Grunnleggende utstyr til gnagere

grått hamster i liten handlevogn

Gnagere

Gleden er alltid stor når et nytt familiemedlem skal flytte inn! Hvis du vil gi ditt nye kjæledyr alt det den trenger fra begynnelsen av, bør du gå til anskaffelse av alt det grunnleggende utstyret den trenger allerede før gnageren er i hus.

Bur for gnagere

Enhver gnager trenger et bur. Dette bør være så stort som mulig, og bevegelsesglade smådyr bør f.eks. plasseres i et aviarium (et større innhegn) med minimumsdimensjoner på en meter i grunnflaten og to meter i høyden. Chinchillas trenger også mye plass for å bevege seg og et høyt bur. Kaniner* trenger også minst 2 kvadratmeter grunnflate per snute og det samme gjelder marsvin. Det er også mulig å kjøpe et terrarium. Det som er viktig å huske på er at terrariet må være stort nok og ha god tilførsel av luft. Fordelen med et terrarium er at det beskytter mot utkast av skitt fra buret og skjermer dyrene for støy.

Vann til gnageren

Vannskåler er i motsetning til drikkeflasker en mer hygienisk variant. De er enklere å rengjøre, noe som bidrar til å forhindre opphopningen av bakterier. Både fôr- og vannskålen bør være motstandsdyktig mot gnaging og ideelt sett være laget av stein eller keramikk.

Utstyr til gnagerburet

Alle gnagere trenger litt ekstra tilbehør til buret som sørger for gode muligheter for lek og moro. Utstyret bør ta utgangspunkt i behovene til de ulike artene: Chinchillas foretrekker for eksempel ulike platåer for klatring og hopping. Selv for marsvin og hamstere kan man med litt kreativitet trylle frem en eventyrlig lekeplass med muligheter for å både trekke seg tilbake og leke!

Gnagerfôr

I prinsippet bør gnagere få  høy, korn og fersk mat. Den ferske maten skal alltid være ren og fri for skadelige stoffer. De små dyrene har imidlertig individuelle fôrpreferanser som også bør tas i betraktning. Gnagere har en sensitiv fordøyelse, og derfor må endringer i matveien gjennomføres gradvis og med omhu. Forhør deg med den du kjøper ditt lille dyr fra for å finne ut hvilken ernæring gnageren har hatt tidligere.

Transportbur

Med et transportbur spesielt tilpasset for gnagere kan du transportere din nye kompis trygt hjem eller, om nødvendig, til veterinæren.

Ta deg tid til å se gjennom zooplus sin avdeling for smådyr og gnagere!

*Vennligst merk at kaniner ikke regnes som gnagere. Vi synes likevel at de ikke burde mangle i denne artikkelen.

Våre mest populære artikler
3 min

Tilvenne kaniner til nytt hjem

Fra de er åtte til ti uker gamle er unge kaniner klare for å oppdage verden alene uten mor og sine søsken. Ikke sjeldent er det også i denne perioden at de små dyrene flytter inn til sin nye familie. For å sikre at det nye familiemedlemmet blir godt ivaretatt og forblir frisk og rask, er det et par ting en bør huske på!