Overvekt hos hund: Tips for bedre helse

Ca 56% av alle hunder har for mange kilo. Andelen overvektige hunder er ulikt fra land til land, men en generell tendens er at andelen overvektige hunder øker fra år til år.

Hva er årsakene? Noen ganger vil vi bare glede de firbeinte med god mat og snacks. I andre tilfeller er alvorlige sykdommer årsaken. Også koronakrisen har bidratt med endrede spisevaner for kjæledyrene. Vi vil her informere deg utfyllende rundt temaet overvekt hos hund og vise hva som kan gjøres mot dette.

Oppdag overvekt

For å kunne bekjempe overvekt må hundeeiere først erkjenne problemet. Om hunden din er for tykk kan du klarere med en veterinær, men med et par triks kan du også foreta en første vurdering selv.

Identifisèr overvekt

 • Slik oppdager du overvekt hos hund

  Legg hendene forsiktig på brystkassen til hunden og beveg hendene opp og ned. Er det lett å føle ribbeinene er alt i orden. Dersom du må bruke kraft for å føle ribbeinene er hunden sannsynligvis overvektig.

  En annen testfaktor er kroppsfasongen til hunden: Dersom man ikke lenger kan se midjen tydelig lengre og dersom mage og kropp ser rund ut har hunden sannsynligvis et problem med overvekt.

Det riktige fòret for overvektige hunder

Riktig fòr til overvektige hunder
Hva er forskjellen på Diett- og Lightfòr?

Som diettfòr regnes spesielt tilpassede fòr til dyr som lider av ulike sykdommer. De bør bare gis i samråd med veterinær. For eksempel fins eget diettfòr til hunder som lider av diabetes eller nyreproblemer. Et diettfòr er ikke nødvendigvis egnet til slanking.

Dersom et hundefòr har tilleggsbetegnelsen Light innebærer dette et kaloriredusert fòr. Dette er førstevalget dersom en hund får i seg for mange kalorier og bør gå ned i vekt. 

 • Hva er viktig ved bytte av fòr?

  Det viktigste ved endring av fòr: Det bør alltid skje sakte og forsiktig.

  Hold deg til anbefalt fòrmengde fra veterinær eller fòrprodusent. På fòrpakken finner du alltid informasjon om fòrmengde i forhold til idealvekt. Det skal ikke så mye ekstra fòr til for at slankingen ikke fungerer.

  Vær nøye på at hunden ikke får matrester av noen. Snacks er tillatt i begrensede mengder, og bør trekkes fra på dagsrasjonen.

  Obs: Ikke gjør noen eksperimenter med hunden som feks "spis halvparten". Det kan føret til at hunden ikke får nok næringsstoffer.

  Flere tips for fòring av hund kan du lese om i magasinet vårt!

Aktivitet i kampen mot overvekt

Mer aktivitet mot overvekt
Ikke for mye på en gang: Øk aktivitetsnivået langsomt

Grunnregelen er: Ikke overdriv, hverken når det gjelder hunden eller deg selv. Å gå ned i vekt er en prosess som kan ta lang tid.

Derfor er det viktig at både du og hunden har det gøy med aktivitet og mosjon og at det økes gradvis. Begynn gradvis med å øke lengden på gåturene litt hver dag. Etterhvert kan du i tillegg legge inn øvelser og trening.

Dersom en hund lider av sterk overvekt må du ta ekstra hensyn til leddene. Hjelpemidler som hunderamper eller ortopediske hundesenger kan være gode hjelpemidler.

Hvordan forebygger jeg overvekt?

image

Riktig fòr og riktig fòrmengde

image

Tilpass fòrmengden og vær moderat med snacks

image

Flere lengre gåturer hver dag

image

Lek mye med hunden samt hundesport

image

Føl etter ved ribbeinene & følg med på figuren

image

Vei hunden regelmessig og ta en helsesjekk hos veterinær

Betalingsmetoder

Levering

 • Posten
 • Bring

Sikkerhet

Følg zooplus

 • App Store
 • Google Play