnet for små hunder.

Til produktet
Peanut & ertenePeanøtt og erten

TIAKI snuseleke erter har tre åpninger som kan fylles med lekre snacks. Den er robust og ideell for yngre hunder med sterkt tyggebehov. Og om sommeren kan man fryse ned erten sammen med godbitene slik at man har en avkjøling i varmen.

Til produktet
Flocke sengTed på Flocke hundeseng

Det høykvalitative fyllet av viskoelastisk memory-foam er spesielt komfortabelt og sørger for god søvn under lange møter. Sengen tilpasser seg kroppsformen min og avlaster virvelsøylen og leddene mine - fro garantert søte drømmer.

Til produktet
Leke kløverChewys kløverleke

Nomad Tales Spirit leketau består av flere robuste tauender slik at jeg alltid kan tygge på ulike sider. Det er også gøy å ha drakamp med leketauet, og det er alltid plass til en ekstra lekekamerat.

Til produktet

Hvordan forebygger jeg overvekt?

Riktig fòr

Riktig fòr og riktig fòrmengde

Tilpass fòrmengden og vær moderat med snacks

Tilpass fòrmengden og vær moderat med snacks

Flere lengre gåturer hver dag

Flere lengre gåturer hver dag

Lek mye med hunden samt hundesport

Lek mye med hunden samt hundesport

Føl etter ved ribbeinene & følg med på figuren

Føl etter ved ribbeinene & følg med på figuren

Ta hunden regelmessig til helsesjekk hos veterinær

Vei hunden regelmessig og ta en helsesjekk hos veterinær

*Videoen kan bare spilles av hvis du godtar de nødvendige informasjonskapslene.