Kjøre bil med katt

katt i reisebur

Katter liker ikke å reise. Når de flyttes fra deres vante omgivelser fører det til stress for de følsomme dyrene. Fremmede lyder og dufter kan gjøre selv de mest robuste katter nervøse. Men noen ganger blir kattens eier nødt til å flytte sin katt – om det så gjelder det årlige besøket til veterinæren, flytting eller en lengre ferie. Å kjøre i en bil er sannsynligvis ikke transportformen som katten liker aller best – men med litt forberedelser kan du få din katt til å gi slipp på angsten.

Hva skal jeg passe på når jeg planlegger å kjøre bil med katt?

Det finnes trolig ingen katter som frivillig går inn i deres transportboks. Til syvende og sist minner både utseende og lukt om ubehagelige besøk hos veterinæren eller lengre bilturer. Ikke desto mindre må katten sitte sikkert under bilturen – og dette gjør den kun i en transportboks av hard plast, en flettekurv eller en stabil tekstilveske som er godkjent for dyretransport. Selv om det er fristende å sette halsbånd, sele og snor på katten, beskytter dette ikke katten godt nok mot ulykker. Hvis en katt kan hoppe rundt i en bil, kan det føre til livstruende trafikkulykker – katten kan plutselig hoppe opp på rygglenet, i fanget til sjåføren eller gjemme seg under gass- eller bremsepedalen. Transport i bilen bør derfor bare skje i en transportveske eller –boks som er godkjent for formålet.

Kätzchen im Auto

Før turen

Å plassere katten trygt i transportboksen er dermed det første skrittet for en trygg tur. For å gjøre det lettere å få katten inn i boksen, er det viktig å gjøre den mer attraktiv. I stedet for å utelukket bruke kurven eller boksen for veterinærbesøk, kan du la den stå fremme i flere dager eller til og med uker. Baldrian og kattemynte får katteboksen til å lukte spennende og får nervøse dyr til å slappe av. Feromonspray, som Feliway og Felifriend, har en lignende effekt. Bruk små godbiter og inkluder boksen i de daglige lekene – slik lærer katten din å forbinde boksen med noe positivt. Så snart frykten for den store boksen med ubehagelig lukt er borte, kan du prøve å lokke katten inn i boksen med leketøy eller en godbit. Viktig: ikke lukk døren og sørg for at katten din ikke føler seg fanget! Katten din skal kunne gå ut av boksen når den vil.

Cosma kattemat

Under kjøreturen

Sistnevnte gjelder naturligvis ikke når selve reisedagen kommer. Før bilturen skal du plassere katten din trygt i transportboksen og lukke døren slik at katten din sitter trygt. Legg et gammelt håndkle i boksen, det gjør det mer behagelig for katten din og og absorberer eventuelle uhell. Det er nemlig ikke bare nervøse dyr som kan finne på å tømme blæren ute på veien. Bilturer kan også føre til kvalme og oppkast hos katter. I bilen fastspennes kurven eller boksen på setet med sikkerhetsselen. Først da kan du være sikker på at boksen ikke velter over og at katten din ikke slår seg hvis bilen bremser eller svinger. Selvfølgelig er det også for å unngå at du blir nødt til å ta hendene av rattet for å fange en veltende transportboks.

For å gjøre reisen så komfortabel som mulig for katten din, kan du lufte bilen godt før turen. Under turen må alle vinduer lukkes med mindre det er veldig varmt. De fleste katter er nemlig veldig følsomme for trekk. Kattens høreevne er også veldig følsom, så radio eller stereoanlegg bør ideelt sett også slås av. I ukjente situasjoner er du kattens støtteperson. Snakk rolig med pusen din – dette beroliger ikke bare katten, men også deg selv.

Katze im Auto

Avhengig av hvor lang tid turen tar, bør du gi katten din mat og drikke underveis. Underlaget må kanskje også byttes ut en gang. Døren til katteboksen og bildøren må aldri være åpen samtidig, så katten ikke har mulighet til å løpe ut. Hvis det kun er en kort tur på noen få minutter eller timer, bør katten oppholde seg i transportboksen hele tiden – det vil den trolig også foretrekke fremfor å gå ut.

Etter reisen

Endelig – så er det overstått! Etter kjøreturen vil katten din kanskje føle seg litt svak. Kanskje har den kastet opp, men selv om den ikke har gjort det, vil den nok gjerne slappe av og hvile. Gi katten din den tiden den trenger for å føle seg helt trygg igjen. Du kan eventuelt la transportboksen stå fremme i et par dager og gjenta øvelsene slik at dere er forberedt til neste reise.

Vi ønsker deg og din katt en god tur!

Våre mest populære artikler
4 min

Kjøre bil med katt

Katter liker ikke å reise. Når de flyttes fra deres vante omgivelser fører det til stress for de følsomme dyrene. Fremmede lyder og dufter kan gjøre selv de mest robuste katter nervøse. Men noen ganger blir kattens eier nødt til å flytte sin katt – om det så gjelder det årlige besøket til veterinæren, flytting eller en lengre ferie. Å kjøre i en bil er sannsynligvis ikke transportformen som katten liker aller best - men med litt forberedelser kan du få din katt til å gi slipp på angsten.
5 min

Fly med katt

For katten er det å reise med fly enda verre enn å sitte i bil. Ukjente lukter, mye støy og trykkforskjellen gjør at flyreisen er ubehagelig selv for balanserte og avslappede katter. Desverre er det likevel ikke alltid mulig å unngå at katten må bli med på fly. Uansett hvilken årsak du har til å ta med deg katten på en flyreise: med et par triks og riktig forberedelse kan du gjøre flyreisen så behagelig som mulig for pelsnøstet ditt.
10 min

Å reise med katt

Kattehotellet er fylt opp til randen, den vennlige naboen er opptatt, familien bor for langt unna, og alle venner er på ferie? Det er mange årsaker til at du planlegger å ta med deg katten din på reise – og dermed havner i en litt utfordrende situasjon. Enkelte ganger har du som katteeier kun to valg: enten dropper du den planlagte reisen og koser deg hjemme sammen med katten din, eller du tar den med på reiseeventyret. Dersom reisemålet ligger innenfor landegrensene og dere har samme oppholdssted under hele reisen, er det å ta med katten på tur som regel ikke noe problem. Forutsatt er selvsagt at kjæledyr eller katter er velkomne på feriestedet. På rundreiser eller stressfulle jobbreiser bør man generelt se bort fra det å ta med seg katten. Likeså kan også reiser til utlandet i visse tilfeller vise seg å være vanskelige. Strenge innreisebestemmelser, oppdaterte helseattester, penible vaksinasjonsbevis og karantenebestemmelser øker kompleksiteten på reisen betydelig. Selvsagt er alle disse forskriftene godt gjennomtenkt og eksisterer av en god grunn: til syvende og sist er de der for å beskytte dyrenes helse. For deg som eier innebærer det dog i første omgang en mengde bryderi.